Költségmegosztó leszerelése


osmi # 2011.03.30. 20:48

Kedves Obuda /senki nélkül/!
Mi az, hogy "megfutamodásra bírni"?! Kérdeztél, megkaptad a "szakértő" tanácsot; emeld fel a v....-at.Mi meg egymást hülyítjük itt....
A ks.osztós közös képviselők nyilván védik a rendszert, melyet meg is tudnak tényszerűen alapozni a tházak egésze fűtési energia csökkenésével. Az is tény, hogy - remélem -, a legtöbb helyen valóban demokratikus tulajdonosi döntés alapozta meg a ks.osztók használatát.Miután az "állam" preferálja a bevezetést a perekhez nagy reményeket nem lehet fűzni.Valami jogszabály állítólag készül az ügyben. A közös képviselőknek pedig annak kéne tudatában lenniük, /idézet egy k.k.-től/hogy nemcsak a többség, hanem a kisebbség érdekeit is érvényesíteniük kell.Valószínűleg a legtöbb k.k., társasházkezelő sem ismerte a rendszert / benyalták az ingyé álami pénzt mézesspagócát/, utána pedig már "kényszerpályán vannak.
Engem a plédbe csavart idős, aki rettegve kerülgeti a kütyüt talán még jobban bánt, illetve a "hőlopás"mint új fogalom bekerülése az eleddig békés szomszédi viszonyokba.

LF01 # 2011.03.30. 19:48

Kedves Mindenki!
És tudjátok mi ... fel legjobban az agyam a témában?!
Hogy a 30-40 éve helyben lakó, most már (kis)nyugdíjasok azt számolják gondterhelt arccal, honnan tudnának még elvenni, hogy az esetleg több százezres pótlólag befizetendő díjat kifizessék, meg sem fordul a fejükben a nemfizetés, miközben mások már gondolatban el is költötték a visszajárót! Hát igen, szigorú világ ez!

LF01 # 2011.03.30. 19:17

Kedves Majordomus!
Igen, megoldás lehet a költözés! Tízből talán egy embernek sikerül is! Én ezek közé a szerencsések közé tartozom. De akinek gond a számla kifizetése, nem hinném, hogy az elköltözés egyszerűen menne!

LF01 # 2011.03.30. 18:58

Kedves Oroszlánkirály!
Szerintem ebben a kérdésben lényegtelen dolog, hogy Főtáv vagy nem Főtáv. Itt a tulajdonosok a társasházzal, lakásszövetkezettel vannak jogviszonyba, a költségmegosztóhoz kapcsolódó szolgáltatást bárki végezhet a th. lakszöv. megbízásából!

LF01 # 2011.03.30. 18:47

Kedves "póruljártak"!
Nekem a következő tanulságok jöttek le:

  • elsősorban jogalkotói megoldás tudja hatásosan kezelni a problémát, melynek elősegítésére jó eszköz lehet a nyilvánosság
  • mivel a probléma bonyolult, ezért a perek kimenetele bármi lehet
  • talán a megfelelő mértékű kompenzáció kikényszerítése lehet esélyes egy adandó perben
  • aki be meri vállalni a nemfizetést, leszerelést, és van ideje, ereje felkészülni mint alperes az esetlegesen ellene indított perre,talán több eséllyel indul, mivel "csak" védekeznie kell és nem az övé a bizonyítási kényszer
Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 17:37

Lehet eltévesztettétek a topikot, és nem jogi, hanem lélekbúvár oldalakat kellene látogatni elsősorban tanácsért.

Az egyiknek az korrekt, ha azt mondják amit hallani akar, a másik kishitű, és nem megy a számolás...
Lion: egyszerű matek feladat, hosszú távon mi az olcsóbb; nyáron is fűtés költséget fizetsz, csak nem a szolgáltatónak, hanem az ablakosnak. Kettőt egy nyár alatt simán ki tudsz cseréltetni, nagyjából verik egymást a megrendelésért, lehet velük alkudozni. A másik kettőt meg tavasszal, mikor megtérült az első kettő ára a fűtésben. Szerintem szimplán hozzáállás kérdése az egész.

Lionking # 2011.03.30. 15:20

senkiobuda:
Sajnos nálam bonyolúltabb a helyzet, mert nem főtáv van, hanem házközponti fűtés. Saját kazán.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 13:57

Kedves Lionking, Osmi, LF01! Felüdülés ilyen korrekt hozzászólásokat olvasni. Látom a "hivatásos" "érdekvédők" is nagyon aktívak. Engem sikerült "megfutamodásra" bírniuk, Ti ne hagyjátok magatokat! Valóban több sebből vérzik ez a rendszer is. A FŐTÁV honlapján a hőközpont azonosítójának (számlán szerepel) beírása után le lehet kérdezni a felhasznált hőt, ennek költségét, stb. Talán ez is ad valami kiindulási alapot.

Lionking # 2011.03.30. 12:20

osmi
"Sokszor kevesebb egység több fizetnivalót jelent. Ráadásul sokszor nem kis pénzek / százezrek / fizetési kötelezettsége keletkezik."
Igen. Vannak tulajdonosok, akik jól járnak, és van az a bizonyos 10%, amit itt is oly sokrszor emlegettek már, akik viszont kegyetlenűl eladósodnak, vagy megfagynak. Szó szerint megfagynak, mert nem csak -10 fokban lehet mefagyni, de +10 fokban is.

Lionking # 2011.03.30. 12:18

Andi2
"Már azzal sokat nyernél, ha az ablakot pld. saját költségeden lecserélnéd, ha th nem tervezi mostanában a felújítás tovább folytatását."
Miből? Szerintem kevés embernek akad több százezer forintja ablakcserét végrehajtani. A társasház meg nem, hogy most, de szerintem az elkövetkezendő 10 évben nem fogja megcsináltatni, mert a közös kölstségből nem, vagy csak olcsóbb dolgokra fog jutni.

osmi # 2011.03.30. 11:09

A legsúlyosabb gyakorlati probléma szerintem az, hogy teljességgel kiszámíthatatlan és tervezhetetlen a fűtés ks.-e. A saját fogyasztási szokásaidtól nem sok függ, másokétól pedig igen. Lehetetlenség a saját fogyasztásodat figyelemmel kísérni. A házét lehet, de ebből meg nem tudod mondani, hogy a kütyük " elszámolásakor" mi lesz a helyzet. Sokszor kevesebb egység több fizetnivalót jelent. Ráadásul sokszor nem kis pénzek / százezrek / fizetési kötelezettsége keletkezik.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 11:03

Lion, jelen esetben azért, mert ha a többség mondjuk 90% mért fogyasztást fizet, a főmérő, és a mért fogyasztás különbözetét, a 10 % közt légköbméter alapján fogják felosztani.
Tehát: ha eddig volt a fogyasztás 100 egység, és szétosztották 100 felé, m3 re, akkor volt egál.
Most a 100-ból levonják a 80 mértet, mert a lakások többsége azért tud ezzel spórolni, a maradék 20 -at meg szétosztják 10 felé, tehát amíg korábban 1 et fizettél, most így is 2 fogsz.

Azt kellene megérteni, hogy önmagában a költségmegosztó nem megoldás az energia felhasználás csökkentésére, csak egy lépés. Ezt követnie kellene gyors egymásután az ablakcserének, külső és födém szigeteléseknek.
Már azzal sokat nyernél, ha az ablakot pld. saját költségeden lecserélnéd, ha th nem tervezi mostanában a felújítás tovább folytatását.

Lionking # 2011.03.30. 10:55

ragyasdezso
Én szinte biztosra veszem, hogy a légköbméter szerinti felosztás esetében kevesebbet kellene fizetnem. Nem értme, hogy miért nem lehet megérteni, hogy 81nm-es panel lakásból költöztem el, ahol távfűtés volt, és a legmasabb számlám 38ezer forint volt. Erre fel egy 41nm-es! lakásban 50ezer forintot FIZETEK havonta! Nem normális dolog ez!

ragyasdezso # 2011.03.30. 09:03

Lionking

Úgy tudom, hogy perek is indultak. Sajnos nem tudom, hogy milyen végeredménnyel.

LF01

Egy 11. kerületi társasház pórul járt lakói indítottak pert a költségosztós számlázás megszüntetése miatt a Budai Közp. Ker. Bíróságon tavaly. Csont nélkül megnyerték, esetleg velük lehetne egyeztetni!

A csont nélküli azért túlzás! A bíróság kimondta, hogy aki nem akarja felszereltetni az megteheti és ez esetben nem a költségosztó alapján fizetnek. De ez nem jelent kevesebb fizetnivalót! A légköbméter szerinti felosztás többe kerül. Nálunk +50%!

Valamint egy fehérvári perről lehetett hallani a Fejér Megyei Bíróságon indult tavaly.

A pert elvesztették jogerősen.

Lionking # 2011.03.30. 07:31

MajorDomus:
"Te nem koltsegosztok miatt fizeted a futesszamlad többszörösét, hanem azert mert rossz fekvésű a lakásod, s ezert a fogyasztásod sokkal tobb mint a 90 %~nak.
Csak te elvárnad, hogy kompenzáció révén ezt mások fizessék ki helyetted."
Ez egy kicsit durva. Tudod, ha konvektorom lenne, vagy cirkós lenne a lakásom, akkor sem tudom elképzelni, hogy havi 50ezer forint lenne a fűtésem, úgy, ahogyan most fűtök. Igen is, attól kezdve kell ilyen horribilis fűtésszámlát fizetni, mióta költségmegosztókat szereltek fel, mert korábban a légköbméterre számolt távfűtés olcsóbb volt. Akárhogyis. Ha saját gázórám lenne, biztos vagyok benne, hogy nem lehetne 50ezer forint a gázszámlám, mert ez nem normális. Ennyit azok használnak el hónapban, akik 120nm-es családi házban laknak, amit szintén nem véd sem jobbról, sem balról, sem felülről, sem alulról semmi. Nekem legalább a fejem felett van szomszéd, meg az egyik oldalamon, hogy a szél legalább nem mindenhol érje a lakásomat. Egy családi ház meg egy telek közepén van, sehol semmi körülötte, de a kollégám, vagy nagypapám sem fizet 50ezer forintál több gázszámlát 120nm-re. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy 41nm-es lakásra ennyi gázt használnék el.

MajorDomus # 2011.03.29. 22:00

errol a koltsegoszto károsultrol a hitelkarosultak egyesülete ugrik be. Ott mindenki hibás, legfőképpen a bank hogy vissza meri kérni a penzt amit 5 eve kifizetett, csak eppen Gipsz Jakab nem, aki aláírta változó kamatozású szerződést annak idején.
Aki nem
tudja elfogadni hogy a tarsashazat a többség akarata es érdekei mozgatják es irányítják, át költözzön csaladi hazba ott annyit fut es ugy ahogy akar.
Lion stb.
Te nem koltsegosztok miatt fizeted a futesszamlad többszörösét, hanem azert mert rossz fekvésű a lakásod, s ezert a fogyasztásod sokkal tobb mint a 90 %~nak.
Csak te elvárnad, hogy kompenzáció révén ezt mások fizessék ki helyetted.

LF01 # 2011.03.29. 19:18

Kedves Andi!
Pontosan azért írtam ezeket a kissé abszurd dolgokat, hogy érzékeltessem, a közösségben élők többsége nem háríthatna extrém nagyságú terhet egy,az érdekeit kevésbé képviselni tudó kisebbségre,főleg úgy, hogy a módszer és maga a szerkezet is "több sebből vérzik"! Egyébként nálam sem költségmegosztó, sem lift sem lapostető, sem "panel" nincs!

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.29. 18:46

LF az általad leírtak horribilis összegű beruházás árán megvalósíthatók, és cc 100 év alatt térülne meg:)
Továbbá, van pld. technológia, amivel a szemetet tömöríteni, préselni lehet, direktbe azért találták ki, mert egy th legnagyobb éves kiadása a szemétszállítás. Csak! A hulladékgazdálkodó cégek, kilobbizták hogy a tömörített hulladékot felárral szállítják el, így ott vagyunk a technológiával, ahol a part szakad:)

Már megbocsáss, de aki ilyen marhaságot leír, hogy a tetőt csak a zárószinten lakó fizesse, szokott gondolkodni azon vajon, hogy mi lenne ha nem lenne fölötte a további néhány emelet? Akkor mi védené esőtől széltől? Vagy ha egy kertes ugyanakkora háza lenne, mennyi lenne egy tetőcsere 20. évente. Cc annyiszor kell th ban is.

Sajnos olyan rendszer nem létezik, ami mindenkinek jó lenne, ez az egészen kis rendszerektől a nagyokig igaz.
A 4. - es metróba már több ember évi adóját belenyomták, én meg vidéki vagyok, mire fel költik az én befizetett adóforintjaimat metróra, amikor cc sose fogom használni, mert amúgy sem járok tömeg közlekedve már vagy 20 éve. Vagy nem járok pl a völgyhidunk felé, de azt is az én adómból is építették.De sorolhatnám tovább, hogy én szültem egy gyereket, mert azt biztosan fel tudom nevelni, szemben azzal aki potyogtatja ész nélkül, majd az én adómból részesül közétkeztetésben, ingyen tankönyvben, ingyen iskolában. Az én apám nyugdíj mellett dolgozik, mert a nyugdíja nyögdíj inkább, rám meg még nem akar szorulni, szemben azzal, aki segélyért áll sorban az önkormányzatnál, és az én adómból kapja.
Van még tovább mondjam még?
A homokosok évi felvonulása, tetemes adóforintba kerül, mire biztosítják annyira, hogy senkit ne üssenek rajta agyon. Én meg heteroszexuális vagyok, már miért áldozzák az én adómat arra, hogy azok kínjukban, jódolgukban, felvonulnak azért, mert nem oda rakják a f..kukat, ahova a társadalom többsége.
És hol kérhetek én minderről számlát?

Kapjatok már kicsit a fejetekhez gyerekek, és nézzetek szét a Világban?

LF01 # 2011.03.29. 18:00

Kedves fórumozók!
Szerintem a társasházi forma sajátossága, hogy vannak olyan kötelezettségek, melyeket részben vagy egészben közösen kell állni! Hiszen -Oroszlánkirály gondolatát folytatva- pl. kártyás azonosítással lehetne számolni a "liftkilométereket", a felső lakónak kiszámlázni a tetőszigetelést -a földszinten lakónak miközehozzá alapon-, a szemétledobónál mérni a hulladék mennyiségét stb. Úgyhogy szerintem a hátrányos helyzetű lakóknak nyújtandó REÁLIS kompenzáció teljesen természetes kellene, hogy legyen, amit egy szakszerű, az adott lakásra vonatkozóan számítás támasztana alá!

LF01 # 2011.03.29. 17:30

Kedves Oroszlánkirály!
Egy 11. kerületi társasház pórul járt lakói indítottak pert a költségosztós számlázás megszüntetése miatt a Budai Közp. Ker. Bíróságon tavaly. Csont nélkül megnyerték, esetleg velük lehetne egyeztetni! Valamint egy fehérvári perről lehetett hallani a Fejér Megyei Bíróságon indult tavaly.

Lionking # 2011.03.29. 15:51

http://www.szon.hu/…915-12495676

Nem ehhez a cikkhez kapcsolódoan:
Úgy tudom, hogy perek is indultak. Sajnos nem tudom, hogy milyen végeredménnyel.

Lionking # 2011.03.29. 14:04

Kedves senkiobuda!

Csak reménykedni tudok abban, hogy azok a károsultak, akik a fűtésszámlájuk adott esetben, többszörösét kénytelenek kifizetni, hallatni fogják a hangjukat, és elkezdődik magasabb szinteken is egy szabályozási folyamat, ami véget vet az igazságtalanságnak.
Csak addig sajnos nagyon sokan fognak tönkremenni, mert azt ne mondja nekem valaki, hogy aki eddig távfűtésre fizetett mondjuk 35 ezer forintot, és most hirtelen 80-at kell, az csak úgy ki fogja tudni a zsebéből venni a pénzt.

Amikor mi a lakásba költöztünk ,akkor már költségmegosztós volt. Beleszólni nem tudtam,csak azt láttam, hogy az előző fűtésszezonhoz képest egy 170ezer forintos plusz számlát fizetett be a korábbi tulajdonos. Ekkor már kezdtem nagyon mérges lenni.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.03.29. 11:41

Kedves Lionking!
Köszönöm, hogy elszántsággal vállalod mindannyiunk érdekeinek képviseletét. Ne kedvetlenítsen el a "hivatásos", mindenhez értő, mindenhez hozzászóló, és főleg minden joghátrány miatt idefordulót kioktatók reagálása! Nem tudom honnan veszi bárki, hogy az érintettek kisebbségen vannak. Nálunk januártól indult a leolvasás, az elnök még nem is közölte a FŐTÁV-val a megoszlás mértékét, így mi sem tudhatjuk. Szintén nem tudunk a kedvező és kedvezőtlen adottságú lakások közötti különbséget, illetve az ezekre vonatkozó szorzókat. Éves leolvasásnál gondolom, csak a legfelső emeleten lakó, tömegnyi fűtőcsővel ellátott lakások tulajdonosai lesznek megelégedve. Hajrá továbbra is! Köszönettel és üdvözlettel!

Lionking # 2011.03.29. 11:15

MajorDomus:
Tudod én a földszinten lakom. Évente kb. 3 alkalommal, vagy annyit sem használom a liftet. Mégis ugyanannyi közös költséget fizetek, mint aki a naponta akár többször is használja. Ez igazságos?
Az egész társasházas történetet úja kellene gondolni, mert nekem nagyon cseszi a csőrömet, hogy számlát semmiről sem kapok, csak fizetek, mint katonatiszt, és nem tudom kinek a zsebeibe vándorol a pénzem. Ha már fizetek, akkor kérek számlát, mint ahogyan bárhol kérhetek, csak éppen a társasházaknál nem. Egy közös képvileső nekem nem fog számlát adni. Miért?

Lionking # 2011.03.29. 11:12

ragyasdezso

Tudom. A színesbőrüek is azt gondolták, hogy nem sikerülthet, pedig sokan voltak. Mégiscsak sikerült.

Van egy probléma, amivel egyre több tulajdonos fog találkozni, és ha senki sem tesz semmit, és még csak meg sem próbál tenni, akkor a probléma probléma marad.