társasházi pénzügyek


MajorDomus # 2011.06.17. 22:15

szerintem olcsóbb ha egyből ügyvédhez. fordultok . ő majd beszerzi a papírokat mert ez per nélkül úgysem fog menni. ami nem kerül pénzbe, beszélj a közös képviselővel. ha megérti a gondot s van pénze a háznak akkor nincs gond. ha egyik sem áll fent ami valószínű akkor lásd előbbi tanácsom.

Mufurc_nagyon # 2011.06.17. 05:21

Kedves TRami!
Javaslom az alapító határozatot áttanulmányozni.

Nem árt, ha van az építési terv, azt is megnézni.

Amennyiben a ütk (üzletszerű társasház kezelő) nem adja oda-
  • alapító a földhivatalban kikérhető.
  • az építési tervek az illetékes önkormányzatnál megtalálható.

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

ragyasdezso # 2011.06.16. 18:33

A lakóközösségé. A tetőtér közös tulajdon.

TRami (törölt felhasználó) # 2011.06.16. 14:05

Sziasztok!

Nem szeretnék új témát indítani, a kérdésem:

adott egy negyedik emeleti, zárószinti lakás társasházban. Mivel télen nagyon hideg, nyáron nagyon meleg már gyanús volt valami, de nem piszkáltak semmit. A nyílászárókat cseréltetni szeretnék, mert befolyik a víz, ezért hozzányúltak az egyébként belülről gipszkartonos falhoz. Meglepetésre kiderült, hogy a tető (tehát a padlástér) felől nincs szigetelés, azt hiszem, hogy ami belül fal, az kívül tető részben (ha ez így érthető - van felettük padlás, de a belmagasság nem egyforma). Ha jól értettem, a gipszkarton és a külső fal között sem volt semmilyen szigetelés.
A ház maga kb. 10 éves, az építtető már nem számonkérhető.
Ilyenkor az utólagos szigetelés kinek a költsége? A tulajé, vagy a lakóközösségé (közös költségből)?

Köszönöm, ha valaki tud válaszolni

Üdv:

TRami

MajorDomus # 2011.06.14. 18:09

persze. sőt el is adhatják a részüket ha az ötödik tulaj nem el elővásárlási jogával.

almostsaint # 2011.06.11. 19:40

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, ha egy ingatlannak 5 tulaja van ebből 4 el akarja adni és megegyeztek a hirdetésben, kell -e a hirdetéshez az 5-ik fél "engedélye"?
Summa hirdetheti-e bármelyik fél a többi beleegyezése nélkül is az ingatlant?
Köszönettel, üdv.

nika70 # 2011.06.11. 18:49

Na igen, de azt nem hogy inflálódik a nem befizetett összeg!

MajorDomus # 2011.06.11. 18:40

ha a közgyűlés megszavazta akkor igen

nika70 # 2011.06.11. 15:50

Kedves Fórumozók!
A segítségeteket kérném! A mi lakásszövetkezetünkben tavaly, megszavaztak egy 13 havi közös költséget tetőszigetelés címén (a tetőnk 5 éve lett szigetelve és állítólag 10 év a garancia), de nem is ez a probléma. Hanem ugye a 13. havi közösköltés (9.800 ft- volt) mivel többen nem fizették be ,mert 360ból 44 lakó szavazta meg, így én sem. Ez ugyebár fél éve volt. Viszont 1 hónapja volt egy gyűlés, amin elfogadták a közösköltég emelését (10.885-ftra) és eddig jöttek a csekkek a régi közösköltégről, de most kitalálta az elnökünk, hogy hogy inkább az emeltet kell kifizetnünk!!!! Ez jogilag helyes? Segítségeteket előre is köszönöm.

MajorDomus # 2011.06.05. 10:35

Andi2
egyetertunk . Senki nem tiltja az elado tulajnak hogy eljarjon közgyűlésre s megorizze az elszamolasokat amit atad a vevonek. Abban minden benne van. O kiadhatja, mi nem. A dilettans hozzaszolokon ne huzd fel magad. Aki tudja az csinalja, aki nem tudja az meg tanitja. Ezert nyilvanos ez a forum.

MajorDomus # 2011.06.05. 10:21

Zoo1
az alapito okiratot mint 100 % -os tulajdonos keszittette a sajat erdekei szerint ami termeszetes. Modositani nemtudjatok nelkule mert ahhoz is 100 % kell. Nem tehetdz semmit ezt el kell fogadnod. Nem jogtalan, s az szmsz nem lehet ellentetes az alapito okirattal.

SolnesM # 2011.05.27. 14:42

Köszönöm a sok reagálást !
Akkor résen leszek !
Egyébként az eladók ácsingóznak a sok pénz után, de az érdekében sokat nem akarnak tenni.
Volt egy esetem : egy fiatalemberárulja a lakását.
Ok. ez eddig. Aztán mondja : van egy pince rész is. Mondom, akkor nézzük meg : erre ő 5 éve nem volt ott.
Ok. de amikor eladná csak megnézi legalább eccer.
Az hogy közgyűlésre nem járnak ok. Na de amikor egy valag pénzre vágynak - csak tegyenek valamit érte. A csel egyébként az ingatlanközvetítők részéről az ,hogy - mesélnek, mesélnek, de le nem igen írnak semmit. Várják a vételi szándékot ,azt viszont írásban és 200 -300 ezerrel megerősítve. Ha fizetek utána már baszhatom a dolgot.
Haj mennyi fényképet láttam az elmúlt 3 hónapban sok hűtőt, sok bútort, de a lényeget mindenütt eltakarják. pl. egy egyszerű közösköltségről is ellentmondásosan nyilatkoznak. Egyik ugyan arra a lakásra 11 ezret mond, a másik meg 7500 -at.

Köszi mégegyszer !!

zoo1 # 2011.05.23. 16:10

Sziasztok!

Remélem tudtok nekem segíteni, namár most adva van egy társasház amiben a többségi tulajdon el van adva, de pár teremgarázshely még nincs eladva az építtető részéről, sajnálatos módon az alapító okiratba bele lett írva, hogy addig ameddig bérbe nem adja vagy el nem adja addig nem köteles közös ktg. fizetni. Kérdésem az lenne hogy jogilag lehetséges e ilyen vagy csak az SZMSZ. tartalmazhat ilyet, vagy netán csak egy menipuláció a részéről, hogy ne kelljen fizetni és teljesen jogtalan, ha pedig kell fizetni visszamenőleg is kifizettethető vele a rá eső rész, vagy netán csak alapító okirat módosítással lehetséges ez(amit nem nagyon szeretnénk). Előre is köszönöm a segítséget.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.05.23. 12:08

SOLESM 2011.05.22. 09:15 ...Tényleg kaphatok e a jegyzőkönyből reális infót , hogy hogyan állnak a lakás és a ház pénzügyei ??

Ez volt az alapkérdés.
Mire Ti, Te és Muff, nagyszerűen belemagyaráztátok, hogy ez a kk kutya kötelessége kiadni egy infót a th pénzügyeiről. Muff idézett egy törvényt, amit vélhetően -nem először - félre értelmezett, majd kijavításra került, ama paragrafus, csak a tulajdonos és a th közötti elszámolásra vonatkozik, melyet adásvétel során valóban ki is adunk, ha kérik. (itt jegyezném meg, a tavalyi évben 1x kértek ilyet, mert amúgy nem szokás, de ezt remélem nem a mi bűnünknek tudjátok be. Szidjátok már kicsit az ügyvédeket is, és rágjatok ott is csontot:)) Továbbá a politikai életben is szétnézhetnétek, sőt a tb háza táján, és kórházakban is lehetne)
Hivatkoztam, hogy én ilyen adatot a th ról nem tulajdonosnak nem adhatok ki, a tulajdonosnak minden évben megküldött elszámolásból látható a ház pénzügye, az általam megjelölt rovatok tartalmában.
Mire Osmi váltig állította, hogy de kellene, mert különben az eladó meg a vevő vitatkozzon?
Mire megkérdeztem mit is csinál ha nem virtuálisan okoskodik, de nem válaszolt. De nem ez bosszant. hanem hogy megengedi magának, hogy degradáljon olyanokat, akiket nem is ismer. Remélem tényleg ver téged a kk, és csak azért vagy itt ekkora paraszt, mert élőben nem mersz visszaüti.

Sok sikert mindenkinek Osmi tanácsaihoz!
!Adios!

osmi # 2011.05.23. 06:21

Nem a leendő tulajról beszélünk. Egy vevőjelölt kérdésére volt ilyen ajánlás, hogy milyen tartalmú k.k.-i papírt igényeljen az eladótól.Azt továbbra is hangoztatom, hogy ez vmilyen formában legyen benne az adásvételi szerződésben, különösen ha "prücsök látszik a vonóban".

ragyasdezso # 2011.05.23. 06:11

Mufurc_nagyon

De itt a leendő tulajdonosról volt szó. Az meg nem ugyanaz! A tulajdonosok ritkán kérnek ilyet.

A könyvelés naprakészségéről is téves a fogalmad: a következő hónap 20.-ig kell lezárni az előző hónapot.

Mufurc_nagyon # 2011.05.23. 05:59

Kedves Gondolat-cserélők!

A társasházban tulajdonnal bíró természetes és jogi személynek elvileg joga van olyan információhoz, ami a tulajdonának működtetéséhez (így értékesítésének) szükséges.
A társasházban az albetét egyenlege, ill erről írásos tájékoztatás kiadása törvényileg szabályozott.
Az igaz, hogy a társasház aktuális pénzügyi helyzetéről csak az éves beszámolóban köteles tájékoztatást adni a kk.
Mi a gond avval, ha a könyvelés "napra" kész, hogy a társasház egyenlegéről (aktuális banki egyenlegek, hitelek teljesítési szintje, társasházi perek) írásos tájékoztatást kérjen és kapjon a TULAJDONOS.
Hogy avval a tulajdonos mit csinál az már az ő felelőssége.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

osmi # 2011.05.23. 05:41

Kedves Andi2!
A "takarítónői hozzáállás" tömegessé válása jelentős minőség javulást eredményezne a k.k.-k,tházkezelők körében.Term. ez az én véleményem / hisz én írom/:)

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.05.23. 05:15

Egen...mondd osmi neked van foglalkozásod? Értesz valamihez? Gyakorolsz valamilyen szakmát?
Lassacskán a takarítónői önérzetet érzem hozzászólásaidban, amikor is eme feladatkörben az a rögeszme alakul ki az ember lányában, hogy mindenhez ért, és jobban, s melyért a környezete egyáltalán nem hálás, ám annál többször teszik helyre, miheztartás végett, ezáltal önérzetében érezvén tiporva, juszt is meggyőzhetetlen, és hős szerepben tetszeleg...:)

osmi # 2011.05.23. 05:15

Világos; az eladósodott házban lévő lakás "tiszta"látszattal elkel; aztán b@szogassa egymást a volt és az új tulaj.A lényeg, hogy a k.k.jófiuként/leányként a "makulátlan" megbízott látszatát keltse. Valóban felelős magatartás.....
Na erre mondom; így ne!

MajorDomus # 2011.05.22. 20:58

A karokozas ugy is megvalosul hogy a ket eve arult lakas a k.k tajekoztatoja miatt nem kelt el, a tulaj ezt kovetoen bosszubol pokolla teszi az eletet s alairasokat gyujt a leváltására.

osmi # 2011.05.22. 19:15

Kedves Andi2!
Ismét helyben vagy/unk/.A tények ismertetése nem lehet károkozás, annak szándékos eltitkolása talán lehet kártérítést megalapozó. A tház teljes és valós helyzetét
a k.k.-nek kell ismernie és így kérésre -szerintem anélkül is - erről köteles felelősen nyilatkozni. A vevő egy tul. közösség tagja lesz, tehát a közösség helyzete néha fontosabb, mint maga a külön tulajdonú lakás.Nem bíráltam senkit; ez a határozott véleményem.
Ergó; ha Nálad nem ez a gyakorlat, nem helyeslem.
Álláspontod némileg ellentmond az általad már sokszor hangoztatott k.k.-i feladatkör óriási felelősségének.

osmi # 2011.05.22. 18:46

Tehát nyilván kiad a k.k. az /eladó/ tulajnak egy olyan papírt, melynek a tartalmát nagyjából vázoltam....

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.05.22. 18:43

Arról már ne is beszéljünk, ha az általunk írásba adott információ alapján meghiúsul egy adásvétel, mi nem győzünk a bíróságon ülni károkozásért, és vélhetően egyik okos tanácsot adó sem ül majd mellénk, és nem viseli az esetleges következményt. Kicsit kéne néha gondolkodni mielőtt bírálni kezdtek másokat...

ragyasdezso # 2011.05.22. 18:14

osmi
Jogviszonyban az eladó és a vevő áll, nem a társasház.