Albérlő jogai?


matthiasi # 2018.04.15. 03:21

16 év ? Rettentő hosszú idő.

MajorDomus # 2018.04.15. 15:56

Még tisztelni is illene....

ezmostmi? # 2018.05.15. 13:31

nonolet
:-))))) hááát ez jó volt :-))))

tomesz170 (törölt felhasználó) # 2018.05.16. 14:06

Tisztelt Fórum!

Szeretném megkérdezni, ha rendkívüli felmondással kell felmondani, mert súlyosan megszegte a bérlő a szerződést, beköltöztetett mást is, a szomszédok folyamatos zavarása.
Ilyenkor szerintem nem jár vissza a kaució, még akkor se, ha erről nem rendelkezik a szerződés pontosan. Vagy visszajár?
Illetve mennyi időt lehet adni a bérlőnek, hogy elmenjen,rendkívüli, azonnali felmondásnál, erre sem tért ki a szerződés.
köszönöm

Szomorú örökös # 2018.05.16. 16:23

tomesz170

Én csak egy laikus vagyok, de a kaució nem tartható vissza egyfajta büntetés gyanánt, mert a bérlő nem „úgy” lakott a lakásban, ahogyan te azt megszabtad volna neki. Az egy letéti összeg, és ha bármiféle kárt okoz a lakásban bérlő, egyfajta költségtérítésként használható csak fel. De javítson ki bárki, ha nincs igazam.

tomesz170 (törölt felhasználó) # 2018.05.16. 17:09

De mivel az van a szerződésben, hogy ha az 1 év letelte előtt elmegy, akkor nem jár vissza a kaució, úgy gondolom, ha kénytelen vagyok elküldeni a szomszéd folyamatos reklamálása miatt, illetve, azért mert beköltöztetett valakit a tudtom nélkül, erre direkt kitér a szerződés,akkor ugyanúgy nem jár vissza, mivel az ő magatartása miatt nem jön létre a 12 hónap, amit vállalt.

Szomorú örökös # 2018.05.16. 17:38

tomesz170

az van a szerződésben, hogy ha az 1 év letelte előtt elmegy, akkor nem jár vissza a kaució

Hogyne, csak nem mindegy, hogy ő távozik el saját akaratából, vagy pedig te akarod elküldeni. Határozott bérleti szerződést kötöttél ezek szerint, ami esetében teljesen jogos a kikötés, amennyiben ő akar idő előtt elmenni. De most nem ő akar menni, hanem te akarod elküldeni - teljesen irreleváns, hogy milyen okból. A 12 hónap azért nem jön létre, mert TE bontod fel idő előtt a szerződést.

Valamit nagyon rosszul értelmezel abból a szerződésből szerintem.

MajorDomus # 2018.05.16. 17:38

Akkor ezt kellett volna leirnod a szerződésben!

pld. Ha bérlőnek felróható okból határidő előtt szűnik neg a szerződés,a kaució nem jár vissza.

Ha ez nincs,akkor vissza kell fizetned!

tomesz170 (törölt felhasználó) # 2018.05.16. 20:00

Jó lenne, ha egy jogász válaszolna erre, szerintem nem ennyire egyszerű, hogy mi van leírva.

nonolet # 2018.05.16. 20:31

Jajjjjj...

Hanem mitől függ, ha nem attól kibaszott a szerződéstől?!!!

Mert jog alapján visszajár a kaució,
HA NEM OKOZOTT KÁRT! a bérletben.

Attól viszont biztosan nem függ,
hogy TE NEM AKAROD visszaadni neki.
Mert már elköltötted pl.

tomesz170 (törölt felhasználó) # 2018.05.16. 20:47

Te ebben mitől vagy ilyen biztos, jogász vagy?
Nem költöttem el, de ő nekem ezzel anyagi kárt okoz, hogy kb 2 hónap amire találok valakit, illetve hogy ketten laktak ott, megosztotta valakivel az engedélyem nélkül a lakást, ami tiltva volt a szerződésbe.
Valamint akkor, ha nem akarok valahol lakni 12 hónapig albérletbe, és bukni a kauciót, akkor ha a 12 hónap letelte előtt elmegyek, akkor így viselkedek súlyosan megszegem a szerződést és simán elmehetek anélkül, hogy elbukok két havi kauciót?

Szomorú örökös # 2018.05.17. 05:05

tomesz170

Az a gáz, hogy már megkaptad a választ egy jogásztól is.
MD bizony jogász, ráadásul hivatásos házkezelő egyben.
De ahogy olvaslak, gyakorlatilag te eldöntötted, hogy nem adod neki vissza. Ebben az a gáz, hogy ha jogi útra tereli, akkor a többszörösét kell visszaadnod a különféle bírságokkal együtt, úgyhogy ne gondolkodj rajta, nem jól értelmezted azt a szerződést és jobban jársz, ha visszaadod. Ne így akarj meggazdagodni, nem éri meg. Főleg ha ennek híre megy, akkor még bérlőt se fogsz találni a lakásba.

Mellesleg mi vagy te? Erkölcs-csősz, hogy megszabod, ki kivel lakhat a tőled bérelt lakásban? Milyen gondokat okozott a szomszédoknak? Esetleg hangos volt a szex? Vagy sok-sok hangos bulit tartott? Gyakorlatilag ha szerződést kötsz valakivel, akkor már a lakásba is csak az ő engedélyével mehetsz be akkor, ha ő is ott tartózkodik. Még akár zárat is cseréltethet a lakáson, mert a szerződés alapján a használati joga a lakásnak is kizárólagosan az övé lesz.

Szomorú örökös # 2018.05.17. 05:08

tomesz170

...ha nem akarok valahol lakni 12 hónapig albérletbe, és bukni a kauciót, akkor ha a 12 hónap letelte előtt elmegyek...

Még mindig nem érted!
NEM Ő NEM AKAR OTT LAKNI 12 HÓNAPIG, HANEM TE AKAROD IDŐ ELŐTT KITENNI!
Ha ezt a fenti mondatot végre megérted, akkor rájössz, hogy bizony vissza kell azt a fránya kauciót adni.

tomesz170 (törölt felhasználó) # 2018.05.17. 08:08

Szomorú örökös
Te egy elzavart albérlő vagy aki a viselkedése miatt kénytelen volt elmenni valahonnan, vagy kidobtak? Miért vagy szomorú örökös, mert nem hagytak rád semmit?
Gondolom te szeretsz nyerészkedni, én nem.
Kénytelen vagyok kitenni idő előtt, mert nem tud emberi módon viselkedni, a kedves külföldi mérnök, ezen mit nem tudsz te megérteni, a szomszéd naponta hívogat, többször szólt neki, agresszíven viselkedik a szomszéddal. Hajnali 3 kor 4 kor kelnek rá. A szerződésben le lett írva hogy nem lakhat más ott az engedélyem nélkül, erre beköltöztetett valakit, aki ott él a tudtom nélkül.
azt is rosszul értelmezted amit ide idéztél.

tomesz170 (törölt felhasználó) # 2018.05.17. 08:21

egyébként meg neked is, egy ilyen "kedves albérlőt" kívánok a szomszédodba, akitől majd nem tudsz aludni se, vagy rá ébredsz 3 órakor és majd agresszíven viselkedik ha szóvá mered tenni(megjegyzem egy nővel) és még 10 embert odavesz jogtalanul, kiadja nekik a kivett lakást.

Szomorú örökös # 2018.05.17. 09:32

tomesz170

Te egy elzavart albérlő vagy aki a viselkedése miatt kénytelen volt elmenni valahonnan, vagy kidobtak?

Nem nyert, magánházban lakom, egyedül, és a szomszédaim köszönöm szépen, de nagyon jó viszonyban vagyok.

De továbbra is határozottan állítom, hogy szó nincs szerződésszegésről szerintem a bérlőd részéről, én úgy gondolom, hogy alapból jogba ütközik egy ilyen kitétel a szerződésben. Ő kibérelte a lakást ott lakásra, fizeti a bérleti díjat meg a rezsit. Ha nem egy forgalmas irodát, rendelőt, kuplerájt vagy bármilyen zajos intézményt üzemeltet, akkor bizony nem szegett szerződést. Amennyiben baja van a szomszédnak, úgy neki is megvannak a jogi eszközei - birtokháborítási eljárás - amellyel felléphet.

De nem kell elfogadni a véleményemet, mint ahogy a képzett jogászt is már kioktattad. Nyugodtan vágd zsebre a kauciót (jogtalanul), aztán ha majd jössz ide sírni, hogy megbüntettek érte, akkor ismét megkapod azt itt, amit érdemelsz. Ne reménykedj, hogy külföldi és majd ráhagyja a dolgot. Kegyetlenül meg fog szívatni, ha egy kis kurázsi van benne, te meg be fogod bukni az eljárást. Te egy arrogáns lakástulajdonos vagy, hasonló szomszédokat kívánok neked is, aztán majd esetleg a tükör jó hatással lehet. Ha nem, akkor menthetetlen vagy.

tomesz170 (törölt felhasználó) # 2018.05.17. 09:44

Te egy olyan albérlő lehetsz akit mindenhonnan kidobtak, mert nem tudott viselkedni,te vagy egy arrogáns, menthetetlen ember,te jársz ide sírni, kötekedni, viselkedni sem tudsz, a szerződésben le volt fektetve, mit lehet mit nem ő ezt aláírta, ezeket ő megszegte. Nem kell itt jogászkodnod, meg személyeskedned, nem érdekel a véleményed. Nem oktattam ki senkit, azt sem tudom ki a jogász itt, de te csak egy elhajtott bérlő lehetsz, aki nem tudta lenyelni, hogy távoznia kellett a magatartása miatt, és itt adja ezt ki magából.
Mi ütközik jogba? Hogy nem költöztethet be senkit az engedélyem nélkül, hogy nem adhatja ki másnak albérletbe a lakásom, ez milyen jogba ütközik okostojás?
Neked kéne szerintem tükörbe nézni, ha bele mersz. Te vagy egy arrogáns agresszív ember, és már ne irkálj nekem, nem vagyok a baromságaidra kíváncsi, meg rád se.

oligaliga # 2018.05.17. 09:49

tomesz170

A stílus maga az ember.

Csak olvasd vissza, mit írtál, hogyan írtad, és utána értekezz az agresszív kommentelőkről.

tomesz170 (törölt felhasználó) # 2018.05.17. 10:03

téged meg ki kérdezett oligaliga? Biztos valami rokona vagy a szomorú örökösnek.
Te milyen ember lehetsz? Valószínű egy agresszív, kötekedő, mint a szomorú haverod,te is egy kirakott sértődött bérlő vagy gondolom.Én csak feltettem egy kérdést egy jogásznak, erre mindenféle magát jogásznak hívő rámir, hogy én milyen szemét vagyok, hogy szegény viselkedni nem tudó embert ki akarom rakni, irkáljatok csak amit akartok én innen léptem, ez a fórum azoknak a bérlőknek van úgy látszik akik nem tudnak viselkedni,ezért elküldik őket, és ezért a tulajt okolják, és itt lehet visszaadni mindent nekik,a szemét tulajoknak, kár hogy a bérlőnek több a joga mint a tulajdonosnak, gyönyörű ország.
el se fogom olvasni amit irtok, ne strapáljátok magatokat
szomorúaliga

Szomorú örökös # 2018.05.17. 15:38

tomesz170 szegény még olvasni sem tudott. Leírtam neki, hogy már nagyon régóta - kb. 30 éve - magánházban lakom, soha nem is laktam albérletben, de sebaj, tévedett ő ezalatt a pár nap alatt nagyobbat is, leginkább a saját bérleti szerződésével kapcsolatban.

Az ilyen agresszív baromnak egyáltalán az a csoda, ha bárki akad, aki kivegye a lakását. Ez a szegény külföldi mérnök is lehet csak azért lakik még nála, mert nem érti azt, amit mond neki (pedig ha értené, lehet már néhány maflást lekevert volna neki).

Kérdezett, aztán akárki kulturáltan válaszolt neki, azt kiosztotta, volt már másik ilyen is ezen a fórumon, amióta - kb. 3 éve - én regisztráltam. Szerintem túl fogjuk élni a távozását. :-)

nonolet # 2018.05.17. 15:49

szomorú örökös

Naaaaaa!!! hohahóóóó...

"megszabod, ki kivel lakhat a tőled bérelt lakásban? "

IGEN!!!!
CSAK!!! az lakhat ott, akit a szerződés arra feljogosít.
Van pár apró kivétel... mint pl. a kiskorú gyermek.
Az engedély nélküli beköltöztetés jogos felmondási ok.

"Milyen gondokat okozott a szomszédoknak? Esetleg hangos volt a szex? Vagy sok-sok hangos bulit tartott? "

Igen ezek felmondási okok a tűréshatáron túl.
Általában figyelmeztetés után jogos felmondás alap a közösséget sértő viselkedés.
De VAN olyan durva viselkedés ami az AZONNALI felmondásra is jogszerű ok.

"Gyakorlatilag ha szerződést kötsz valakivel, akkor már a lakásba is csak az ő engedélyével mehetsz be akkor, ha ő is ott tartózkodik. Még akár zárat is cseréltethet a lakáson, mert a szerződés alapján a használati joga a lakásnak is kizárólagosan az övé lesz."

Ez nagyjából igaz, de nem pont így.
A lakás időszakos ellenőrzése NEM TAGADHATÓ meg.
De valóban előre egyeztetett időpont kell hozzá.

Szomorú örökös # 2018.05.17. 17:00

nonolet

A lakás időszakos ellenőrzése NEM TAGADHATÓ meg.
De valóban előre egyeztetett időpont kell hozzá.

Ugyanazt mondjuk, csak pepitában. Tehát időszakos ellenőrzésre sem mehetsz be a bérlő nélkül, vele kell időpontot egyeztetni. Én pontosan ezt írtam, csak másként megfogalmazva. Sőt úgy gondolom, hogy ez is egyfajta kompromisszumról szól, ha a bérlő nem ér rá a megadott időpontban, akkor bizony kénytelenek másikat keresni.

Itt a kérdezővel a legnagyobb gond az volt, hogy ő kicsit sajátosan értelmezte a kaució megtartásának lehetőségét, ami egyértelműen másra vonatkozik. Ezzel az erővel ugyanígy beleírom a szerződésbe, hogy ha hamarabb távozik a bérlő, akkor ugrik a kauciója, keresek egy mondvacsinált okot, felmondok a bérlőnek, hivatkozván mindenféle szerződésszegésre és simán büntetlenül - sőt sok esetben adózatlanul is - megtartom a zsét? Na ne, azért ez egy kicsit durva lenne, ha ez lehetséges! A kérdező ott volt tévedésben, hogy nem a bérlő akart idő előtt távozni, hanem ő akarta kirakni és úgy értelmezte, hogy ebben az esetben is zsebre vághatja a kauciót. Mivel egy külföldi mérnököt emlegetett, mint bérlőjét, gyanús nekem, hogy ez nem kevés összeg és nagyon fáj rá a foga. :-)

De abban egyetértünk szerintem itt mindannyian, hogy a kérdező egy eléggé arrogáns barom volt. Szerencsére már távozott.

MajorDomus # 2018.05.17. 18:49

Én havonta egy alkalmat irok a szerződéseimbe ellenőrzésre,szerencsére nincs rá szükség.

Zöldövezeti11 # 2018.05.25. 09:17

Olvasgatom ezt a „tomesz170 (törölt felhasználó)” esetet. Itt az a baj, hogy oda vesz még egyszemélyt. Ok. helytelen.
Nálam meg pont fordított a probléma.
Van egy bérlőm már majd 10 éve. Most pont anyagi válságban van, így csak kínnal fizet/fizetget.
Mondtam a minap, hogy ossza meg a lakását mással ő lesz a főbérlő mint eddig is és egy általa kiválasztott személy az albérlője.
Egyenlőre nem érti, de hát az 50 nm nagy neki.
Meddig várjak ?

drbjozsef # 2018.05.25. 09:57

Szerintem 2023. november 14-ig. De mire?