Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


határozott idejű bérleti szerződés felmondása

MajorDomus # e-mail 2017.01.21. 09:20

Attila!
Nem kell tulragozni! Te egy lakást vettél ki, ahol a lakhatási feltételeket a tulajdonosnak (nem főbérlő} biztosítani kell! Pont.

Ez nem valósult meg. Felmondasz, ha 2 havi kauciót lehettél, akkor 2 hónapig ott laksz és nem fizetsz. Pont. Ha nem ért egyet, pereljen. Fontos, hogy mindent rögzítsetek. Fotó, videó, levelezés, email. Stb.

nonolet # e-mail 2017.01.21. 09:20

Írd össze, hogy mit kéne megcsinálni és kb. mennyiért.

Egyik lista az azonnali dolgok, mondjuk 3 munkanap határidővel.

Másik lista a ráérősebbek, mondjuk 15 napos határidővel.

Jelzed, hogy utána megcsináltatod saját pénzből és lelakod!

1.
Ha megcsináltatja az jó.

2.
Ha nem, akkor
Csináltasd meg amit kell a tulaj helyett.
Aztán ne fizess bérleti díjat, amíg le nem lakod.

Szinte biztosan nem fog beperelni a tulaj ezért.
Hisz jó eséllyel pert veszítene...

attila987 # e-mail 2017.01.21. 01:27

Kedves Fórumozók!

Segítséget / tanácsot szeretnék kérni tőletek.

Tavaly November 21-én sok keresés után sikerült kibérelnünk egy albérletet 2 külföldi személlyel. A beköltözéskor volt egy-két hiányosság, melyet a főbérlő nevében eljáró ember megígért, hogy meg lesz majd oldva. Ezekután nem történt semmi (például 1 db főzőlapot tudtunk használni a konyhában főzésre, semmi mást, illetve a főbérlő a szobámban található szekrényben tárolta a cuccait egy kulcsrazárt szekrényben), sőt, szépen lassan kiderült, hogy komoly probléma van az elektromos hálózattal, a vízcsappal, illetve amikor körülbelül 1,5 hónap után kijött egy fűtésszerelő ellenőrízni a konvektorokat, akkor kiderült, hogy már évek óta valószínűleg nem voltak leellenőrízve. A főbérlőnk külföldön élő magyar hölgy, aki mindig mindent megígért aztán nem történik semmi, de természetesen a bérleti díjat mindig követeli. Az egyik külföldi bérlőnk karácsony elött 1-2 nappal távozott, a fizetési kötelezettségét maga mögött hagyva, és minden kommunikációs csatornán letiltott minket, valószínűleg telefonszámot is cserélt.

Ezalatt tönkrement a mosógép, és mivel 1 hétig nem történt semmi, ezért saját pénzből vásároltam egy újat (később ezt az összeget a megbízott-tól visszakaptam). Január elején itt volt a főbérlő 3 napot az országban, (elmondása szerint azért, hogy rendbehozza a hiányosságokat) amialatt végre kipakolta a szekrényt (mely addig kulcsra volt zárva), és hívott egy villanyszerelőt is, aki nem csinált meg semmit nagyjából. Az ezt követő héten többször elment az áram, emiatt tönkrement az egyetlen használható főzőlapunk is. Emellett a beköltözés óta csöpög a csap, majd az utóbbi héten már folyamatosan folyt a víz, 2 nap kellett hozzá, hogy kihívjon egy szerelőt, ezalatt félóránként 4-5 liter víz folyt el.

Közben találtunk egy lakót a megüresedett szobába, de valószínűleg látta/érezte, hogy mi történik a lakásban, illetve avval a szobával sincsen minden rendben, így az utolsó pillanatban visszalépett. Persze most mindent követel rajtunk a főbérlő, az elköltözött lakó részét is.

A szerződésünk határozott 1 évre kötődött, 3-an egyenrangú felek vagyunk mint bérlők. 2 hónapja majdnem napi szinten azzal foglalkozunk, hogy megoldódjanak a problémák, de úgy tűnik, hogy soha nem lesz vége, hogyha nem megyünk el. Tudnátok segíteni, tanácsot adni, hogy ebben a helyzetben mit tehetünk, milyen jogaink vannak és hogyan tudunk ebből kiszállni? Tudna valaki esetleg egy jó szakembert ajánlani, arra az esetre, hogyha szükség lenne rá? És itt most nem a villanyszerelésre gondolok. :-) Persze próbálunk vele megállapodni, hogy közös megegyezéssel felmondjuk a szerződést, de azért szeretnénk tudni, hogy mik a lehetőségeink.

Várjuk megtisztelő válaszotokat!

És elnézést, hogyha túlságosan részletekbe menően vázoltam fel a helyzetetet, de nem tudom, hogy minek lehet jelentőssége.

Üdv!

drbjozsef # e-mail 2017.01.20. 08:23

Fruzsa,

próbáljatok meg egyezkedni a tulajjal, és ha a szerződésetek nem zárja ki, akkor bepróbálkozhtasz azzal, hogy ha nem enged semennyit, akkor te fogod tovább bérbe kiadni. Örülni biztos nem fog, talán beválik, és enged valamit, ha nem, akkor tényleg kiadod, és legalább pár havi bérleti díj csökkentheti a veszteségeteket.

Vagy veszni hagyod a kauciót, elmentek, és megkockáztatod, hogy beperel a tulaj. Senki sem szeret pereskedni, macerás meg költséges, talán ő is inkább hagyná a fenébe, úgyis újra ki tudja adni a lakást.

MajorDomus # e-mail 2017.01.19. 23:41

Tárgyalni kell a tulajjal.

Zoltanuss # e-mail 2017.01.19. 18:01

Fruzsa Fruzsa !!!

! Azért nem mindegy hogy mikor mondasz fel.

Írod ,hogy 1,5 év határozott időre szerződtetek, csak éppen azt nem tudjuk, hogy most hol tartotok. Ha teszem fel a 18 hónap felénél, akkor nonszenz még 9 -et kifizetni. De az is nonszenz, hogy veszítek a kalapotokat.
Mit van ilyenkor ? Hát ésszerű egyezség.
Pl. felezitek az időt, vagy harmadoljátok.
nem jó nektek a felesleges kifizetés, de nem jó a tulajnak sem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.19. 09:03

Olvastad a szerződését? Csak hogy tudod, hogy ugyanolyan.
De még ha ugyanolyan lenne is, abból, hogy nektek hülye vagy rendkívül irgalmas bérbeadótok volt, nem következik, hogy az övé is az.

www.kbs-ugyved.hu

gpgjr1 # e-mail 2017.01.19. 08:37

Fruzsa ! Nekünk is ilyen szerződésünk volt, mi felmondtuk idő előtt és nem kellett további hónapokat kifizetni illetve a kauciót is visszakaptuk. A szerződésben nem volt semmi rögzítve arról, hogy ha idő előtt felmondunk, akkor fizetnünk kell még hónapokat és a kaució is úgy volt, ha semmilyen kár nincs akkor visszajár.

MajorDomus # e-mail 2017.01.18. 23:21

Hát én minden szerződésbe beleirom, a lakásba beköltözö személyeket név szerint, a azt hogy csak engedélyem mellett költözhet be új személy.

Mondjuk tőlem ez elvárható.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.18. 07:51

Főszabályként nem kell a bérbeadó hozzájárulása az albérletbe adáshoz, de ezt a felek többnyire nem tudják, ezért nem rendelkeznek a törvénytől való eltéréstől.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2017.01.17. 23:31

Kevés ilyen szerződést láttam, elvileg megoldható.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.17. 16:36

Igen, ha nem zárja ki.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2017.01.17. 16:13

Már ha nem zárja ki a további bérbeadást a bérleti szerződése, de általában ki szokta.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.17. 15:37

Magyarul nem lehet felmondani. Viszont albérletbe adni esetleg igen.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2017.01.17. 15:28

Ha Ti mondtok fel, akkor igen. A kauciót visszakapjátok, ha nincs kár a lakásban, az arra van, de határozott idejű szerződés esetén a bérbeadó követelheti a hátralévő időszakra is a bérleti díjat.

Fruzsa # e-mail 2017.01.17. 13:55

Sziasztok!

1,5 eves hatarozott ideju berleti szerzodest kotottunk kozjegyzo elott! Lejarati ido elotti felmondas eseten,ha erre vonatkozoan nincs kulon pont a szerzodesben,a tulajdonos kerheti a fennmaradt honapok berleti dijat? Vagy csak a kauciot bukjuk el?
Koszi

MajorDomus # e-mail 2017.01.16. 21:40

Igen. A költségekről az ügyvéd tájékoztat.

tikitak #   2017.01.16. 19:23

Köszönöm a gyors választ!

Hogy kell érteni a szabad megállapodást? Az ügyvédem és köztem? Esetleg más között? (Eljárás díj, stb? )

Nagyságrendet tudna mondani? Tiz-Pár száz-sok száz ezer?

ObudaFan # e-mail 2017.01.16. 18:50

A díj az szabad megallapodas tárgya, es sok mindentől függhet. Ha neked ad a birosag igazat, fogsz kapni az ellenféltől ellentételezést, de az nem fogja elérni a tényleges koltsegeidet. Egx-masfel év egy relative rossz forgatókönyv szerint, de erre az időre is kerhetsz használati díjat természetesen.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

tikitak #   2017.01.16. 15:53

Tisztelt Válaszoló!

Nem volt még részem semmilyen perben, felvilágosítást kérnék, hogy amennyiben úgy alakulna, nagyvonalakban mire számítsak.

Albérlet rendes felmondással felmondva, albérlő nem hajlandó kiköltözni. A felmondási idő letelte után ügyvédhez fordulnék és kérném, hogy indítsa el a jogi folyamatot, hogy kiköltöztessék az albérlőt.

  • Nagyjából milyen díjtételekkel kell számolnom? Tizezres/pár százezres/sok százezres?
  • Mikor kell ezt kifizetni?
  • Ha nekem ad a bíróság igazat, akkor is kell fizetnem? Hogy oszlik ez meg?
  • Mennyi ideig tart egy ilyen folyamat?

Tudom, hogy ez esetenként eltérő, de viszonyítani szeretnék valamihez, hogy mire számítsak.

Előre is köszönöm a választ, sokat segítene, ha legalább valamiből kiindulhatnék!

nonolet # e-mail 2017.01.16. 01:45

Szó nincs (immár) határozott időről...

Fordult a kocka, a hátrányodra.

"1 havi kaució van, felajánlotta, hogy erre a hónapra ne fizessek bérleti díjat + visszaadja a kauciót."

Fogadd el, és keress gyorsan másik helyet.
Nyersz 1 hónapi díjat a gyors lelépésért.

---
A következőnél szerződj "okosabban", ha lehetséges ...
ttip #   2017.01.15. 18:42

Bingó! Még ő a jó fej, hogy bevállalja a kötbért, amit a szerződés csak neked ír elő. Ennyit ér a határozott idejű szerződés.

steve149 # e-mail 2017.01.15. 18:31

Úgy emlékeztem, hogy minimum 1 évre szólt, de most átnéztem megint, és az van benne, hogy határozatlan időre szól és még a következő szerepel benne: "Amennyiben a bérleti szerződés felmondása jelen szerződés aláírásától számított egy éven belül a bérlő kezdeményezésére történik, a kaució nem jár vissza bérlő részére az bánatpénzként a bérbeadónál marad."

Illetve szerepel benne a következő 2 pont is:
"A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen bérleti szerződést bármelyikük jogosult a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal és legalább egy hónapos felmondási idő biztosításával felmondani."
"A bérleti szerződés bármely okból bekövetkező megszűnése esetén a bérlő és/vagy a vele együttlakó személyek csereingatlanra nem jogosultak"

Szóval ha én mondanék fel 1 éven belül, én bukom a kauciót, de a bérbeadó bármikor felmondhatja ok nélkül 1 hónapos felmondási idővel?

nonolet # e-mail 2017.01.15. 17:14

Vagyis fix végű határozott időre?

Akkor jövő október közepéig biztos a helyed :-)
(ha nem akarsz elmenni persze nem is mehetsz el te sem az 1 év alatt)

Hisz nem tud kirakni, ha nem szegsz szerződést!

Azaz, ha időre fizetsz és jól viselkedsz.
Egyéb esetleges okok/esetek a szerződésedben és törvényekben.

Azonban kifizethet téged, ha akar, mert tényleg kell neki lakás és akkor cserébe önként távozol.

A távozásodkor az 1 évből MÉG hátralévő időszak bérleti díja és a kaució (ha nem adsz okot levonásra belőle) az az összeg amit kérhetsz tőle a lelépésedért cserébe.

HA kitesz/kiutál idő előtt, akkor még rosszabbul is járhat... kártérítést is járhat pluszban.

---
Szóval, te vagy előnyösebb helyzetben.

De!
Valószínűleg érdemesebb
keresned egy másik helyet és
megalkudnotok a lelépésről vele.
(ha komoly az igénye és nem csak díjat emelni akar pl.)

Mielőtt eldurvul a helyzet köztetek...

Ha a most még 9 hónapból mondjuk 6-ot kifizet neked (+kaució vissza) az szerintem jó lelépési ajánlat a számodra.

Én egy ilyen lelépési ajánlatra ..
Azonnal keresnék egy másik bérletet:-)

steve149 # e-mail 2017.01.15. 13:05

Sziasztok,

október közepén költöztem be egy albérletbe, 1 éves szerződéssel. Pár napja közölte a tulajdonos, hogy visszaköltözne a lakásba családi okok miatt. A szerződésben a felmondásra csak olyan részleteket találtam, hogyha a bérlő nem teljesíti a feltételeket, illetve interneten hasonlókat találtam. De mi van akkor, ha a bérbeadó egyéb ok miatt mondja fel? Olvastam olyan információt, hogy másik albérletet kellene felajánlani. 1 havi kaució van, felajánlotta, hogy erre a hónapra ne fizessek bérleti díjat + visszaadja a kauciót.

Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv!