Termőföld kifüggesztés


drbjozsef # 2018.04.20. 08:53

Ebből nem, de KBS odaírta neked a paragrafust is.

2013. évi CXXII. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról
...
20. § * Elővásárlási jog nem áll fenn
...

  1. a tulajdonostársak közötti, a közös tulajdon megszüntetését eredményező adás-vétel

...
21. § (1) A föld eladása esetén a földre vonatkozó, a tulajdonos által elfogadott vételi ajánlatot egységes okiratba foglalt szerződésbe (a továbbiakban: adás-vételi szerződés) kell foglalni, és azt a tulajdonosnak - a felek aláírásától számított 8 napon belül - közölnie kell e törvényen, valamint más törvényen, illetve a megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultjaival.

Nincs elővásárlási jog = nem kell közölni senkivel = nem kell függesztgetni, hirdetgetni.

br92 # 2018.05.11. 08:12

Tisztelt Cím!

Termőföld eladás lehetséges-e ha az érintett földrészlet haszonbérlés alatt van?
Amennyiben igen, ez milyen módon tehető meg?

Köszönöm a mielőbbi választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.11. 12:43

Nagyjából olyan módon, mintha nem lenne haszonbérbe adva.

lajcsó # 2018.05.11. 19:48

Természetesen haszonbérelt föld is eladható, csak számolni kell azzal, hogy a haszonbérlő is jogosult lehet elővásárlásra. Mégpedig előkelő helyen!

Zso1t31 # 2018.06.20. 13:14

Tisztelt Cím!

A napokban tudomásomra jutott, hogy egy számomra is érdekelt földterület adásvételének kifüggesztése úgy történt meg (ha egyáltalán megtörtént), hogy folyamatos figyelés (értem ezalatt a rendszeres hivatali hirdetőtábla figyelést) mellett sem sikerült észrevennem. Gyanítom, hogy ki sem volt függesztve, legalább is látható módon biztosan nem, mert heti egy alkalmat számolva is legalább 8-szor kellett volna találkoznom vele a kifüggesztés alatt. Több hrsz.-ból álló, egymás melletti, ezáltal igen tetemes, egybeművelhető területméretről van szó. Gyanítottam már meg ugyan ezt más kisebb területekről is, illetve haszonbérletekkel kapcsolatban is, de most jutottam addig a pontig, hogy elejét vegyem a dolognak. Mit tudok tenni ez ellen? Utólag lehet valamit tenni? Hogyan előzhetőek meg ezek a jogszabályellenes sumákolások?

Kérném, hogy lehetőleg olyan válaszoljon, aki találkozott már hasonlóval, illetve jogi szakterülete, vagy sikerült hasonlót megoldania. Köszönöm előre is!

nonolet # 2018.06.20. 19:57

http://hirdetmeny.magyarorszag.hu/

Itt kell nézni nem azon a vacak táblán...

- -

Miként karod bizonyítani, hogy nem volt kint táblán?!
Lefotóztad a táblát tanúkkal vagy mi?

- -

Egyébként: az se biztos, hogy ki kellett függeszteni.
Van pár eset amikor nem kell.

Zso1t31 # 2018.06.21. 07:34

Kedves nonolet!

Köszönöm a hozzászólásodat, az a helyzet, hogy az elektronikus hirdetmények portáljára csak elvétve töltik fel őket már nagyon régóta, de információim szerint nem olyan régen életbe lépett egy olyan jogszabály módosítás is, ami miatt már nem is kötelező a portálra regisztrált önkormányzatoknak sem feltölteni a kifüggesztésre kötelezett adásvételeket és haszonbérleteket. Ezen már nem is problémázok, mert egyébként nekem is kényelmesebb lenne, de inkább bejárok heti 1-2 alkalommal a hivatalba, mert úgy biztosabb... Vagyis már inkább úgy sem...
Nem tudom bizonyítani, ezért is próbálok szakértőkhöz fordulni, hogy ilyenkor mit lehet tenni. Most én hiába fotózok tanúkkal, mondhatnák, hogy ott volt a többi mellett, csak én biztosan nem fotóztam és szándékosan mocskolom őket.
Egyébként utólag már láttam a szerződést és onnan tudom, hogy elvileg "ki volt függesztve". Datálva van a kifüggesztés időpontja rajta, a levét időpontja stb.

Zso1t31 # 2018.06.21. 07:51

Ne haragudj, de véletlenül sem pocskondiáztalak, szeretném, ha te is tiszteletben tartanád amit írok.
Az ügyvédem tájékoztatott erről kb. másfél hónapja, amikor egy hasonló kérdéskör felmerült. Egyébként tök mindegy, a tényen nem változtat, elektronikusan sem vezetik a dolgokat.
De nem is akarom én itt az igazamat bizonygatni Neked, csupán arra szeretnék választ kapni, hogy ha igaz az, amit tapasztaltam, akkor mit lehet tenni ellene...

lajcsó # 2018.06.21. 10:31

"Mit tudok tenni ez ellen? Utólag lehet valamit tenni? Hogyan előzhetőek meg ezek a jogszabályellenes sumákolások?"
Jelezni kell az illetékes kormányhivatalnak!

Robi74 # 2018.07.04. 15:25

Kedves tagok,
Elővásárlási jogunk van egy mellettünk lévő tanya ingatlanra, a tanya tulajdonosa egy másik vevővel adásvételi szerződést kötött. Mi a vásárlási szándékunkat többször is jeleztük vételi ajánlatot is tettünk az eladónak. A kifüggesztés után hivatalosan is be adtuk a vételi szándékunkat.Most viszont a kamara állást foglalt mi szerint nem minket támogat a meg vásárlásban.Én 4 éve bizonyítottan arany kalászos gazda és őstermelőként földművesként állat tartó telepet üzemeltetek. A másik vevő nem őstermelő nem aranykalászos gazda és nem is állat tartó. Mekkora az esélye annak hogy a földhivatal esetleg mégis a mi javunkra dönt.

nonolet # 2018.07.04. 21:04

A kamara nagyúr ...miért döntene ellene hivatal?

Bea1 # 2018.07.05. 03:35

"A másik vevő nem őstermelő nem aranykalászos gazda és nem is állat tartó. " Attól még lehet földműves. Ha 40 év alatti, akkor beelőzi például az azonos ranghelyen álló 40 év fölötti földműveseket.

Robi74 # 2018.07.05. 08:18

Sziasztok,
Nem tudom hogy földműves e az tény hogy 5 évvel fiatalabb mint mi. Egy biztos hogy az adásvételi szerződésben azt nyilatkozta nincs elő vételi joga. A kamara a következő indokokkal nem támogat minket gazdasági szükséglet nélkül felhalmozás céljából vennénk meg a területet meg hogy mi korábban nem jeleztük hogy meg vennénk a területet, a jelenleg is ott lakó lakhelye így veszélybe kerülne ha minket támogatnának.Ezeket az indokokat mind egytől egyig cáfolni tudjuk. Bizonyítékaink vannak hogy több alkalommal jeleztük meg vennénk a területet vételi ajánlatot is tettünk nem kevesebbről mint ami az adásvételi szerződésükben szerepel. A jelenleg is ott lakó rendelkezik a faluban több ingatlannal is tehát ez sem állja a helyét, illetve az állat állományunkról minden igazolást meg kaptunk.Ja és tudni kell hogy a mi területünk 3300 nm a szóban forgó terület 2900 nm tehát a kettő együtt nincs egy hektár mi ebben a felhalmozás ?

lajcsó # 2018.07.05. 10:22

Meg kell támadni a kamara döntését az illetékes önkormányzatnál, ha még nem késő!

nonolet # 2018.07.05. 13:32

Robi74

A majdnem duplájára növelés az miért is nem felhalmozás?

Ráadásul más elől ELHARÁCSOLVA!
Ami azért nem szép dolog ... sőt utálatos inkább.

Robi74 # 2018.07.05. 14:12

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Igen kifogassal eltünk a kamara állásfoglalása ellen.

Kedves Nonolet ugye te sem gondolod komolyan azt amit le irtál ! Akkor ennyi erővel senki ne nővelje a területét, 4 éve folyamatosan nővelem az állat állományom,szeretném a területet is nővelni hisz szeretném meg termelni rajta a szükséges takarmányt.

nonolet # 2018.07.05. 14:21

...és ehhez pont mások elől kell elharácsolnod, pofátlan módon?

Robi74 # 2018.07.05. 14:29

Te most miről beszélsz vagy nem erted amit le irtam vagy nem tudom mi a bajod 4 éve folyamtosan azon vagyunk hogy meg vegyük azt a területet a másik vevőnek szíveségi alapon kiadta most februárban a területet hogy használja de közben márciusban alá is irtak egy szerződést akkor szerinted még mindig én veszem el mástól !?

nonolet # 2018.07.05. 14:46

Valaki megkötött egy szerződést!!!
Akit te éppen kiakarsz abból ütni.

Te mit szólnál, ha megkötnél egy szerződést egy darab földre.
Aztán jön valaki és kiüt belőle!

Te pont ezt csinálod valakivel.

--
Jómagam aljadék-harácsoló módszernek tartom ezt a rájelentkezem és kiütöm a szerződéséből eljárást.

(még ha a törvény engedi is)

Rendes ember (szerintem) nem veszi el más elől a földet...

nonolet # 2018.07.05. 14:48

"akkor szerinted még mindig én veszem el mástól !?"

IGEN és ráadásul aljas módon... szerintem.
Pláne, ha ő használja is.

Azonban, ha a vevő egyben a használó is, akkor te aligha bírod kiütni.

Robi74 # 2018.07.05. 15:25

Kedves nonolet
Tiszteletben tartom a vélemenyed gondolj és irj amit akarsz az én lelkem tiszta a jog minket véd nem véletlenűl hozták ezeket a jogokat az alkotói! Mi bizunk abban hogy a földhívatal jogosan a mi részünkre dönt. További szép napot neked ????

Bea1 # 2018.07.06. 02:11

1 ha alatt nem kell,hogy földműves legyen. Ha 3 éve eladja a földjéről a termést, már "földművesnek" számít, hiába nincs végzettsége, ha ehhez még 40 év alatti is, akkor jogosan őt illeti a föld. Ha esetleg még haszonbérlettel is rendelkezett a földre, akkor meg pláne.

Robi74 # 2018.07.06. 04:27

Szia Bea,
Közben ki derítettem nem földműves és nem is művelt eddig sem földet amiből neki bevétele származna. Pusztán annyi van valamikor az MVH nál dolgozott így van embere a kamarában . Bárkivel beszélek ügyvéd földhivatali dolgozó és mutatom az indokokat mindenki azt mondja ez nem állja meg a helyét, nem valós indokok. Majd meg látjuk hamarosan kiderül. Azért köszönöm az eddigi hozza szólásokat.

Babó60 # 2018.07.26. 17:09

T.Hozzáértők!Ismét kérdésem lenne.
Ha lejárt a kifüggesztés ideje,és be is jelentkezett egy elővásárló(az önkormányzattól tudtam meg telefonon)Akkor erről hivatalból küldenek-e értesítést az eladónak,meg a vevőnék,ill. az eljáró ügyvédnek.
Sajnos nálunk ez lett a helyzet,és a pénzünket az eladótól a szerződés szerint akkor kapjuk vissza,ha az elővásárló bejelentkezéséről hivatalos értesítésünk lesz.
Várható ez hivatalból is vagy kérésre lehet beszereznünk?
Köszönöm segítségüket.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.26. 17:35

Az eljáró ügyvédnek fogják küldeni.