Gázfelülvizsgálat


Kenderice # 2013.11.09. 17:23

Na persze. Csak az a gond, hogy amikor átvették a rendszert, akkor sokminden még nem kellett ezekből.
Akkor jó volt, most is az.

Jövőre meg jön az elektromos felülvizsgálat? Akinek régi, kátrányszigetelt vezetékei vagy vékony aluvezetékei vannak, netán földelés nélküli dugaljak, azt kikapcsolja az áramszolgáltató, ha 1 hónapon belül nem csináltatja meg 1-2 milláért?
Na persze...

matthiasi # 2013.11.09. 15:55

Lehet nem vagyok ennyire képben.

Viszont a naivaknak : egy felülvizsgálat akár 10 perc alatt is elvégezhető, így a költsége sem túl nagy. Na de az elrendelt intézkedések, az már lehet több százezres is. és ezt a felhasználó állja.
Jön a Főgáz, Tigáz, Extra gáz munkatársa. Megtekinti a berendezést és már írja is a nyomtatványon lévő vizsgálat jegyzőkönyvet :

Megvalósítandók :
2db. légbeejtő,
a tűzhely fölé elszívó fel vagy le,
az EPH rendszer kiépítése , jegyzőkönyvvel,
a kémény vizsgálat megismétlése ,méretezéssel.

Végre hajtási határidő egy hónap, ha gázszivárgás is van, akkor azonnal megszünteti a gázszolgáltatást, ha ez nincs az egy hónapos határidő leteltével a tulaj prezentálja az előír kiegészítések megvalósulást.
Ha nem prezentálja kizárják a szolgáltatásból.

Fellebbezés , 15 eft illeték fejében a felettes szervnél.

MajorDomus # 2013.11.08. 20:36

október 16-án elfogadta az Országgyűlés a törvényjavaslatot !

matthiasi # 2013.11.08. 11:59

nagyimamma !
Az a felülvizsgálati költség átvállalást nem az állam, hanem a szolgáltató fogja állni. De ez csak egy tervezet egyenlőre.

Most még a tulajnak kell állni.

nagyimamma # 2013.11.06. 09:06

A gázkészülékeke felülvizsgálatának költségeivel kapcsolatban lenne kérdésem. Családi házban lakom, gáz-berendezésekkel. Érdeklődésemre a szakemberek árajánlatot adtak ami kb. 15-20.000.- Ft. között van, csak a felülvizsgálat.
Most úgy hallottam a televízióba, hogy ezt a költséget az állam átvállalja.
Kérdésem az lenne, hogy hol és mikor jelent meg ez a rendelkezés pontosan, és van-e már végrehajtási utasítása, mert itt az év vége a határidő.

Válaszukat előre is köszönöm.

Mufurc_nagyon # 2013.08.08. 18:40

Kedves matthiasi!

Ön az ingatlanon belüli hálózatról (csövek, berendezések) beszél.
Én a társasház csőhálózatáról.
Az a nagyobb durranás, mert a csövek a pincében mennek és "szivárognak"

A felülvizsgálat elvégzéséért a törvény a tulajdonos megbizottját tette felelőssé.
Az a képviselet.

Régen a felülvizsgálat elvégzése 5 évenként volt szükséges. Most 10év
Régen a mulasztás szabálysértés volt. Ma nem.

Miért is jelentette volna fel a képviseletet a gázművek?.
Az aranytojást tojó (megrendelő) kis kakast nem vágjuk le;-)

Ha februárban cserélik a vezetéket 7 napig, mert a képviselet felszólításra sem végeztette el a felülvizsgálatot, akkor az ügyészség szerin nyoma sincs a veszélyeztetésnek.
Persze nem robbantunk fel, mert pont akkor volt egy vizes csőtörési is és a tulajnak jó volt a nózija;-)))

Az előző felülvizsgálat 12 éve volt :_((((((


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

matthiasi # 2013.08.08. 16:43

MÉG EGY ÉRDEKESSÉG !
3 éve vettem egy használt lakást. Ment minden mint a karika csapás átírás nullás igazolás mérők átírása stb. Így kint volt a gázművek szakembere is megnézte az órát és mindent rendben talált.
Azért vagy 2 hét után csak csináltam egy kontrol tömörségvizsgálatot és megállapítottam, hogy nem tömör. Hú a hétszentségít - csak 3 év múlva szándékoztam a felújítást csinálni. Nagyjából tájékozódtam és a korrekt emberek azt mondták, nem javítható, amit én is sejtettem. De akad csoda doktor/szerelő aki jött, hogy 25 eft ért műszerrel megállapítja hol van a szivárgás. ok. vissza kérdeztem javítható - mondá nem ( amit már én is tudtam ) Olyan ez mint amikor a végstádiumban lévő rákbetegtől a lelkiismeretlen orvos/kuruzsló azért elveszi a pénzt - mondván van remény. Néha be kell látni, hogy nincs remény.
Az én egyik gázszerelőm is fontoskodott hogy műszerrel megállapítja hol nem tömör a vezeték. és ha tudom a helyét azzal mire megyek ??

matthiasi # 2013.08.08. 16:28

Nos egy ilyen felülvizsgálatnak azért van un. protokolja. Az hogy miket kell vizsgálni.
Ime ezek :

A gázkészülékek felülvizsgálata GMBSZ 8.1 melléklete szerint

8.1.4 a műszaki biztonsági felülvizsgálat során ellenőrízni ,
dokumentálni és értékelni kell :

  • a fogyasztási helyen lévő (felszerelt ) gázfogyasztó készülékek :

    gyártmányát, tipusát gyáriszámát,

    Gázfogyasztó készülékenként ellenőrízni kell a készülékek :

  • rögzítését,

    -tömörségét szivárgásellenőrzéssel,

  • biztonsági berendezések (égésbiztosítók, határolók) működőképességét ,
    • a bekötés megfelelőségét ( gumitömlő igen nem, tömítések ) ellenörzéssel a készülék elzárót is beleértve,
    • az elektromos bekötés szabályosságát, földelés, EPH megléte.,
  • égéstermék elvezetőcső szabályosságát, rögzítését,-
    • égésilevegő biztosítottságát,
    • égéstermék visszaáramlás esetleges jelenlétét,
    • a hőcserélő állapotát, megtekintéssel,-
    • csatlakozási nyomás megfelelőségét és az előírásnak megfelelő égőnyomást ( ha fogyasztói ber. mérőjével megállapítható ) ,
    • hatásfokát, indirekt méréssel,
    • a koncentrikus égéstermék elvezetőcsővel szerelt " C" tipusú kész.-eknél az égésitermék csőszivárgás mentességét ( CO2 mérés ) műszeres méréssel,
  • környezeti vizsgálat - éghető anyagok nem megfelelő távolsága , építési átalakításoknál a nem megfelelőség létre jötte stb. stb

    Mint látható vannak fontos és kevésbé fontos dolgok. Az általam fontosnak ítélteket kivastagítottam. Ha itt probléma van - azonnali kizárás lehet. Egy kevésbé fontosnál pedig figyelmeztetés/figyelemfelhívás a későbbi javításra. Pl a hatásfok mérés. Megméri az illető és mondja nem jó. Nyugodtan visszakérdezhet a fogyasztó - na és van egyáltalán köze ehhez ?

    Más ha ezeket a vizsgálatokat mind elvégeznék az bizony több tízezer forint is lehetne. Így a vizsgáló is koncentrál a fontos dolgokra .

Ezek : gáztömörség, égéslevegő ellátás és égéstermék elvezetés. Ennyi !
Ne hagyjátok magatokat bepalizni pl. egy fontoskodó szerelő által.

matthiasi # 2013.08.08. 16:04

Mufurc_nagyon !
Szerintem az előtt se büntettek - csupán a szolgáltatásból zárták ki a fogyasztót. ha meg valami esemény volt akkor természetesen büntettek.
Mint minden más balesetnél. Ha a létra eldől és valaki kitöri a nyakát természetese büntetnek ha másért nem gondatlanságért !

lapidus # 2013.08.07. 07:35

A felülvizsgálat önmagában valóban nem haszontalan, viszont félő, hogy azt mind a szolgáltató, mind felülvizsgáló nem rendeltetésszerűen, esetleg akár visszaélésszerűen, anyagi haszonszerzés céljra fogja felhasználni.

(Lásd pl. a TIGÁZ kötbérezési gyakorlatát, ahol a gázszerelőtől a szakértőig mindenkit abban tettek érdekelté, hogy minél több "karcos" gázórát találjanak, pl. tisztasági festés során megkarcolódott gázóráról azt állították, hogy azt a fogyasztó megrongálta, illetve megmágnesezte. Az nem igen zavarta őket, hogy a karcolás nem rongálás...

A végén odáig fajult a dolog, hogy némi prémium reményében maguk a szolgáltató gázszerelői karcolták meg a gázórát úgy, hogy a vizsgálat helyszínéről elküldték, vagy eltávolították a fogyasztót -hozza ki a tervrajzot, zárja el a gázt, kísérje ki a másik szerelőt a kocsihoz, mert az fél a kutyától-, majd állították, hogy ők csak a jogszabály előírásainak tesznek eleget, amikor a gázórát leszerelik és ezen, maguk által okozott karcolás miatt azt szakértői vizsgálatra küldik.

A szakértők szakvéleményéről pedig sorozatosan derült ki, hogy hamis szakvélemény, mivel az a bíróságon, a valóban független igazságügyi szakértő szakvéleményével szemben nem állt meg.....

A felülvizsgálat nem haszontalan, mivel azonban nagy pénz van benne komoly visszaélésekre adhat okot akár a fenti, jogsértő kötbérbiznisz.

Mufurc_nagyon # 2013.08.07. 06:28

Kedves Érdekeltek!

A témához csak annyit, hogy 2013.01,01 től a gázhálózat biztonságtechnikai felülviszgálatának elmulasztása utáni büntethetőség megszünt.
Nem számít már szabálysértésnek.
(50eFt volt)

Szerintem pedig ez a mulasztás, bűncselekmény.
Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés.

Sajnos a rendőrség, ügyészség véleménye más.
Próba-per nem voolt;-)))))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Zoltanuss # 2013.08.07. 05:11

Nos a mai hajnali gázrobbanás után nem is olyan haszontalan dolog ez a gázfelülvizsgálat.

Az egy más kérdés, hogy a magyar egy része éretlen ennek az anyagnak a használatára.
Vannak életunt (buta ) emberek, akik így szeretnének öngyilkosok lenni.
Néha cselekedetük nem sikerül, viszont 100 milliós kárt csinálnak.

A helyett, hogy a Dunát vagy a kötelet választanák !!

Emlékeztetőül : a korábbi városi gáz rendkívül mérgező volt - ezzel vetett végett az életének Soós Imre ifjú színész és barátnője, anno jó régen, viszont a mai földgáz (vezetékes) az inkább robban.

Zoltanuss # 2013.08.06. 19:25

Többszöri próbálkozás után telefonon utolértük az egyik felülvizsgálatokkal foglalkozó szakembert. Ő azt mondta, Debrecenben az öreg házak mindegyikét ki lehetne kapcsolni a rendszerből, mert 40-50 év alatt elavultak a hálózatok”.
Írta lapidus . Nos ez úgy hülyeség ahogy van.
Aki írta nem ért a gázhoz csak felületesen beszél.
Először is Debrecenben kizárt ,hogy minden házban lett volna annak idején városi gáz. Ha volt is csak a belső magban a városban.
Tény hogy sok háztartást át állítottak városi gázról földgázra - meghagyva a régi városi gáz vezetékeket. A városi gáz vezetéke általában csavaros kötéssel készül és kócos tömítéssel. A városi gáz egy nedves gáz a kó tömítés nem szárad ki, a földgáz pedig száraz tehát kiszáríthatja tömítést és baleset veszélyes. Csakhogy a vezetékek kis része ilyen. Eleve a földgáz tömegesen kb. 30 -35 éve terjedt el. Természetesen akadnak problémák, de azért ne fújjuk fel.
Más :
Papp Csaba önkormányzati képviselő szerint a panaszáradat nem ezt jelzi.
Névtelen feljelentés alapján a Tigáz jön, szivárgást észlel, és viszi az összes órát.
G

Nos ezt egy más városban kipróbálom : van egy ház amivel nézeteltérésem tamádt , jelzem a szolgáltatónak, hogy gázszagot érzek - atöbbi az ő dolga. Ahhoz csak van jogom , hogy hallucináljak nem ??? Érdekes szagokat érzek !

osmi # 2013.08.06. 13:24

Zoltanuss Zoltanuss!

"Gondold át az állításaidat és tájékozódj."
Azt teszem...

lapidus # 2013.08.06. 10:48

Kitört a gázhisztéria Debrecenben
(a TIGÁZ szolgáltatási területén)

A cívisvárosban elképesztő történetek keringenek arról, hogy ellenőrök járják a várost, s azzal riogatják az embereket, hogy súlyos pénzekért át kell alakítaniuk a lakásuk gázrendszerét. A Fidesz mindenkit arra kér, hogy ne dőljön be a szolgáltatóknak.

Debrecen lakosságát hetek óta álhírek és rémhírek tartják félelemben a gázcsatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatával kapcsolatban.

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy az ezzel kapcsolatos, tavaly hozott kormányrendelet nem arra kötelezi a lakástulajdonosokat és a lakóközösségeket, hogy több tízezres vagy százezres költségekbe verjék magukat különböző mondvacsinált indokokkal.
Hanem mindössze arra, hogy határidőre végeztessék el az ingatlanok ellenőriztetését – hangzott el Pósán László parlamenti képviselő, a Fidesz debreceni elnökének keddi sajtótájékoztatóján.

Az ügy előzménye, hogy a Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter által aláírt rendelet szerint a lakásokban a gázcsatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát el kell végezni: a felhasználói berendezést az üzembehelyezését követő öt éven belül első alkalommal felül kell vizsgáltatni, majd ötévente meg kell ismételni. Ezentúl tízévente a csatlakozóvezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát is meg kell csináltatniuk a tulajdonosoknak.

Az 1981 előtt üzembe helyezett készülékeknél a határidő 2013. decemberi 31.

Amint azt Pósán László elmondta: Debrecenben az elmúlt hetekben elképesztő történetekről számoltak be a lakástulajdonosok.

Azt sérelmezték, hogy ellenőrök járják a lakásokat, és azzal riogatják az embereket, hogy különböző kötelező jellegű átalakításokat kell elvégezniük a saját költségükön, sőt az állítólagos tervezést is nekik kell kifizetniük súlyos összegekért.

A képviselő szerint nem igaz, hogy komplett társasházak összes lakásában ki kell cseréltetni gázbojlereket, gáztűzhelyeket, az sem igaz, hogy szellőzés céljából lyukakat kell fúrni a falakba.

Ilyen esetekről az érintett lakástulajdonosok tájékoztatták a Fidesz debreceni politikusait.
Mint mondta, Kósa Lajos debreceni polgármester már hónapokkal ezelőtt kezdeményezte Matolcsy Györgynél a szóban forgó rendelet módosítását, tekintettel arra, hogy az félreértésekre adhat okot.
Pósán László szerint ezek a félreérthető olvasatok jelentik az alapját annak, hogy különböző szolgáltatók és cégek hatalmas pénzeket akarnak legombolni a lakosságról a szóban forgó rendeletre hivatkozva.

Matolcsy György az idén februárban kelt levelében megnyugtatta Kósa Lajost, és azt írta neki:

"a műszaki-biztonsági felülvizsgálat költsége a megállapítható időráfordítást és a felhasználó helyen lévő gázkészülékeket figyelembe véve 3 ezer-10 ezer forint/felhasználói hely (lakás, intézmény) lehet".

Pósán László közölte: a lehető leghamarabb kezdeményezik az idézett rendelet pontosítását annak érdekében, hogy azt ne lehessen félremagyarázni, s az abban foglaltakkal ne lehessen visszaélni.

Hozzátette: a lakossági beszámolókat hallgatva megfogalmazódhat az emberben a gyanú, hogy a gázszolgáltatóknak és más érintett cégeknek azért áll érdekükben a lakosság félrevezetése, mert így akarnak haszonra szert tenni a rezsicsökkentés következtében kiesett bevételeik pótlására.

A parlamenti képviselő kijelentette: azt tanácsolja a lakástulajdonosoknak, hogy ne dőljenek be a szolgáltatóknak, és alaposan tájékozódjanak, mielőtt bármiféle gázberuházást engedélyeznek az otthonukban.
http://nol.hu/…_debrecenben?…

lapidus # 2013.08.06. 10:45

Tájékoztatás a kötelező műszaki felülvizsgálatról

2013. július 3. Tisztelt Fogyasztónk! Értesültünk arról, hogy a kormányzat módosítani szándékozik a jelenlegi szabályokat, amelynek pontos részletei még nem ismertek társaságunk számára.

A Tigáz végre fogja hajtani a számára előírt feladatokat. A rendelet közzétételét követően a Tigáz részletes tájékoztatást tesz közzé weboldalán, ügyfélszolgálati irodáiban és telefonos ügyfélszolgálatán.

A nemzetgazdasági miniszter 19/2012. (VII. 20.) NGM) ren kötelező jelleggel előírja a fogyasztók tulajdonát képező fogyasztói berendezés (fogyasztói vezeték és a gázüzemű készülékek) - 5 évenként - és a csatlakozó vezeték - 10 évenként - történő felülvizsgálatát, amelyet a Fogyasztónak kötelessége elvégeztetnie, a rendeletben megjelölt képesítésű szakemberrel; a felülvizsgálatot tehát nem a szolgáltató hatáskörébe rendelik.

A folyamat legfontosabb elemei:

  1. A fogyasztó megbízza a felülvizsgálattal az általa kiválasztott szakembert.
  2. Ez a szakember lefolytatja a felülvizsgálatot és a rendelet szerinti jegyzőkönyvet kiállítja.
  3. Amennyiben a felülvizsgálatot végző szakember megfelelőnek tartja a rendszert, úgy a továbbiakban önnek nincs tennivalója, a vizsgálatot a rendelet szerinti (5-10) év múlva meg kell ismételni.

4. Amennyiben azonban a felhasználási helyen az élet-, és a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetet észlel, akkor köteles ezt megszüntetni és a rendeletben előírt jegyzőkönyvben meghatározni, milyen további lépésekre van szükség, hogy a gázüzemű készülékek és a vezetékhálózat megfeleljen a jogszabályi és műszaki előírásoknak.

5. A felülvizsgálati jegyzőkönyv alapján a fogyasztónak a fennálló hiányosságok megszüntetésére intézkedéseket kell tenni, keresnie kell az ehhez szükséges szakembereket (készülék, vezeték, kémény, nyílászáró, stb.)

6. A továbbiakban a fogyasztó által a szükséges átalakításokra kiválasztott és megbízott szakember(ek) gondoskodik a szükséges további lépések megtételéről. Erről a fogyasztó és egy szakember állapodik meg (pl. munkálatok költsége, idővonzata, stb.).

7. Ha szükséges el kell készíteni a kivitelezési munkálatok tervét és azt engedélyeztetni kell a szolgáltatóval. (A Tigáz ezt gyorsított eljárásban elvégzi.)

8. Amikor az átalakításokat végző szakember befejezte a munkálatokat, műszaki ellenőrzést kér a szolgáltatótól. (A Tigáz ezt gyorsított eljárásban elvégzi.)

Felhívjuk fogyasztónk figyelmét az alábbiakra:

Amennyiben a felülvizsgálatot végző szakember a felhasználási helyen az élet-, és a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetet észlel, akkor köteles ezt megszüntetni (pl. a gázkészülék, vagy a teljes lakás gázszolgáltatásból történő kizárásával)

Ha a felülvizsgálatot végző szakember úgy rendelkezik, hogy a munkálatok biztonságos elvégzéséhez szükséges a gázszolgáltatás szüneteltetése, és ezt saját hatáskörében nem tudja elvégezni (pl. társasházak esetében) akkor ezt jelzi a szolgáltató felé akinek mérlegelési lehetőség nélkül fel kell függesztenie a szolgáltatást, azaz a javítások, átalakítások elvégzéséig nem lesz gáz.

A szolgáltatás csak akkor indítható újra, ha a 8. pontban megjelölt ellenőrzés alapján minden rendben van és a szolgáltatás biztonságosan fenntartható!

Javasoljuk, hogy körültekintően válassza ki a felülvizsgálatot végző szakembert! Amennyiben a felülvizsgálat hiányosságot állapít meg, úgy legyen körültekintő, hogy kit bíz meg a szükséges átalakításokkal!

Tájékoztatás a kötelező műszaki felülvizsgálatról
A nemzetgazdasági miniszter /19/2012. (VII. 20.) NGM)/ ren értelmében "...a csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának, használójának (felhasználó, fogyasztó) a kötelessége; ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről, és azok legalább ötévenkénti műszaki biztonsági felülvizsgálatáról."

E munkák kivitelezése nem a szolgáltató kompetenciája, a rendeletnek szakmailag megfelelő gázszerelőkre a szolgáltató nem tehet javaslatot; szívesen segítene a Tigáz a megfelelő és szakmailag kompetens szerelő kiválasztásában, de sajnos legjobb szándékaink ellenére sem tehetjük, senkit sem részesíthetünk előnyben.

A törvényalkotó meghatározta, milyen szakképzettséggel és tudással kell rendelkeznie azoknak, akik az új rendelet alapján a felülvizsgálat elvégzésére jogosultak. Minderről vagy a vonatkozó rendeletből tud tájékozódni, vagy ajánljuk figyelmébe a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján -

mkeh.gov.hu/piacfelugyeleti_muszaki/nyilvantartas_muszaki - található műszaki-biztonsági felülvizsgálatra jogosult gázszerelők jegyzékét. Az itt található listában szereplő gázszerelők közül lehet választani és tőlük az elvégzendő munkákra árajánlatot kérni.

Javasoljuk, hogy a fogyasztók/közös képviselők több gázszerelőtől kérjenek árajánlatot és ne csak a kötelező felülvizsgálat elvégzésére, hanem az esetleg várható javítási munkák elvégzésére is.

A munka elvégzése előtt javasoljuk a gázszerelői igazolvány elkérését és ellenőrzését.
A 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet (a gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról) egy lényeges előírásai:
(2) A műszaki-biztonsági felülvizsgálat során az üzembe helyezéskor hatályos műszaki-biztonsági szabályoknak való megfelelést, továbbá a biztonságos üzemeltetést befolyásoló feltételeket kell ellenőrizni.

A 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról 2. § (5) bekezdése a következőt írja:

"(5) Amennyiben a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot végző gázszerelő a felhasználási helyen, az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetet észlel, akkor köteles a veszélyhelyzetet kiváltó okot megszüntetni és arról az ingatlan tulajdonosát a vizsgálatról készült jegyzőkönyvben tájékoztatni, és egyidejűleg a földgázelosztót vagy a vezetékes PB-gázszolgáltatót a jegyzőkönyv megküldése mellett haladéktalanul értesíteni köteles."

Tehát a fenti követelmény értelmében a helyszíni felülvizsgálatot végző gázszerelő köteles az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetet kiváltó okot megszüntetni.

Ez történhet a gázkészülék, vagy a fogyasztási hely teljes kizárásával.

Amennyiben az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzet társasház esetén a közös, méretlen vezetéken kerül megállapításra, akkor a felülvizsgáló kérheti a megszüntetésben való közreműködésre az elosztói engedélyest. Ez esetben szakembereink ellenőrzik a bejelentés valóságtartamát és amennyiben azt megállapítják akkor kötelesek intézkedni a kiváltó ok megszüntetésére.
Amennyiben a TIGÁZ-DSO Kft. beavatkozására van szükség akkor e tevékenység árai a www.tigazdso.hu/…/arkozlemeny helyen találhatók meg.

A földgázelosztói engedélyes a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról 1. sz. mellékletének 14. pontja a következőket írja elő.
"14.1. A földgázelosztó az élet- és vagyonbiztonság, valamint a gázszolgáltatás folyamatosságának veszélyeztetettsége esetén a gázszolgáltatást szüneteltetni köteles."

A 2008. évi XL. törvény 16. § (2) a következő követelményt írja elő:

"(2) A szolgáltatás nyújtása csak a kizárás alapjául szolgáló helyzet fennállásáig függeszthető fel, annak megszűnését követően a felhasználó részére a földgázelosztási szolgáltatást a meg-szűnés tényéről való tudomásszerzéstől számított 2 munkanapon - lakossági fogyasztó esetében 24 órán - belül biztosítani kell."

Fenti jogszabályi követelmények értelmében a földgázelosztói engedélyes, amennyiben tudomására jut az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet, akár a 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet alapján kiadott felülvizsgálati jegyzőkönyv formájában, akár más hivatalos (pl.: kéményseprő ipari közszolgáltató bejelentése stb.) formában, köteles a felhasználási helyen a gázszolgáltatást szüneteltetni. Mérlegelési joga ezen esetekben nincs.
További hivatkozások:

Gázszerelőkkel kapcsolatos dokumentumok:

mkeh.gov.hu/hivatal/kozerdeku_adatok_2013/evekenysegre_mukodesre_vonatkozo_adatok /nyilvántartások■Tervezői névjegyzék: mmk.hu/nevjegyzek.php?no_cache=1■A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye "A gázkészülékek égési levegőellátása és égéstermék elvezetése megváltoztatásáról, különös tekintettel a fokozott légzárású nyílászárók, elszívó/szellőző ventilátorok, konyhai páraelszívók utólagos beépítésére, valamint a gázszolgáltató által jóváhagyott kiviteli tervhez viszonyított egyéb módosításokra": mkeh.gov.hu/muszaki/gazvezetek ■19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról ■11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezé-sekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról és a 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez (Műszaki Biztonsági Szabályzat)■TIGÁZ-DSO Kft. technológiai utasítása:

www.tigazdso.hu/…tasok/tt4000

Forrás:
https://m.tigaz.hu/cikk?…

lapidus # 2013.08.06. 10:40

Leszerelt gázórák:
"komfort nélküli jurta-város" lesz Debrecenből?

http://www.dehir.hu/…/2013/07/16/

2013. július 16. 17:37 | Frissítve: 2013. július 17. 13:45 Kababik László | kababik.laszlo@dtv.hu

Debrecen - Az összes öreg debreceni házat ki lehetne kapcsolni a rendszerből - mondja egy felülvizsgálatokkal foglalkozó szakember.

Mivel 20 évig nem volt kötelező a felülvizsgálat, nem tudni, milyen állapotban van most a lakások gázrendszere Debrecenben.

Amint arról hétfőn beszámoltunk, egymás után szerelik le a gázóráikat névtelen bejelentésre hivatkozva az Ibolya utcai, a Viola utcai és a Dózsa György úti társasházakban. "2103-ban Debrecenből miért kell komfort nélküli jurta-várost csinálni? Nem értem!" – ezt Papp Csaba önkormányzati képviselő mondta, akitől segítséget kértek a lakók.

Bakos Gyulánál csütörtök este óta nincs gáz
Többszöri próbálkozás után telefonon utolértük az egyik felülvizsgálatokkal foglalkozó szakembert. Ő azt mondta, Debrecenben az öreg házak mindegyikét ki lehetne kapcsolni a rendszerből, mert 40-50 év alatt elavultak a hálózatok.

A Cívis Ház Zrt. szolgáltatási igazgatója, – ahol 1600 lakást adnak bérbe – azt mondja: nem lehet tudni milyen állapotban vannak ezek a társasházak, mert a törvény korábban megengedő volt, és most már csak akkor hívnak szerelőt, ha baj van.

  • Körülbelül 20 évvel ezelőtt megszüntették az évenkénti felülvizsgálatát a gázkészülékeknek, ennek megfelelően nem tudjuk, hogy milyen állapotban vannak ezek a készülék. Az elmúlt néhány évben újra kötelező lett a felülvizsgálat, de nem voltak rákényszerítve a tulajdonosok, hogy elvégeztessék ezeket az ellenőrzéseket – mondta el Tóth Sándor, a Civis Ház Zrt. szolgáltatási igazgatója.

A Tigáznál tegnapi közleményükben azt írták, nekik a gázórák leszerelésében nincs szerepük, mert azt a fogyasztók kezdeményezik. A megsokasodott felújítási munkáknak pedig szerintük az az oka, hogy a tulajdonosok szeretnének a korszerűsítéssel a fűtési szezonra elkészülni.

Papp Csaba önkormányzati képviselő szerint a panaszáradat nem ezt jelzi.

  • Névtelen feljelentés alapján a Tigáz jön, szivárgást észlel, és viszi az összes órát.

Gyakorlatilag egész Debrecen ki van téve annak 2013-ban, hogy egy komfort nélküli jurta-várossá alakuljon át – hallhattuk Papp Csabát.

A képviselő továbbra is azt tanácsolja: a lakóközösségeknek, hogy várják meg a szeptemberi rendeletmódosítást.
Azután a gázszolgáltatónak kell majd fizetnie a felülvizsgálatot.

Zoltanuss # 2013.08.06. 09:14

Ja a gázóra csere 10 évenként esedékes. Ezt mindig a szolgáltató emberei végzik. Egy jó szemű/jól képzett gázszerelő a csere alkalmából megejtheti a felülvizsgálatot is. Így sok plusz költségük nincs is. Úgy mondja a magyar -két legye egy csapásra.
Aztán majd a fogyasztó a magállapítások során kiszúrt hiányosságokat megjavíttatja -ami pénzbe kerül neki.

Néha kevés de inkább sok lesz !!

Tehát kár a szolgáltatók terhei miatt sírni !!

Zoltanuss # 2013.08.06. 09:07

osmi osmi !!
Gondold át az állításaidat és tájékozódj.

Egyébként csak az 1981 előtti rendszerek felülvizsgálatát kell megejteni ebben az évben. Sőt már azt sem -csak bejelenteni. Felülvizsgálat , majd 2014 első fele a vizsgálat megállapításait pedig a 14 -es fűtési szezonra kell végre hajtani. Láttál már 1981 előtti gázrendszereket ,
Némely szörnyűség. de fel is robbanhatsz. Egyébként szabad ember vagy bármikor kérhetsz a szabad piacról felülvizsgálót 25 eft -ért el is végzik.

Zoltanuss # 2013.08.06. 09:00

dévé dévé !

Hát megszivatnak titeket !

mert ugyi van egyszer az un. felülvizsgálat és van/lesz a felülvizsgálat során történő megállapítások végre hajtása.
A kettő nem ugyan az. És a hiedelemmel ellentétben csak a felülvizsgálatot tette a kormány a szolgáltatók feladatává. Egyébként ez a kisebb munka. Pl. egy lakás felülvizsgálata nem több mint félóra. Nos mennyi lehet ennek a költsége - főleg ha olyan sormunka szerint végzik ? Nem sok. Pár ezer ft / lakás. Egy társasház komplex felülvizsgálata se sok. legyen 2 ember egynapi munkája max., ennek megfelelő költséggel Ezt csak elbírják a szolgáltatók.
Nade a felülvizsgálatkor bizonyos megállapításokat tesznek - azokat végre kell hajtani.
és azok lehetnek lakásonként pár tízezertől tőbb százezerig. Társasháznál pedig több milliós tétel is lehet.
Pl. csak egy vezeték csere.
Soroljam a többit ??

osmi # 2013.08.05. 20:22

dévé!
www.oktatasi-kozpont.hu/downloads
/19_2012_ngm_rendelet.doc
Sietni viszont valóban nem érdemes,lehet, hogy a kormány a "rezsicsökkentés választási kampány részeként" szolgáltatóra hárítja.Ő pedig nyilván ránk, csak más címkével.

dévé # 2013.08.05. 19:12

Jó estét kívánok!

A szövetkezeti ház, amiben lakom egy "tehetséges" és jó közös képviselővel van megáldva.
Arra törekszik, hogy minél több pénzt tudjon kivasalni a házból.
Most a gázfelülvizsgálat témába csimpaszkodott bele, és kvázi 5 milliós felújítást szavaztatott meg a lakótársaimmal kölcsönből!!!, amin teljesen kiakadtam, amikor visszajöttem a nyaralásból.
Körbenéztem, a jogi háttér még nincs kidolgozva ez ügyben, és a törvény szerint csak az életre veszélyes helyzeteket kell megszüntetni. Itt ilyen szerintem nincsen, viszont ő már most péntekre egy a Fővárosi Gázművek által is jegyzett vállakozó által bejárást akar a lakásokba.( ezt meg is szavaztatta a lakótársakkal)
Én és még páran nem értünk egyet ezzel a horribilis kiadással, hiszen nincs semmi ami ezt indokolná. Gyakorlatilag teljesen kizsebeli a házat és a kaszzánkat. Megtagadhatom a lakásba a bejárást? A gázóra ( ami ha jól tusom a Fővárosi gázművek tulajdona a lépcsőházban van..)
Szóval mondhatok nemet pénteken?
Tudom, hogy nem sokat érek ezzel, de én nem vagyok hajlandó asszisztálni egy ilyen harakirihez.
Próbáltam meggyőzni, hogy várjunk, amíg kormányunk kidolgozza az ide vágó jogszabályt és később még támogatást is kaphatunk esetleg?!
ó hajthatatlan, a lakók pedig...oyanok amilyenek.már megszavazták.
sajnos lépéshátrányban vagyok.

Köszönettel:

dévé