Mellékvízmérő létesítése


Vásárló_22 # 2015.02.04. 11:44

"a legfeljebb 6 lakásból álló épület dönthet hogy
a társasházi tv, vagy a Ptk közös tulajdonra vonatkozó szabályai szerint kíván működni, ez visszafelé is működik természetesen!"

Akkor a mi házunk, amiben 5 lakás van, hogyan lehet társasház ?

MajorDomus # 2015.02.03. 22:01

Kbs!?

Na, akkor két példa!
64. § (1) Az e törvény hatálybalépésekor bejegyzett társasház közgyűlése - valamennyi tulajdonostárs hozzájárulásával - dönthet arról, hogy a társasháztulajdont lakásszövetkezeti tulajdonná átalakítja.
(2) Az átalakulásról hozott közgyűlési határozat alapján a lakásszövetkezet alapítására, szervezetére és működésére a lakásszövetkezetekről szóló külön törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

a legfeljebb 6 lakásból álló épület dönthet hogy
a társasházi tv, vagy a Ptk közös tulajdonra vonatkozó szabályai szerint kíván működni, ez visszafelé is működik természetesen!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.03. 05:57

Se. Ami társasház, az társasház is marad. (Legfeljebb több társasház lesz belőle.)

MajorDomus # 2015.02.02. 23:29

Minden tulajdonos 100 %-os hozzájárulásával!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.02. 22:05

Sehogy.

MajorDomus # 2015.02.02. 21:47

Alakulatok társasházzá a gyakorlatban is, mivel ez mindenkinek érdeke, ha a szolgáltató elzárja a vizet, márpedig előbb utóbb elzárja.

A közös képviselő majd felgöngyöliti az ügyet, de fizetni az 5 tulajdonosnak kell.

Vásárló_22 # 2015.02.02. 09:05

"Gondolom siettetek a vétellel mert nagyon kedvezőnek tűnt. A leendő tulajdonos társakkal történt e a vétel előtt kommunikáció ?"

Persze, beszélgettünk velük (nem lakógyűlésen), csak akivel éppen találkoztunk amíg járkáltunk a lakásba a felújítás ideje alatt. Közös képviselőt kerestünk, de senki nem tudott róla semmit, már nem is lakik itt. A vízművekhez meg csak akkor mentünk, hogy átírassuk a vízórát amikor megtörtént az átadás-átvétel. Ekkor vettünk fel jegyzőkönyvet amiben szerepelt az órák állása.Azt nem tudhattuk, hogy a vízóra "illegális", azaz, soha nem volt engedélyeztetve.

A vízmű nem hajlandó nekünk megmondani, hogy az összes tartozásból kimutatható-e, hogy a létező 4 mellékvízmérővel rendelkezők mennyivel tartoznak. Két lakáson biztosan van tartozás, mert az egyik szomszéd mondta, hogy neki részletfizetési kedvezménye van, a másikat pedig egy időben vették meg velünk és nekik jelezte a tartozást a vízmű. Egyébként a 240.000 Ft tartozás már több mint 400.000, mert kiderült, hogy plusz csatornadíj tartozás is van.
Nem tudom mit tegyünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.24. 07:59

A ti adásvételi szerződésetek - mint minden szerződés - a feleket jogosítja és kötelezi (inter pares jellegű). Harmadik személyek jogviszonyait nem érinti. A szolgáltató (harmadik személy) a társasháztól (harmadik személy) követeli, amit követel, annak pedig most te is tulajdonosa vagy. A lakást a közös tulajdoni hányaddal együtt vetted meg, beleértve a társasház tartozásait is. Ha az eladó megtévesztett, szerződést szegett, tőle követelhetsz árcsökkentést, kártérítést vagy akár el is állhatsz. De ez a ti ügyetek, a szolgáltatót nem kell érdekelje, és nem is érdekli.

SolnesM # 2015.01.24. 06:31

Kinek küldi ki, ha nincs közösképviselő sem. Zavaros az ügy :-(

Nagyon ! Gondolom siettetek a vétellel mert nagyon kedvezőnek tűnt. A leendő tulajdonos társakkal történt e a vétel előtt kommunikáció ?
Amúgy a lényeg : van vizetek majd a közösség megoldja a problémát. Apropó nincs közös képviselő : itt a jó alkalom hogy betöltse valaki.
A probléma ismerős anno én csak egy kettő lakásos társasházban laktam mégis állandó problémák voltak.

Vásárló_22 # 2015.01.23. 11:36

Én ezt értem. De mint írtam, mi a lakást úgy vettük meg - adásvételi szerződésben foglaltan - , hogy a közművek nem működnek és az eladó vállalja a közművek visszaállításának minden költségét. Ami a következőképpen nézett ki a gyakorlatban. A villanyóra le volt szerelve (legalább nem volt tartozás), azt felszereltettük, nulláról indultunk. A gázt átírattuk, ott nem volt tartozás. Mentünk a vizet átíratni ..... akkor derült ki, hogy nincs is víz elméletileg a lakásban. Honnan lehet tudni, hogy ebből a 240.000 Ft-ból mennyi ennek a lakásnak a tartozása és mennyi a többié ? Mert ha közülük valaki nem fizetett valamikor, akkor az is a közös számlán jelentkezik. A szomszéd lakást ugyanakkor vették meg mint mi a miénket és mivel náluk legalább volt legális mellékvízmérő, átírták neki és a tartozást kiszámlázták állítólag az eladójuknak.
Gondolom, hogy a vízműnél lennie kellene valamilyen megállapodásnak a társasház és a szolgáltató között. Azt is ki kellene mutatniuk, hogy mióta van ez a tartozás, mikor, melyik lakás mennyit fogyasztott illetve fizetett. Nem tartom tisztességesnek, hogy az egész társasház összes előző díjtartozását velünk akarnák megfizettetni. Ami, akkor sem minket érint az adásvételi szerződés szerint, hanem az eladót. És egyáltalán milyen módon és hogyan próbálta eddig a vízművek eddig behajtani a tartozást ? Kinek küldi ki, ha nincs közösképviselő sem. Zavaros az ügy :-(

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 10:04

Megjegyezem, semmilyen közös vízvételi lehetőség nincs.
De igen. A szolgáltató szempontjából minimum a te lakásod fogyasztása közös, de valószínűbb, hogy a többi lakás-é is az.
A társasház tartozásáért a tulajdoni hányadod arányában mögöttes felelősséged van. A többieknek is. Ha nem fizettek, majd jön a fizetési meghagyás. Úgy egy kicsit drágább lesz.

Vásárló_22 # 2015.01.23. 08:18

Tisztelt Fórumozók !

Alábbi kérdésben várom szíves válaszukat illetve segítségüket.

Egy kicsi, 5 lakásos társasházban vásároltunk lakást 3 hónappal ezelőtt. A lakás tudomásunk szerint évek óta lakatlan volt, az ingatlan adás-vételt egy faktor cégen keresztül bonyolítottuk le.
Átadás-átvételi jegyzőkönyvben rögzítettük a közművek óra állásait. A vízóra 170 m3-t mutatott.
Mikor mentünk a vízművekhez átíratni a mellékvízórát akkor ért a meglepetés. Közölték velünk, hogy a lakásban nem létezik fogyasztó. Terveztessük meg a fogyasztási helyet, írassuk alá a közös képviselővel majd adjuk be a kérelmet. Mindezt megtettük - kivéve, hogy a többi 4 tulajdonossal írattuk alá, mivel kiderült nincs közös képviselő és a társasház min olyan nem funkcionál -. 3 hónapja használjuk a vizet és hetente telefonáltunk a vízvonalra, hogy mi a helyzet. Most jutottunk oda, hogy beérkezett a terv és mehetünk beadni a kérelmünket. Ekkor tudatták velünk, hogy nem járulnak hozzá a lakásunkban mellékvízmérő létesítéséhez mivel a háznak 240.000 Ft díjtartozása van. Megjegyezem, semmilyen közös vízvételi lehetőség nincs.
Mi legyen most a teendő ? Patthelyzetben érezzük magunkat. A többi lakó nem akar fizetni. Mi is csak az elmúlt három hónapban használt 10 m3 kifizetését tartjuk jogosnak. A lakást a szerződés szerint úgy vettük meg, hogy az előző tulajdonos vállalja az összes közmű bekötését, a lakás teher mentes.
Mi csak azt szeretnénk, amit mindig is, hogy fizessük az általunk használt közüzemi szolgáltatásokat.