jogok a társasházban


frangelico # 2015.06.07. 16:33

Tisztelt Jogi Fórum! Kihez fordulhatok segítségért, ha a felettem - az első emeleten - lakó tulajdonostárs évek óta nem hajlandó erkélyének kijavíttatására, aminek következtében esőzéskor beázunk és az épület állaga is jelentősen romlik./A biztosító már fizetett,de ez nem segít, mert a hibát nem hárítja el./Köszönöm megtisztelő segítségüket.

Wildmann # 2015.04.29. 08:16

A társasházi törvény a határozatok könyvét és a jegyzőkönyvet nevesíti, hogy azt ki kell adni. Azonban semmi nem írta le, hogy más iratot nem lehet kiadni.

Én abból indulok ki, hogy a tulajdonos a társasház egy része, azaz minden irat amely nálam van az részben az övé. Azt megismerheti mindaddig amíg más jogát nem sérti. Itt elsősorban a személyes adatok védelmére gondolok. A közös műszaki tartalom megismerhető, közös gazdálkodás megismerhető. Itt a bankszámlaszám, emailcím, telefonszám, egyéb adatokat nem szoktuk kiadni. Ez annyit jelent, hogy kér valamit, mi kinyomtatjuk kihúzzuk amit nem ismerhet meg, majd azt lemásoljuk (így az adatokat nem tudja helyreállítani) és azt adjuk ki. Ettől persze drágább lesz a másolási költség mint 8 Ft/oldal, mert dolgozunk vele nem keveset, de szerintem megilleti a tulajdonost az információ.
A tapasztalatunk az, hogy a tulajdonos ezeket az információkat viszont olyanoknak is eljuttatja akinek viszont nem joga ezt megismerni, ezért a kiadott másolatokon fel szoktuk tüntetni kinek adtuk ki. Meg még egy-két "másolási hibát" ejtünk. Így gyorsan kideríthető, hogy kinek kiadott iratok lebegtetése közben gyalogoltak végig mások jogain.

És a legegyszerűbb megfogadni Kovács_Béla_Sándor álláspontját. Be kell jelenteni a jegyzőnek.
Egy kérdésben megkapod a kitanítást, majd kapsz egy olyan választ a kk-tól amire nem tudunk mit mondani, mert akkora hülyeség. Közös képviselőként el kell tudni dönteni, hogy mi az az irat, amit a tulajdonosoknak ki kell adni (nem kell kérni sem) mi az ami kérésre kiadandó és mi az ami nem adható ki. Ha ezzel nem értesz egyet jelentsd be a jegyzőnek. Ő majd érvel vagy melletted vagy ellened. Érveljen az akinek ez a dolga meg ért hozzá.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.29. 06:17

Csak a közgyűlés jegyzőkönyvből és a Határozatok Könyvéből kérhetsz másolatot
Mindenről kérhet vagy készíthet másolatot.

mgabi # 2015.04.28. 20:37

A társasházi trv. így asszisztál, hogy a közös képviselők kiskirályok legyenek. Siegelinde-mek helyes a jogérzéke és igazságérzéke. A lakásszövetkezeti trv-ben benne van, hogy a tulajdonosok a fizetési kötelezettségeiket érintő dokumentumokba nemcsak betekinthetnek, hanem abból másolatot is kérhetnek. A társasházi trv. -ben vajon miért nem?
Persze a lakszöv vezetők között is vannak ám szép számmal, akik nem tartják be.
Mielőtt valamelyik nagyképű szakértő kioktatna, jelezném, hogy pert nyertem lakásszövetkezettel szemben a panelprogram kapcsán , a lakszöv vezetősége által elkövetett disznóságok miatt. Az eljáró bíró ítéletét legfőképpen arra alapozta, hogy a lakszöv vezetősége nem bocsátotta a tulajdonosok rendelkezésére a pályázati anyagban foglalt részletes költségvetést .A pályázat mwegtekintését egyébként a pályázatíró cégek akadályozzák meg üzleti titokra hivatkozva. A legérdekesebb, hogy nálunk olyan nyilatkozatot akartak aláíratni , hogy betekinthetünk a pályázati anyagba, de az abban foglaltakkal szemben nem emelhetünk kifogást. Jó ugye? így akarték kivédeni, hogy perben kifogásoljuk a ránk szabott fizetési kötelezettséget. Nekem szerencsére volt annyi eszem, hogy nem írtam alá ilyen nyilatkozatot.

MajorDomus # 2015.04.28. 19:34

Nem esünk neked, és nem minősítůnk
Hülyének, de a közös képviselőnek ebben igaza van.

A betekintés és a másolás nem ugyanaz. Csak a közgyűlés jegyzőkönyvből és a Határozatok Könyvéből kérhetsz másolatot, de azt ki is kell fizetned.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.28. 11:18

Jelentsd be a jegyzőnek. Majd az érvel neki.

bolyhi # 2015.04.28. 09:17

MajorDomus köszönöm a rövid választ, de mit tegyek, ha a közös képviselő mégis megtagadja? Mivel érveljek?
Köszönöm válaszát!

MajorDomus # 2015.04.27. 21:09

Be

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.27. 15:11

Sokat vitáztunk már erről. Böngéssz egy kicsit!

bolyhi # 2015.04.27. 13:17

A társasházban tulajdonnal rendelkező személy betekintést nyerhet-e a társasház könyvelésébe, vagy csak és kizárólag a számvizsgáló bizottság tagjai tehetik ezt meg?