adózás, ingatlan adás-vételről


pyyy # 2005.04.17. 13:19

Sziasztok!

Tegnap beszéltem az ingatlan tulajdonosával és közöltem vele, hogy vagy legálisan kötjük meg a szerzödést, vagy keressen mást.
Kibújt a szög a zsákból; azért akar kevesebbet írni az adásvételiben, mert ö is hajdan "àron alul" vette a házat és ha mi a tényleges eladási árat írjuk a szerzödésbe, akkor bajban van, mert a hajdani vételi és a mostani eladási ár különbségének a 25%-át kellene adóba befizetnie. El nem hiszitek mit "javasolt"! Azt mondta, hogy ok, de csak akkor, ha kifizetem az adója´t. Vagyis a házat nem 5,5 ért hanem 6,375 Mio-ért venném meg. Ezt a pofátlanságot!
Még azt is mondta, hogy a földhivatali "haverja" úgyis csak max. 2,8mio. forgalmi értéket fog megállapítani.

A ház nem az enyém lesz; anyám lakna benne és neki nagyon tetszik az ingatlan (+ még 2mio és egy szuper ház lesz belöle).
Csak anyám miatt nem rúgtam ki ezt a csalót, de most már tényleg nem tudom mit tegyek. Holnap vár minket az ügyvéd, de az eladó így nem adja el. Keressek szerintetek más házat? Vagy mit csina´ljak?

Köszönök mindent javaslatot !!!!!

PYYY

zsusz # 2005.04.15. 09:15

Kedves Pyyy!

Örülök, hogy így döntöttél.
Szerintem sem éri meg kockáztatni, és egyébként is véleményem szerint így becsületes az üzlet.

Egyébként ez a földhivatali jó kapcsolat dolog elég veszélyesen hangzott...

Minden jót: Zsusz

pyyy # 2005.04.14. 17:18

Bocs, a Többieket kihagytam a "Köszönömböl".

Igazatok van, nem fogok kockáztatni!
Az apám is ügyvéd, de nem beszélünk egymással és csak Töletek tudok érdeklödni!

Mégegyszer kösz Mindenkinek!
Hétfön megyek megkötni az adásvételit a 5,5mióról ÜGYVÈDHEZ!

Szeretettel:
PYYY

pyyy # 2005.04.14. 17:02

Szia Bubó!

Köszönöm a választ!!!
Még egy kérdésem lenne (lehet, hogy bután hangzik): szóval az ingatlan mostani tulaja nem ügyvédnél akarja megkötni az adásvételit, hanem a földhivatalban, mert állítólag van ott jó kapcsolata. Belemenjek ebbe? (Nem fülik hozzá a fogam!).

Még egy elméleti kérdés: hogyan tudom lebiztosítani magam, ha a tulajnak "kézbe" adom a tényleges ár és a vételár különbözetét? Ele´g egy tanuk által aláírt papír arról, hogy kapott tölem pl. 2 miót.?

Köszönöm szépen a választ!

PYYY

Bubó # 2005.04.12. 21:06

Kedves Pyyy!
Az Illetékhivatal, amennyiben azt észleli, hogy a szerződésben megjelölt vételár alacsonyabb, mint a valós forgalmi érték, akkor az illeték alapjának nem a szerződésben beírt értéket, hanem az általa becsült forgalmi értéket veszi, ami adott esetben több is lehet, mint az elhallgatott, tényleges vételár!
Tehát fizetsz 5,5 milliót, beírtok 4 milliót, illetéket pedig lehet, hogy 6 millió után fizetsz. Így megéri-e kevesebbet feltüntetni a szerződésben, vállalva esetleg Lefty által vázolt problémákat? Szerintem nem.
Tapasztalatom szerint az eladók újabban a kevesebb illeték lehetőségével kecsegtetve próbálják meg rábeszélni a vevőket a közös csalásra, pedig igazából csak ők járnak jól az "adómegtakarítás" miatt.
Üdv.

ildisz1 # 2005.04.12. 17:43

azt hiszem ez igy egyenlőre elég jó válasz, köszönöm. ha lesz kérdésem, irok ide úgyis!

zsusz # 2005.04.12. 16:03

Hoppá, azt hiszem túl tömör akartam lenni, ezért kicsit nehezen érthető. Kérdezz ha valami nem világos

Zsusz

zsusz # 2005.04.12. 16:01

Kedves Ildisz1!

Szerintem abból kell kiindulni, hogyha van jövedelmed azután adózni kell.
Meg kell nézni, mennyi volt a ház egy testvérre jutó értéke, ami után örökösödési iletéket fizettek, ezt le kell vonni a most kapott pénzből. Ez a jövedelem. A jövedelem 50%-nak 25%-a az adó, ha az öröklés éve +10. éve került a nevükre. Természetesen, ha igazolod, hogy a pénzt előtte egy évvel vagy utána 5 éven belül lakáscélra fordítod, akkor nem kell befizetni az adót, vagy visszaigényelheted.

Az ügylethez mindenképpen kell közjegyző vagy ügyvéd, úgyhogy ő az esetre nézve pontos felvilágosítást fog adni.

Üdv_: Zsusz

ildisz1 # 2005.04.12. 09:08

nekem az lenne a kérdésem hogy hogyan zajlanak akkor a dolgok ha a következő helyzet áll fent:

férjem apja 10 éve meghalt. 4en testvérek. Igy anyuka a felét örökölte ők meg 1/8-1/8-ad részt.
Az anyuka meg az egyik testvér laknak együtt a házban, a többiek külön élnek. Kisvásárolnák most a tesókat (az nem lett tisztázva még hogy anyuka venné meg a részüket vagy a tesó.. szóval hogy melyiküknek a nevére kerülne a többiek része)

fő kérdésem hogy ha kapunk x Ft-ot az 1/8-ad részért és ezzel "lemondunk" az apuka részéről, kell -e adót fizetni az APEH felé, elvégre bevétél... ha kell fizetni, hány %ot? ha jól tudom akkor nem kell ha ingatlanba visszafektetjük a pénzt.

egy könyvelő ismerős szerint nem kell fizetni adót egyáltalán, amit mi kicsit furcsállanánk.

Sőt azt mondja nekünk semmi fizetni valónk nem lesz, az tiszta saját pénzünk lesz. Szerinte fizetni csak az fog aki megveszi a részünket. (azt hiszem azt mondta hogy illetéket kell fizetnie)

ha tud valaki választ adni megköszönöm...

Lefty # 2005.04.11. 09:55

Üdv,

Ahogy zsusz elmondta, nem adózni kell, hanem illetéket fizetni.

1.) Problémád lehet belőle. Amit nyersz, az 1.5M Ft-nak a 6%-a, vagyis 90 ezer Ft.
Amit veszíthetsz: 1.5M Ft, pl. ha a szerződés érvénytelen lesz, valaki valamiért megtámadja (ezt sosem tudhatod, pl. fedezetelvonás), ez esetben az eladó 4M Ft-ot fog csak visszaadni Neked.
Vagy ha kellékszavatossági problémád támad, akkor hivatkozhat az eladó arra, hogy azért volt ilyen olcsó.
Vagy ha a szomszédod felrobbantja magát, és összedől a lakásod, a biztosító is ebből az értékből fog kiindulni, amikor kárpótol Téged.
Ezek csak lehetőségek, de van egy x százalék esély, hogy bekövetkezik, és tényleg nagy összeget kockáztatsz egy kis nyereségért. 90 ezerért ez nem éri meg szerintem.

2.) Az eladónak nem sok gondja lehet belőle, szerez némi adómentes jövedelmet, mert neki azt hiszem 20%-os SZJA fizetési kötelezettsége lenne, persze ez függ attól, hogy ő mikor, mennyiért vette. Leszámítva az adócsalásos problémát, amivel én nem foglalkozom, mert nem az a hétköznapi valóság, hogy az ilyesmi kiderül.

3.) Ezt már zsusz elmondta, az illetékhivatal kiszámíthatatlan, Bp-n egy évbe is beletelhet. Az érdekesség az, hogy nem tudhatod mikor szólítanak fel, de amikor megjön a levél, akkor 15 napon belül fizetned kell. Állj ugrásra készen.

4.) Nézd meg a tulajdoni lapot, valamint az eladó személyi igazolványát. Elvileg ez az ügyvéd feladata. Ügyvédre mindenképpen szükség lesz, tehát keress egyet, még akkor is ajánlott, ha az eladó hoz.

Kérdezd meg a szomszédokat, ismerik-e azt a figurát, aki Neked el akarja adni. Tulajdonos-e, vagy bérlő, stb. Ha az eladni kívánt lakásban lakik, segíthetnek a közüzemi számlák, bár az is írható a bérlő nevére. Ha társasház, keresd meg a közös képviselőt, stb... Nyomozzál.

zsusz # 2005.04.11. 09:31

Kedves Pyyy!

Először is, ha te vevő vagy neked nem adót, hanem visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni. Ez 4M-ig valóban 2%, afölött 6%.

Ezt akkor kell fizetni, amikor az illetékhivatal felszólít, ez jellemzően néhány hónap az adásvétel után.

A tulajdoni lapról mindent megtudhatsz az ingatlan jelenlegi állapotáról.

Szerintem a terved semmiképp se jogszerű, de most pontosan nem tudom minek minősíteni, talán adócsalás?

Üdv: Zsusz

pyyy # 2005.04.10. 14:11

S.O.S
Sziasztok!
Nagyon sürgösen infóra lenne szükségem:
Venni szeretnék egy házat, amely 5,5millóba kerül. Mivel 4millóig (tudomásom szerint) "Csak" 2% az ingatlanadó, ezért ezt az összeget (4 mió.) írnánk a szerzödésbe, a többit pedig kézbe fizetném.
1.) Lehet-e ebböl problémám?
2.) Lehet-e az eladónak gondja ebböl?
3.) Mikor lenne (vételtöl számítottidön belül) esedékes az adó befizetése?
4.) Hogyan tudnénk 100%-ra meggyözödni róla, hogy az eladó tényleg a tulajdonos?

Nagyon-nagyon köszönöm a gyors válaszokat!!!!!

PYYY

sanqa # 2005.04.03. 17:04

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy ha van egy ingatlanom,amit 10 éve vásároltunk 1 millió ft-ért (édesanyámmal,aki haszonélvező volt,de sajnos meghalt)és én ezt most el szeretném adni,de nem vennék másikat helyette,akkor mennyi lenne a befizetendő adó mértéke?Az eladási ár 4,5 millió ft.A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!
sanqa@icqmail.com kérem a válaszokat erre a címre küldjék!