Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös képviselő lemondása társasházban

MajorDomus # e-mail 2017.04.30. 22:46

Az ellenőrzést 5+1 évig kérheted!

Törpilla25 #   2017.04.30. 17:16

Köszönöm a választ.

MajorDomus # e-mail 2017.04.30. 08:22

(2)59 Az éves elszámolás elfogadása esetén a közgyűlés a közös képviselő vagy az intézőbizottság tárgyévi ügykezelő tevékenységét jóváhagyja. A jóváhagyás nem jelenti az esetleges kártérítési igényről és a fogyasztóvédelmi hatóság 43/A. § (5) bekezdése szerinti eljárásáról való lemondást.
(3) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) - ha a közgyűlés e megbízatása alól felmenti - köteles az új közös képviselő (az intézőbizottság új elnöke) részére a megválasztásától számított harminc napon belül írásbeli jegyzőkönyv alapján, a társasházra vonatkozó összes iratot, az erről szóló teljességi nyilatkozattal együtt, átadni.

Törpilla25 #   2017.04.28. 16:55

Kedves Major Domus! Köszönöm a válaszaidat. Gondolom már nem emlékszel a korábbi levélváltásainkra (ld.korábbi válaszaid) Akkor írtad, hogy
" Majd számolj be,mire jutottatok!" Ezért (is) jelentkeztem most.

" Ha ilyen hibák vannak,akkor célszerű új közös képviselőt is keresni! " írtad most.
Már korábban is és most is jeleztem, hogy leváltjuk a kkv-t, illetve pontosabban ő mondott fel. Viszont addig " nem engedjük el", amíg rendbe nem teszi az elmúlt évi elszámolást.
Viszont kérlek, hogy válaszolj arra a kérdésemre, amelyre nem reagáltál:" Döntöttünk arról is, hogy a 2016. évi, és a 2017.1-4.hónapi könyvelést könyvvizsgálóval ellenőriztetjük. Ugye jól gondoltuk, hogy a korábbi éveket már nem lehet, hisz a közgyűlés anno elfogadta az évenkénti elszámolásokat? "

MajorDomus # e-mail 2017.04.27. 00:16

Külsős céget kell megbizni a ,,gazdasági ellenőrzést segitő személy,, ellátásával,mkndjuk egy könyvelő bt-t!

Ha ilyen hibák vannak,akkor célszerű uj közös képviselpt is keresni!

A számvizsgáló bizottságra nem vonatkozik a 90 napos kötelező munka !

Törpilla25 #   2017.04.26. 15:28

A közgyűlésünk lezajlott, de bonyolódott a helyzet. A Számvizsg. Bizottság nem kapta meg a beszámolót, így véleményezni sem tudta. A beszámoló hiányos volt, nem voltak részletezve az egyes (fontos) tételek (pl. tulajdonosi tartozások - ebből korábban is gond volt: csak évek múltán derült ki, hogy egy tulajdonos nem fizet, kb.700 ezer Ft-ot kellett befizetnie, kamatostul, ügyvédi költségekkel együtt).
Most derült ki, hogy a ház közös bérleményében lakók több mint egy éve nem fizetik a bérleti díjat, a kkv. hivatalosan nem szólította fel őket a fizetésre… szóval egyre szebb. A közgyűlés kötelezte, ápr. 30-ig a beszámoló pontosítására, a szükséges intézkedések megtételére, és egy 5 éve(!!!) elhatározott, általa „szervezett” karbantartás befejezésére. Döntöttünk arról is, hogy a 2016. évi, és a 2017.1-4.hónapi könyvelést könyvvizsgálóval ellenőriztetjük. Ugye jól gondoltuk, hogy a korábbi éveket már nem lehet, hisz a közgyűlés anno elfogadta az évenkénti elszámolásokat?
A helyzet így is elképesztő, de ráadásul a Számvizsg.Biz. 2 tagja ( a harmadik tag sajnálatos módon pár hónapja elhunyt) ezen a közgyűlésen le is mondott, mondván ők nem értenek a pénzügyekhez. (igen, tudom 3 hónapig - a társasházi tv. szerint - még ők a biz-i tagok) Úgy néz ki, hogy vállalni a továbbiakban senki nem akarja. Mi a helyzet, ha nincs vállalkozó az SZB.tagságra? 3 fő kellene. Tudom, nekünk tulajdonosoknak az érdekünk, hogy legyenek, de kényszeríteni senkit nem lehet.

MajorDomus # e-mail 2017.03.21. 23:39

Majd számolj be,mire jutottatok!

Törpilla25 #   2017.03.21. 18:36

Kedves Major Domus!
Köszönöm a segítségét!

MajorDomus # e-mail 2017.03.20. 22:05

1.helyes
2.nem,de nem tilos,a különfélékben arról ,,beszélgettek,,amiről akartok.
3.igy van. 90 napig
4.nincs. a május 31 az elszámolás határideje
nem a költségvetésé. Más kérdés,hogy az új képviselő ezt májusig megoldja,mert neki is érdeke.
5. Ajánlott. SzB jogosult.
7. Kb. Igy

Törpilla25 #   2017.03.20. 11:19

A közös képviselőnk megküldte, illetve kitette a faliújságra az értesítést a társasházi közgyűlésünk március 31-i időpontjáról (16 nappal megelőzően, tehát bőven „8 napon belüli” szabályt betartva).
A napirendi pontok között szerepel az ő lemondása is, azonban az új kkv. választása nem.

Kérem a Jogi Fórum szakértőit, hogy az alábbi kérdésekre szíveskedjenek válaszolni, vagy megerősíteni az általam leírtakat:

  1. Mivel a közgyűlés csak a meghívó napirendi pontjaiban szereplő témákban dönthet, így ezen a közgyűlésen az új kkv. megválasztására nem kerülhet sor. Ha mégis, akkor az szabálytalan és így érvénytelen. Itt csak a kkv. lemondásának elfogadására kerülhet sor.
  2. Ha meghívnánk erre a közgyűlésre egy (vagy néhány) jelöltet, csak bemutatkozásra, akkor az szabályos, igaz?
  3. Ezt követően, egy új időpontra összehívott közgyűlés dönt az új kkv. választásáról (napirendi pontban ennek szerepelnie kell). Ezt a közgyűlést még a lemondott kkv-nak kell összehívnia és vezetnie (hisz ő mondott le, így az új megválasztásáig még státuszban van).
  4. Ebben az időszakban (márc.31-ig) összehívott közgyűlés témája szokott lenni (a beszámoló mellett) a tárgyévi költségvetés elfogadása is. Logikus, hogy a lemondó kkv. ez utóbbit már nem vette be a napirendi pontok közé, hisz ez már nem az ő feladata. Az új kkv. megválasztását követően – a társasházi tv. szerint - a réginek van max. 30 napja az iratok átadására, elszámolásra stb. Ennek megtörténte után van-e határideje az új kkv.-nek az évi költségvetés összeállítására, a közgyűlés összehívására? A társasházi tv. szerinti május 31-e? így elvileg 2 hónap áll rendelkezésére.
  5. Az új kkv-val megbízási szerződést kell kötnie a Társasháznak? … vagy? Abba a feladataira vonatkozóan elegendő-e azt beleírni, hogy az érvényes SZMSZ-ben foglaltak szerint? (nyilván előtte elolvastatjuk vele) Ki írja alá a részünkről? Gondolom a Számvizsgáló Bizottság tagjai.
  6. Más társasházakban hogyan bonyolítják le a kkv. lemondásával kapcsolatos ügyeket? Valami jó tanács?!

Köszönöm előre is az építő jellegű, segítő válaszokat.