Albérleti szerződés


Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.20. 08:35

Felmutatták a bérleti szerződést.

Gszil # 2009.07.20. 07:20

Köszönöm!

Vissza olvastam, de sajnos, ami engem a legjobban érdekelt volna, arról nincs szó. Vagyis a kérdés felvetődik, de nincs rá válasz! :(

TEhát, az érdeklene, hogy ha a cégével valami gubanc van, aminek a telphelye az én lakásom, akkor lehet e nekem valamilyen próblémám?
Érdekes egyébként, hogy tőlünk semmit nem kértek, hogy a céget be tudják oda jelentni!? Ez hogy van? Ennyi erővel bárki bárhova bejelenthet bárilyen céget illetve magábszemélyt!

Még egyszer köszi!
Gszil

nandy # 2009.07.19. 22:42

Én úgy tudom, hogy ha nem fizetik be az áramdíj számláját, akkor azt előbb-utóbb a tulajdonoson fogja behajtani a szolgáltató. Arról már nem is beszélve, hogy a tulajdonos mérőjét szerelik majd le...

Az elszámolhatóság feltétele az, hogy számla legyen róla.
Ez történhet úgy is, hogy te a bérleti díj mellett a rezsiről is számlát adsz... (Ebben az esetben max. az ÁFÁ-t nem tudják levonni, ha te nem adsz ÁFÁ-s számlát, csak anélkülit, de nem hinném, hogy ez olyan jelentős tétel)

monalisa1 # 2009.07.19. 21:36

Nincs két egyforma tartalmú/szövegű bérleti szerződés, valamint "százféle" tényezőre is oda kell figyelni a megszövegezéskor. (Talán olvassad vissza ezen topicot - és a címben közel hasonlóakat, mert mások esetéből és a kapott válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.)

Mint cégtől magasabb összegű bérleti szerződést kérhetsz mint magánembertől - úgyis leírja az adóalapból.

Az egyes közműórákat-, tévé és internet-, telefon- és a kommunális adó irasd le a nevedről, így a mindenkori számlát "a" cég fizeti majd úgyszintén. (Az esetleges nemfizetés esetén ezen vállalatok nem téged zargat majd - és később sem.)

Mondjuk negyedévente egy alkalommal rövid időre látogatást teszel a házba - előzetes időpontegyeztetés után, és tulajdonosi szemmel ellenőrzöd van-e valami javítani való.

Külön írom mível kérdezted: egy kisgyermekes bérlőt esetlegesen kirakni csak bírósági eljárás alapján...

Aztán felvetődik a saját szja fizetési kötelezettséged!...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Gszil # 2009.07.19. 18:38

Jó Napot Kívánok!

Nekem a következő kérdésem/problémám lenne:
van egy házunk, ami ki van adva albérlőknek. Már 2 éve laknak nálunk, soha semmilyen probléma nem volt velük. Ideiglenesen be vannak jelentkezve a házunkba. Most alaptottak egy céget, aminek a mi házunk a telephelye... Valamint szeretnék, hogy a számlák az Ő nevükre kerüljenek, mert így tudják csak elszámolni...Sajnos jelen pillanatban nincs semmilyen szerződésünk, most szeretnénk újra hosszabítani. Csak azt szeretném megtudni, hogy mire figyeljünk oda, mi az amit semmi képpen ne engedjünk , ne menjünk bele? Megbízok bennük, de ez már kicsit kételyeket kelltett bennem! Valamilyen hátrányom adódhat ebből esetleg, hogy a céget oda jelentette be? Valamint, hogy most már a 2. gyerekük fog megszületni, és hallotunk olyat, hogy ilyenkor kicsit nehezebb "őket kirakni" . Ez valóban így van?
Segítségét, válaszát előre is köszönöm!
GSzil

Tanita70 # 2009.06.30. 07:21

Kedves Lisa!

Köszönöm...

monalisa1 # 2009.06.29. 19:50

Ajánlott-tértivevényes levélben felmondani a bérleti szerződést 30 nap határidővel, saját okból a lakás szükségessége indoklással. (Ennél rövidebb idővel senkit sem lehet kitenni hiszen másik megfelelő lakhatás után kell néznie.) A novemberig visszamaradó 3 hónapot elbuktad...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Tanita70 # 2009.06.29. 15:41

Köszönöm a válaszokat!
A problémám az, hogy a bérlőnek a lehető legrövidebb időn belül azért kellene elmennie,mert én és a fiam /1 éves/költöznénk vissza.
Én sem így terveztem,ezért is kötöttem határozott idejű szerződést...

matthiasi # 2009.06.28. 19:12

Ha jól számolom van még 4 hónap nov. ig.
Ha nyomban azt akarod, hogy kiköltözzön a bérlő - felajánlod neki a 4 havi lakbér felét + egy költözési költséget - legyen ö. 3 hónap. Kérdés megéri e ? Egy többéves szerződénél igen, pár hónapnál nem. Egyszerűbb kivárni a végét.

Nem lehet az a felmondási ok olyan fontos !
Vagy ezt nem tudhatjuk ?

matthiasi # 2009.06.28. 19:04

Bizony egyezkedni kell !

Képzeld , ha van bútora a bérlőnek nem egyszerű az elszállítás, sok költséggel jár.

Én egyébként egy rendesen fizető bérlőnek soha nem mondtam még fel. Én is rosszul járok. Minimum egy hónap a kiesés.

Ez is egy üzlet mint sok más !

kadaj01 # 2009.06.27. 21:37

Tanita70, bizonyára meg lehet beszélni a bérlővel, de nyilván ebben az esetben neked kell nagyvonalunak lenned, és elengedni 1-2 hónap lakbért, valamit a számlákat is. Nem szokott olyan nagy gond lenni ez.

Tanita70 # 2009.06.27. 19:21

Kedves Matthiasi!

Ezt most már én is tudom...

Ezek szerint semmit sem tudok tenni.

matthiasi # 2009.06.27. 19:12

Tanita70 -nak !

Tanulság ?

Nem kell határozott időre szerződést kötni !

Tanita70 # 2009.06.27. 18:37

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy lakásom amit bérbe adtam,határozott időre /1 évre/.
Azonban,úgy alakult, hogy nem tudom megvárni a határozott idő leteltét,ami 2009 novemberében lenne, szóval fel szeretném bontani a szerződést.

A kérdésem az lenne, hogy ezt megtehetem-e? Ha igen, "tartozom" valamivel bérlőnek? pl. biztosítani számára egy másik albérletet...

Zoltanuss # 2009.03.05. 09:20

Kedves eric !

Az a hét nem olyan hosszú idő, hogy ha úgy itéled nem jó a bérlet, otthagyod.
Nem írtad fizettél e már bérleti díjat vagy csak a kéthavi kaució van kiadva/letéve.
Meg kell írni a szerződést és aláírni !

Vagy legyen az az előszerződés a végleges !
De mi a fenének előszerződni ?
Ha ott vagytok fogyasztjátok a villanyt a gázt a vizet az egyenleg előbb-utóbb a javatokra billen. Egyébként : ha megjelenik az ajtóban : meg kell kérdezni mit óhajt és állni az ajtóban - csak nem tol el. Ha igen hóbortos öreglány lehet - jobb otthagyni !

monalisa1 # 2009.03.04. 21:15

Egy időben én is béreltem egy lakást. A tulajdonos havonta egyszer jött: átvenni a bérleti díjat. (Mindig előre megbeszélt időpontban és soha nem volt tovább 3 percnél.)

A bérbevevő nem okvetlenül kell hogy társalkodó partnek legyen a bérbeadónak.

Javaslom a lakás esetleges kisebb hibáíról külön jegyzőkönyvet, nehogy utóbb megfizetesse majd...

Monalisa
laikus hozzászóló

Csipke # 2009.03.04. 15:32

Véleményem szerint ez inkább egy átvételi elismervény, mint előszerződés.

Az előszerződésben többek között szerepel az, hogy mikor kötnek a felek végleges szerződést.


Csipke

eric # 2009.03.04. 15:30

Előszerződést kötöttünk melyben szerepel a kaukció összege és az, hogy azt a szerződéskötéskor a tárgyhó bérleti árával kiegészítem...

Csipke # 2009.03.04. 15:30

Kedves Eric,

Legelőször is bérleti szerződést kellene kötni villámgyorsan, tekintve, hogy lakásbérleti szerződés írásban érvényes. Azt pedig nem tiltja semmi, hogy Ön írjon egy szerződést, amit aláírat a bérbeadóval, nem értem, miért kell(ene) rá várni. Az Ön által hivatkozott "előszerződés" szerepét nem is értem, ennyi erővel rendes szerződést is köthettek volna.

Az ellenőrzés a lakástörvény szerint a bérlő szükségtelen háborítása nélkül történhet, nyilván ha kötnek szerződést, rögzítsék le, hogy milyen gyakran jöhet "látogatni".

Üdvözlettel,


Csipke

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.04. 15:25

Ha nem kötöttek szerződést, akkor miért adta oda a kauciót?

eric # 2009.03.04. 15:17

Sziasztok!

Nekem az a problémám, hogy a főbérlőm a szomszédban lakik és háromnaponta kéretlenül, hirtelen bejön a lakásba megnézni, hogy minden rendben van e.Aztán ott eszi a fene egy órát és csacsog. Mondván, hogy ez az ő lakása és félti és idegenek vagyunk neki. Kérdésem: van jogi alapja, hogy egyeztetés nélkül bejárkáljon? Mit tudok tenni? Félő ha zárat cserélnék, megpróbálna kirakni. Pontosabban ki is rakna mert még csak 1 hete költöztünk be és csak előszerződésünk van két havi kaukcióval. A rendes szerződéskötés ő húzza halasztja "Nekem nem sürgős" felkiáltással. Nekünk viszont az lenne mert így nem nagyon véd minket semmi és borzasztó kellemetlen dolgok, hogy mindig megjelenik...

Kacsa1111 # 2008.11.27. 15:00

Kedves Judyt4,

a tanácsom, hogy legközelebb az albérleti szerződést teljes egészében foglaljátok írásba, annyi eredeti példányban, ahány fél a szerződésben szerepel.
kérjél legközelebb kauciót, ha gondolod, de azt nem tarthatod meg kényed-kedved szerint - a kaució csak a szerződésben meghatározott okokból nem jár vissza. (albérleményben kárt okoz, albérleti díjat nem fizeti meg...stb.)


Kacsa11

Kacsa1111 # 2008.11.27. 14:55

Kedves Judyt4,

1)
évfolyamtársad vagy sem. jogilag irrelenváns.

2)
albérleti szerződés jött létre, mert te - mint említetted - a bérlő vagy. tulajdonostól bérlesz, bélrőtől "albérelsz"...

3)
elhiszem, hogy te nem szeretted volna visszaadni a kauciót...de ez nem szerelem kérdése...

4)
még mindig nem értem, hogy hol ért téged kár...

5)
Mit tehetünk fel szeretnénk jelenteni, mind az iskolánál és a rendőrségen is.

rendőrségen hiába jelented fel, mert magatartása egy tényállásba sem illik bele (értsd: nem követett el bűncselekményt)
iskolánál BEjelentheted, hogy trükközik a szerződéssel, de ettől neked jobb lesz?


Kacsa11

Judyt4 # 2008.11.27. 14:17

nem nem jól értetted. ő elsős én végzős vagyok .négyen lakunk itt, vele együtt voltunk öten. ha fizetett volna kauciót az akkor sem járt volna vissza, mivel olyan a világon nincs, hogy 5 nappal előtte szól,hogy beköltözik máshova. és mivel az a mi bérleti szerződésünk amihez neki semmi köze az alapján kapja a lakhatásit januárig úgy hogy itt se lakik.szóval ha nagyon rosszak akarnánk lenni akkor visszamenőleg is visszakérhettük volna mivel jogosulatlanul használta fel. nem albérleti szerződés jött létre, mivel mi bérlők vagyunk ,hanem egy megállapodás. mindenhol az a minimum,hogyha adtál le kauciót akkor kb 2 hónappal előtte szólsz.

Kacsa1111 # 2008.11.27. 12:13

Kedves Judyt4,

ha jól értem évfolyamtársadat befogadtátok lakótársnak valamilyen feltétellel...kauciót nem fizetett (ha fizetett volna, akkor most visszajárna úgyis) bérleti díjból - gondolom - kivette a részét.
ez az albérleti szerződés 1 évre, határozott időre jött létre, de nem tudod bizonyítani.
eddig jól értem?

ha viszont jól értem, akkor nem értem hol ért téged kár...a lakhatási támogatástól az ő trükközése miatt estél el? nem fizette a lakbért, amíg ott lakott?
hol a kár?
a hálátlanság önmagában nem jogellenes...


Kacsa11