Ingatlan árverés, haszonélvezettel?


mme deer # 2018.06.18. 15:17

nem tudom, én túlvagyok egy csúnya válóperen és logikusan gondolkodva is értek meglepetések a másik fél által.
Inkább kérdezek.
nektek, akik ezzel foglalkozotk ez más szemszög.

kismagda # 2018.11.04. 14:51

A társasház egyik lakását árverésen, haszonélvezettel megvette egy kft. Kérhet e a kft kulcsot a lépcsőházhoz a haszonélvezőtől, egyáltalán kell e kulcsot adnia?
Segítségüket előre is köszönöm. Kismagda


Én vagyok a tulajdonos és van egy haszonélvez?. Kötelezhetem e a haszonélv?t arra, hogy lépcs?házkulcsot adjon nekem (tulajdonosnak)? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.04. 14:54

Miért kellene?

MajorDomus # 2018.11.05. 19:01

Azért mert a tulajdonát jogosult ellenőrizni,s amennyiben azzal a haszonélvező nem él,használni is,továbbá a lépcsőházban tartott közgyűlésre is be kell jutnia. Továbbá a közös tulajdonból őt megillető rész használatához.
Például a biciklitárolóba betegye a bringáját.

drbjozsef # 2018.11.05. 19:15

MD,

Mindehez mi a köze a haszonélvezőnek? Miért neki kellene kulcsot adnia?

MajorDomus # 2018.11.05. 19:23

Mert ő van birtokon belül.
Ugye nem gondolod,hogy a közös költségből másolnak neki kulcsot,mkor a lakásában ott él a használó.

drbjozsef # 2018.11.05. 19:55

Ugye nem gondolod,hogy saját költségből másol neki kulcsot a haszonélvező, amikor köze nincs a tárolóhoz, meg a többi nyavajádhoz, ha pedig az ingatlant akarja ellenőrizni, akkor szépen becsönget a haszonélvezőhöz, az beengedi, és a jelenlétében megtekintheti a lakást.

Ha a tárolóban akar turkálni, meg közgyűlésre járni minden héten kétszer (mert ahhoz kell ám kulcs), azt kérjen csak a tulajdonosi jogán szépen a közös képviselőtől - és akár fizesse ki neki, nem a közösség pénzéből kell kapnia. Bár abból is kaphatna, ha a többi tulajdonos is abból kap, elvégre ugyanolyan tulajdonos mint az összes többi.

bkrisz # 2018.12.25. 23:25

Sziasztok!

MBVK oldalán kinéztem egy társasházi lakást! Árverési adatoknál ezt írják:
Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: minden jog törölhető (tehermentes)
Beköltözhető : igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

DE a tulajdoni lapra haszonélvezet van bejegyezve.A haszonélvezők a tulajdonos szülei!

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a haszonélvezeti jogot is törlik, ha megvásárolom az ingatlant?

Előre is köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2018.12.26. 08:41

Ne az árverési adatokat nézegesd, hanem az árverési hirdetmény olvasd el!

drbjozsef # 2018.12.26. 16:04

bkrisz,

Ha a hirdetmény tehermentest ír, akkor igen, törölve lesz a haszonélvezet is. Hogy miért az neked mindegy, és mi sem tudhatjuk, de ilyenkor jellemzően az adós szülei is érintettek a tartozásban (pl. adóstársak vagy kezesek), ez esetben a Vht. szerint a haszonélvezetük is törölhető árverés esetén.

Lottóláz # 2018.12.31. 19:14

Sziasztok!

Képzeljétek, hogy jártam!!!!

bkrisz-hez hasonlóan kinéztem egy ingatlant az MBVK oldalán. Az árverési hirdetmény ugyanazt tartalmazta, amit bkrisznél. Tehát: tehermentes, beköltözhető, nincs olyan személy, aki ne költözne ki.

A tulajdoni lap itt is tartalmazott haszonélvezeti jogot, pont úgy, mint bkrisz-nél.

Az árverési jegyzőkönyv is azt tartalmazza, hogy az ingatlan tehermentesen kerül árverésre.

Ezek után a Földhivatal bejegyezte (tehát már nem széljegy, hanem határozat), hogy minden teher lekerült, kivéve a haszonélvezet, mert az rajta maradt a tulajdoni lapon.

Most mit lehet csinálni? Gondolom fellebbezés?

Azt is olvastam, hogy itt, tehát ha jól tudom, kötelező a jogi képviselet (Res Immobiles).

Azt is olvastam, hogy ilyen jogi képviselő csak ügyvéd és ügyvédi iroda lehet, de nem szerepel az ügyvédjelölt (Taxative felsorolás)

Van nekem egy kedves barátom, akivel még gimiben voltunk osztálytársak. Ő azóta ügyvédjelölt lett, de még nem ügyvéd. Őt felkérhetem a földhivatali fellebbezés elkészítésére és benyújtására?

Lottóláz # 2018.12.31. 23:11

sziasztok fórumozók

Boldog Új Évet mindannyiótoknak

köszönöm szépen előre is a válaszaitokat

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.01. 01:35

Nem a földhivatallal van neked vitád, hanem a végrehajtóval.

Lottóláz # 2019.01.01. 02:29

Jó estét. Ugye Te ügyvéd vagy?

Nem értem, miért a végrehajtóval lenne a vita?

Hát a végrehajtó úgy döntött (mindegy hogy miért és hogyan), hogy az ingatlan az árverés után tehermentes lesz. Ezt írta bele az árverési jegyzőkönyvbe is.

Ez az árverési jegyzőkönyv pedig olyan, mint az ítélt dolog, annak tartalmát senki sem vitathatja, még a Földhivatal sem. Ha az árverési jegyzőkönyvben tehermentes szó szerepel (és ez nem lett vitatva korábban végrehajtási kifogással), akkor azt mindenkinek el kell fogadnia, hogy tehermentes, azt nem bírálhatja felül a Földhivatal sem.

A Földhivatalnak engedelmeskednie kell a végrehajtó döntésésének, ami döntés az az, hogy az ingatlan tehermentes. A földhivatalnak csak be kell jegyeznie a végrehajtó döntését. A végrehajtó döntését (még akkor is ha rossz lenne) nem változtathatja meg a földhivatal.

Nem?

De korábban is ilyen válaszok hangzottak el itt a fórumon. Idézem:

"Ha a hirdetmény tehermentest ír, akkor igen, törölve lesz a haszonélvezet is. Hogy miért az neked mindegy, és mi sem tudhatjuk, de ilyenkor jellemzően az adós szülei is érintettek a tartozásban (pl. adóstársak vagy kezesek), ez esetben a Vht. szerint a haszonélvezetük is törölhető árverés esetén."

Márpedig nálam is az van, hogy a hirdetmény tehermenteset ír.

Most akkor hogy van ez?

Lottóláz # 2019.01.01. 02:32

Ráadásul a Földhivatal nincs is a szükséges információk birtokában, nincs is a szükséges dokumentumok birtokában ahhoz, hogy felülbírálhassa a végrehajtó azon döntését, hogy az ingatlan tehermentes. A földhivatal nem tudja, nem tudhatja, hogy a haszonélvező az vajon volt-e adóstárs vagy kezes a hitelben, mert ez a tulajdoni lapból és a földhivatalnál található iratokból nem derül ki. A földhivatal nem tehet mást, mint elhiszi a végrehajtónak, hogy a kellő információk birtokában helyesen döntötte el, hogy a haszonélvezet törölhető-e vagy sem.

Nem jól értek valamit?

Lottóláz # 2019.01.01. 02:36

Az árverés után nem csak a földhivatal, de én is megkaptam az árverési jegyzőkönyvet. És abban még az szerepel, hogy tehermentes és beköltözhető.

Ez az információ hol és mikor változott meg, ki változtatta meg és miért? Eztz csak a földhivatal változtathatta meg, bírálhatta fölül, mert a földhivatal lépése előtt az utolsó lépés még a végrehajtóé volt, és ő még tehermentesről hozott döntést.

Mit gondolok rosszul, mi a baj, miért lenne nekem bármilyen vitám a végrehajtóval?

A földhivatal hibázott, amikor ahelyett hogy tényként és res judicata-ként elfogadták volna a végrehajtó döntését, azt vagy felülbírálták, vagy csak simnán elnézték.

Nem? Mit gondolok rosszul?

Lottóláz # 2019.01.01. 02:44

A végrehajtó valószínűleg a Vht 137. § (2) alapján döntött úgy, hogy a haszonélvezet törölhető, mert a haszonélvező is kezes vagy adóstárs volt.

Honnan tudhatja azt a földhivatal, hogy ez a döntése helyes volt-e a végrehajtónak? És még ha tegyük fel, hogy nem is helyes, akkor is, ha senki sem élt végrehajtási kifogással, akkor az hogy úgy mondjam jogerőre emelkedett.

A végrehajtó még ha hibásan is döntene valamiben, annak a kijavítását bárki csak végrehajtási kifogásban kérhetné. Ha végrehajtási kifogásban nem kérte javítani, akkor irreleváns, hogy hibás-e a végrehajtó döntése vagy sem, mert akkor az a döntés marad érvényes. (Ez olyan mind a meg nem fellebbezett bírósági döntés, hogy ha sennki nem jogorvoslatozta, akkor az az érvényes még akkor is, ha esetleg hibás)

De ráadásul nekem azt mondta a végrehajtó, hogy ez a haszonélvező itt adóstárs, és a Vht 137. § (2) alapján törlésre kerül.

gerbera317 # 2019.01.01. 09:07

A földhivatal a tulajdonjogot nem az árverési jegyzőkönyv alapján jegyzi be. Hanem a végrehajtó egyidejűleg küld egy másik, néhány soros intézkedést, amiben közli, hogy az árverés jogerős, a vételárat megfizették, és kéri a terhek törlését. Na, ebből hiányozhat, hogy a haszonélvezetet is törölni kell. És ezt csak a végrehajtó pótolhatja. Úgyhogy lásd KBS hozzászólását.

Lottóláz # 2019.01.01. 09:30

Jó reggelt. Ugye te is ügyvéd vagy?

Köszönöm a választ, így már tisztábban értem.

Boldog Új Évet Neked is.

És akkor most mi a teendő?

  1. Fellebbezni a földhivatali határozat ellen, és akkor majd a földhivatal tisztázza a végrehajtóval?
  2. Vagy végrehajtási kifogás, amiben kifogásoljuk, hogy feltételezhetően hibás levelet küldött a végrehajtó a földhivatalnak?
  3. Vagy kikérni a földhivataltól a végrehajtó levelét, hogy lássuk, mire utasította a földhivatalt?
  4. Egyéb?

Még egy kérdés. Melyik jogszabály mondja ki, vagyis mire kell mint jogszabály hivatkozni, hogy ha az árverési hirdetményben tehermentes és beköltözhető szerepelt, akkor a haszonélvezet törlendő a tulajdoni lapról. Tehát ez a tanács hangzott itt el többször, mindenkinek, de ehhez mi a pontos jogszabályi háttér, amire lehet hivatkozni, hogy na ezért vagy azért a jogszabályért van így, és ezért vagy azért a jogszabályért kötelező törölni a haszonélvezőt?

gerbera317 # 2019.01.01. 09:36

Egyik sem. Udvarias hangon felhívod a végrehajtó figyelmét a sérelmes körülményre, és kéred, hogy a haszonélvezetet is töröltesse.

gerbera317 # 2019.01.01. 09:39

Az árverési hirdetményt pedig ne piszkáld. A jogerős árverési jegyzőkönyv mindenben az irányadó, és a földhivatalnak küldött megkeresésnek is ezzel kell összhangban lennie.

Lottóláz # 2019.01.01. 09:47

aha, kezdem érteni. Szuperül magyarázol, mondták már neked?

Jó, akkor nem kifogásolom az árverési hirdetményt sem, meg az árverési jegyzőkönyvet sem. És nem adok be fellebbezést a földhivatali határozat ellen sem.

Akkor írok egy levelet (vagy telefonon hívom fel?) szóval írok egy udvarias levelet a végrehajtónak, hogy pótolja a haszonélvezet törlését is. Na jó, de mi van, ha erre a végrehajtó a füle botját se mozdítja meg, nem csinál semmit, nem válaszol semmit, én meg csak várok és várok és várok, és közben jogerőre emelkedik a földhivatal azon határozata, hogy nem törölték a haszonélvezőt?

Lottóláz # 2019.01.01. 09:59

Ráadásul, ha a kérésemnek eleget tesz a végrehajtó, és küld egy másik "néhány soros intézkedést", a földhivatal keze már akkor is meg van kötve, mert már kibocsátotta a határozatát. Ezt a határozatát pedig a földhivatal nem szívhatja csak úgy vissza ukk-mukk-fukk. A földhivatal határozata már egy ilyen res judicata, mármint ha senki sem fellebbezi meg.

(((Ha egy bíró az ítélet meghozatala után rájön, hogy hibás az általa írt ítélet, akkor sem változtathatja meg utólagosan, ha senki sem élt a fellebbezés jogával.)))

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.01. 10:22

Ne bonyolítsd!

Lottóláz # 2019.01.01. 10:31

Nem bonyolítom, csak nem értem.

Továbbra is azt kérdezem, hogy

  1. mi van, ha a végrehajtó nem csinál az égvilágon semmit a kérésem után, és nem küld másik intézkedést, és a földhivatal ezért nem törli le a haszonélvezőt, és jogerőssé válik a közigazgatási határozat, nevezetesen a földhivatali bejegyző határozat?
  2. mi van, ha a végrehajtó küld egy másik levelet a földhivatalnak, akkor a földhivatalnak milyen joga lesz a meg nem fellebbezett földhivatali határozatát módosítani? És akkor kibocsátana egy második határozatot, ami ellentmond az első határozatának?

Kérlek válaszolj mindkét kérdésemre.