Osztatlan közös tulajdon


MajorDomus # 2017.07.12. 21:23

A hsználati megállapodás a jogutódra nézve nem kötelező.

nonolet # 2017.07.12. 09:50

"Igen, érvényes rám."

Akkor tiszta ügy, hogy ki-mit tehet, használhat.

-

Azonban egy újra tárgyalás bármikor kezdeményezhető...
Ha úgy érzed, hogy

1.
Méltánytalan a régi alku rád nézve.
(hisz alapban az ingatlan része közös használható)

2.
A tulajdoni részedhez képest aránytalanul kevés használat jut neked

-

Sőt, akár egyoldalúan is felrúgható a régi megosztás.
Csak akkor a bíróság nem biztos, hogy igazat ad végül.

Cilinke # 2017.07.12. 08:28

Igen, nonolet, érvényes rám. Az adás-vételi szerződés is tartalmazza. Ezt már kinyomoztam.
Igen, drbjozsef, én is azt hiszem, hogy ez nem érinti a "zaklatás" fogalmát.
Bízom a békés kimenetelben.

nonolet # 2017.07.11. 22:54

"itt született egy megállapodás majd 10 évvel ezelőtt,"

Nos, a fő kérdés, hogy akkor:

Ez a megállapodás érvényes-e rád is?!
a vételi szerződésed alapján....

MajorDomus # 2017.07.11. 20:46

Arról nem beszélve,hogy az övét is le kell olvasni!

drbjozsef # 2017.07.11. 17:06

Egy biztos : a közüzemi órák leolvasásának biztosítása nem számít részedről "használatnak", azt biztosítanod kell neked is, de a kertet használónak is.

Ráadásul ez tényleg nem jelent akkora zavarást, sok helyen már csak évente olvasnak le (nálunk a vizet kéthavonta, minden mást évente), szóval ez nem kibírhatatlan egy zaklatás lenne.

Cilinke # 2017.07.11. 14:12

A törvény kimondja (csak nem tudom, melyik), hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő udvart bárki használhatja. Igaz, itt született egy megállapodás majd 10 évvel ezelőtt, arról, hogy ez a lakás nem használja... DE úgy tudom, törvény írja (ezt sem tudom melyik), hogy a közüzemi szolgáltatókat be kell engedje, mert az utcára ezeket a mérőket és a kukákat (3 db) nem lehet kirakni, más megoldás technikailag nincs.
MajorosDomus! Én is azt hiszem, hogy ez a háborgás nem nekem, nekünk szól...

MajorDomus # 2017.07.10. 21:25

Egy látogatást megér!
Ha elmondja minden szemétnek az exét,attól megnyugszik!

drbjozsef # 2017.07.10. 11:30

Jobb gyakorlati ötletem nekem sincs. Te mérlegeld a lehetőségeidet, a habitusodat, meg a körülményeket. Ha konfrontálódva is megéri neked a lakás, vágj bele, pláne, ha megpróbálsz jóban lenni vele.
Jogilag lehet igazad, de ha egy igazi kerékkötőbe akadsz, finoman szólva, akkor sok problémád lehet még.

pazs # 2017.07.10. 09:16

Cilinke: drukkolok neked, ritka az ilyen gyakorlatias hozzáállás errefelé (jó nyilván mindenki jogi megoldást akar mindenre, ha már jogi fórum).

Cilinke # 2017.07.10. 06:47

Köszönöm a gyors választ drbjozsef.
Nagyon jó lenne nekünk az a lakás, szeretném nagyon. Akkor előveszem a saját módszeremet és elkezdek barátkozni a szomszédasszonnyal. (hátha változtat a hozzáállásán. Szerintem ez nem is nekünk, leendő tulajdonosoknak szól, hanem a volt férjnek)

drbjozsef # 2017.07.10. 05:57

Cilinke,

Nem.

Cilinke # 2017.07.10. 05:14

Sziasztok!
(Kerestem, de nem találtam hasonlót sem az ügyemhez...)
Meg szeretnék vásárolni egy lakást, amire a foglalót meg is fizettem. A minap az eladóm volt feleségétől kaptam egy levelet, melyben közli, hogy nem járul hozzá ahhoz, hogy az osztatlan közös tulajdonú udvarban lévő közüzemi órákat a szolgáltató leolvassa, karbantartsa stb és nem engedi meg, hogy a hulladéktárolóimat elhelyezzem.
Persze, tudom, hogy nem az őőőő beleegyezése ill. nem beleegyezése játszik szerepet, hanem törvény kimondja, hogy köteles elfogadni.Ugye így van?
Na, de!!! Ha már így indul a szomszédi viszony kialakulása, akkor mit várhatok később? Elment a kedvem a lakás megvásárlásától.
Ilyen esetben a levél elég bizonyíték ahhoz, hogy zaklatás várható és van jogom elállni a szerződéstől és visszakapjam a foglalót? Ez elfogadható rajtam kívülálló oknak?
Köszönöm a válaszokat

MajorDomus # 2017.07.05. 21:46

A tulajdonos akkor követelhet jogosan használati díjat, ha a bentlakó tulajdonostársa őt az ingatlan használatából kizárta, azaz megakadályozta, hogy ő is használhassa az ingatlant."

Itt a lényeg!

drbjozsef # 2017.07.05. 05:36

Például? Miben tér el?
Ami eltér az az elmélet, meg a gyakorlat, de arról nem mi tehetünk, ha ahatóság itt így, ott úgy végzi a munkáját...
Szerintem elméleti szinten nincs sok eltérés a véleményekben.

MajorDomus # 2017.07.04. 20:51

Egyforma!
Nem ugyanaz ah ingatlan használata és a birtoklása!

12kiváncsi12 # 2017.07.04. 14:33

Köszönöm a válaszokat, nincs problémám, csak azt nem értem, hogy ebben a témában miért nem egyforma az állásfoglalás. Ahogy olvasgatom mindenkinek más a véleménye.

drbjozsef # 2017.07.04. 09:51

kivancsi,

igaz, de mi a problémád? Melyik része?

simop pedig hulyesegeket beszel a bekoltozessel, ilyen nincs ebben a szovegben, fel se merulhet, hogy bekoltozzon más, amig birtokon belul vagy megillet a birtokvédelem is.

simop # 2017.07.04. 00:17

12kiváncsi12
Teljesen helyes amit leírtál, de az üzletnek is vannak állagmegóváshoz köthető költségei gondolom. Tehát könnyen megeshet, hogy amíg mondjuk egy második emeleti lakásnak nem ázik be a teteje addig egy üzlethelyiséget elönt a víz, és a tulajdonostársak azt mondják, hogy fizesd ki a felét a felújításnak. Esetleg megelőlegezik (mivel ki akarják adni) és később perlik.

"A tulajdonos akkor követelhet jogosan használati díjat, ha a bentlakó tulajdonostársa őt az ingatlan használatából kizárta, azaz megakadályozta, hogy ő is használhassa az ingatlant."

Akkor ezek szerint azt mondod, hogy nekik van kulcsuk a lakáshoz és akkor jönnek mennek amikor akarnak? Leülnek szombaton tv-t nézni melléd? Ha nem, ezt mennyire szeretnéd?

Illetve mennyire szeretnéd azt, hogy ők kiadják egy romának albérletbe az ő részüket, és a romával kelljen nézned a tv-t szombat este? :) Gondolom 2 nap után kiköltöznél a lakásból...

MajorDomus # 2017.07.03. 22:17

És?

12kiváncsi12 # 2017.07.03. 19:36

Tévhit: Ha a tulajdonostárs a többiek részét is használja, akkor tőle ezért a többlethasználatért díj követelhető.

Az előző tévhitből következik nagyon gyakran az a félreértés, amikor a közös tulajdonú lakást csak az egyik tulajdonostárs lakja, és utóbb a másik tulajdonostárs használati díjat szeretne tőle követelni, mivel az ő részét is használta az ingatlanból. Mivel mindegyik tulajdonostársat megilleti az egész tulajdon használata és birtoklása, ezért ezen az alapon egymástól használati díjat nem kérhetnek.

A tulajdonos akkor követelhet jogosan használati díjat, ha a bentlakó tulajdonostársa őt az ingatlan használatából kizárta, azaz megakadályozta, hogy ő is használhassa az ingatlant. Ebben az esetben a bentlakó tulajdonostárs megsértette a másik tulajdonos jogait, aki emiatt nem élhetett birtoklási, használati jogával.Tévhit: Minden, a közös tulajdonnal felmerülő költséget a használó tulajdonostárs köteles fizetni.

Szintén tévhit az, hogy a közös tulajdonú dolgot használó tulajdonostárs viseli a dologgal járó összes költséget. Ennek legfeljebb a közvetlen használattal felmerülő költségek esetén lehet alapja, például lakóingatlan esetén a rezsiköltségnél, ha az ingatlant csak az egyik tulajdonostárs használja. Azonban a dolog állagának megóvásához, fenntartásához szükséges költségeket, valamint az adókat és más közterheket, továbbá a közös tulajdonnal járó egyéb terheket, kiadásokat (pl. közös költség) a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk arányában közösen viselik, akkor is, ha nem közösen használják a dolgot.

Dr. Szabó Gergely
ügyvéd
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Igaz vagy nem??

MajorDomus # 2017.07.02. 21:29

Még ez a legokosabb!

nonolet # 2017.06.30. 13:27

Való igaz, hogy
ha kb azonosak bérleti díjak,
akkor
az ingatlan értékek is kb. azonosak lehetnek...

Akkor fel lehet ajánlani egy cserét is.
A lakás fele az üzlet feléért :-)

Így

  • neked lesz egy csak saját lakásod
  • nekik egy csak saját üzletük

Illetve, ha van ingatlan értékkülönbség
akkor
azt is lehet rendezni a saját tulajdonok érdekében.

-

Mivel a saját (senkivel nem közös) tulajdon
a tiszta ügy, mindenkinek érdemes törekedni rá.

12kiváncsi12 # 2017.06.30. 07:16

drdjozsef

Nagyon szépen köszönöm az értelmes választ.

drbjozsef # 2017.06.30. 06:13

kiváncsi,

ahogy előttem leírták, egyszerű a dolog, neked jár az üzlet bérleti díjának a fele, nekik jár a lakáshasználati díj. Egyelőre meg is állapodtatok ebben, hiszen a ráutaló megállapodás szerződésnek számít.

Amit tehetsz : megpróbálod megtudni, hogy mennyi bérleti díjat szednek (akár a gyerekektől, akár a bérlőtől, elvileg, mint résztulajdondos, jogod lenne megtudni) az üzlet után a gyerekek, és megpróbálod megsaccolni, mennyi lakáshasználati díj járna nekik a lakás után, amiben élsz.

Ha az utóbbi a több, nyilván nem bolygatnám a dolgot.

Ha az előbbi sokkal több, akkor megpróbálhatsz egyezkedni a gyerekekkel. Ha csak kicsit több, én nem keménykednék, jobb a békesség alapon. De ha tényleg lehúznak, akkor írhatsz nekik egy szép ajánlott levelet, az eddigi szóbeli megállapodáson változtatni szeretnél, szerinted ennyi az ő bevételük, emennyit ér a lakáshasználati joguk, mivel eőbbi több, a különbözetet szeretnéd megkapni, köszönettel, határidő megjelölése, elérhetőség az egyeztetéshez. Ha nem jelentkeznek, legyen benne, hogy bírósághoz/mediátorhoz fordulsz. De azzal számolj, hogy az költség lesz.

Egyelőre Te vagy kicsit jobb helyzetben, mert bent laksz a lakásban, bíróságon is jobb esélyeid lennének a bentmaradásra, esetleg arra (hogy ha tudod), hogy Te váltsd meg az ő részüket.

De ha vitába torkollik, azt tudnod kell, hogy nem lesz egyszerű, ha besértődnek a gyerekek, akkor háború lesz, és az neked is áldozatokkal fog járni, Jól gondold meg, érdemes-e felrúgni a status quo-t.

Viszont, egyezkedni hívni őket lehet hogy mindenképpen érdemes lenne, mert szerintem fontos lenne, hogy írásban, szerződéssel is rendezzétek a fennálló állapotot. Sok évig mehet ez így, de ha bármelyik félnek változik bármiért az élethelyzete (válik, gyereke születik, elköltözne, elkaszinózta a pénzét, bármi), vagy egyszerűen csak be akar kavarni, akkor kezdődhet a kinek-mi-jár-miért játék, és szintén percek alatt tud egy értelmes vita is eszkalálódni, onnan meg a vége ki tudja mi lehet.

Tisztázzátok, akár külső segítséggel (mediátor pl.), hogy mi az, ami mindenkinek megfelel, és foglaljátok írásba. Ezzel Te is bebiztosíthatod a bent lakásodat hosszú távra, ők is, hogy nem szólsz bele az üzlet dolgaiba. Persze, a legjobb az lenne, ha nem lenne közös, el tudnátok magát a tulajdonjogokat is cserélni értékegyeztetéssel, az lenne a legtisztább, de amíg közösek a dolgok, addig pláne fontos, hogy a jogok és kötelességek szerződésben is le legyen fektetve. Ha Te halmozol fel tartozásokat a lakásra, az nekik szívás, ha az üzlethelyiségre a bérlő, az neked is szívás, úgyhogy mindenkinek érdeke, hogy egyértelműen és világosan rendezzétek a dolgokat.

Lehet, ez most nem tűnik fontosnak, de eljöhet olyan idő, amikor nagy buktába fordul bele, aki nem intézi el időben az ilyen ügyeket.