Osztatlan közös tulajdon


era1995 # 2017.03.05. 16:31

Jó Napot !Osztatlan közös tulajdonban 3/4 rész az én tulajdonom .1/4 részes tulajdonos a részébe bárkit bejelenthet az én tudtom nélkül ugy ,hogy mi élűnk a házban?Ha igen nincs semmi védelem vagy jogi út hogy ne tehesse meg?Föleg ha rossz szándékból teszi?

Marcsi35 # 2017.03.05. 11:10

Azért kéne kulcs, hogy az érdeklődőknek az ő jelenléte nélkül tudjam mutatni a lakást. Ajánlatot tett az ügyvédjén keresztül, leîrta hogyha fizetek 15 milliot kiszall. En elfogadtam ezt az ajanlatot 30 napos fiz.hataridovel. Ugyvedje felhivta, erre ő kozolte hogy "ja, megsem adja el nekem, cdak masnak". Az ugyved amugy felmondott neki ezutan...

Utolsot hadd kerdezzek: ha nem csereltetek zarat (azert nem 2 filler, utana erdeklodtem) es igy a jelen helyzetben beadom a keresetet akkor ezek szerint még el is buknám a perz, mert ő van birtokon belül?!

Marcsi35 # 2017.03.05. 08:05

Kedves nonolet!

Ne érts félre, nem az a célom, hogy "levegyem" őt, hanem az, hogy rákényszerítsem arra, hogy adjon kulcsot! Azt sem tudom mi zajlik a lakásban, hogy állnak pl. a fűtéscsövek stb, stb, meg néha mondjuk jól jött volna ha ott alhatok. Azt sem tudom, ő szokta-e használni.

Nekem egyébként nem logikus, hogy azért mert ő sem lakik bent, nem kérhetek semmit. Akkor ő csak úgy, minden szankció nélkül kizárhat jogilag? És én akit kizártak, én küzdjek a kerestlevéllel, rójak le illetéket, utazzak a tárgyalásra 80 km-t egyirányba (neki a szomszédjában van szinte a bíróság) és ezért csak én szívjak? Én költségelek, az én időm stb. Jó, biztos így van ezek szerint, de akkor ez nem igazságos! Főleg, hogy állandóan hamis költségmentességi nyomtatványt ad be (jó pár pere van, velem ez lenne az első) és bár nem kevés bevétele és 3 ingatlana is van, meg is kapja a mentességet, ergo én bukni fogom az illetéket is, ami kapásból 21 ezer.

De akkor a lényeg: ahhoz, hogy beadjam a keresetlevelet mindenképp birtokba kell előbb kerülnöm? Tehát előbb cseréljem le a zárat (azt ő tuti visszacseréli egyből), vagy zárcsere nélkül is neki mehetek a pernek? Köszönöm!

MajorDomus # 2017.03.04. 23:49

Az ingatlant mknden tulajdonos jogosult használni!

drbjozsef # 2017.03.04. 19:48

És aki csak félig a saját tulajdonában lakik, másik fele meg nem az övé?

Egyébként laikus vagyok, azt hiszem igazad van, itt a szívességi lakáshasználó nem helyes szóhasználat, inkább a hallgatólagos használati megosztás, de a lényegen szerintem ez nem változtat, felszólíthatja a hsználati díj fizetésére.

Lyonee # 2017.03.04. 15:58

Aki a saját tulajdonában lakik, az nem szívességi lakáshasználó!

Marcsi35 # 2017.03.04. 11:34

Én már kérdeztem itt egyszer osztatlan közös tulajdon kapcsán, de azt elfelejtettem megkérdezni, hogy olyan esetben ha üres a lakás, sem mi sem a másik tultárs nem lakik és nem is lakott benne soha (örököltük), de nekem nincs kulcsom hozzá, mert nem hajlandó adni a tultársam, akkor elvileg kérhetek a bíróságon valamiféle díjat (többlethasználat vagy ilyesmi) ezért? Nem célom a bíróság, de lehet, hogy nem fog másképp menni és jó lenne tudni, hogy jogosan "fenyegethettem"-e meg ezzel? Hátha akkor meggondolja magát és így rákényszerítem, hogy adjon kulcsot. Lehet ilyet sikeresen kérni a bíróságtól? Elég ha havi pár ezer forintot kérhetnék, mert neki már az is sok(k) lenne...

garda64 # 2017.03.04. 08:22

köszönöm a választ,megpróbálom ésszerű érvekkel megegyezésre kérni.még egy kérdés, csak az anyagról van számlám, a munkabérekről nincs,azt akkor nem érvényesíthetem??

garda64 # 2017.03.04. 08:03

Az ingatlan felújítás előtti értékbecslés szerinti értéke 7100000 forint,az ingatlan műszaki állapota miatti általa tételesen elfogadott felújítás költsége fejenként 1164340 forint,a fennmaradó rész ami a fűtés és szigetelés költsége 2276102 forint,ez az ott lakás miatt az én költségem.Újabb javaslat szerint fizessek havi 25000 forintot 2019 márciusától, akkor telik le az ő felújítási költsége a 25000 forinttal.Biztosítsak évi négy hét nyaralást az általa kijelölt időpontban, úgy hogy akkor el kell költöznöm.Tavaly kötöttünk egy ingatlan eladási szerződést,1000000 forintot át is utaltam előlegként.Sajnos mégsem kaptam meg a hitelt,így nem tudtam őt kifizetni,az ügyvéd előtt megszüntettük a szerződést,visszautalta a pénzt.Szerinte szerződést szegtem,aminek jogi következményei vannak rám nézve.Felajánlottam hogy kössünk használati megosztási szerződést,de ő ragaszkodik a pénzéhez.Kérdésem milyen jogi következménye lehet rám nézve az együtt felbontott szerződésnek?Leírta ha március 31.-ig nem jutunk közös nevezőre,vagyis nem fizetem őt ki ügyvédhez fordul.Kérdésem mit tehet ha nem fizetem őt ki, ő pedig nem fogadja el a megosztási szerződést??Fordulhat bírósághoz az osztatlan tulajdon megszüntetése ügyében és az milyen következményekkel járhat??Ha mégis eladásra kényszerít,akkor hol tudom érvényesíteni a rá költött pénzemet??

drbjozsef # 2017.03.04. 07:58

garda,

bár kérdést nem írtál, így a tanács is csak általános lehet, de az ilyen dolgokat előre kell lerendezni. Ráköltesz öt millió forintot egy olyan ingatlanra, ami nem is a Tied? Ha megvan mindenről a számlád, akkor esetleg van valamennyi esélyed, hogy ezt érvényesítsd, ha nincs, akkor csak a másik fél jóindulatára hagyatkozhatsz, ami ahogy látom itt éppen nem nagyon van meg.

Ha a másik fél el akarja adni a részet, azt megteheti, akár az engedélyed nélkül is, legfeljebb ahogy lajcsó írta, elővásárlási jogod van, de egy fél nyaralót lakottan nem nagyon fog tudni eladni. Esetleg nagyon áron alul, de akkor már azzal is jobban járna, ha veled egyezkedne.

Ha nem egyezkedik, bírósághoz fordulhat, és kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Ilyenkor az veheti meg a másik részét, aki azt kéri és ki is tudja fizetni, ha egyikőtök sem, akkor köteles leszel tűrni, hogy eladjátok, és megosztozzatok a pénzen. Itt a perben lehet szerepe a felújításnak, ha nem tudtok megegyezni a bíróság akár az osztozás arányát is meghatározhatja, de csak a bizonyítható tételek tekintetében, ha megvannak a számlák a felújításról, akkor azok figyelembevételével. Ha nincs meg, akkor bajban leszel.

Az írásos megállapodás nem számít, szívességi lakáshasználó vagy, ehhez nem kell feltétlenül papír, elég a ráutaló magatartás, tehát hogy engedte, hogy ott lakj. Ezért még használati díjat sem kérhet. Viszont ha ő is ügvédhez fordul, akkor valószínűleg utána felmondja a szívességi lakáshasználatot, vagyis ha nem költözöl ki önként, akkor onnantól, a felszólítástól már kérheti a használati díjat, amit érvényesíthet is a perben, ha lesz.

A legjobb tanács amit kaphatsz : vedd rá valahogy, hogy ésszerűen egyezetek meg. A bírósági út hosszadalmas, költséges, és mindent elmérgesít, hiába hiszi, hogy neki az jobb lesz, egészen biztos, hogy nem lesz. Győzd meg, hogy azzal mindketten csak veszítenétek.

lajcsó # 2017.03.04. 06:31

El nem adhatja az egészet, csak a saját tulajdoni hányadát amire neked elővásárlási jogod van.
A vételár nem feltétlenül fele-fele, ettől el lehet térni.

garda64 # 2017.03.04. 00:48

Tanácsot kérnék, van egy 50-50 % tulajdonú nyaraló két testvéré,egyik felújította saját pénzéből,ezért állandó lakásként használhatja.Most a másik testvér azt kéri fizessem ki az ő tulajdoni részét,de nekem nincs annyi pénzem.Ráköltöttem közel 5 milliót, nincs írásos megállapodásunk az ott lakhatásomról.Ha eladásra kerül a sor,akkor hogy tudom érvényesíteni a ráköltött összeget, a vételáron fele-fele arányban kell osztoznunk szerinte. Nagyon el vagyok keseredve,ha arra gondolok eladhatja a fejem fölül a házat és a pénzem is elúszik,végül még hajléktalan leszek,hiszen új házat nem tudok venni.

MajorDomus # 2017.03.03. 23:03

Na,az nem fog menni ,hacsak nem érdekük.

lajcsó # 2017.03.02. 21:53

Így is, úgy is kell hozzá valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása.

MajorDomus # 2017.03.02. 20:25

De akkor valamennyi telket ki kell mérni nem!?

lajcsó # 2017.03.02. 13:44

"Ha igen, mi ennek a módja és menete?"
Telekmegosztás.
Változási vázrajz készítése földmérővel.
A megosztás engedélyeztetése.
Megállapodás a tulajdonostársakkal.
Földhivatali átvezetés.
Kb. 100 ezer Ft körüli költséget jelent.
Csak megjegyzem: ha telek közepén kéred a telek kialakítását akkor nem valószínű, hogy jóváhagyják, mert a telek valamelyik szélén szokták kezdeni a kimérést.

zsokka # 2017.03.02. 11:42

Tisztelt Szakértők, Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésben:
Adott egy nagy zártkert 47 tulajdonossal és további 15 haszonélvezővel. A területet az évek során a tulajdonosok megosztották egymás között, kerítéssel körülvett telkek alakultak ki, ám erről semmilyen hivatalos dokumentum nem született. Szeretnénk a család “részét” a zártkerti művelés alól kivonni, ám az önkormányzat szerint a terület csak egyben, az összes tulajdonos jóváhagyásával minősíthető át, melyre nyilvánvalóan nincsen lehetőség (a tulajdonosok nem ismerik egymást, sokuk címe nem szerepel a tulajdoni lapon sem, így mindannyiuk felkeresése és jóváhagyása teljesen lehetetlen).
Megoldható lenne a saját területünkhöz külön helyrajzi számot igényelni, majd ezt követően művelés alól kivonni? Ha igen, mi ennek a módja és menete?

Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

MajorDomus # 2017.02.16. 22:33

Pályát tévesztettem!

lajcsó # 2017.02.16. 13:32

"60 ezer a vételár, 40 ezer pedig az ügyvéd költsége..."
Minden ügyvédnél van az ingatlan értékétől független minimális munkadíj. A kollégánál ennyi!

Diwi689 # 2017.02.16. 07:04

Tisztelt fórumozók!
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Ebben az esetben egyelőre még nem vonatom ki.
Még nem vettem meg, de tegyük fel, hogy 60 ezer a vételár, 40 ezer pedig az ügyvéd költsége...

MajorDomus # 2017.02.15. 19:39

Az ügyvédi költség majdnem annyi mint a vételár .
Nem sok az egy kicsit ?

Mennyiért vetted ?

lajcsó # 2017.02.15. 13:46

"Ha kivonjuk, az az aranykorona eltörlését jelenti?"
Igen.
"Ezzel pontosan mit "veszítek el"?"
Telekadó alóli mentességet (Főleg nagyobb városokban van telekadó.)
Nem kapsz rá támogatást.

Diwi689 # 2017.02.15. 11:42

Tisztelt Dr. Szücs Lajos!

Köszönöm eddigi hozzászólásait, már csak egy dolog érdekelne. Ha kivonjuk, az az aranykorona eltörlését jelenti? Ezzel pontosan mit "veszítek el"?

lajcsó # 2017.02.15. 10:55

Diwi689!
Kivonás után gyorsabb az ügymenet.
Bármi termelhetsz benne.
Közjegyzővel is megoldható, de nem biztos, hogy olcsóbb lesz.

lajcsó # 2017.02.15. 10:53

"Sőt ajánlatos,mert másként nem lesz a tied!"
Ugyan miért ne lenne az övé? Az adásvétellel megszűnik a közös tulajdon! Ilyenkor nem áll fenn elővásárlási jog, meg hatósági jóváhagyás sem szükséges!