Gyorshajtás


monalisa1 # 2010.01.29. 16:04

Az objektív felelősség rendszerét 2008 májustól vezették be Magyarországon. Ez az elv azt biztosítja, hogy a meghatározott szabálysértések elkövetését minden esetben szankció, büntetés kövesse, még akkor is, ha a gépjárművezető személyét valamilyen oknál fogva nem sikerült tisztázni. Az új szabályozás beváltotta a hozzá főzött reményeket.

Án az erről szóló törvényt az elmúlt évben vizsgálta az Alkotmánybíróság és májusban hozott határozatában több ponton is alkotmánysértőnek találta. Ezek korrigálására 2009. december 31-ig adott haladékot az Országgyűlésnek, ám a törvényhozók azóta sem vették napirendre a kérdést. A kifogásolt rendelkezések viszont azóta is számos autóznak okoznak bosszúságot.

Nem szabályozott a törvényben a közigazgatási, illetve a szabálysértési eljárások egymáshoz való viszonya. Erre viszont nagy szükség lenne, mivel a hatályos törvény szerint megtörténhet, hogy ugyanazon szabálysértésért kétszer bírságolják meg a gépjármű üzemben tartóját, illetve az eljárás alá vont személyt.

Első körben az üzemben tartónak szabnak ki közigazgatási bírságot, mig ezzel párhuzamosan a rendőrség szabálysértési eljárást folytat le a jármű vezetőjével szemben.

A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy nem ritka, hogy valakinek duplán kell egy jogsértésért fizetnie.

Az eljárás alá vontak a bíróságon nyújthatnak be kifogást a kétszer is kiszabott szankció miatt - ha szerencséjük van a bíróság a szabálysértési eljárásban kiszabott bírság helyett figyelmeztetést alkalmaz.

Az Alkotmánybíróság ugyancsak múlt év végéig adott haladékot az Országgyűlésnek, hogy megfelelően szabályozza az objektív felelősség alóli mentesülés eseteit is. A módosítást ez esetben sem történt meg.

Jelenleg ha valaki súlyos, életveszélyes beteget szállít és túllépi a sebességhatárt, az objektív felelősség alapján akár 300 ezer forint bírságot is kaphat. Míg a szabálysértési törvény megfogalmazza a mentesülés eseteit, addig a közigazgatási eljárásokról szóló törvény nem ismeri ezeket. Az objektív felelősség esetében viszont a közigazgatási törvény szerint járnak el.

monalisa1 # 2010.01.29. 15:45

Részletfizetés.

monalisa1 # 2010.01.29. 15:44

Az nem biztos hogy az általad vezetett autó műszere pontos, lehet hogy siet valamennyit de lehet hogy éppen fordítva.

Lakott területen - ha tábla másképp nem jelzi: 65-75 km-es sebességnél 30.000 Ft a büntetés, 75-85 km-nél 45.000 Ft.

Családon belül valaki majd csak befizeti a csekket...

"Mona"
laikus hozzászóló

Adrián02 # 2010.01.29. 11:21

Az előző levelemhez még annyit szeretnék hozzáfűzni hogy az autó az édesapámé,és én vezettem!Tavaly végeztem az iskolával és még sajnos nem dolgozok sehol(sehová nem keresnek pályakezdőt)!!!! És azt sem tudom hogy hogy tudom majd kifizetni!És ienkor lehet-e valami enyhítést kérni??

Adrián02 # 2010.01.29. 11:16

Üdvözlök mindenkit az oldalon!!Nekem az lenne a kérdésem hogy kb 2 hete lakott területen belül lefényképeztek 72-vel!Mekkora büntetésre számítsak??A másik kérdésem pedig hogy a rendőrök egy beszmugállóban letáborozva mértek be egy suzukiból, ami persze szintén nem volt szabályos mert ugyebár (én így tanultam) a buszmegálló előtt 15 méter utána pedig 5 méteren belül nem lenne szabad megállni!!És az lenne a kérdésem hogy ienkor ez szabályos, vagy nekik lehet szabálysértést elkövetni következmények nélkül??Válaszotokat előre is köszönöm!!

speedy gonzales # 2010.01.27. 16:27

Olvastam egy érdekes cikket amivel kapcsolatban szeretném kérni a Tisztelt Hozzáértők véleményét:

"Alkotmányellenes az objektív felősség

...az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte az üzemben tartó mögöttes helytállási kötelezettségét, és a határozat kihirdetése napjával meg is semmisítette azt. Mit jelent ez? Ha miénk az autó, de bizonyíthatóan valaki más vezetett, semmiképpen sem fogunk fizetni. Hogy az elkövető fizet-e vagy sem, már nem a mi dolgunk.

Ha jön a büntetés, mostantól egyszerű a dolgunk. Nyolc napon belül juttassuk vissza a hivatalos papírt, miszerint nem mi vezettük az autót.

Olyan valakit célszerű megjelölni vezetőként, akin biztosan nem hajtható be majd a követelés, de láthatóan képes vezetni. Az üzembetartónak nem kötelessége még a vezető jogosítványt sem ellenőrizni, elég ha külső szemlélőként vezetésre alkalmasnak találja azt az illetőt, akire rábízza autóját."

Helytállóak ezzek az állítások? Változott azóta a törvény vagy mindez még most is érvényes? Pontosan mit jelent az hogy "bizonyíthatóan valaki más vezetett" vagyis mivel kell ezt bizonyítani? Lehet ennek az üzembentartóra nézve valamilyen kellemetlen következménye?

Válaszukat előre is köszönöm!

Mister13 # 2010.01.27. 14:02

Kérdésemmel csatlakoznék az előttem szólóhoz. Történet: Gyorshajtás > közigazgatási eljárás, büntetés > már az első értesítés is meghaladta a jogszabályban foglalt határidőt.

Mi fellebeztünk, hogy a fenti ok miatt töröljék, szüntessék meg. Válasz: A határidők meghaladása valós, de ennek ellenére fizessünk.

Magyarul szerintük mi nem, ők viszont sz...nak a jogszabályokra.

Következő fokozat a bíróság, jelenleg ezen hezitálunk.

Érdekelne hozzáértő véleménye/tapasztalata, hogy érdemes-e!

Andici # 2010.01.27. 12:53

Kedves Fórumozók!
Tud-e valaki segíteni, mit tegyek?
Fizessek, vagy fellebbezzek?
Vagy mit is csináljak.
2009.08.15-én kaptak gyorshajtáson. 2009.09.18-án kezdtek közigazgatósági hatósági eljárást.
Ma kaptam 2010.jan.13.-i dátummal levelet, hogy meghosszabbították 30 nappal az ügyintézési határidőt, és egyúttal a csekk is mellékelve lett.(45000)
15 napom van, hogy fellebbezzek.
Azt is közölték hogy az ügyre irányadó ügyintézési határidő 60 nap a szabálysértés elkövetésétől, ami egyszeri alkalommal 30 nappal meghosszabbítható.Namost akárhogy számolok, 2009.08.15-től 2010.01.13-ig min.148 nap eltelt.
Akkor most mi a teendő??
Jelzem, hogy a mostani KRESZ szerint már nem is lennék gyorshajtó.

zs2010 # 2010.01.26. 17:17

Üdv Mindenki!

Alább a prblémám. 2009 december elején Vas Megyében Páli település belterületén lefényképeztek, amiről karácsony előtt kaptam értesítést. Állítólag 50 helyett 69-el mentem, ami ugye 30000 Ft bírságot von maga után. Tekintve, hogy nem emlékeztem a gyorshajtásomra, így megkértem a szombathelyi rendőrségről a képeket, összesen 6 db készült. A képek közül 4 olyan van ami csak az én autóm szerepel, ezeken viszont mindegyik esetében 50 km/h alatti a sebességem. Két képen szerepel 62 illetve 69 km/h viszont ezeken a képeken egy másik kocsi halad előttem, ami miatt egyrészt a rendszámom sem látszik egyik képen sem, másrészt viszont felmerül bennem a kérdés, kinek a sebessége is szerepel a képeken... A fentieken túl egyik képen sem szerepel információ (vmilyen koordináta pl.) arra vonatkozó, hogy azok pontosan hol is készültek.

Mit tehetek ilyen esetben? Érdemes a rendőrségnél próbálkozni, vagy úgyis nekik lesz a végén igazuk?

Előre is köszönöma válaszokat!

zs2010

boxer001 # 2010.01.24. 18:50

Köszönöm Monalisa1!

Komolyan,annyi időm van,hogy akár le is ülném szívesen..de akkor gondolom,az erkölcsi bizonyítványban benne lesz,hogy ültem,nem?

Közmunkát kérhetem az ömkormányzatnál?
Ha netán van,akkor a fizetés elkerülhető,vagy eljönnek előtte a rendőrők és elviszik a számítógépemet,mint értékes cucc a lakásban?:-)

monalisa1 # 2010.01.24. 11:34

Kérhető részletfizetés, vagyis hátha "belefér" a havi költségkeretedbe.

Van ahol a község is tud közmunkát biztosítani, de a városok szervezik ezt inkább. Érdeklődj az önkormányzatnál.

Legrosszabb esetben 5.000 Ft/nap leülöd...

"Mona"
laikus hozzászóló

boxer001 # 2010.01.24. 08:14

Üdv Mindenkinek!
Velekinek van tippje,esetleg tapasztalata.
Az ügy gyorshajtás,sajnos kétszer is.Az egyik bírság 30e,a másik 45e lesz a kalkulátor szerint.

Kifizetni nem fogom tudni.Lakás+kocsi hitel,devizában,és még munkanélküli is vagyok.Alkalmi munkákból keresek pénz.Amikor lefotóztak,akkor is oda mentem:-(
A közmunka hogyan jöhet a képbe?Az teljesen reménytelen lehetőség?

argo # 2010.01.20. 11:43

Külföldi rendszámú autóval, üzembentartójával szemben is behajtható a büntetés. Úgy tudom, 100 euró felett indítják el ezt az eljárást.
Korábbi hozzászólóknak: az új KRESZ szerint forgalomellenőrzés céljából ott is meg lehet állni, ahol egyébként más járművel tilos. De a forgalmat nem lehet akadályozni, veszélyeztetni.

Még korábbi: Az üzembentartónak kell benyújtani az igazolást, hogy az adott időszakban más vezette a járművet. Ennek módját az erről szóló rendelet tartalmazza, de az eljárás megindításáról szóló értesítésben is benne lesz.
Egyébként érdemes megfontolni. Ha büntető pont is jár a szabályszegésért, akkor nem kellene átvállani. Azt csak elkövetőre szabják ki, de az üzembentartóra nem.

Mé ennél is korábbi: Az év végén vasúti átjáróban gyorshajtáson ért autósoknak ügyvéd ajánlja, fellebbezenek, különösen ha az eljárást már 2010-ben indították el. Akkor is van esély, ha a határozat született idén. Ha kell, vigyék bíróságra az ügyet. Jó eséllyel eltörlik a bírságot, s csak az adott útszakaszra érvényes sebességhatár átlépésekor kell fizetni.

snyper # 2010.01.19. 17:13

Tisztelt hozzaertok,
olyan kerdesem lenne, hogy kulfoldi (EU) rendszamu autoval valo gyorshajtas mennyire behajthato es buntetheto a kulfoldi orszagban? Hallottam olyat, hogy Magyarorszagnak minden Eu-s orszaggal van moar ilyen szerzodese aminek kereten belul at tudjak adni a kulfoldi hatosagnak az ugyet, de nem vagyok biztos benne (sztem csak bloff). Az esetleg neheziti -e a beazonositast, ha masik felsegjelzest ragasztok a kocsira (a rendszamtablan csak a rendszam van, orszagjelzes nincs)?
koszonettel :snype

snyper # 2010.01.19. 17:12

Tisztelt hozzaertok,
olyan kerdesem lenne, hogy kulfoldi (EU) rendszamu autoval valo gyorshajtas mennyire behajthato es buntetheto a kulfoldi orszagban? Hallottam olyat, hogy Magyarorszagnak minden Eu-s orszaggal van moar ilyen szerzodese aminek kereten belul at tudjak adni a kulfoldi hatosagnak az ugyet, de nem vagyok biztos benne (sztem csak bloff). Az esetleg neheziti -e a beazonositast, ha masik felsegjelzest ragasztok a kocsira (a rendszamtablan csak a rendszam van, orszagjelzes nincs)?
koszonettel :snype

zsuov # 2010.01.18. 14:39

hello!
80 helyett 103Km/h-al mentem.
Az lenne a kérdésem, hogy, az üzembentartó nem én vagyok, akkor mit kell írnom, hogy átvállalhassam s birságot amit én kövedtem el? (miket kell tartalmaznia)
Méltányosságot kérhetek, nem az eltörlését akarom ,mert azt ugye már nem lehet, de valamilyen csökkentést? (Nincs keresetem, nem az én autóm volt,fősulis vagyok)

És ha lehet ilyet kérni akkor ezt az átvállalással írjam meg együtt?
köszönöm a segítségeteket!

HelenD # 2010.01.10. 16:21

OKé, bocs lehet hogy nem figyeltem a pontosan fogalmazásra. Nincs jogsim, nem is vezetek, nem is félek, egy ismerősömet büntették így meg, a mellékutat úgy értettem, hogy nem főút, egy sáv egyik irányba, egy sáv másik irányba. De őt tavaly novemberben büntették meg, akkor vajon mi a helyzet? Akkor is állhat ott rendőr autó, ahol emiatt folyamatosan kerülgetni kell őket, mert hogy ha épp jönnek veled szemben, akkor nincs annyi hely hogy kikerüld, csak ha vársz, pedig a forgalma azért nem elenyésző.

Amúgy azt gondoltam ez a fórum arra, azért van, hogy ha valakinek segítségre van szüksége akkor kérdezhessen, és nem azért, hogy ha kérdez, azt mondják de hülye vagy... Tudod, Monalisa, nem panaszkodni akarok, mert boldog vagyok, de 3 gyereket nevelek munka mellett, nincs jogsim, és nem tudok minden egyes híradást sem megnézni, sem megjegyezni. Nyilván aki érintett, akár szakmailag, akár más ügyből kifolyólag annak megmarad ami elhangzott, a másiknak aki nem érintett, annak nem biztos...

monalisa1 # 2010.01.10. 13:53

HelenD

Az nem igaz, hogy meghoznak egy új rendelkezést -melyről hetekkel előbb részletes tájékoztatás van a médiában-, neked meg fingod sincs a dologról...

Csak hogy tudd: 2010.01.01-től ott és úgy mér a rendős sebességet ahol az neki tetszik, ergo a továbbaikban méginkább féljed a dolgot!...

"Mona"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.01.10. 11:05

Hol van 2 sávos mellékút?na ne...

HelenD # 2010.01.10. 10:32

Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani nekem, hogy honnan lehet trafipaxolni? Bárhol állhat a rendőrautó? Engem egy sime 2 sávos mellékuton fotóztak le, a hozzám képest túloldalon, forgalommal szemben álló rendőrautóból. Ez szabályos? Köszi

argo # 2009.12.29. 14:43

Vasúti átjáróban mértek be karácsony másnapján plusz 20 km/h-val, de az adott útszakaszon a megengedettnél lassabban. Kérdés, lehet-e ebből büntetés, mert amire a határozat megszületik már nem lesz szabálysértés a KRESZ változása miatt.
Büntetőügyeknél, ha vádlott számára kedvezően váltzik a törvény, akkor azt veszik figyelembe. Jó lenne, ha valaki válaszolna.

Irmuska # 2009.12.29. 14:38

Tisztelt Fórum!
A férjem ügyében írok, aki 2008.10.02. napján közlekedési szabálysértést követett el. A munkáltatója autóját vezette. Az erről szóló határozatot, amely 30.000 Ft közigazgatási bírság megfizetésére kötelezi a férjemet, 2009.12.28. napján kézbesítette a postás. A két időpont között semmilyen értesítés nem érkezett a címünkre. Állítólag a munkáltatót többször megkereste a rendőrség ügyintézője, akivel a határozat átvétele után felvettük a kapcsolatot. Tájékoztatott, hogy „kommunikációs hiba történt”, és későn kereste meg a munkáltatót, de attól 5 éven belül követelhetik rajtunk a bírságot. A határozatban többek között hivatkozik a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályaitól szóló (KET.) 2004. évi CXL. Törvény 29. §-a (4) bekezdésének b) pontjára is, amely szerintem a fenti esetre már nem vonatkozik.
A fentiek alapján kérdésem a következő: milyen jogi lépést tegyünk az ügyben (fellebbezés, szabálysértési kifogás), egyáltalán meg kell-e fizetni a bírságot. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. és a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről szóló 410/2007. (XII.29.) Korm. rendelet alapján a férjem lenne köteles megfizetni a bírságot, de a bírságnak van egy elévülési ideje is. Vonatkozik-e erre az esetre?

Válaszukat előre is köszönöm.

websas # 2009.12.21. 14:50

Kedves ralliart!

Szabvány szöveg"űrlap" nincs. De így írhatod:

Alulírott xy a xxxxxxx.szu határozatukkal szemben kifogással élek az alábbiak szerint: Itt leírod a kifogásodat pl.:nem volt tábla megemlíted,hogy másolatban csatolod közútkezelő igazolását.

Azt tényleg csatold. Aztán aláírás, cím keltezés.

Tértivevényesen add fel arról lesz visszajelzésed azt tedd el. A kifogást ugyanoda kell címezni akiktől a határozatot kaptad (majd ők továbbítják a felettes hatóságnak)

websas

ralliart # 2009.12.21. 11:42

Sziasztok!

A problémám az,hogy szeretnék fellebbezést benyujtani a gyorshajtássommal kapcsolatban és még soha nem írtam ilyet.Az lenne a kérésem,hogy nem e tudtok olyan dokumentumot,vagy valamilyen mintával szolgálni ami jó lehetne alapnak.

Azért próbálom meg mert azon az útszakaszon ahol bemértek (Miskolc külterület) nem volt kint a tábla ami azt jelzi,hogy ez az lenne és egy ilyen területen közlekedem,de viszont a másik végén jelzi azt,hogy elhagyom az a bizonyos területet egy áthúzott táblával.
Voltam is bent a közútkezelőnél kérni egy igazolást,hogy annak a táblának kint kellene lennie,de viszont az most,vagyis abban az időpontban nincs ott,amit meg is kaptam.
Szerintem ez jó lehet indoklásnák,csak nem tudom,hogy hogyan kezdjek neki a fellebbezésnek és ebben kérném a segítségeteket!!

monalisa1 # 2009.12.16. 08:31

Természetesen hivatkozz az elévülésre - aztán majd döntenek a kérdésben. A végső szót a bíróság mondja ki, bár nem valószínű hogy eljut odáig az ügy.

"Mona"
laikus hozzászóló