Kettős állampolgár, magyar rendszám


Óperencica # 2007.08.12. 06:43

Sziasztok!
Végigböngésztem a témákat, de nem találtam választ a problémámra.
Kettős állampolgárként Olaszországban van az állandó bejelentett lakcímem, olasz jogosítványom van. Most hosszabb ideig fogok Magyaro-n dolgozni.
Vásárolhatok-e Magyaro-n új, magyar rendszámú autót szerintetek?
Ha igazoltat a rendőr, akkor ha olasz okányokkal igazolom magam, rám is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mintha csak olasz állampolgár lennék (és nem kettős)?
segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.12. 07:11

Igen és nem.

Óperencica # 2007.08.12. 07:56

De ha Mao-n nincs állandó bej. lakcímem?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.12. 08:11

Ez most melyik részére vonatkozik a kérdésnek?

Óperencica # 2007.08.12. 09:22

Ha jól értettem azt írod, hogy rám nem azok a szabályok vonatkoznak, mint egy (kizárólag) olasz állampolgárra. Akkor sem, ha az áll. bej. lakcím külföldön van?
A többit jól értettem, hogy vásárolhatok (és használhatok) magyar rendszámú gépkocsit Magyaro-n?
Hol tudnék ennek pontosan utánanézni?
Autóklubnál nincs semmi, police.hu-n sem, és itt sem találtam.
Köszi szépen, ha van valami ötleted!

monalisa1 # 2007.08.12. 10:11
Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.12. 13:17

Ha egyszer magyar állampolgár vagy, akkor magyar állampolgár vagy.

Dr.Attika # 2007.08.12. 15:09

Lehet vásárolni új személygépkocsit. A kérdés, hogy magyar vagy olasz rendszámot akar? Ha ezt tisztáztuk, akkor tudok bővebben válaszolni.

Óperencica # 2007.08.12. 16:01

Kedves Dr Attika, ahogy a nyitóban is írtam, Magyaro-n szeretnék magyar rendszámú autót venni, mivel hosszabb ideig Magyaro-n fogok dolgozni. A gond az, hogy az áll. bej. lakcímet nem tudom megváltoztatni egyelőre (adózás, tb miatt), így nem tudom megkérni újból a magyar jogsit. Tehát olasz jogsival olasz személyivel vezetnék magyar rendszámú, saját tulajdonú autót. Így az okmányokból a rendőr nem is látja, hogy magyar állampolgár (is) vagyok...
Lehet ebből gond?

Monalisa: A linket nagyon szépen köszönöm, máris megyek megnézni.

monalisa1 # 2007.08.12. 17:57

Szívesen.

Nem lenne egyszerűbb olaszban megvenni azt a kocsit és itthon (is) járni vele az olasz jogsiddal, mert különben a mezei magyar rendőr "nem fogja érteni" a kettős állampolgárságot, a magyar rendszámot és az olasz jogsit, na.

Mert ha itthon veszel kocsit a regisztrációs adót IS meg kell fizetned, ha nem viszed ki a kocsit egyből, és végleg.

Az olasz jogosítvány honosítása megoldható, de a módját én nem tudom.

monalisa1 # 2007.08.12. 18:14

Persze a külföldi rendszámnak és a külföldi jogosítványnak megvan a maga hátránya: esetleges gyorshajtás és/vagy tilosban parkolás stb. esetén "vastagabb" lesz a büntetés összege...

A külföldi jogosítvány honosítása leegyszerűsítve: el kell menni az itteni lakhely szerinti háziorvoshoz rutinvizsgálatra, onnan az okmányirodába és kikérni a magyar vezetői engedélyt, argo magyar állampolgár IS vagy. (Az egyéb KRESZ és műszaki stb. vizsgát olaszban már letetted, így a kinti jogsid a honosításhoz alap kell hogy legyen.)

Valaki értőbb majd bizonyára kiegészít.

Óperencica # 2007.08.12. 18:22

Köszi szépen az infókat :)
Én úgy tudom, a külf. jogsit csak akkor honosíthatom, ha az állandó bej. lakcímem Magyaro-n van. De épp ez a gond, hogy egyelőre nincs, és egyelőre nem is lehet :( Ennek komoly oka van de ezzel már végképp nem akarok bekavarni... Viszont 1-2 éven belül valszeg mégis meglesz.
Mért otthon magyar rsz-ú autót: mert magyar Suzukit szeretnék, ez kb 1000 euróval olcsóbb otthon, nem beszélve a kötelezőről, ami otthon a harmada...
Tehát, még mindig nem tudom, hogy vezethetek-e olasz jogsival magyar autót, de azt már tudom, hogy fordítva tuti gond lesz, vagyis ha Olaszo-ba megyek olasz jogsi + magyar rendszám felállásban, azért feljelentenek :(
Ja és nem szoktam gyorshajtani, tilosban parkolni DDD

monalisa1 # 2007.08.12. 18:42

Nálunk már nincs "állandó" lakcím és "ideiglenes" lakcím, csak tartózkodási hely van, és erről ad ki az okmányiroda egy "lakcímet igazoló hatósági igazolványt". Ki kell tölteni egy űrlapot melyben az egyik itthoni rokonod/ismerősöd az aláírásával igazolja a lakhatás szempontjából "a" befogadásodat. 1000 Ft.

A külföldi jogosítványt le kell fordíttatni az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodával, pár nap és 7-8 ezer forint. A rendőrorvosi vizsgálat 5000 Ft. Továbbá a tanfolyammentes KRESZ vizsga is nagyjából ugyanezen összeg. Az okmányiroda 4000 Ft-ot kér az új jogosítványért.

Időközben ennyit sikerült kiböngészni az alant már hívatkozott autójogász honlapjáról, valamint ezen jogi fórum egy jogsi honosítási kérdés kapcsán.

Mindent összevetve néhány hét és kezedben lehet a magyar jogosítvány.

monalisa1 # 2007.08.12. 18:45

Beszélni kell az egyik autós iskolával, hogy a KRESZ vizsga hol és miként...

monalisa1 # 2007.08.12. 18:51

A személyi igazolványod az megvan (?) és érvényes is?!

Óperencica # 2007.08.12. 19:36

Izé... lakcímbejelentőm + érvényes magyar személyim van, és nagyon remélem, hogy nem kell semmiből semennyi pénzért levizsgázni, itt se kellett, a magyar jogsi + orvosi vizsgálatra simán a kezembe adták az olaszt.
De megintcsak azt ismétlem, hogy ha bevonják az olasz jogsit, azt ugye visszaküldik az olaszoknak, akkor felmerül, hogy nem Olaszo-ban van már a tartózkodási helyem és benne vagyok a szarban...
(Csak halkan és zárójelben jegyzem meg, hogy gondolom magyar lakcímbejelentőm sem lehetne elvileg, ha Olaszo-ban tartózkodom állandó jelleggel)
Ilyen egyszerű lenne?

monalisa1 # 2007.08.12. 20:33

Mindenkinek a tartózkodási helye ott van ahol éppen tartózkodik: tanul és/vagy munkát végez stb. Legalább is szerintem.

Mindezek után javaslom e-mailban kérdez rá okmányirodánál a külföldi jogsi esetleges bevonására, külön is figyelemmel arra hogy kettős állapolgársággal rendelkezel.

Amúgy az olasz jogsit éppenséggel el is veszítheted (...), ugyanakkor mível az itteni munkádhoz kell a vezetői engedély, hát "jó lesz" az itthoni jogsi is. (Mint már bizonyára rájöttél: nem vagyok jogász csak laikus hozzászóló, tehát ez az "elvesztés" dolga -éppen itt a jogi fórumban - remélve nem jár fejvesztéssel...)

Ha van érvényes személyid akkor ahhoz jár/kötelező a lakcímet igazoló hatósági igazolvány. És bizonyára nem egy külföldi címet fognak a magyar okmányba bejegyezni, senkinél se.

monalisa1 # 2007.08.12. 20:39

Aztán azt ki tudja hogy olaszban tartózkodsz állandó jeleggel - akinek elmondod. Kettős állampolgárságot és olasz jogsid meg azért van amiért - ez sem tartozik senkire se.

monalisa1 # 2007.08.12. 20:49

Ja, az a jogsi elvesztés nem jó, mert különben a teljes vezetői engedély szekurát végig kellene csínálnod: nem kevés idő és rengeteg pénz.

Huppá, azt írtad, hogy a magyar jogsidat odakint bevonták., javaslom kérd vissza, és az időközben esetleg lejárt egészségügyi alkalmasság végett egyszerűen sétálj be vele a háziorvosodhoz.

Igaz, akkor meg az olasz jogsit vonják majd odakint be...

Vagyis itt a fő probléma, hogy egy kettős állampolgárnak hogyan lehet ilyen - olyan jogosítványa?!

monalisa1 # 2007.08.12. 20:54

Vagyis pl. olasz jogsíval hogyan lehet nálunk magyar rendszámú kocsit vezetni: vélem simán, ha az autó tulajdonosa és az üzembentartója egyazon személy +még a magyar személyi igazolványt is fel tudod mutatni az olasz útlevél mellett.

Tudom, neked a félsz az olasz rendőrtől van.

monalisa1 # 2007.08.13. 06:45

Óperencica!
Kétféle megoldás lehetséges:

  • Kéred az okmányirodában a vezetői engedélyed pótlását mivelhogy "nem találod"., a személyi igazolvánnyal igazolod magad, az iroda számítógépében benne fog lenni a jogosítványod minden adata. Néhány ezer forint illeték befizetése ellenében a magyar jogsid simán a kezedben lesz. (Vélem azt nem kell "szellőztetni" hogy magyar-olasz kettős állampolgársággal rendelkezel.)
  • Kérheted az olasz jogosítvány kicserélését:

http://www.magyarorszag.hu/…/seachPortal

Aztán ha kezedben az új jogsi a továbbiakban csak arra kell ügyelned hogy az orvosi alkalmasság mindig érvényes legyen.

Egyébként bármely hivatalos ügy elektronkus intézését a következő honlapról indíthatod: http://www.magyarorszag.hu

További minden jót.

monalisa1 # 2007.08.13. 06:48

Az elsőt nem írta ki, mindegy. Az alatta lévő magyarország.hu honlap "kereső portál" rublikába írd be a "jogosítvány elvesztése" kifejezést.

Óperencica # 2007.08.13. 06:55

Nagyon köszi a sok ötletet, de sajnos a jogsi elvesztés nem jó: ha Mao-n jelentem be, egyből kijön a számítógépben, hogy bevonták, és helyette olaszt kaptam, hiszen mikor bevonták, az eredeti jogsit rögtön vissza is küldték Pestre.
Tart. hely: ez sajna nem éppen így van... Az EU-ban minden állampolgárnak csak egy állandó lakcíme lehet, ez adó-, TB szempontból alapvető. A jogosítványt egy éven belül abban az országban kell honosíttatni, ahol a lakcím van. Ez az alapprobléma :(

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.13. 07:09

Az EU-ban minden állampolgárnak csak egy állandó lakcíme lehet,

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.13. 07:11

Hoppá. Idézőjelbe akartam tenni, és kommentálni, hogy ez tévedés.
Magyarországon pl. nincs is olyan, hogy állandó lakcím. Lakóhelyed viszont lehet több országban is.