Rejtett hiba vagy sem?


Szomorú örökös # 2024.01.15. 16:38

Alapjáraton 90 fölé megy a vízhőmérséklet, és ha lecsavarom a hűtőviz fedelét, folyik ki a víz. Szerelő szerint kezdődő hengerfejes

Az már nem kezdődő...

drbjozsef # 2024.01.15. 12:35

milireka,

Hát nem túl sokat.
Húsz éves autó, gondolom 200+ezer kilométer, bármilyen hibára lehet számítani. A használtautó zsákbamacska. Megnézte a vásárlás előtt alaposan hozzáértő szakember?

Ha ragaszkodsz a szavatossághoz, felszólíthatod egy tértivevényes levélben az eladót, hogy álláspontod szerint hibásan teljesített, ezért a Ptk. szerinti szavatossági jogok alapján javítsa meg az autót.

Ha nem hajlandó rá, akkor pert indíthatsz ellene. A perben neked kell bizonyítani, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt. Az, hogy ez szavatosság körébe tartozó hiba-e, az nem jogi, hanem szakkérdés. A szakértő díja is kb. ez a nagyságrend, amibe az autó került, úgyhogy neked kell eldöntened, hogy megkockáztatod-e a pereskedést. Ha nyersz, megjavítják az autódat, legalábbis, amiben tudtad bizonyítani a hibás teljesítést. Ha nem nyersz, akkor az autód se lesz megjavítva, de elbuksz még néhány százezer forintot.

milireka # 2024.01.15. 12:17

Sziasztok,
pontosan egy hete vásároltam magánszemélytől egy 2004es Peugeot 206-ost. Az adásvételibe a hátsó hidat írtuk, mint hibát, semmi mást, és elmondása alapján sem volt semmi baja a kocsinak.
Ennek ellenére, 150km megtétele után több hiba is jelentkezett. Kuplungkinyomó csapágy cserés lesz, de mivel gondolom ez kopó alkatrész nem foglakoztam vele. Ma reggelre a check engine viilog, csipog, 2esben dadog az autó, alapjárat ingadozik. Valamilyen szíj elkezdett nyöszörögni. Alapjáraton 90 fölé megy a vízhőmérséklet, és ha lecsavarom a hűtőviz fedelét, folyik ki a víz. Szerelő szerint kezdődő hengerfejes.
Felhívtam az eladót, hogy van pár gond az autóval, szeretném, ha visszavásárolná (300.000 ft volt) de szerinte ezek neki nem jelentkeztek és teljesen elzárkózik.
Tudom, hogy piti összegről van szó, de ezt tudtam magamnak megengedni és azt mondták többe kerülne a javítás mint a kocsi.
Mit tudok tenni? :(