kerékpáros okozta baleset


joci68 # 2009.08.20. 08:13

Egyelőre ugy néz ki a helyzet, hogy a néninek van lakásbiztosítása és az fizeti a kárt.

Biztosítási eseménynek minősül az a káresemény amelyért Ön, mint károkozó vagy mint károkozásért felelős személy a magyar jog szerint kártérítési kötelezettséggel tartozik a harmadik személyeknek okozott személysérülésekért, szerződésen kívül okozott dologi károkért, kizárólag az alább felsorolt magánemberi minőségében:

a kötvényben megjelölt ingatlan tulajdonosa, bérlője, használója;
fűtőolaj tárolója, gázpalack, gáztartály használója;
elektromos háztartási berendezések üzembentartója;
korlátozott belátási képességű és belátási képességgel nem rendelkező személyek gondozója;
közúti balesetet előidéző gyalogos;
kerékpár, kerekesszék, kézi erővel működtetett szállítási eszközök használója;
nem motoros vízi járművek (kivéve vitorlás hajó) üzembentartója;
nem hivatásszerű sporttevékenység (kizárva versenysportoló és vadászati tevékenységet folytató személy);
kisállattartó (kivéve kutyatartó, amely külön díjért biztosítható);
háztartási alkalmazottak munkáltatója, kivéve az alkalmazottnak okozott dologi károkat

Csak ha ez a kárrendezés meg is történik továbra is nyugtalanit az a helyzet hogy valaki a Kresz ismerete nélkül rossz látással hallásal figyelmetlenül valakinek büntetlenül kárt okozhat. Mind anyagi mind nem anyagi kárt. Ha a néni felgyogyul ismét kerékpároznik és mások életét is veszélyezeteni fogja amennyiben továbra is így kerekezik.

monalisa1 # 2009.08.18. 13:55

A néni rossz helyen rossz időben - figyelmetlenül...

Az autót sajnos saját pénzből kell rendbehozatni, ha van casco könnyebb lesz, ha nincs akkor esetleg hitelből. Aztán a számlát a néni biztosítójának beküldeni, mármint ha van házatartási biztosítása. Ha nincs, marad a kényszerű pereskedés, és annak majdani végeztével (...) a bírósági végrehajtás - a nyugdíjából havi 33%-ot le lehet vonatni egálig.

A sajnálatos rokkant állapot miatti rászoruló gépkocsihasználat a javításig taxival kiváltható - mindig kérjen számlát, melyek mint felmerülő költség úgyszintén térítendők a bírósági eljárás során.

Nagyon indokolt esetben napi egy-egy alkalomra autó bérelhető, erről eleve készül számla.

Szóval hogy mikor lesz rendben az autója és főleg milyen pénzből, valamint mekkora többletköltséget lesz kénytelen lenyelni (...) azt itt megmondani nem lehet.

Remélve a néni hamarosan rendbejön, valamint remélve Önök nem kerülnek anyagi csődhelyzetbe a figyelmetlen öregaasszony miatt...

A néni lánya meg legjobb ha elkezdi "a" pénzt előkeresni otthon amivel Önnek segíthet a mamája okozta krakk miatt.

Külön írom: azt nem tudom, hogy a rendőrség mennyi időn belül zárja le és adja ki az esetről készült jegyzőkönyvet - sürgessék.

"Lisa"
laikus hozzászóló

joci68 # 2009.08.18. 08:52

Segitséget szeretnék kérni.
Röviden: Tegnap délelőtt Az orvostól hazafelé tarva a fiam éltal védett főútvonalon vezetett szemékygépkocsink elé a baloldalrol temetőből kivezető jelzés nélküli mellékútrol egy kerékpáros néni figyelmetlenül kikerékpározott elénk. A fiam azonnal fékezett de így sem tudta elkerülni az ütközést és csak a lélekjelenlétének köszönhetöen csak a kerákpár hátsó kerekét érte el az auto. Jobban nem tudott áthuzudni a szembejövő sávba mert onnan egy személyautó közelített felénk és abbol még frontális ütközés is lehetett volna. A néninek hálistennek nem történt súlyos sérülése. Mentőt hívtunk és ragaszkodtunk hozzá, hogy vigyék be kórházba,amit ő nem akart de amentősök és mi meggyöztük hogy be kell mennie. Mint később kiderült agyrázkodása és bordatörése van. Ő ennyivel "meguszta" de nem ismeri el, hogy ő volt a hibás mert-"Kezemmel jeleztem, hogy kifordulok- de viszont jobboldalra elsem nézett minket nem is látott. És igy kerekezett ki elénk. A mi autónkban pedig jelentős kár keletkezett. Lökhárító, szélvédő, motorháztető. rendszámtábla,lámpa stb... A általunk kihívott helyszinelő rendőrök szerint ugy néz ki az eset, hogy nem a fiam volt a hibás és az ütközés elkerülhetetlen volt.
Felhivtam a kötelezö biztosításunkat és ott közölték, hogy ők erre nem tudnak fizetni még jelentenünk sem kell hanem a károkozonak kell a kárunkat megfizetni.
Azt szeretném megkérdezni ilyen esetben ki fizeti ki a kárt és hogyan lehet egy öreg nénin behejatani? A lányával beszéltem de Ő szinte az én fejemet harapta le és nem érdekli a kár mivel a fiam ütötte el az anyukáját, kijentéssel lezártnak tekintette az ügyet.
Nekem a gépjárműre szükségem van mert mivel kerekesszékes vagyok csak ezzel tudok otthonrol kimozdulni és orvoshoz menni.
De fogalmama sincs ilyenkor mit tehetek.
Hogyan javittathatom meg a kocsit és ki fizeti ki és hogyan a kárunkat?
Segítséget és tanácsot előre is köszönöm
Joci