üzembentartói szerződés - tulajdonos


Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.21. 06:20

DrAttika, én egyetértek veled, de az okmányirodák nem. Ha változik a tulajdonos, akkor törlik az üzembentartót, hacsak külön meg nem újítja ezt a minőségét. A kötelező felelősségbiztosítása is megszűnik, hiszen az új tulajdonos köt egyet, anélkül nem jegyzik be a tulajdonjogát.
Az okmányirodáknak ezzel a téves ám elterjedt értelmezésével szemben felvetődik a kérdés, hogy szerintük mi történt az üzembentartói minőséget megalapozó jogviszonnyal? (A tévedésük egyébként szerintem abból ered, hogy ezt az üzembentartói izét önálló jogviszonynak tekintik.)

Dr.Attika # 2016.03.21. 06:48

Pedig nem az. Ismerjük az okmányirodás hölgyek jogismeretét.
Jogi érvelésük: házi törvény, így szoktuk, főnök asszony azt mondta.
Ezekkel nehéz vitatkozni.

pappcs # 2016.03.21. 08:37

"Pedig nem az. Ismerjük az okmányirodás hölgyek jogismeretét.
Jogi érvelésük: házi törvény, így szoktuk, főnök asszony azt mondta."

Pontosan ezért nem szabad nőknek SEMMIFÉLE döntéssel és gondolkodással kapcsolatos munkát adni, mert egész egyszerűen genetikailag alkalmatlanok rá!

Pontosan, hogy ezzel lehet és kell vitatkozni, van ott jogász a hivatalban, annak már csak kellene tudni mi a törvény...

gylab # 2016.03.21. 09:50

Ezt most éltem végig... Új tulaj nem írta át, régi elérhetetlen. Én, mint üzembentartó, nem járhatok el. Túrtam a jogszabályokat, és az eredmény a következő:

  • Az üzembentartói jog automatikusan megszűnik. A jogszabályra most nem emlékszem, de ha fontos, előtúrom, melyik.
  • Az okmányiroda viszont a saját, egyébként rendeleti előírásai alapján csak a tulaj kérésére módosít bármit is.

Tehát az a fura helyzet - hasonlóan mint az eladásnál, amikor nem írják át - hogy a járműnek más a valós, mindenki által elismert helyzete, mint ami a hatósági nyilvántartásban van. Ezt viszont neked kell igazolni, minden helyen külön, tehát kell, hogy rendelkezz egy adásvételivel, ezzel a biztosítást is fel tudod mondani, érdekmúlás miatt. Persze a biztosítónál sem egyszerű, de ha elég határozott vagy, hivatkozol a jogszabályokra, akkor siker.
Sajnos az adó tekintetében rosszabb a helyzet, mivel adók módjára hajtják be, tehát nem foglalkoznak semmivel, csak beszedik, és mivel azt nem az üzembentartónak, hanem az hatósági nyilvántartás szerinti üzembentartónak kell fizetni, így simán levonatják a fizetésből.

charli # 2016.03.21. 11:00

Üdv. Hasonló az én nyűgöm is , az autó vissza került a tulajhoz és ö meg eladta , be is jelentette ezt az okmányirodában ( nekem nincs egy példányom sem az adásvételiből , ö meg állítólag elvesztette a sajátját ). Időközben törtnét több tilos parkolás és nekem jöttek a csekkek , mivel a nyilvántartásban továbbra is én szerepelek . Én ezeket továbbítottam a tulajnak aki ígérte , hogy elintézi , hogy ne keljen fizetni . Ne történt semmi és 4 fizetési meghagyás kaptam , aminek ellen mondtam és ebből kettő került bíróságra . Az egyiket a bíróság tárgyalás nélkül elutasította illetéktelenségre hivatkozva , mert ugyanis hivatalból lekérte az adatokat és megalapította hogy ahol lakik az új szerződésbeli tulajdonos , másik bíróság az illetékes . A másik ügyben meg most lesz a harmadik tárgyalás . Az elsőn nem volt jelen a felperes képviselője , de azért a bíró kihallgatott és kitűzött egy újat amire azt mondta nem kell elmenem , majd küldi a határozatot , de időközben csak kitűzött egy új időpontot , mivel a 2. tárgyaláson nem volt jelen senki.
Ami bizonyítékom van az egy emailban kapott határozat az összes adatokkal az okmányiroda részéről , hogy a gépjárműt átírás mulasztás miatt ideglenesen kivonták forgalomból és a vevőt megbüntetik , de ez nem lett elég bírónak és most kéri hogy idézem meg tanúként az eladót meg a vevőt .
Most azt kérdezném , hogy tudom ezt megtenni a következő tárgyalásig , vagy időközben (van még 1 hónap addig ) kérjem a bíróságot , hogy idézek be az eladót , mert a vevőt nem is ismerem )

Másaik kérdés meg , hogy adott időpontban terv szerint külföldön leszek és felhatalmazhatom az élettársamat , hogy képviseljen a tárgyaláson (nem jogász , vagy ügyvéd , de ismeri úgy ) a történetet

Olvasva az előző , hozzáoszlásokat egy kicsit elkeseredtem , mert lehet hogy veszett ügy akkor is ha bebizonyítom , hogy az esemény időpontjában új tulajdonosa volt az autónak , mert úgy értem , ha nem mondtam le az új tulajdonos egyben még nem üzembentartó .

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.21. 11:44

Azért a sima, valódi üzembentartót ne keverjük már össze azzal, amikor valójában "okosba" eladják azt az autót, csak elsőre jó ötletnek tűnik, hogy a vevőnek a tulajdonjogát nem jegyeztetik be, hanem színleg "üzembentartót" csinálnak belőle.

charli # 2016.03.22. 10:55

üdv. Így elbizonytalanodva az itt leírtak kapcsán megpróbálom kekkh-tol lekért adásvételi szerződéssel bizonyítani , hogy nem nálam volt az autó a parkolási esemény időpontjában , de ma jött még egy F.M. közjegyzőtől másik parkolási úgyben és most az a kérdés , hogy ellenmondás , vagy fizetés mert gondolom így csak kisebb a kár mint egy új pervesztés .

wers # 2016.03.22. 17:28

Az eladó általi bejelentést az okmányiroda fogja feldolgozni. De persze a kekkh-tól is lehet adatszolgáltatást kérni. A tulajdonjog átruházási szerződés kötelező része, a felelősség mikor (óra-perc) szállt át a következő felelősre. Ha a szerződés rendben volt, nem kell aggódnod