üzembentartói szerződés - tulajdonos


Balatonb # 2016.01.05. 12:14

Tisztelt Jogi Fórum!

A kérdésem a következő:

adott egy autó, aminek van egy üzembentartója. Az autó kölcsönbe van adva egy harmadik személynek meghatározott díjért. A kérdésem az, ha a tulajdonos meghal, akkor kölcsönért kapott díj ugyanúgy az üzembentartóé továbbra is, vagy az örökösöké. Azt gondolom a tulajdonos halálával, megszűnik az üzembentartói jogviszony, ezért a kocsiból befolyt díjak már nem az üzembentartónak járnak.

gylab # 2016.01.20. 10:05

Nekem volt hasonló esetem, egy utifutit használtam üzembentartóival, de a tulaja meghalt, örököse meg nem jelentkezett. Így rajtam maradt a futó - bár használhatatlanul, mert forgalmit nem kaphat, mert az üzembentartó én vagyok, ez nem szűnt meg még a tulaj halálával sem, máig fizetem az adót, a biztosítást csak azért nem, mert azt nem tudják behajtani ellentétben az adóval. Utánanéztem, mit lehet tenni, sajna semmit, jog szerint az üzembentartói nem szűnik meg sem eladással, sem halállal, a tulajdonosnak kell azt egy nyilatkozattal visszavonni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.20. 10:18

adott egy autó, aminek van egy üzembentartója. Az autó kölcsönbe van adva egy harmadik személynek meghatározott díjért.
Szerintem az az üzembentartó, aki nem "tartja üzemben" az autót, nem is üzembentartó. Sajnálatosan keveredik itt egy közigazgatási jogi fogalom (üzemben tartó) a magánjogi vonatkozásokkal.
Az, hogy kit illet a bérleti díj, nyilván magánjogi kérdés. Én kérdezem is, hogy miért illetné az "üzemeben tartót"? (Ezzel nem azt mondom, hogy kizárt, csak azt, hogy magyarázatra szorul.)

wers # 2016.01.20. 16:10

üzembentartói nem szűnik meg sem eladással, sem halállal, a tulajdonosnak kell azt egy nyilatkozattal visszavonni

Szerintem pedig nem. Az üzemben tartó mondhat le a jogáról.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.20. 19:09

Is. Meg vagy. Tulajdonképpen attól függ, hogy milyen magánjogi jogcím van az üzembentartói minőség mögött.

wers # 2016.01.21. 16:00

Milyen jogcímre gondolsz? Mikor nem mondhat le a jogáról?

Na jó, akkor biztos nem, ha kiskorú a tulaj.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.21. 18:04

Haszonélvezetről például nem lehet egyoldalúan lemondani. Vagy egy határozott idejű bérletet sem lehet felmondani.

wers # 2016.01.22. 15:46

:) köszi, na, a bérletre nem gondoltam a lenti esetre reagálva, mert vagy felmondható, vagy lejár, tehát az üzemeltetői jog is kimúlhat alóla, nem életfogytig tart (vagy esetleg az örökösök...) Arról nem kell lemondani.

A haszonélvezet az hogyan működik? Ez érdekel. Mennyivel több, mintha csak egyszerűen üzembentartó a személy?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.22. 21:49

Nincs olyan, hogy "csak egyszerű üzembentartó". Amögött kell legyen valami jogcím. Ezt magyarázom az elejétől fogva.
(Azt csak a sok hülye hiszi, hogy amikor megvette az autót, de nem íratja át, akkor ő "üzembentartó". Valójában tulajdonos, és közokirat-hamisítást - meg talán költségvetési csalást - követ el.)

wers # 2016.01.23. 11:36

:( Harapósnak tetszik lenni a kedvednek?!
Kérlek ne harapd le a fejemet. Kívülről hidd el, nem állna neked jól, belülről meg... minek kellene? Hát olyan amilyen, de én azért még szeretném használni kicsit.

Nem az üzembentartóként szereplő tulajdonosokra gondoltam, és nem a sok hülyére. (nem is tudom, hogy jön ilyenkor szóba a haszonélvezet?)

Csak pl. magamra.

Én üzemben tartója vagyok a kocsimnak (amit az enyémnek nevezünk) a párom a tulajdonos. Tudom, én is tulajdonos vagyok, csak azt nekem macerásabb bizonyítanom. Jó lenne az nekem, ill. változtatna, ha haszonélvezője is lennék? Lehetnék egyáltalán?
Még nem találkoztam kocsin haszonélvezettel, bár annyira nem is foglalkozom velük.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.23. 11:39

Bocs, nem tudtam, hogy érintett vagy. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.23. 11:42

Egyébként ennek sem látom semmi értelmét: miért kellene a házassági vagy élettársi közös vagyonba tartozó autóra az egyik tulajdonost tulajdonosként a másikat meg üzembentartóként bejegyeztetni?

wers # 2016.01.23. 11:43

Ez a haszonélvező dolog érdekes, főleg az üzembentartó oldalon, fordítva több értelmet tudnék bele értelmezni.

wers # 2016.01.23. 11:47

Egyébként ennek sem látom semmi értelmét: miért kellene a házassági vagy élettársi közös vagyonba tartozó autóra az egyik tulajdonost tulajdonosként a másikat meg üzembentartóként bejegyeztetni?

Jajj, mert jogász és ügyvéd vagy :) nem NAV ellenőr. Gépkocsi használatot így lehet elszámolni. Mondjuk szerintem csak kiküldetéskor kellene követelni, munkába járásnál nem, de jelen munkahelyemen még ahhoz is kérték, sőt még az igazolást is le kell adnom, érvényes-e biztosításom.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.23. 12:25

Amennyire én tudom, a házastárs vagy az élettárs tulajdonában álló autóra is lehet költséget elszámolni.
És mióta vagy te vállalkozó?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.23. 12:26

Ja, hogy a munkába járás költségtérítéséhez? Túlspilázza a munkáltatód.

wers # 2016.01.23. 12:40

Drága Béla, kiküldetés. Ahhoz kéri a NAV, és nem engedi sem családtag, sem élettárs, sem házastárs kocsijára.

Túlspilázza a munkáltatód.
Ja, sok mindent. Csak amit kellene, azt nem. Pl. a hatvannyolc beadott mindenféle igazolvány és irat ellenére sem bírták a nevem jól leírni elsőre. Szerintem a hivatalos e-mail címem még mindig rossz, de ez legyen a legnagyobb bajom.

gylab # 2016.01.27. 10:21

@wers: sajnos ha így lenne, akkor nem kellene adót fizetnem, mert lemondanék a jogomról, de azt nem lehet. Az okmányiroda kizárólag a tulajdonos visszavonó nyilatkozatára hajlandó levenni az üzembentartói minőségemet.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.27. 12:23

Ugyan már! Az autó sajátos jószág abból a szempontból, hogy valóban nem lehet csak úgy felhagyni a tulajdonjogával, de hogy az "üzembentartásával" ne lehetne... Legrosszabb esetben kivonatod a forgalomból. :D

wers # 2016.01.27. 13:07

Na, a kivonatást biztos csak a tulaj teheti meg.

Megpróbálom vázolni a 22-es csapdáját.

Üzembentartóiról lemondani elég macerás. Lemondhatsz, de a közigazgatáson átverni nehezebb. KBS írta „Amögött kell legyen valami jogcím.” Ne ez az, amivel nem is foglalkozik az okmányiroda, mert közigazgatási oldalról kell aki gyakorlatilag tovább üzemelteti a járművet. Ahhoz meg egy másik fél is szükségeltetik, vagy másik üzembentartó, vagy a tulaj.
Valakinek kell érvényes biztosításának lennie, és az ő nevére kell a forgalmit kiállítani - és annak ára is van. Nem mellesleg onnantól ő az objektív felelős is.
Így mindenképpen kell a tulaj. Vagy azért, mert maga üzemelteti tovább, vagy mert másnak ad üzemeltetői jogot. (szerintem itt gyakorlatilag nem a te jogodat vonja vissza, hanem maga kötelezi el magát)
A fenti az okmányirodai ügyintézők kényelmes, megszokott álláspontja, így innen patt helyzet van. De azért csak akad ott valaki, aki előrébb ült a kötelező továbbképzésen a padsorban :) (Mert tudom, az ellenkezője is elhangzott, hogy a tulaj nem vonhatja vissza egyoldalúan a jogodat - hacsak ugye más egyéb szerződés nem jogosítja erre fel, lásd lentebb, de az más történet)

Tudom gylab, most azt gondolod, hogy az összezavarásod folyik, de nem.

Szerintem írásban mondj le, és küldd be az okmányirodába hivatalosan. Ha visszautasítanak, fellebbezd meg. Elsőre nagy csodát ne várj, ritka eset leszel. De mindenek előtt kellene egy tulajdonos. Biztos van valahol, csak rá kell, hogy találj. Mondjuk póthagyatékival.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.27. 16:52

Egy okkal több, hogy elfelejtsük ezt a mesterkélt szarságot. :)

gylab # 2016.02.05. 10:55

Póthagyatéki megtörtént, ezen az idézés ellenére nem jelent meg az örökös. (Csak adalék: 3 örökös volt, ebből 2 lemondott az örökségről, a harmadik meg állítólag régen kivándorolt, valszeg a halálesetről sem tudott.)
A tulajdonosváltás így hivatalosan megtörtént, közjegyző által. Azonban ez nem érinti a nyilvántatóban bejegyzetteket, mert ők csak az új tulajdonos kérelmére módosítják. Persze a halálesetnél tudták módosítani, mert "passziválták" a tulajdonost.
Amúgy azóta megtörtént a kényszerkivonás, átírás elmulasztása miatt, így már továbbiakban nem kell adót fizetnem, az utánfutót kidobtam a szemétbe, hiszen el sem adhattam, nem is használhattam.

Agnesita # 2016.03.16. 12:50

Tisztelt Jogi Fórum!

Segitsegre lenne szuksegem mit lehet tenni az alabbi ugyben:
Eladasra kerult az autom, de sajnos nem en mint tulaj irtam az adasvetelit (meghatalmazas ugyan volt), hanem az uzembentarto. AMit ugye az okmanyiroda nem fogad el.
A baj csak az hogy a vevonel van minden es nem talalni sehol. Mit lehetne tenni ebben az esetben.Koszonom elore is a valaszt.

charli # 2016.03.20. 21:50

Tisztelt Jogi Fórum!
Volt egy autó aminek üzembentartója voltam és a tulaj eladta , de én nem mondattam le külön mint üzembentartó , mert nekem azt mondták hogy az átruházás erősebb mind az üzembentartói jog és továbbikban az új szerződésbeli tulajdonos az üzembentartó és nekem további kötelezettségeim nincsenek.
Olvasva ezt a fórumot egy kicsit bizonytalan lettem és kérdezem , hogy akár így utólag le kellene mondanom mint üzembentartó ?

Dr.Attika # 2016.03.21. 05:05

Tisztelt charli!
Jól sejti, hogy nem szabadult az üzembentartói kötelmektől. Az üzemben tartó nem más, mint a gépjármű használója valamilyen jogcímen. (bérlet, haszonbérlet stb). lemondani úgy lehet, hogy ezt a használati jogcímet megszünteti. Addig Ön felel a parkolási díjakért, gépjármű adó stb, biztostás). A tulajdonos változás az ön üzembentartói jogviszonyát nem érinti.