Utólag bemutatott parkolójegy


Cezar # 2007.02.06. 16:24

Megnézetm a jegyeket. 2 megvan. Szeintem a 3. is de a közel 5 év amin keresztül tároltuk sajnos már nem láttszik a feliratde a sorozat- vagy bizonylatszám igen, van ebből 6 darabom. Hogyan lehet utánanézni, hogy mikor válltottam és hol? Válaszokat vagy tanácsot nagyon várom köszönettel:

Cezar # 2007.02.06. 10:45

Sziasztok !

Én is kaptam egy fizetési meghagyást egy parkolási társaságtól igaz ez váci. 2002.11.23, 2003.10.11 , és 2004.05.26-ról szolnak. Sanjos munkába vagyok így nem tudtam a otthonomat feltúrni, hogy megvannak-e a jegyek vagy sem. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ezeknek nincs lejárati idejük? ha igen mikor? A forumon írt rendelem 38/1993 - ha jól emlékszek - vehetem jogszerűnek, ha van jegyem csak nem látták. Hívatkozhatok arra, hogy leesett vagy nálam volt akkor. Ha a időpont és a jegyváltás között - mert sokan voltak akkor, vagy nem volt elegendő aprom - 5 percen belüli megoszhatom a közell 26 e Ft bírságott. hirtelen felindulásból csak ennyi jutott eszembe, de ha lenyugodtam valószinűleg több kérdésem is lesz.

szalami # 2007.01.04. 00:28

Ekkora hülyeséget már rég olvastam. Nem említi a rendelet, hogy olvasd el a jegyet. Azt viszont említi, hogy a jegyet a szélvédő mögé, jól látható módon kell elhelyezni. Most akkor azzal fogsz jönni, kedves JOLY-JOKER, hogy a rendelet nem említi, hogy olvasd el a rendeletet?

A helyzet az, hogy a rendelet szerint díjfizetés nélkül várakozó járműnek minősül az a jármű, aminek a szélvédője alá nem helyezték el jól láthatóan a parkolójegyet. Ebből következően fölösleges utólag bemutatni, ha egyszer nem volt kihelyezve szabályszerűen, akkor nincs mese, pótdíjat kell fizetni.

Mindez persze a budapesti rendeletre vonatkozik, más városokban más lehet a helyzet.

JOLY-JOKER # 2007.01.03. 21:47

szia adriella
a bizonyítási teher alakulása rajtuk van nekik kell bizonyítani, hogy a jegyed nem a szóbanforgó autóra lett megváltva .A legfelsőbb bírósági álásfoglalás szerint is a jogügylet a ráutaló magatartással és a jegy megváltásával szerződést keletkeztet ebből a szempontból közömbös, hogy a kocsiban tartod a jegyed vagy a zsebedben mert a vonatkozó szabályok csak azt hivatkozzák, hogy a parkolsért fizetni kell és nem azt hogy mi történjen a jeggyel .
Nem vagy köteles elolvasni a jegy tartalmát hiszen ezt egyetlen rendelet sem említi az hogy mi van ráírva szintén közömbös ráadásul a figyelmedet sem hívja fel a másik szerződő fél egyébb jól látható helyen, hogy a szerződés betartásához még olvasgatnod is kell így még azt sem követelheti, hogy miért nem a szélvédő mögé közvetlenül tetted vagy nem tetted a jegyed .

kea4 # 2006.10.28. 16:56

Kedves Adriella!

Igen, érdemes huzakodni, különben sosem szoknak rendet ezek a hmm...-ek.

Arra nem hivatkozhatnak, hogy a jegyrõl nem bizonyítható, hogy a Te kocsidhoz vetted. Ugyanis õk telepítenek olyan automatákat, amelyekbe nem lehet bepötyögni a rendszámot, tehát kötelesek lennének elfogadni a határozott állításodat.

Üdvrivalgással:
KEA.

adriella # 2006.10.25. 13:50

S.o.S! nem volt időm végigbogarászni az egész fórumot, viszont reagálni szeretnék a levélre amit tegnap kaptam.
A múlt héten vettem egy parkolójegyet (hm, hm, az üzlet ahová mentem közelebb volt a parkolóórához mint az autóm), de nem tettem ki, viszont ÉRVÉNYES jegyem volt. Mire visszaértem, már ott volt a mikucsomag az autómon. Azonnal bevittem bemutatni (5 perccel hamarabb váltottam mint ahogy a büntetést kiállították!!), lefénymásolták, kitöltöttem a papírt- hogy mire visszaértem már büntetést kaptam, erre tegnap érkezett egy levél, hogy nem tudnak eltekinteni a pótdíjtól, mert nem tudom bizonyítani, hogy az én járművemre lett megváltva a jegy...na és 5 perc alatt vissza lehet érni az 50 m-re lévő automatától.
Ha vannak tanúim, akkor lehet valamit elérni?
Ez mekkora mocsokság??!?!?!?!!? Érdemes velük levelezgetni? Valakinek sikerült így megúsznia az 1.400 Ft-os pótdíjat? (nem okozna gondot kifizetni, de méltánytalannak tartom)

vader # 2005.12.09. 10:01

Jaja, azt én nem is néztem. Márpedig bizony igazad van Szalami, a régi rendelet szerencsére olyan trehány összecsapott munka, hogy az alapján valójában parkolódíjat sem kellett volna fizetni szerintem (hosszú sztori, 1x pár hónapja leírtam valamelyik fórumon itt ;-)
Ha pedig van érvényes jegy, akkor a parkolócégnek semmi esélye. :)))

Annyit azért még mondanék, hogy szerintem jobb megírni nekik ezt is, mert utána macerásabb lesz az ügy. Tértivevényes ajánlott levelet javaslok. Valószínűleg soha nem fognak válaszolni. :)

forumokra # 2005.12.06. 21:00

Huh! Ez jó kör volt! És Szalami Neked külön köszi, hogy észrevetted az időpontokban rejlő megoldást! Ez kellemes Mikulás meglepi volt! :-)
Most már nem irogatok a BOP-nek, megvárom mit reagálnak.

szalami # 2005.12.06. 19:50

vader, neked teljesen igazad van! Az értelmező rendelkezés elkerülte a figyelmemet. Eszerint a 19/2005. sz. rendelet szerint a nem megfelelően kihelyezett parkolójegy esetén is kell pótdíjat fizetni. Jó tudni!

Csakhogy, csakhogy! A nyitó hozzászólás szerint a szóban forgó parkolás 2005. június 18-án történt, amikor pedig a 19/2005. rendelet nem volt még hatályban, ugyanis az csak július 1-jén lépett hatályba! Ehelyett a 38/1993. sz. rendelet volt hatályban, ebben pedig nincs meg az a bizonyos értelmező rendelkezés, amely a 19/2005-ösben kiterjeszti a díjfizetés nélkül várakozó jármű fogalmát azokra az esetekre, amikor van ugyan parkolójegy, csak nincs szabályszerűen kihelyezve. A 38/1993. rendelet így fogalmaz: "Ha a várakozási díjat a várakozás megkezdésekor nem fizették ki, vagy a várakozási díjat a várakozás megkezdésekor kifizették ugyan, azonban a kifizetett díj alapján jogosult várakozási díjat túllépték, jelen rendeletben meghatározott várakozási díjkülönbözetet utólag meg kell fizetni. Mind az előzetes fizetési kötelezettség elmulasztása, mind az időtúllépés esetén a várakozási díjkülönbözeten felül pótdíjat is kell fizetni."

Ez pedig egyértelmű: ha a díjfizetés megtörtént és az idő nem járt le, akkor sem díjkülönbözetet, sem pótdíjat nem kell fizetni, mivel ennek nincs meg a rendeletben meghatározott feltétele.

A bíróságnak ebben az ügyben a 38/1993. és nem pedig a 19/2005. rendelet alapján kell döntenie, ezért úgy gondolom, a parkolási társaság ezt mindenképpen elveszítené.

Viszont jó észben tartani, hogy a július 1. utáni parkolásoknál már sajnos fennáll a pótdíjfizetési kötelezettség leesett parkolójegy esetén is.

vader # 2005.12.06. 12:21

Szia!

Sajnos véleményem szerint kicsit ott rontottad el a dolgot, hogy bevallottad, hogy nem a szélvédő mögött volt a jegy.

A rendelet 21. § alapján ui.:
(4) A parkolójegyet a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és érvényességének ellenőrzését biztosítva, olvasható módon kell elhelyezni.

Majd pedig az értelmező rendelkezésekben
61. § E rendelet alkalmazásában

  1. díjfizetés nélkül várakozó jármű: az adott területen érvényes parkolójegy nélkül várakozó, érvénytelen hozzájárulással, vagy a parkolójegy, illetve érvényes hozzájárulás nem megfelelő kihelyezésével, továbbá a jegyváltásra nem kötelezett, de az engedélyezett várakozási időtartamot túllépő jármű;

Jobb lett volna talán azt írni, hogy a jegy márpedig a szélvédő mögött volt. Ebben az esetben a rendelkezésedre áll a jegy és az állításod, hogy a jegy jó helyen volt. Esetleg finoman meg lehet jegyezni, hogy mivel nem voltál egyedül, erre tanúd is van. A parkolócég rendelkezésére áll jó esetben 1 fénykép egy szélvédőről és egy másik az autódról, valamint a parkolóőr állítása, hogy a szélvédő az autódhoz tartozik. Míg egy fénykép hitelessége támadható (főként a digitális fényképeké! - hát még ha nem is látszik az egész szélvédő!) addig a kezedben tartott érvényes parkolójegy bizonylatnak számít. Van sorszáma, megállapítható melyik automata adta ki stb... A parkolócég nem valószínű, hogy ekkora piti összegért nekifutna egy ilyen - számára nem túl esélyes - ügynek. Azzal a hivatkozással, hogy nem bizonyítható, melyik autóé a jegy elmehetnek a fenébe. Cseréljék ki az összes automatát olyanra, ahol a rendszámot be kell pötyögni - és ezt vezessék át a jogszabályokon is. Ha erre nincs kedvük akkor pedig fogadják el az ilyen parkolójegyeket utólag is! Ugyanis patthelyzet van, ők azt mondják lehet, hogy nem a te autódhoz volt a jegy, te azt mondod BIZTOSAN a te autódhoz volt a jegy... Nincs objektív döntési alap.

Amit most még tehetsz: írd meg, hogy rosszul emlékeztél, a jegy akkor repült az ülésre, amikor kinyitottad az ajtót. Előtte a szélvédő mögött volt - így töröljék a büntetést. Pont. A korábbi leveleid (főleg, ha email-ban küldted mindet) nem számítanak megfelelő bizonyítéknak.

forumokra # 2005.12.06. 00:28

Hát, az elküldött emailt visszaszívni nem tudom...

szalami # 2005.12.05. 23:37

Ez így nem egészen stimmel, mert az idézet szövegrész nem a rendelet része, csak az FKPT egy tájékoztatója.

forumokra # 2005.12.05. 22:41

Köszönöm Szalami!!
Mostanra kellőképp felhergelve magamat elküldtem a BOP-nek ezt a válaszlevelet.

Tisztelt BOP!
Levelükben hivatkoznak a fkpt.hu internetes oldalra, amennyiben ott olvasható a rám kiszabott pótdíj és bírságolás szabályozása a parkolási rendeletben.

Én viszont mást olvastam a hivatkozott internetes oldalon a parkolási rendeletben.
Mégpedig:
"Amennyiben a felszólamlás elfogadható indok alapján történik (pl. a lefordított, vagy a helyszínen olvashatatlan helyen lévő jegyet bemutatja a vezető, érvényes engedéllyel rendelkezik a jármű, de az engedély nem volt jól észlelhető a kocsiban), a pótdíj tartozást természetesen töröljük. "

Felháborítónak tartom az Önök részéről folyamatosan tanusított félrevezető és megtévesztő magatartást.
Értelmetlen és hiábavaló az Önökkel való bárminemű kultúrált párbeszéd.
Közlöm, hogy a kiszabott pótdíjat és bírságot nem fizetem meg kifejezetten az Önök által hivatkozott internetes honlap (parkolási rendelet) tájékoztatása alapján.
Amennyiben a hivatkozott honlap szövegét Önök mégsem tekintik mérvadónak, abban az esetben forduljanak bírósághoz ügyemben.
E tárgyban folytatott levelezésünket a magam részéről befejezettnek tekintem.

Illetve még visszautalom Önökhöz a hozzám intézet soraikat!: "A szabályok csak akkor érnek valamit, ha mi magunk tiszteletben tartjuk azokat, és ha bízhatunk abban, hogy azokat mások is megtartják."

szalami # 2005.12.05. 19:49

Mellébeszélnek. Fizettél, ezt be tudod bizonyítani a parkolójegy bemutatásával, ezért a rendelet értelmében pótdíjat nem kell fizetned, ha ez nem tetszik nekik, forduljanak bírósághoz.

Mellesleg az FKPT-nél a http://www.fkpt.hu/…otdijak.html
oldalon a következő olvasható:
"Amennyiben a felszólamlás elfogadható indok alapján történik (pl. a lefordított, vagy a helyszínen olvashatatlan helyen lévõ jegyet bemutatja a vezetõ, érvényes engedéllyel rendelkezik a jármû, de az engedély nem volt jól észlelhetõ a kocsiban), a pótdíj tartozást természetesen töröljük."

Ha az FKPT így csinálja, akkor a BÖP-nek is így kell csinálnia, hiszen ugyanaz a rendelet vonatkozik rá.

Felháborító, hogy hazudnak és tudatosan félre próbálnak vezetni.

forumokra # 2005.12.05. 17:39

Gyerekek, valami újat hozzatok össze, kérlek! És hogyan lehetne megállítani a folyamatos bírság emelést, mert amig én ilyen elméleti síkú jogi levélváltásban vagyok/leszek a bop-pel, azalatt ő szépen emelgeti a bírságot...
Ime a bop ujabb válasza a Ti szavaitokkal írt tiltakozó levelemre:
"Polgárjogi szerződés érvényesen többféle módon jöhet létre. Jogilag az úgynevezett akaratnyilatkozati fajták közül a ráutaló magatartással „kötött” szerződéstípus. Ilyenkor ugyanis nincs szükség írásban tanúk közreműködésével létrehozott megállapodásra, de még szóbeliségre sem. Parkolni szeretnénk, ezért a fizető övezetben lévő parkolóhelyre állunk be. Ráutaló magatartásunkkal, vagyis azzal, hogy itt tettük le a gépkocsit, azonnal szerződést kötöttünk, s ki kell fizetnünk a parkolásért járó díjat. Ha fizetnek, (és a helyszínen ezt megfelelően igazolják) eleget tesznek a megállapodásnak, ha viszont nem, jogszabályt sértenek. Épp ezért súlyos jogkövetkezmények garantálják, hogy a ráutaló magatartással létrehozott polgári jogi szerződést, ugyanúgy, mint a szóban, avagy az írásban kötöttet – mindkét fél betartsa. (A parkolási rendelet teljes szövege olvasható: www.fkpt.hu internetes oldalon, ügyfélszolgálatainkon, és az önkormányzatok ügyfélszolgálatain)
A szabályok csak akkor érnek valamit, ha mi magunk tiszteletben tartjuk azokat, és ha bízhatunk abban, hogy azokat mások is megtartják.

A szabályok csak akkor érnek valamit, ha mi magunk tiszteletben tartjuk azokat, és ha bízhatunk abban, hogy azokat mások is megtartják.

Az ellenőrzési jogkörünk kizárólag a szélvédő területére vonatkozik.

Állásfoglalásunkat továbbra is fenntartjuk.

A fentiek és az előző levelünk szerint követelésünk 3.640 Ft-ra emelkedett. A kedvezményes befizetés határideje 2005. október 11-én lejárt!"

Sücy # 2005.10.21. 08:17

Tény, de akkor is kell fizetnem valamit!

szalami # 2005.10.21. 08:10

Tévedtem, most már 600-at.

szalami # 2005.10.20. 16:20

A bkv-nál, ha bemutatod utólag a bérletet, akkor csak 300 ft-ot kell fizetni.

Sücy # 2005.10.20. 15:16

Én meg tényleg megvettem a bkv bérletet, csak otthon hagytam, de hiába mondtam az ellenőrnek, csekket kaptam...

forumokra # 2005.10.20. 14:47

Én tényleg megvettem a parkolójegyet (és nem utólag szereztem be valamiféle börzén), csak éppen nem a szélvédőnél volt, hanem az ülésen...

szalami # 2005.10.20. 11:27

A rendelet pontosan meghatározza, hogy mely esetekben kell pótdíjat fizetni (fizetés elmulasztása illetve az előre kifizetett idő túllépése). A jegy ki nem rakása nem tartozik ezen esetek közé.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.10.20. 09:23

és m i van akkor ha azért nem veszek parkolójegyet mert a gép nem fogad el csak aprót és nélam nincs apró?
szerintem jogosulti késedelem áll fenn és nem lehet pótdíjat követelni

the big cat # 2005.10.20. 09:01

Nem. Ha nem veszel parkolójegyet, azzal is a rendeletet sérted meg, csak ennek a jogsértésnek a szankciója polgári jogi szankció, mint ahogy a rendelet egyéb rendelkezéseinek megsértése is polgári jogi szankciót vona maga után, hiszen az LB tisztázta, hogy a fizetőparkolás Ptk alapján létrejött szerződéses jogviszony, ennek egy részlete, hogy látható helyen kell elhelyezned a cetlit. Ha nem teszed, akkor szankcionálhatnak. Hogy pótdíjjal vagy mással az más kérdés, de a pótdíjnak van egy oylan része is, ami a többletadminisztráció költségét fedezi, szóval szerintme akár pótdíjazhatnak is. Az más kérdés, ha a rendelet ködös ezirányban.

világesze2 # 2005.10.19. 21:08

Úgy értem mivel a rendeletet sértettem meg, ezért jogszabálysértés miatt bírságot kell fizetnem. Az államkasszába.

világesze2 # 2005.10.19. 21:06

Big Cat, én mást írtam.

Ha nem veszek parkolójegyet, az megalapozza felém a parkolási társulás pótdíjkövetelését.

Ha viszont megveszem a jegyet - a R szövege szerint - már nem alapos a park. társ. pótdíjkövetelése.

Ha nem rakom ki a jegyet, azzal magát a R-t sértem meg, és ez már szankcionálandó, nem?