Kerékbilincs parkolási övezeten kivül!


Traffic # 2006.12.06. 19:15

A hivatkozott KRESZ 40. §
(8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha

  1. azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
  2. a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
  3. a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
  4. a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.
Traffic # 2006.12.06. 19:09

T. MiMiMi!

Kissé fura nekem a kerékbilincs alkalmazása a járdán történő várakozásért (kivéve, ha jelzőtábla jelezte, hogy kerékbilincset alkalmazhatnak)

KRESZ 15. §
(10) A 17. § (1) bekezdés e) pontjában említett jelzőtáblák (113. és 114. ábra) és a 15. § (1) bekezdés c) pontjában említett jelzőtábla (61/a. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő tábla (63/c. ábra) azt jelzi, hogy a jelzőtáblákkal meghatározott várakozási szabályokat megszegő járművet kerékbilincs alkalmazásával rögzíthetik.

113. ábra: Várakozóhely, alatta a "parkolóórás" kiegészítő jelzőtábla
114.ábra: Várakozóhely, alatta a "mérőórás" kiegészítő jelzőtábla
61/a. ábra: Korlátozott várakozási övezet
63/c. ábra: az a kiegészítő tábla, amelyen egy személygépkocsi látható, rajta kerékbilinccsel.

Amennyiben nem a fentiek szerinti közlekedési jelzőtáblák voltak hatályban az adott területen, akkor a kerékbilincs alkalmazása jogszerűtlen volt.

JOLY-JOKER # 2006.12.06. 17:09

Szia Royal
a KRESSZ csak úgy engedi a járdárat örténő parkolsát ha ezt kifejezetten
hatósági jelzéssel "járdára fél oldalasan felállított autó" (kressz tábla) vagy útburkolati jellel ellátott területen történik.
Egyéb helyen TILOS !
___________________________________
Viszont örömhír a bilincselők ellen ;
Hátsó ablak , elakadás jelző háromszőg kihelyez, és lehetőleg mobillal lefényképez .
érkezés , háromszög marad és elindul .
Hivatkozás; - az önindító vagy a töltés szabályzó valószínüleg zárlatos a motor akadozva járt így veszélyes lett volna a forgalomban a további részvétel . -
Amennyiben gond van kesztyű tartóból akumlátor sarú (negatív) elővesz és kicserél
gyujtást ráad és ....jé már is működik .
Kis adalék a gondok elkerüléséhez ;
JOGALAP -
Megállás
40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.
(6) Az (1), (4) és (5) bekezdés rendelkezése nem vonatkozik a forgalmi okból szükséges megállásra, valamint arra az esetre, ha e rendelkezések a jármű műszaki hibája miatt nem tarthatók meg.
KRESSZ V. fejezet
Rendkívüli események
Műszaki hiba
56. § (1) A vezető köteles a járművet - lehetőleg olyan helyen, ahol a forgalmat nem akadályozza - haladéktalanul megállítani, ha a jármű olyan hibáját észleli, amely balesethez vezethet, különösen ha elromlott a jármű
(2) Az (1) bekezdésben említett hiba elhárításáig a járművel - a (3) bekezdésben említett esetet kivéve - közlekedni nem szabad.
(5) Az elromlott járművet - lehetőség szerint - az úttesten kívül vagy olyan helyen kell elhelyezni, ahol a várakozás nem tilos. A járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között - az álló járművek kivilágítására vonatkozó szabályok szerint - ki kell világítani. Ha a vezető ezeknek a rendelkezéseknek eleget tenni nem tud (a jármű mozgásképtelen, világító berendezése romlott el stb.), mindent el kell követnie a közlekedés biztonságának megóvása érdekében.

szalami # 2005.12.01. 20:01

Royal, tévedsz, lásd az előző hozzászólásomat.

Royal # 2005.12.01. 09:23

Én már több mint 10 éve tanultam a kreszt, amennyire lehet igyekeztem frissiteni is a tudnivalókat, de a "parkolást a járdán két kerékkel" nem emlékszem hogy valami is tiltaná. Járdán való parkolásnál 2db szabálynak kell eleget tenni:

  • 1,5m meg kell hagyni a gyalogosoknak.
  • Az autó nem foglalhatja el, legfeljebb a járda szélessének a felét.

Természetesen ezek csak akkor igazak, ha erről táblák másként nem rendelkeznek.

Ezénvagyok # 2005.11.30. 16:15

Ezek szerint jobb, ha az autó két kerekét lent hagyom az úttesten, mégha azzal akadályozom is a forgalmat, mintha felállnék teljesen a járdára, holott ott akár 2m is megmarad?

MiMiMi # 2005.11.24. 19:45

Kösz! Most már képben vagyok.

De ez nekem kicsit Marx eszmefuttatására emlékeztet. Amikoris a büntetés mértéke nincs arányban az elkövetett szabálysértés mértékével. Vagyis joval sulyosabb. (Az a bizonyos gallyszedés tilalma és büntetése...)

Amugy, ha már a feltételeknél tartunk:
A 3 egyéb feltétel között szerepel, hogy a járdából legalább a felét, minimum 1.5 métert szabadon kell hagyni.
Mondanom sem kell, hogy az utcában parkolo kb. 50-60 auto mindegyike megsértette ezt. Merthogy a járda sehol nem volt ennél szélesebb.
Vagyis mindenki szabálytalanul parkolt, mindenkit meg lehetett volna büntetni.

Söt, még jobbat mondok. Az utca szemközti oldalán a elhelyezett, alig látható táblácska (az egyirányú tábla alatt, és nem parkoló tábla alatt!!) is "szabálytalan". Ugyanis a járda, amire megengedi a két kerékkel parkolást, összesen nincsen 1.5 méter.

Ilyen alapon Budapesten (mert természetesen itt történt az eset) naponta több ezer autóst lehetne megbüntetni a belvárosban - megengedö tábla ide vagy oda - , merthogy a járdák néhány kivételtől eltekintve igen keskenyek.

Nem ellentmondás ez egy kicsit ???

szalami # 2005.11.23. 21:13

Igen, feltehetik, ezt biztosítja a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, valamint a helyi önkormányzat idevágó rendelete (nem írtad, melyik városról van szó). A törvény szerint: 20. § (1) "Ha a közterületen szabálytalanul elhelyezett, illetve a korlátozott várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozó jármű balesetveszélyt nem jelent és a forgalmat nem akadályozza, rögzítésére - a jármű elszállításáig vagy további intézkedésig - a felügyelő az önkormányzat rendelete alapján kerékbilincset alkalmazhat."

A járdán való parkolás feltételeit rögzítő kresz-szabály egyébként 1994 óta van érvényben, vagyis 2001-ben is már ismerned kellett. Vagy várakozóhely tábla kell hozzá olyan kiegészítő táblával, ami jelzi a járdán való parkolást és annak módját, vagy pedig a járdára felfestett csík vagy egyéb módon felfestett parkolóhely. És még három feltétel van.

MiMiMi # 2005.11.23. 19:17

Tudna valaki válaszolni:
Parkolási övezeten kivül jogszerüen tehetnek-e az autora kerékbilincset?

Jogszabályi hivatkozás is érdekelne.

A kerékbilincs indoklása volt: KRESZ 40$/8 parkolás a járdán két kerékkel.
Csak ott lehet igy parkolni, ahol ezt tábla vagy felfestés jelzi (milyen ???)
Állitólag 2002-ben hozták be, ezt a változtatást, legalábbis a kerékbilincset leszedők ezt mondták.
(lehet, én 2001-ben vizsgáztam)

De ezért feltehetik a kerékbilicset is? Nem elég a birság?

Mindezt beteg gyerekkel a kórházból jövet, a minuszokban fagyoskodva, egyszerre két anyukával csinálták meg, miközben a többi jónéhány szabálytalanul parkoló autón "természetesen" nem volt bilincs. Tudom, hogy ez nem mentesit, de azért mégis ?!?!