Új autó vásárlás


monalisa1 # 2008.07.22. 17:29

Úgy tudom, hogy a bank bár átutalja (utalta) a pénzt a kereskedőnek, de ő ahhoz csak azt követően fér hozzá, amikor a bank visszajelzést nem kap: a kérdéses gépkocsi átadása megtörtént, ergo indulhat a hitel ügylete.

Goodwitch # 2008.07.21. 18:47

Kedves Pupec!

Először is vedd elő a szerződést, és olvasd el az apróbetűs részeket is.

Ebben általában benne van, hogy hány héten belül vállalja valójában a szalon a szállítást. Ez általában eltér attól, amit a kereskedő szóban mondott.

Ugyanott azt is elolvashatod, hogy milyen jogaid vannak, ha valóban késedelembe estek. Elállás, stb.

Ha már valóban késedelemben van, akkor lehetőséged van elállásra, kérhetsz kártérítést, de csak akkor, ha a szalon nem tudja kimenteni magát, hogy úgy járt el, ahogy általában elvárható.


Goodwitch

pupec # 2008.07.21. 17:34

köszönöm, ezeknek mindjárt utána járok.
ami igazán bosszantó, hogy a kereskedőt most már utol sem tudom érni telefonon.
ami pedig a a nagy keresletet illeti. valóban. egy mostanában agyon reklámozott és épp ezért nagyon keresett autóról van szó. a baj ezzel csak az, hogy az autó legjobb tudomásom szerint hetek óta a szalonban van, csak épp nincsenek papírjai, rendszáma. magyarul nem átadható.
ha elállok az adásvételtől, a kereskedés nekem köteles kifizetni a bank által megfinanszírozott és nekik már elutalt összeget ? mert hogy ugye a bankkal én állok szerződésben, én tartozom nekik és nem a kereskedés.
mind a mellett érdekelne, hogy a banknak a kifizetés előtt nincs szüksége valamiféle papírra tőlem, vagy a kereskedéstől, hogy az autót átvettem... vagy valami hasonló ???

monalisa1 # 2008.07.21. 17:12
monalisa1 # 2008.07.21. 17:10

Természetesen elállhatsz a vételtől - okozója nem te vagy. Követelheted az előszerződéskor befizetett pénzedet és annak a kifizetés napjáig számítandó kamatát, valamint ha hitelt érdemlően igazolni tudod mi károd keletkezett az ügyletből, annak megtérítésére is igényt tarthatsz. Ha nem fizet, bírósághoz fordulhatsz.

Zárójelben: lehet, hogy olyan autót akartál venni amit SOKAN mások is., a gyár nem győzi a termelést, sőt lehet hogy másik országokat előnyben részesít a kiszállításnál - piacgazdaság...

Igaz, téged sem az egyik se a másik nem érinthet hátrányosan, mivelhogy a kereskedő 4-6 hetes szállítási határidőre vállalta a szállítást/átadást.

http://www.index.hu/…r/autojogasz
rovatban biztosan találsz a tiédhez hasonló esetet, és a "megoldást".

pupec # 2008.07.21. 16:47

Nos, valóban. Kétszeresen is túlhaladták a vállalási határidőt. Türelmesen vártam. azóta azt a bizonyos határidőt lassan 3x-osan is túllépik, az autóról azóta sincs semmi hír.
az előző válaszból úgy tűnik ki, hogy semmiféle jogi lehetőségem nincs, csak és kizárólag "egyéb" lehetőség. ez azért a vicc kategória. nem hiszem el, hogy szinte bármit megtehet a kereskedő és én kénytelen vagyok elviselni.
akárhonnan nézem, a kereskedés tartozik az autó vételárával, vagy annak ellenértékével. semmilyen hivatalos módon nem tudom behajtani a tartozásom ??????????????????? nincsenek jogaim ?
milyen ország ez ???

monalisa1 # 2008.07.10. 13:11

Kétszeresen is túlhaladták a vállalási időt, bár vélelmezhetően nem ők okozták ezt: az általad megrendelt gépkocsi keresettsége lehet az oka, vagy pedig a gyár a rendelt (?) extrákat nem tudta időben biztosítani.

Most már légy türelemmel - bármennyire is nehéz. Aztán amikor szólnak, hogy lehet menni a kocsit átvenni, harcolj ki magadnak pl. ingyenes üzembehelyezést és/vagy egy-két kisebb extrát amit a kereskedő gratis adhat a kocsihoz. (Lábszőnyeg, üléshuzat, mindnégy kerékre sárfogó gumi felszerelése stb.)

De számodra hosszú távon az lenne a legjobb, ha a fiókjából/sz.gépéről olyan hitelszerződést venne elő mely az előzőnél kedvezőbb konstukciójú: ugyanazon időtartam alatt némileg alacsonyabb a havi körlesztőrészlet.

Az értékesítők ma már csak részben a gépkocsik eladásából pénzelnek, nagyobb hasznuk van az egyik-másik bank különböző ajánlataiből - néha egyazon bankon belül több ajánlat is van. (A maguk jövedelmezősége leginkább ezen jutalékfüggő.)

Sok örömet kívánok a hamarosan átvehető új autóhoz, és van még vissza idő a nyárból!

pupec # 2008.07.10. 12:01

Sziasztok !
kérdésem lenne, még pedig a következő. új autót vettem, a szerződésben 4-6 hetes szállítási határidő szerepel. most tartok a 13. hétnél, és úgy fest, hogy autó leghamarabb egy hét múlva, de az is csak talán. milyen jogi vagy egyéb lehetőségeim vannak a kereskedéssel szemben ?

a kereskedő a banktól még a második héten megkapta a teljes vételárat, tehát fizetési késedelemről nem lehet szó. sajnos pont ezért, nem tudok elállni a vételtől, hiszen a bankos szerződés felbontása még nekem kerülne nem kevés pénzembe.

előre is köszönöm a válaszokat !

monalisa1 # 2008.07.08. 06:40

50 ezer forint körüli gratis extra dolgokat nem szoktak beleírni a számlába: pl. szőnyeg, üléshuzat stb., ennyi szabad mozgástere minden értékesitőnek van. (A következő vevőn behozza majd...)

nandy # 2008.07.07. 20:18

Igazság szerint csak azt szerettem volna jelezni, hogy ezzel a mondatoddal:

Ha a kocsi még nem lett átvére, a kereskedőnél próbáld „kicsikarni“ az üzembehelyezi költségét – vagy azzal közel egyenértékű valami extrát

azt sugallod: a kereskedő hibázott.

Pedig a kérdésből nem lehet ilyesmire következtetni.Ennyi infó alapján nem lehet mást mondani, csak annyit, hogy várja meg a számlát és az elszámolást, akkor tiszta lesz minden. Ha mégsem (ami eléggé valószínűtlen), akkor lehet lépni...

nandy # 2008.07.07. 20:15

Továbbra is kérdezem, most, miután a szerződést megkötötte, az autót megrendelte (talán már át is vette), mégis mire hivatkozva kérhetne ingyen extrát?

monalisa1 # 2008.07.07. 18:32

A "... Vettem most egy autót." alatt én háromfélét értek - lehet hogy az én hibám... Szóval: 1. megrendelte, de még nem jött meg a kocsi., 2. megjött/megvolt de még nem adták át., 3. már átadták...

Ha ezen utóbbi a helyzet, akkor az 50 ezer forint előleget a számlán jóvá kellett volna) írniuk: ennyivel csökkenteni a vételárat. Az üzembehelyezési díj külön terhel minden újautó tulajdonost, annak költségét jobb hiján levonták a beszámított autója vételárába.

nandy # 2008.07.07. 17:22

De most így utólag vajon mire hivatkozva kérjen bármi extrát? Csak úgy?

monalisa1 # 2008.07.07. 17:20

Nos, előszőr is a megrendeléskor a megrendelésbe bele lehetett volna foglaltatni - a szó elszál az írás megmarad -, hogy a kereskedő x Ft összegben hajlandó lesz valamit grátis biztosítani a kocsihoz. Vagy pedig amikor az autó átadásra kerül - akkor még mindig el lehet érni valamit...

nandy # 2008.07.07. 16:57

manya: átvételkor meg fogod kapni a számlát, akkor lehet velük elszámolni.

Egyébként az írásodból is kitűnik, hogy az általad befizetett 50 ezres előleg nem fedezi az üzembehelyezés költségét.

Ezt az 50 ezret majd az új gk. vételárába fogják beszámítani.

Monalisa: ugyan milyen alapon csikarhatna ki valami extrát??? Hiszen egyelőre semmi hátrány nem érte...

monalisa1 # 2008.07.07. 16:09

Új autó vásárlása esetén nem foglalót fizet a leendő boldog tulajdonos hanem megrendelési előleget - tessék elolvasni a szerződést. (Ha később esetleg eláltál volna a nevedre meghozatott autó megvételétől, az előleg nem járt volna vissza - ahogy hasonló esetben másoknál sem. Így meg beépül a vételárba.)

Az üzembehelyezés költsége annyi amennyi - általában ennyi.

Ha a kocsi még nem lett átvére, a kereskedőnél próbáld "kicsikarni" az üzembehelyezi költségét - vagy azzal közel egyenértékű valami extrát.

manya80 # 2008.07.07. 13:29

Vettem most egy új autót, adtam 50000 Ft-ot foglalónak és azt mondták, hogy ebből üzembe helyezik. Mégis mikor a régi autómból visszajárt 92000 ft, akkor abból 69000-ret lefogtak üzembehelyezésre. Ilyenkor mi a teendő?
Köszi

monalisa1 # 2008.06.11. 20:10

esyter

A szerződésben bizonyára meg volt határozva a szállítási határidő maximális ideje. Ha a kereskedő ezen belül végül is átadta a kocsit, akkor a köztes időpontok mint felesleges hitegetés volt részéről - nyugodtan mondhatta volna akár a "végső" hetet is.

Koreai autót gyártanak és exportálnak Koreából, de akár szlovák gyárból is, tipustól függően, te pedig nem írtad: végül is milyen autóról van szó.

A 30 ezer forint "kialkudása" nem valami sok...

Amennyiben még nem történt meg az autó átvétele, ismételten tudnám javasolni a hiteltörlesztésnél megfelelően kedvező részletfizetést próbálni elérni a kereskedőnél - hosszú távon ez az eredmény!

monalisa1 # 2008.06.11. 19:59

Lehet az akár 3-4 nap is, attól függően, hogy a kereskedő mikor adja le a papírokat, valamint az irodának aktuálisan mennyi a leterheltsége.

Mnb321 # 2008.06.11. 19:33

Mennyi idő amíg az okmányiroda megcsinálja a papírokat új autóhoz?Forgalmi stb...Órákat vagy napokat kell rá várni? Előre is köszi a választ!Üdv.

esyter # 2008.05.01. 08:44

Monalisa:

Három hónapja azért ülünk ölbe tett kézzel, mert nem volt semmilyen jogi alapunk arra, hogy "pattogjunk", hiszen a szállítási határidő április 27 volt; ami most lejárt.

Úgy érzem, most már van okunk "pattogni" és követelőzni, mert eredetileg amúgy is március végére ígérték az autót, aztán április vége lett belőle, most pedig már május közepe. Hozzáteszem úgy, hogy az autót Pozsonyban gyártják. Úgyhogy az a megjegyzés sem dukál szerintem, hogy "A „messze van Korea“ mondást már akkor tudnotok kellett (volna) amikor nem egy raktáron lévő kocsit rendeltetek meg a kereskedőtől, még akkor is ha csak egy alapszereltségű autóról is van szó. Mert ha éppen kiürült a kereskedés raktárkészlete, akkor bizony a gyári új (hajó)szállítás 3–4 hónapot is igénybe vehet – és erről ő nem tehet."

Én szívem szerint kifizettetném velük az üózembehelyezési költséget teljes egészében, a párom most abban egyezett meg velük, hogy ha május közepéig (azaz május 15.) megérkezik az autó, akkor 30.000. Ft kedvezményt kapunk az üzembehelyezési költségből, de ha nem, akkor újratárgyaljuk a helyzetet.

Mindenesetre nekünik származik ebből kárunk, ugyanis párom eladta az autóját kb. 3 hete (örültünk, hogy találtunk rá vevőt! Régi, nem jó állapotú autó volt), és azóta nekünk nincs autónk. Fizetjük a MÁV és a BKV bérletet (teljes árút), ezzel pedig többre jön ki a havi költségünk, mint amikor ketten beülünk az autóba, és bemegyünk együtt reggel, ill. hazaautózunk este!

Ez még hagyján, de a párom Pécsre jár levelező szakon egyetemre, most kezdődnek a vizsgái, és autóval olcsóbb - és nem mellesleg egyszerűbb - lemennie, mint vonattal! No most ezt többször is el kell majd játszania emiatt a késés miatt. Szerintem ez épp elég kár nekünk, kisembereknek. :)

monalisa1 # 2008.04.30. 16:11

Kérném nem belekötni abba amit alant írtam. Én nemrég vettem új autót, és a saját személyes tapasztalásom alapján azt amit.

A lehetőség mindenki előtt "nyítva".

monalisa1 # 2008.04.30. 16:08

Mindenki azt csikar ki a kereskedőtől amit tud - egyéni siker vagy kudarc dolga. (Pl. a teljes üzembehelyezés költségmentessége, esetleg 1-3%-os árkedvezmény, vagy valami extra felszerelés gratisz juttatása stb.)

Ugyanakkor minden értékesitő fiókjában (= számítógépén) egyidőben több bank hitelajánlata is szerepel., én csak arra céloztam, hogy a történtek okán meg lehet kérni, hogy a "választékából" a vásárlóra nézve egy viszonylag kedvező hitelkonstukcióval álljon elő. (Lehet hogy ez hosszú távon sokkal többet hoz a vevő konyhájára - a kedvezőbb részletek alapján -, mintsem az autó átvételekor alkudozni holmi néhány tízezer forinton.)

És akár külső pénzintézetet is fel lehet még hajtani a hitelfelvételhez, netán mindennél kedvezőbbet mint amit a kereskedésnél el lehetne érni.

Bocs, de 3 hónapja ültök csak egyhelyben...

nandy # 2008.04.30. 08:42

(Elnézést, kezd tönkremenni a billenytűzet)

nandy # 2008.04.30. 08:41

És mindezek után, elvárhatóan az a minimum, hogy költségmentesen adja át az autót, sőt, huzzon elő a fiókjából egy nagyon kedvező részletfizetési ajánlatot – a saját kárára, amit majd „behoz“ a valamelyik következő vevőn

Mondjuk ez az, amit nem lehet kérni tőle.
EGy kereskedőnek az az érdeke, hogy mielőbb eladja az autót. Az nem jó, ha sokáig raktáron áll, mert addig benne van a pénze.

De egy vevőnek sem jó, ha felbontja a szerzősét, aztán újabb 2-3 hónapig vár, mire autóhoz jut...

Mondjuk érdemes lenne kérni pl. egy téligumi-szettet féláron, vagy hasonló. De azért túl nagy (ennél nagyobb) engedményt a kereskedő sem fog adni....