Új autó vásárlás


monalisa1 # 2008.02.09. 15:33

Azt is elérhetitek, hogy az értékesítő vegyen elő a fiókjából (...) egy másik pénzintézet hitelkonstrukcióját, amely az eredetileg adott ajánlatnál számotokra már kedvezőbb kamatozású kölcsönszerződés kell hogy legyen.

Egy értékesítőnek nagyrészt ma már nem az autó eladásból származik a saját haszna, hanem hogy minél drágább (= magasabb kamatú) hitelt tudjon rásózni a vevőre - a bankok ebben ösztkélik őt.

Amúgy nem kell sajnálni a fiatalembert és/vagy fiatal nőt, amit "elveszít" ezen autón majd behozza egy másikon...

Tudni kell még, hogy egy kereskedés az autó árát saját "forgótőkéjéből" egyből kifizeti a gyárnak az eladáskor, az más dolog, hogy a hitelt a kocsira a "pénztelen" vevő kénytelen felvenni a banktól.

Ha az általatok előrendelt, de a többlet hetek várakozása miatt esetleg visszamondott autó amikor majd megérkezik, és ha nem lesz rá egyből másik vevő - vagy a kereskedés raktári készletét gyarapítja egy ideig vagy kiteszik a kocsit a bemutatóterembe, a kereskedésnek a pénze mindenképpen "befullad" egy időre, nos a főnök "dorgálásban" részesítiti az értékesítőt...

monalisa1 # 2008.02.09. 16:43

Jut még eszembe: ha a pénztárcátok esetleg bírja (...) a cascon kívül az autó átvételekor kösseteket hitelfedezeti kölcsönt, valamint új érték biztosítást.

Sok örömet az új autóhoz és balesetmentes éveket!

esyter # 2008.02.12. 21:03

Ezek mire jók pontosan és milyen költségekkel bírnak? Túl azon, hogy a nevükből lehet következtetni. :)

nandy # 2008.02.12. 23:05

Egy értékesítőnek nagyrészt ma már nem az autó eladásból származik a saját haszna, hanem hogy minél drágább (= magasabb kamatú) hitelt tudjon rásózni a vevőre - a bankok ebben ösztkélik őt.

Ez valóban így van, sőt, hasznuk szinte csak a hitelek és az általuk kötött biztosítások jutalékából van.
Ezért fordulhat elő, hogy pl. készpénzért vásárolt autóhoz semmi extrát, kedvezményt nem adnak. Csak ha hitelre vásárol az ügyfél.

monalisa1 # 2008.02.13. 08:30

esyter
Hiteldezeti biztosítás: a/ esetleges átmeneti fizetési nehézség esetén a szerződött biztosító átvállalja az esedékes havi részletek befizetését - tehát a tulajdonostól nem veszik vissza az autót és az illető nem kerül BAR listára -, ugyanakkor a kieső hónapokat a biztosító felé utóbb rendezni kell., b./ esetleges váratlan, időelőtti elhalálozás esetén a hitelből még visszalévő törlesztőrészlet egészét a biztosító egyből rendezi a kölcsönt folyósító banknak, így az örökös terhek nélkül örökli meg az autót.

Új érték biztosítás: az első 3 év alatt ha ellopás és vagy bármilyen saját v. más által "eszközölt" törés/sérülés történik az autóval, az amortizációk nélküli újkori árát tériti meg az autónak a biztosító.

Kb. 8-10 ezer forint/hó többletköltség a kettő együtt, attól függően, hogy milyen autót is vesz valaki. (Ez átlagos összeg, olcsóbb autónál lehet kevesebb is, míg alapból drágább kocsinál értelemszerűen több.)

Érdemes megfontolni, a végső döntés előtt az értékesítőtől részletes tájékoztatást kérni - egyben számolja is ki mindjárt.

gyurgyo # 2008.03.03. 10:48

Tisztelt Mindenki.

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni: megrendeltem 2007.12.14.-én egy Ford Fiestát. 2008.01.18-án telefonáltam a kereskedésbe hogy van-e valami hír? Azt mondta az ügyintéző, hogy éppen ma gyártják le az autót. Megkérdeztem, hogy akkor a 2008.02.15-ei átadás tartható-e? Azt mondta, hogy igen. Kb. 3 hét múlva telefonáltam, hogy mi a helyzet mert ők egyáltalán nem kerestek engem. Nem kaptam megnyugtató választ ezért bementem személyesen. Akkor derült ki, hogy mégsem gyártották le az autót de erről engem nem tájékoztattak! A téves infó alapján eladtam a használt autómat, holott van egy súlyosan szívbeteg édesanyám és én is beteg vagyok, tehát az autó nagyon fontos számomra. A szerződésben szerepel, hogy mivel az autó egyedi felszerelést is tartalmaz akár 16 hetet is késhet az átadása. Ezt tudomásul veszem, de azt nem hogy nem tájékoztattak arról, hogy mégsem gyártották le mert akkor nem adtam volna el a autómat még. Telefonáltam a vezérképviseletnek és ők szóltak le a kereskedésnek, hogy intézkedjenek, mert a kereskedés nem foglalkozott érdemben az üggyel. Ezután hivott fel az ügyintéző és közölte, hogy az új gyártási dátum 2008.03.07. Kértem valami ajándékot az autóhoz amolyan kárpótlásként /téligumi lemezfelni garnitúra/ de a válasz "nem" volt. Az egész ügy alatt én telefonálgattam saját költségemen. Mit tehetek akkor ha nem tartották be az igéretüket és nem tájékoztattak az autóval kapcsolatos történésekről? Így hetekkel később lesz autóm és mivel nem tájékoztattak az enyémet eladtam. Mit tehetek, hogy valami engedményt vagy egyéb kárpótlást kapjak? Elnézést kértek, csak az nem oldja meg a jelenlegi helyzetemet.

Előre is nagyon köszönöm!

gyurgyo@freemail.hu

Pjotr # 2008.03.03. 16:38

Mivel a szerződésben ezek szerint az van, hogy az átadás legutolsó határideje 2008.04.14, addig semmit.

gyurgyo # 2008.03.04. 10:17

Köszi a választ. De nekem nem az a bajom ha késik az autó hanem az hogy semmiféle infót nem adnak. Ezzel véleményem szerint megszegik a tájékoztatási kötelezettségüket. Tegnap érdeklődtem tőlük levélben hogy van-e változás és tényleg le lesz gyártva az autó pénteken? Simán letagadta az ember, hogy olvasta a levelemet holott a rendszer nekem visszaigazolta hogy a levelem megjelent a címzett gépén! Folyton csak hazudnak. Ezt lehet törvényesen? Én jóhiszeműen hittem neki és emiatt most taxizhatok, meg gyalogolhatok. Ezt meg lehet csinálni ma Magyarországon következmény nélkül?

Uccu # 2008.03.04. 11:42

Kedves gyurgyo!

Én már túlvagyok azon, hogy bármit csak szóban, vagy e-mailben intézzek.
Szerintem küldje egy levelet nekik, amiben leírod a téged ért sérelmeket.
S a végén a kapják résznél ír be: Kapják még: Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség...(címmel, akár névvel)
Kérj postafordultával választ, s a jóvátételt is írasd le!!!Lemezfelni, vagy téli gumi szett, stb...
Ha kell valóben küldd el a fogyasztóvédelemhez, akár a tévéügyvédje is elég fenyegető, ha mégsem tartják be az ígéretet.
Ezért vettem én skodát, 2 nappal előbb megkaptam az autót, s mire kettőt pislogtam minden papír el lett intézve.Viki

Pjotr # 2008.03.04. 14:16

Amíg tartják a határidőt, se kártérítési igény, se Fogyasztóvédelmi bejelentés nem megalapozott.
Jelentéktelen okokra, mint a nem válaszoltak az emailre, hivatkozással nem lehet szerződéstől elállni.
Nem kellett volna aláírni azt a papírt amiben ilyen hosszú szállítási határidőt vállaltak, akkor kellett volna okosnak lenni.
Tudom ez most lesajnálóan hangzik, de sajnos ez van.

monalisa1 # 2008.03.04. 15:01

Azért annyit megtehetne az értékesítő, hogy a többi márkereskedés részére küld egy körfaxot, miszerint náluk "porosodik-e" raktáron/bemutatóteremben egy nagyjából ilyen meg olyan paraméterekkel rendelkező Fiesta - ha netán igen, és ha az a vevőnek netán megfelelne, akkor elhozatná onnan. Természetes bármiféle többletköltség nélkül. (Szokták egymást ekként kisegíteni.) Meg a győri depóban is érdeklődjön a kereskedő, van ott mindenféle márkából/tipusból már az országba beérkezett, vámolás és szétszállítás előtt álló több ezernyi (!) autó is.

gyurgyo # 2008.03.05. 08:27

Köszi a tippeket. A legújjabb fejlemény, hogy amikor én rendeltem a kocsit akkor 530.000 ft volt a kedvezmény és most 775.000 ft. Előleget fizettem. Szerintetek lehet bármi módon elérni, hogy a nagyobb kedvezményt kapjam meg? Azt mondták, hogy ha nem kell a kocsi akkor a befizetett 100.000 ft- elbukom. De még így is nyernék rajta ha visszamondom a rendelést és 5 perc múlva az új feltételekkel és kedvezménnyel ismét megrendelem. Lehet ilyet?

Egyébként tavaly a megrendelés előtt beszéltem a vezérképviselettel és azt mondták, hogy a legjobb kedvezmények év végén vannak tehát most rendeljem meg. Na ehhez képest most sokkal nagyobb a kedvezmény...tisztességes üzleti magatartás ez? Nem akarok velük összeveszni csak megkapni a lehető legnagyobb kedvezményt. Van remény?

Kösz!

Pjotr # 2008.03.05. 14:09

Nem, az szívás, ha most olcsóbb az autó, de ez van.
Aláírtál egy megrendelőt, senki nem nyomott pisztolyt a fejedhez, elfogadtad az árat.

monalisa1 # 2008.03.05. 14:30

Hát végül is akár el is bukhatod azt a százast (...) és átmenni egy másik kereskedésbe és megrendelni ismét az autót a jelenlegi nagyobb kedvezménnyel, de akkor ismét 2-3-4 hónap várakozás elé nézel...

Javaslam mielőtt bármiként is döntesz, szánj rá néhány órát/napot és alaposan nézz szét más kereskedéseknél - akát itt a neten is, ahol a http://www.autolap.hu/ honlapon bármelyik márkareskedés napi kínálata megtalálható -, valamint akár másik autó mellett is dönthetsz - végső soron...

monalisa1 # 2008.03.05. 14:31
gyurgyo # 2008.03.05. 19:12

Na valami történhetett, mert ma felhívott az értékesítő. Sajnos a gyártási dátum 03.19-re módosúlt, de felajánlotta, hogy választhatok Ford ajándékot egy katalógusból 40.000. ft értékben. Na ez már az mondom korrekt volt. Ugyan nem kárpótól a 2 hónap csúszásárt, de a gesztus mindenképpen jólesik!
Ilyen is van.

monalisa1 # 2008.03.05. 19:29

Ha ki tudod várni hogy mire legyártják+szállítják+átadják a még tavaly megrendelt autódat, nos a felajánlott 40 ezer forint extra az jószerével semmi...

Igazából akkor jösz ki jól a késedelem okozta kellemetlenségből, ha az autó átvételekor "elővarázsoltatod" az értékesitő fiókjából (számítógépéről) a nála lévő többféle bank ajánlata közül a részletfizetésre/kamatra vonatkozó legkedvezőbb ajánlatát., hidd el van neki több is, de mivel ő (is) a jutalékből él, önös érdeke, hogy minél magasabb kamattal tudja eladni/elsózni azt a kocsit - a bank ezért jutalékolja őt.

Szóval az a 40 ezer forint aprópénz lehet ahhoz képest amit egy megfelelően erőszakos alkudozással ki tudsz magadnak harcolni., neked az a fontos, hogy x év hitelidő alatt a havi részlet minél kedvezőbben alakuljon majd.

gyurgyo # 2008.03.07. 10:35

Igen értem amit gondolsz csak nem nagyon tudok mit csinálni. A kocsi tetszik nagyon és igazából pár nap nem számit...meg nem is akarom idegesíteni magam vele. Ha 03.19-én sem gyártják le ami már a harmadik időpont akkor azért próbálok lépni valamit.
A hitellel kapcsolatban meg annyit, hogy kb. 1.300.000ft-t veszek fel. Itt gondolom olyan nagy különbség nem lehet. Megkérdeztem és az ember azt mondta, hogy egy bankkal állnak kapcsolatban. Ez létezik hogy csak eggyel? Mit gondoltok?
Köszi!

monalisa1 # 2008.03.07. 15:09

Az hogy x napon remélve végre legyártják, onnantól még 4-6 hét is eltelhet mire végre beülhetsz a volánja mögé - szóval neked kell tudnod. (Persze ha valaki nagyon ragaszkodik egy színhez és/vagy egyedi szereltséghez, akkor inkább várja ki, mintsem éveken keresztül "mardossa" a saját türelmetlensége...)

Minél tovább huzódik a megrendelt gépkocsi átadása, annál több - kisebb - extrák csikarhatsz ki magadnak a szalonban majd.

Azt nem kell komolyra venni, hogy az értékesítőnek csupán egyetlen banktól lenne ajánlata - ugyan már., ő is csak a jutalékból él, meg a bank(ok) is kamatból...

Végső soron bármelyik pénzintézettől is viheted a hitelt, ha időközben tudsz magadnak a kereskedő jelenlegi ajánlatánál kedvezőbbet felkutatni.

sz.p # 2008.04.05. 04:04

Kérem hozzáértő segítségét.

Vettem egy autót, de mielőtt bejelenthettem volna a tulajdonváltozást elhagytam az eladó álltal átadott törzskönyvet. Az adásvételi, a forgalmi és zöldkártya viszont megvan.
Kérdésem, hogy ilyen feltételek mellett milyen esélyem van az autó tulajdonosváltásának bejelentésére?
Válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.05. 05:53

Jók.

guba # 2008.04.05. 18:02

A bejelentéshez igen, az átíráshoz kevésbé.:-)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.05. 18:11

Nu, csak nem fog az a tulajdonjog lógva maradni a levegőben. Ha elengedhetetlen az átíráshoz a törzskönyv, akkor bizonyára pótolható is.

guba # 2008.04.05. 18:15

A tulajdonjog egészen biztosan nem, mivel az adott esetben a bejelentésnek nincsen konstitutív hatálya. Természetesen pótolható, egy-két hónap rá fog menni.

SMíra # 2008.04.11. 09:55

Monalisazoz csatlakozva, új autó vásárlás előtt az ajánlatok bekérésére javaslom a

http://www.autoalkusz.hu honlapot.

Elég gyors és ingyenes!