Baleset - mire számíthatunk?


Traffic # 2006.10.28. 11:55

Jelen balesetben nem olyan egyszerű dönteni, hogy itt azt megtehetnénk.
A döntés alapja bizonyítási kísérlet, majd az ezt követő orvos- és műszaki szakértői vizsgálat lehet.
Ha a gyalogos féktávolságon belül lépett a jármű elé, és a járművezető nem lépte túl a megengedett sebességet, akkor a járművezető vétlen.

T. Dr. Attika!
A helyszínen csak akkor vehették volna el a vezetői engedélyt, ha a gyalogos a helyszínen meghal és a rendőrség véleménye szerint ehhez a járművezető jogszabálysértő magatartása is hozzájárult.
Ha a rendőrség a járművezető ellen indított büntetőeljárást és a gyalogos a nyomozás során meghal, akkor a vezetői engedélyét az Okmányiroda segítségével bevonják, de akár a kihallgatás folyamán is elvehetik.
T. Tomas64!
Közúti közlekedési baleset bekövetkeztekor a rendőrség a helyszínen szemlét tart, a helyszínelés teljesen más nyomozási cselekmény.

borzsi # 2006.10.26. 10:25

Ott helyben felvették a jegyzőkönyvet tőle és a 2 tanutól,aki igazolta a férjem, ill. az eseményt. Jogsit,forgalmit visszakapta. Annyit mondtak,majd küldik a határozatot. Most az jutott eszembe,hogy a jegyző könyvek másolatát elkérjük a rendőrségtől,hátha kiadják és akkor látjuk,hogy azt írták-e amit ő mondott. Meg talán megtudunk valami infót.

tomas64 # 2006.10.26. 07:50

A közúti közlekedés szabályainak megsértése is tényállási eleme a 187.§-nak. Ezt - véleméynem szerint - a helyszínelés során is megálapíthatja a rendőrség. Ha közúti közlekedési szabályt nem sértett a gázoló, a bűncselekmény nem valósulhatott meg.

Dr.Attika # 2006.10.26. 07:34

Büntetőeljárást szerintem mindenképpen el kell indítani, mert a Btk. 187.§ szerinti törvényi tényállás megvalósult. Itt a kérdés a gondatlanság vétkességi foka terheli e a vezetőt. Azt meg a helyszínelésnél nem lehet eldönteni.
Addig is az javasolt, hogy a férjed írjon le minden apró részletet magának. A jogosítványt, ha nem vonták be a helyszínen, akkor valószínűleg nem fogják bevonni az elbírálásig. A 7 héten belül semmiképp.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.26. 07:25

Indítottak eljárást? Nyomoznak?

borzsi # 2006.10.26. 06:25

Sziasztok!
Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólását!!!!
Sajnos azóta érdeklődtünk a kórházban,a férfi az intenzíven van, életveszélyes állapotban. Nagyon aggódom,hogyha esetleg meghal,akkor mi lesz. Még is csak részegen ő lépett le az útra,vagy ez nem menti a férjem? Se zebra,se semmi....
Szerintetek elveszik a jogsiját a páromnak? Csak mert 7 hét múlva szülök,mire készüljek,marad a taxi?

Köszi:Borzsi

Egyjogász # 2006.10.25. 09:45

A gépjárművel okozott károkra a veszélyes üzem működéséből eredő károkra irányadó Ptk-beli rendelkezések irányadóak. E szerint a gépjárművezetőnek nem kell megtérítenie a kárt annyiban, amennyiben a károsult felróható magatartásából származott.

Abban, hogy a károsult részéről adott ügyben ilyen, a kártérítés körében értékelhető felróható magatartás történt-e, csak az ügy részleteinek pontos ismeretében lehet állást foglalni.

Egyébként amíg a károsult nem indít ellenetek kártérítési pert, ezzel a kérdéssel alapvetően nem kell foglalkozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.25. 08:41

A rendőrség szereti alkalmazni azt a gumiszabályt, mely szerint a vezető "nem az út és időjárási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett" (relatív gyorshajtás). Amiben az a szép, hogy a baleset ténye önmaga a bizonyíték.
A sérült kártérítési igénye csak akkor áll meg, ha a vezetőt szabálysértés miatt elmarasztalják. (Bűncselekmény nemigen jöhet szóba.)

tomas64 # 2006.10.25. 06:30

A helyszínelés során a rendőrség rekonstruálja, mi történ pontosan. Ha a férjed közlekedési szabályt nem sértett, ( sbesség, alkoholos befolyásoltság) szabálysértési eljárásra nem kerül sor. Ettől függetlenül a károsult polgárjogi igénnyel felléphet (kártérítés)

borzsi # 2006.10.25. 06:16

Sziasztok!
Tegnap volt a férjemnek egy baleste. Este a szakadó esőben kikanyarodott a főútra és elélépett egy részeg,csavargó ember akit elütött. Sajnos az eső miatt már későn vete észre. Nem ivott a férjem,nem ment gyorsan. A pasinak betört a feje, más sérülésről nem tudunk, és a rendőröknek bemondták,hogy már a kórházban elismerte a felelősségét. Ez azt jelenti,ugye,hogy a férjem nem hibás? Számíthat valami büntetésre,mert csak annyit mondtak neki,majd küldenek határozatot.

Megköszönném,ha valaki megnyugtatna,hogy nem lesz baj!