Testvér halála utáni öröklés, hagyatéki tárgyalás


ObudaFan # 2007.01.26. 21:50

Özvegyi jog csak akkor jár, ha a jogosult az örökhagyó halálakor annak házastársa volt. Ha már nem volt, akkor nem jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.26. 21:25

Kicsi az esélye, hogy nem volt hagyatéki, valószínűbb, hogy csak te nem tudsz róla. Ugyanis nem kellett, hogy értesítsenek róla.

klara08 # 2007.01.26. 20:09

Semmilyen hagyaték eljárás nem volt. Az történt, hogy külön éltek 2000. márciusától. A feleség beadta a válópert majd terhes lett (nem a testvéremtől) júniusban és az öcsém augusztusban öngyilkos lett. Mivel özvegyként szült a született gyermek az öcsém nevét kapta, majd a feleség kérte a bíróságot, hogy az igazi apa (aki vállalta is) nevét kapja. Az édesapámat is behívták tanúnak, akinek kellett bizonyítani, hogy nem az öcsémé a gyermek (ennyi év távlatából ez így elég vicces). Az ítélet vége az lett, hogy az igazi apuka nevét kapta a gyermek. Aztán férjhez ment a volt sógornőm a gyermeke apjához. És még ezek után sem volt hagyatéki tárgyalás az édesapám sem szorgalmazta, hogy legyen. Nekem egyszer megjegyezte, hogy az anyai részen eltemette a fiát. Aztán apám is megnősült és mondta, hogy ő végrendelkezett. Én nem firtattam (azt gondolom ez az ő döntése) ő meg nem mondta hogyan. Remélem nem kuszáltam nagyon össze a szálakat :-) és érthető, amit írtam. Ha esetleg az öcsém anyai örökségét apám örökölte arról én kaphattam volna határozatot a földhivataltól vagy közjegyzőtől? Mivel anyukánk halála után én is tulajdonos vagyok negyed résszel a szülői házból. És mivel apukám megnősült ilyenkor mi a helyzet az özvegyi joggal?

amatőr # 2007.01.26. 16:22

Nem hinném, hogy az életközösség fenn nem álltát a válófélben lévő házastárs a hagyatéki eljárásban bevallotta.

_Lala_ # 2007.01.26. 16:19

Illetve az is kérdéses, hogy örökölhet(ett)-e egyáltalán a feleség.

Ptk. 601. § (1) Törvény alapján nem örökölhet az örökhagyó házastársa, ha az öröklés megnyílásakor a házastársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.26. 15:46

A bontópert megszüntették, az általános örökös a feleség. Ugyanakkor ági öröklésre hivatkozva lehetett volna - lehetne - követelni mindazt, amit az elhunyt maga öröklés útján szerzett.

amatőr # 2007.01.26. 15:11

Valószínű.

klara08 # 2007.01.26. 15:09

Köszönöm a válaszokat. Amikor testvérem meghalt, még nem mondták ki a válást, de a feleségével (aki azóta férjhez ment) válófélben voltak. Testvéremnek nem volt végintézkedése. Valahol azt olvastam, hogy amit testvérem örökölt édesanyánk halála után az testvérem halála után nem szállhat édesapámra. Akkor ez a negyed ingatlan rész a volt feleségé? (Még nem voltam földhivatalnál hétfő megkeresem őket).

Üdvözlettel: Dobrovitz Klára

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.25. 20:17

Előbb a házastárs. Aztán a felmenő.

amatőr # 2007.01.25. 19:03

Ha még jelenleg is elhalt testvéred javára van a tulajdonjog bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, póthagyatéki eljárást kell kezdeményezni és rendezni lehet a két ingatlan-illetőség (lakóház és erdő) tulajdonjogát.

T r a v e n # 2007.01.25. 09:54

Kedves Idara!

A jogszabály értelmében ha az elhunytnak nincs lemenő hozzátartozója, akkor a felmenője örököl, azaz jelen esetben az édesapa.

Kivételt képez, ha végintézkedés történt, mert akkor az ott megjelölt személy az örökös, így a hagyatéki eljárásról nem is értesülhettetek.

Az ingatlanhoz fűződő tulajdonjogi igények nem évülnek el.
Javaslom, hogy a körzeti földhivatalban ingyenes betekintés keretében nézzetek utána, hogy az ingatlanok kinek a tulajdonában vannak bejegyezve.

klara08 # 2007.01.25. 08:46

Üdvözletem!

Szeretnék tanácsot kérni. 2000-ben meghalt testvérem, gyermeke nem volt. Furcsa módon nem volt hagyatéki tárgyalás, pedig a szülői ház negyed része a nevén van (édesanyánk halála utáni rész, édesapánk él). Napokban derült ki, hogy van neki valamennyi erdő része a volt tsz-ben. Ki az örököse? Idő múltával elévülhet az örökösödési jog?

Üdvözlettel: Dobrovitz Klára