Anyuka magyar, apuka külföldi - öröklési kérdések


ObudaFan # 2007.02.07. 19:27

Azért ha nagyszülők kapcdsolattartásáról van szó, a gyámhatóság még annyira sem lelkes, mint ha szülők között folyik a vita. A legjobb megtartani a jó viszonyt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.07. 12:26

Az EU-n belül közösségi szabályozás van egyes családjogi ügyekben hozott határozatok kölcsönös végrehajtásáról. Tehát magyar bíróság által hozott kapcsolattartási határozatot a német hatóságok is végrehajtanak. Azért az esetek túlnyomó zömében nincs szükség bírósági határozatra rokonoknak a gyermekkel való kapcsolattartásához.

lütyőke # 2007.02.07. 12:00

köszönöm szépen a válaszokat.

nem is arra gondoltam, hogy halálom esetén ne az apánál legyen a gyermek elhelyezve, mert legyen nála elhelyezve, de lehet-e azt valahogyan 'hivatalosan' is szabályozni, hogy a magyarországi rokonai is láthassák, hogy az apa mintegy kötelezhető-e láthatás biztosítására?

_Lala_ # 2007.02.07. 00:07

leendő haszonélvező nem lesz köteles a gyermek javára hasznosítani ezt a vagyont, hanem saját javára hasznosíthatja.

Annyival kiegészítve, hogy a haszonélvezet nem csak a haszonélvező haláláig szólhat, hanem lehet ennél rövidebb időbeli korlátot is állítani. Pl. megjelölhető, hogy legfeljebb 2015. jan. 1-ig tarthat (célszerűen megadható pl. a gyermek nagykorúságának éve), ekkor automatikusan megszűnik.

ObudaFan # 2007.02.06. 23:04

A gyermeket elsősorban a szülei nevelhetik. Harmadik személynél a gyermeket akkor helyezik csak el, ha nincs olyan szülő, aki alkalmas lenne a nevelésre. Ezért ha vita lenne ilyen esetben a nagyszülők és az apa között, akkor az apának lennének jó esélyei.

A vagyontárgyak vonatkozásában az ingatlan, és a nagyobb értékű pénz ha a kiskorú tulajdonában lesz, akkor mindenképpen csak a gyámhatóság felügyelete mellett lesz ez a vgyon kezelhető. Természetesen a haszonélvezet juttatása egy szabályos végrendeletben, szintén megoldás lehet, de ekkor a leendő haszonélvező nem lesz köteles a gyermek javára hasznosítani ezt a vagyont, hanem saját javára hasznosíthatja.

lütyőke # 2007.02.06. 13:09

Röviden vázolom az esetem: gyermekem külföldi apától született, aki német állampolgár, Németországban is él, nem élünk együtt. Apai elismerő nyilatkozat készült, a gyermek Mo-n született és lakik. Az apa tartja a kapcsolatot a gyermekkel, igaz, a tartásdíj kérdése még nem megoldott, sőt, nagyon nehezen rendeződik, de jelen esetben nem is ez a kérdés.
A kérdésem az, hogy mi történik akkor a gyermekkel ha - tegyük fel csak teoretikusan a legrosszabbat - én, az anyja meghalok? Ilyenkor a gyermek "átkerül" az apához, tehát azzal járna, hogy megy és költözik Németországba, mintegy felszámolva minden kapcsolatot, ami Magyarországhoz köti? A gyermeknek nagyon szoros a kapcsolata az anyai nagymamájával és nagynénjével, viszont félek, hogy halálom esetén az apa nem engedne vagy nem tenne lehetővé kapcsolattartást a családom részére.
Van-e jogi útja annak, hogy ezt kivédjem, és halálom esetére is biztosítva legyen a lehetőség gyermekem és anyai rokonai kapcsolattartására? Lehet erre az apát valamilyen módon kötelezni?
Másik kérdés: ha az én ingóságaim a kiskorú gyermekemre szállnak halálom esetén, hogyan oldható az meg, hogy nagykorúvá válásáig egy kiválasztott személy, pl. a nagynénje rendelkezzen felettük, pl. haszonélvezeti jog vagy ilyesmi?
Előre is köszönöm