13 év elteltével tudatják, hogy tőlem van a gyerek


karcsika68 # 2007.02.13. 12:04

Már elmondtam neki, mellettem van segítt mindenben, de borzalmas napokat élünk át.

_Lala_ # 2007.02.13. 12:03

Csjt. 35. § (1) A gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti.

Csjt. 43. § (1) Az apaság vélelmét meg lehet támadni, ha az, akit a vélelem alapján apának kell tekinteni, a gyermek anyjával a fogamzás idejében nemileg nem érintkezett, vagy a körülmények szerint egyébként lehetetlen, hogy a gyermek tőle származik, illetőleg ha a származás reprodukciós eljárás következménye, és az anya férje, illetve élettársa az eljáráshoz nem járult hozzá.
(3) A megtámadásra jogosult

  1. a gyermek,
  2. az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni,
  3. a gyermek halála után leszármazója, ilyennek hiányában az ügyész.

(5) Az apaság vélelmét a gyermek a nagykorúsága elérése utáni egy évig, a többi jogosult pedig a gyermek születéséről szerzett értesülése időpontjától számított egy év alatt támadhatja meg. Az a jogosult, aki a megtámadás alapjául szolgáló tényről a reá nézve megállapított határidő kezdete után értesült, az értesüléstől számított egy év alatt támadhatja meg az apaság vélelmét.
(6) Ha az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni, a határidő eltelte folytán megtámadásra már nem jogosult, az apaságot érdekében az ügyész támadhatja meg. Megtámadásnak azonban csak a vélelmezett apa életében van helye.

Csjt. 44. § (1) Az apaságnak és az anyaságnak, továbbá az utólagos házasságkötés hatályának bírósági megállapítását keresettel lehet kérni, s keresettel lehet megtámadni az apaság vélelmét is. A pert a jogosultnak személyesen kell megindítania.
(2) A korlátozottan cselekvőképes személy a pert csak törvényes képviselője hozzájárulásával indíthatja meg. Ha a törvényes képviselő a hozzájárulás megadásában tartósan gátolva van, vagy a hozzájárulást nem adja meg, azt a gyámhatóság hozzájárulása pótolja.
(3) Cselekvőképtelen jogosult helyett - a gyámhatóság hozzájárulásával - a törvényes képviselő léphet fel.
(4) Az apaság vélelmének megdöntése iránti per megindítása előtt a gyámhatóságnak cselekvőképtelen kiskorú esetében - elháríthatatlan akadályt kivéve - az anyát és a vélelmezett apát meg kell hallgatnia. A gyámhatóság a perindításhoz csak akkor járulhat hozzá, ha a származás kiderítése és a családi jogállás rendezése a kiskorú érdekében áll. Ha az anya és a vélelmezett apa között a gyermek elhelyezése vitás, a gyámhatóság a hozzájárulást csak kivételesen indokolt esetben adhatja meg.

T r a v e n # 2007.02.13. 11:59

Kedves Karcsika!

Szerintem ha a nő 13 évig nem vette fel a kapcsolatot, akkor most már ne hidd el a próbálkozását.
Kérj tőle minimum a gyermek vércsoportjára vonatkozó orvosi adatokat!
Ha követeli a gyermektartást, akkor bizonyítani szükséges a bíróság előtt az apaság tényét.

Egy fillért se adjál neki.

A házastársadnak őszintén mondj el mindent. Megértő kell, hogy legyen, hiszen tudja, hogy nem "vele kezdődott az időszámítás"...

karcsika68 # 2007.02.13. 11:52

Három hete rémálom az életem. Tizenhárom éve volt egy futó kalandom egy munkatársammal, akivel azóta nem is találkoztam. Három hete azzal keresett meg, hogy segítsek neki valahonnan kölcsönt szerezni. Én nem tudtam ebbe segiteni neki. Távozásakor pedig azt mondta, hogy tudjak rólla, hogy abból a kapcsolatunkbol született egy gyerek, aki tőlem van. Õ akkor házasságban élt a férjével, azóta elváltak. Én pedig egy boldog házasságban élek, van két gyerekem, rendezett anyagi körülményeink vannak. Õ azt állitja, hogy biztos töllem van a gyerek. Most mi tévö legyek, már telyesen összetőrtem, mindenféle dologra gondoltam már. Szeretem a feleségem, gyermekeimet. Õ azt mondta, hogy erröl nem tud senki. Ennyi év elteltével mire számíthatok? Segitsenek, hogy kihez fordulhatok? Mi jöhet még? Mit követelhet tőlem ennyi év után? Előre is köszönöm a segítségüket.