Lakásproblémák


_Lala_ # 2007.02.14. 12:10

örökölt
közösen váltották meg

Ha jól értem, akkor az az "öröklés" nem is öröklés volt, mivel a lakás nem a nagyszülőké volt, hanem tanácsi bérlakás. Tehát ebben az értelemben félrevezető itt öröklésről beszélni.

Ha a lakás "megváltása" valójában megvásárlás volt, akkor az az élettársi viszony alatt közös tulajdon lett (függetlenül attól, hogy kinek a nevére lett véve).
Amennyiben a srác tudja bizonyítani, hogy az egész vételár (vagy egy része) nem a közös keresetükből lett rendezve, hanem

  • már a kapcsolat előtt megvolt vagyonból,
  • vagy öröklés útján szerzett vagyontárgyból,
  • vagy ajándékozás útján kapott vagyonból

származik, akkor az a része nem közös vagyon, hanem a srác különvagyona.

Ptk. 578/G. § (1) Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.
A közös vagyoni rész a két fél hozzájárulásának arányban oszlik meg kettejük között.

Hogy konkrétan mennyi az annyi, ahhoz nyilván sok egyéb adat is szükséges lehet (mondjuk minimum az ingatlan értéke).

hajnikovacs54 # 2007.02.14. 11:42

Kedves Jogászok!

Kedvesem 21 éve örökölt nagyszüleitől Bpesten egy udvari tanácsi lakást. 17 éve megismerkedett egy hölggyel, akinek volt egy egyéves kislánya. A hölgy gyermekestül a Kedvesemhez költözött, élettársi kapcsolat alakult ki közöttük, mely már 4 éve megromlott. A tanácsi lakást közösen váltották meg kb. 8 éve, a párom nevére. Kérdésünk az lenne, hogy mi járna a hölgynek, mivel össze szeretnénk költözni. Most "hétvégi" kapcsolatban élünk, mivel Kedvesem pesti, én meg pécsi vagyok. Azzal tisztában vagyunk, hogy az eltelt évek után természetesen jár "valami" a hölgynek, de ezt hogyan, milyen arányban szokták megállapítani?
Még csak annyit, hogy Kedvesem már felajánlott 2 milliót, amit a hölgy nem fogadott el, mert véleménye szerint járna neki legalább 5 millió.

köszönöm