Különvagyon értéknövekedése


ObudaFan # 2007.02.19. 22:41

Természetesen az ügyben eljáró bíróság a Csjt-hez és az állandó joggyakorlathoz kötve van, és nem mondhat mást erre a tényállásra, mint hogy a lakás a férj külön vagyona, minden más közös vagyon. Csak csatlakozni tudok a lentebb írtakhoz, házassági szerződést célszerű kötni ilyen esetben, illetve meg kell nézni, kivel házasodik az ember.

gybalint # 2007.02.18. 18:52

Kedves Lala! Igazad van, szó se róla, csak tudod a hölgy egy nemzetközi zenei előadó, elég magas fizetéssel, a férj meg elvileg az ő "menedzsere" volt, szervezte a fellépéseket, meg minden ezzel járó pénzügyi és számlamozgást felügyelt. Ténylegesen egyetlen egy előadást nem szerzett, tulajdonképpen annyira redukálódott a feladata, hogy a feleség sablonszerződéseit kinyomtatta és elküldte a megrendelőnek. Közben valamilyen típusú rákbetegségben szenvedett, másfél évig kezeltette magát, túlélte. Egy pár évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a feleség észrevegye, erősen élősködnek rajta, és minden ígéret és terv füstbement. Nem is említve, hogy végül a férj bejelentette, hogy szeretője van, szerelmes, és válni akar. Nem egy szép történet...

_Lala_ # 2007.02.18. 18:36

Ha minden úgy van, ahogy leírtad, akkor a konklúziód is helytálló.
Tegyük hozzá, hogy nem a feleség jövedelme a közös vagyon, hanem az, ami abból megmaradt.

A magánvéleményem, hogy aki évi 10 milliókat keres, az ne idegenkedjen a házassági vagyonjogi szerződéstől, kiváltképp, ha annyira "hülye", hogy eltűri x éven keresztül a férjének, hogy ne termeljen jövedelmet.

gybalint # 2007.02.18. 17:57

Köszönöm gyors válaszaitokat! Ha megbocsájtotok, egy kicsit tovább bonyolítanám a kérdést:

Az egyik házastárs (férj) a házasság ideje alatt semmilyen munkát nem végez, semmilyen bevételt nem tud a közös életbe beforgatni. Az egyetlen "jövedelme" a különvagyonát képező ingatlan eladásából származik, azonban ezt teljes egészében egy másik ingatlanba és az azon való építkezésbe forgatta vissza, és mivel az a házasság előtt keletkezett különvagyonából származott, így az ő állásfoglalása szerint az teljes egészében maradt is abban.

A házasság 6 éve alatt a másik házastárs (feleség) nagyjából 60-70 millió forintot keresett, ami ezzel közös vagyonnak számít, így azzal a férj joggal számolhat is, hisz ez a 60-70 millió forint a házasság ideje alatt kezeletkezett jövedelem.

(Az elmúlt évben a különélés ideje alatt véletlenül derült ki, hogy a férjnek egy külföldi pénzintézetnél jelentős, mintegy 50 millió forintos portfólió-számlája van, ami nyilván folyamatosan kamatozik, hasznot hoz, de ezt ő utólag már tagadja, és sajnos nehezen is bizonyítható a bankszámla létezése, mivel külföldi pénzintézet tudtunkkal csak büntetőügyben ad ki ügyfélről információt.)

A kérdés az, hogy a bíróság tényleg úgy fogja-e megítélni az esetet, hogy csak a feleség által a házasság ideje alatt megkeresett pénzt fogja közös vagyonnak venni, mivel a férj a házasság ideje alatt tényleg egy forintnyi jövedelemhez nem jutott? A férj külföldi számláját bizonyíthatóság hiányában nem veheti figyelembe, az általa eladott ingatlan pedig a különvagyonához tartozott, így az újonnan vett ingatlan is a különvagyonát képezi, így azt megintcsak nem lehet száímtásba venni?

Ezzel az a furcsa helyzet állna elő, hogy van egy férj és feleség, amiből a férj 6 éven át semmit nem csinál, csak a különvagyona felett rendelkezik, ezalatt a feleség keresi a pénzt, tartja el a háztartást, fizeti a közös életvitelüket, és 6 év után a válásnál még a férj lesz az, aki mindennek a felére igényt tarthat közös vagyon címén, amikor ő ehhez a közös vagyonhoz egy forintot nem tett hozzá. Nekem ez nem tűnik túl korrektnek.

Nem hiszem el, hogy egy élősködő férj 6 évig a saját különvagyonát rendezgeti, ezalatt minden felmerülő költségét a feleség jövedelméből fedezi, abból él, majd a válásnál még ő lesz az, akinek bármilyen vagyoni igénye felmerülhet, a feleség pedig, aki önerőből tartotta el férjét és saját magát, még további fizetésre kötelezhető.

Válaszaitokat, véleményeiteket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2007.02.18. 10:37

Közös vagyonnak a közös vagyoni ráfordításokból keletkezett értéknövekmény tekinthető.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.17. 22:58

Nem.

gybalint # 2007.02.17. 22:13

Szép napokat! A kérdésem a következő:

Ha a házasság fennállása alatt az egyik fél különvagyonához tartozó ingatlan piaci értéke jelentősen nő (20 millióról 35 millióra), akkor ez a növekmény már közös vagyonnak minősül vagy marad különvagyon? A Csjt 27. § (1) szerint: ... "Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit."

Ez a spontán piaci értéknövekedés haszonnak minősül vajon?