Élettárs követelései


Dr.Attika # 2007.02.27. 20:08

Akkor is felhasználható, ha nem ügyvéd előtt írták. Egy kocsmában a számoló cédulára írt lakás eladására vonatkozó szerződés is lehet érvényes.
Hogyan lehetne "megnyugtatni"? Az élettársi kapcsolat megszüntetésével. Egyezségi javaslattal- szigorúan írásban, bizonyíthatóan átadva- az anyagiak elszámolására. Ha nem ért vele egyet az élettárs, akkor forduljon bírósághoz. Jó pár év pereskedés, aztán a bírói jogerős döntés szerinti elszámolás.

Butyka # 2007.02.27. 19:44

Bármilyen irat felhasználható, és a tartalma szerint jogkövetkezmények is fűződhetnek hozzá.
A különbség kizárólag az okiratok bizonyító erejében van. Pp 195-196.§.
A teljesség igénye nélkül létezik:
1.Magánokirat
2.Teljes bizonyító erejű magánokirat
3.Közokirat

Ha ti egymás között akartok írni egy "papírt", tehát egy okiratot a te szempontodból az a legjobb ami a legtámadhatóbb tehát az 1.

Egyebkben én is azt javaslom amit Dr.Attika, eszedbe ne jusson semmit aláírni!!!!

enchee # 2007.02.27. 18:35

Köszönöm a tanácsot! Most már csak azt nem tudom, hogyan tudnám "megnyugtatni", mert ragaszkodik ehhez a papírhoz. Ha nem ügyvéd előtt írtuk, akkor is felhasználható? Később én azt nem tudom visszavonni esetleg?A gyerektartásról nem akarok lemondani, csak "becserélni", mert pénzt úgysem fog fizetni, nincs miből.

Dr.Attika # 2007.02.27. 18:15

Üdv!
Ne írjon semmilyen papírt az a javaslatom!
Per esetén a szerzéshez hozzájárulást az élettársnak kell bizonyítani. A 3 millióval szembe lehet állítani a kocsira , tartásra fizetett összeget.
Egyébként kiskorút megillető tartásról nem lehet lemondani.

enchee # 2007.02.27. 18:08

Üdv mindenkinek!
A problémám a következő:
Három éve élek élettársi kapcsolatban, amelyből tavaly egy kislányom is született.Van egy házam, amely csak az enyém, még 2000-ben vásároltam. 2003-ban hitelt vettem fel, hogy bővíteni tudjam.Közben megismerkedtem az élettársammal, aki 2005-ben eladta a telkét 4750000 Ft-ért, ebből kb. 3 millió forintot a házra fordított, de nincs róla számla. Ezzel egyidejűleg otthagyta a munkáját, azóta nem dolgozik, semmilyen jövedelme nincsen.Én folyamatosan dolgoztam, még a terhességem alatt is. Tavaly novemberben hivatalosan is vállalkozó lettem és anyukám ment GYES-re a kislányommal, mert az apja ezt sem akarta. A probléma most az, hogy azt akarja, hogy a házam bizonyos százalékát írassam a nevére, hogy ne kelljen adót fizetnie, mert ha nem, akkor velem fizetetti ki ennek az összegét is. Kapcsolatunk elég instabil, nagy valószínűséggel nem maradunk együtt. Előző kapcsolatomból is van egy kisfiam és a két gyereknek csak ez lenne az öröksége utánam.Élettársam kijelentette, hogy kilép az életünkből, ha fizetek neki 5 millió forintot. Természetesen én ezt nem tartom reálisnak. A másik verziója az volt, hogy írjunk magunk között egy papírt, hogy neki van része ebben a házban, hogy ha történik vele valami, akkor az előző házasságából született fiára is tudjon hagyni valamit.(Aki után szintén nem fizet semmit, mert nincs miből és én azt már nem bírtam fizetni.)A kérdésem az lenne, hogy ha megírjuk ezt a papírt, akkor a későbbiek folyamán ezt ő valahol érvényesíteni tudja? Vagy én az ide befektetett 3 millió forintját nem tudom semmilyen úton „csökkenteni”pl.: hogy két évig én tartottam el, én fizettem az autója törlesztőrészletét, stb. Vagy hogy a lányom 18 éves koráig lemondok a gyerektartásról előre, ha ő lemond ennek a pénznek a követeléséről? Lehetséges valami megoldás?Nem szeretnék tulajdonjogot adni a házamból neki.