feleség jogai


ObudaFan # 2007.03.05. 20:25

Erre való az özvegyi jog korlátozása. Abban az esetben már nem az egészet használhatja kizárólagosan, hanem annyit, amennyire a vagyoni viszonyaira tekintettel szüksége van.
Esetleg írj mailt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.05. 19:05

Nem kell elfoglalnia. Bérbe is adhatja. Az egészet.

briga # 2007.03.05. 18:57

Ez azért egy kicsit durva, ha Õ csak egy haszonélvező akkor a tulajnak, hogy mondhatja azt, hogy na pá? Ráadásul egy elég nagy házról van szó gondolom az egészet nem foglalhatja el. Mondhatja azt is, hogy köszöni, de nem kéri a haszonélvezeti jogot?
Esetleg tud valaki egy jó, de nem drága ügyvédet?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.05. 18:35

Ennél rosszabb a helyzet. A haszonélvező bármnikor azt mondhatja, hogy örül, hogy itt voltatok - de most már kell a hely. Úgyhogy célszerű lesz vele nem kötekedni a temetés ügyében.

briga # 2007.03.05. 14:01

Oké mondjuk azt, hogy az özvegyé a haszonélvezett. Egy családi házról van szó ami szintekre van osztva és Én az egyik szinten lakok a jelenlegi családommal (férj és gyerekek) akkor a felesége oda akkor jön be amikor akar, illetve ha mondjuk Mi szertnénk átépiteni a házat ezt az Õ jóváhagyási nélkül nem tehetjük meg?
Bonyolitanám még a történetet azzal. hogy apámnak ez már a harmadik házassága az elsőből is van egy gyereke (az mondjuk tiszta Õ örökös) a második házasságából vagyunk ketten, édesanyánk szintén ott lakik, csak külön részen. (elvileg úgy tudjuk, hogy neki tulajdon része nincs.

Bocsi, hogy ennyit kérdezek csak fogalmam nincs az egészhez.

briga # 2007.03.05. 13:44

Kedves ObudaFan,

Azért nem éltek együtt mert a feleségnek is magvolt a saját lakása, a saját kis élete és úgy döntöttek ez maradjon is igy, mindennap találkoztak nekik ez így volt jó.

ObudaFan # 2007.03.05. 13:42

Ilyen nincs. Az özvegyi jog megváltását lehet kérni, ami azt jelenti, hogy egy gyermekrészt kap, de semmire sem lesz haszonélvezete. Vagy lehet kérni a haszonélvezet korlátozását, ebben az esetben használati joga lesz olyan mértékben, amilyen mértékben arra szüksége lesz az egyéb keresménye figyíelembe vételével. Ha egyiket sem kéritek, a haszonélvezeti joga alapján élete végéig ő kizárólagosan használhatja az összes vagyontárgyat, ami a hagyatékban van.
A temetés vonatkozásában nyilván annak a szava lesz a döntő, aki a költségeket állja.

briga # 2007.03.05. 13:38

Köszönöm a gyors választ.
A baj az , hogy a felesége és Mi a gyermekei is más fajta temetést szeretnénk és a kérdés az, hogy kinek a szava a döntő.
Nincs esetleg egy olyan lehetőség, mivel még egy éve sincsenek házassok a feleség ne rendelkezen haszonélvezettel, illetve még azt szeretném tudni mit takar pontosan a haszonélvezet?

ObudaFan # 2007.03.05. 13:34

Hogy a hagyatékkal kapcsolatban milyen igényei lehetnek, az attól függ, hogy miért nem éltek együtt - legalábbis, ha végrendelet nem volt. Ha azért nem, mert helyrehozhatatlanul megromlott a házastársi viszony, akkor özvegyi jogra nem jogosult, ha nem ezért, akkor jogosult.

T r a v e n # 2007.03.05. 13:25

Kedves Briga!

Az örökösnek kötelessége az elhunyt illő eltemettetéséről gondoskodni.
Amennyiben készült végintézkedés, akkor az abban foglaltak az irányadók.
Ha nem történt végrendelet készítése, akkor a törvényes öröklés rendje szerint zajlik az eljárás.
Az illetékes közjegyző a hagyatéki tárgyalásról írásbeli értesítést küld részedre.
Előzetesen az önkormányzatnál érdeklődhetel, hogy ki az eljáró közjegyző, illetve magánál a közjegyzőnél, hogy hol tart az eljárás.
Ingatlan esetében a tulajdonjogot az örökös, a házastárs a haszonélvezetet örökli.

briga # 2007.03.05. 12:56

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni. Apám meghalt a jelenlegi feleségével 8 hónapja voltak házasok. A kérdésem az lenne, hogy a feleségnek milyen jogai vannak, a temetéssel kapcsolatban illetve a örökséggel kapcsolatban? Nem éltek egy házban a feleségének is van külön lakása , de azt mondja, hogy a mi lakásunkba is be van jelentve, de Én úgy gondolom akkor csak tartozkodási helyként. Ki dönthet a temetésről? A halotti bizonyitvány is nála van, nem is adja ki a kezéből. Illetve az érdekelne még, hogy be kell-e jelenteni valahova, hogy meghalt, hogy elinduljon a hagyatéki eljárás?

Előre is köszönöm