Tanács kellene.( Örökölt ingatlan)


ObudaFan # 2007.03.16. 20:50

Sőt, ha testvéred el akarja adni a saját tulajdonrészét, nem hogy nem vagy köteles eladni te is a sajátodat, de még az övére nézve is elővásárlási jogod van.
No most, mivel senki nem nagyon szeret ismeretlen emberekkel közös tulajdont fenntartani, egy közös tulajdon megszüntetési per pedig lassú és költséges, igencsak jó pozícióban vagy, ha a sarkadra állsz, mert nélküled nem nagyon fogják tudni eladni az ingatlant. Tehát kérj érte többet, és add el az egyébként önmagában nem sok hasznot hajtó tulajdoni hányadodat.

arnerius # 2007.03.16. 17:23

Kedves Pági!
"Nem járhatsz be sehova"! Anyut az egész hagyatékra (összes ingatlanra) haszonélvezeti jog illeti meg. Te vele szemben kérheted ennek a haszonélvezeti jognak a korlátozását. (ugyanis anyunak biztosan nincsen szüksége minden ingatlanra) azaz te is fogod tudod használni ezeket az ingatlanokat.
A telek eladásából származó vételárrész tekintetében anyu biztosan a haszonélvezeti jogának a megváltására gondolt, amit egyébként, akár csak az egyik leszármozó örökössel szemben is, egyoldalúan kérhet. Ezt viszont csak a hagyatéki eljárás során kérheti.
Mint tulajdonos nem kell hozzájárulnod az eladáshoz, és akkor nem lesz eladva.
A haszonélvezet címen akkor tud lecsípni, ha Te akarsz eladni, mert ebben az esetben csak akkor mond le róla, ha megkapja a kért részt.
Ha viszont ő akar eladni, nincs kényszerítő eszköz, ilyenkor jön az "özvegyi jog"- hátha bejön.
Sajnálom, hogy a családi viszonyotok így alakult.

Pági # 2007.03.16. 16:16

Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakban:
Édesapám 2 éve meghalt, több ingatlant örököltünk testvéremmel. Apu halála után a viszony anyámmal és testvéremel megromlott. Az ingatlanokat anyám és testvérem használja én csak papíron vagyok tulajdonos, használni nem engednek semmit, bejárásom nincs sehová. A napokban felhívott anyám, hogy az egyik telekre talált vevőt 6 millió forintért, jövő héten menni kell szerződés kötésre. A tulajdoni hányadom egy negyed rész, tehát a 6 millióból járna 1,5 millió, de nekem csak 900 ezret fog kifizetni, mert a többi özvegyi jogon jár neki. (Haszonélvezet van bejegyezve anyunak)
Kérdésem a következő: milyen következményei vannak, ha nem járulok hozzá az eladáshoz, csak akkor, ha megkapom a ténylegesen járó 1,5 millió forintot? Megtehetem?
Attól tartok, ha most ehhez hozzájárulok, akkor a többi ingatlannal is ezt fogja csinálni, vagyis, mindenhonnan lecsíp a haszonélvezet címén.
Segítséget előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.05. 20:55

Vagy adja el anyunak és akkor ö adja el az egészet nekem”?
Az egy rossz ötlet lenne, a kétszeri illeték miatt. A legegyszerűbb, ha egy szerződésben adják el neked - hiszen társtulajdonosok.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.05. 20:53

Lemondani az örökségről három évvel a hagyaték megnyílása után? Kicsit későn lesz.

pet # 2007.03.05. 20:53

Köszi, de a testvér 1/4 része már több mint 10éve keletkezett a nagypapa halálakor.
Közben azt találtam a neten, hogy lemondani nem lehet,a hagyatékin lehetett volna költségmentesen. Már csak az ajándék, vagy az adásvétel marad?
Vagy adja el nekem az 1/4-et és majd anyum is eladja az ö 3/4-ét? Vagy adja el anyunak és akkor ö adja el az egészet nekem?

ObudaFan # 2007.03.05. 20:23

Édesanyád részére lemondhat, és ennek a résznek ez a legjobb megoldása, mert az öröklési illetéket így is, úgy is ki kell fizetni. A ti ügyetekben az a legjobb, ha megveszitek az ingatlant a másik eladásától egy éven belül, és nem 1 Ft-ért, hanem annak árán. Ebben az esetben lesz az illeték és az szja is a legkevesebb.

pet # 2007.03.05. 17:27

Ja amugy a testvér lemondhat az örökségéröl(1/4rész), anyum javára vagy a miénkre?

Üdv.

pet # 2007.03.05. 17:19

Sziasztok a segitségeteket szeretném kérni.
A szitu: Az anyós örökölt egy fél ingatlant(1éve) ami el lett adva(fél éve). Anyum is örökölt egy ingatlant(3éve) de abban a testvérének van még 1/4 része. Erre a testvér nem tart igényt egy másik ügylet miatt.
Nekünk van egy lakásunk amit el szeretnénk adni és közben felujitani majd beköltözni az anyum örökségébe.
Szóval hogy járnánk a legjobban mindannyian?
Ajándékozás?Vásárlás 1Ft-ért? Vagy megvétel a lakás árában stb?
Az anyós szerint Ö átruházhatja az örökségét és ha mi azt lakásra forditjuk nem kell adózni.Tényleg?
Milyen ügyvédi költségek lehetnek ezen az ügyleten?
Az ügyvédi költségek gondolom eltéröek.
A testvér most intéztet egy másik ingatlan ügyet egy ügyvédnél és azt akarja, hogy mi is ott csináltassuk meg ezt. De mi csak azt szeretnénk, hogy csináltasson vmi papirt, hogy lemond az örökségröl azt adja ide mi meg majd megcsináljuk a többit akkor amikor eljön az ideje.
Mert mi van ha mondjuk megcsináljuk pl. az adásvételt és nem tudjuk eladni a lakásunkat akkor fizethetünk mindenféle adót.
Szóval röviden ez lenne a szitu, légyszi segitsetek. Köszi.