Hányszor lehet pert indítani tartásdíjcsökkentésre?


nyusz66 # 2007.03.16. 13:22

Köszönöm, ez a költség-megtérítés dolog tetszik, élni fogok vele.
Egyébként a múltkor is nyilatkoztam előre, hogy nem volt kötelező otthagynia a 200 ezres fizetésű állását, és azután minimálbérért elhelyezkedni, ezért kérem a kereset elutasítását, de azért 2 tárgyalást tartottak, mert az elsőre nem hozott magával keresetigazolást...
De ez most talán segít.

ObudaFan # 2007.03.16. 11:35

Viszont nem kell megjelenned a tárgyaláson, elég az első tárgyalás előtt írásban nyilatkoznod, hogy kéred a kereset elutasítását, mert nem változtak az életkörülményei. Ha viszont megjelensz, minden esetben kérd a sajáét költségeid és keresetkiesésed megtérítését, hátha ez egy kis visszatartó erő lesz, hogy állandóan pereskedjen. Egyébként volt rá terv, hogy csak költségfeljegyzéses, és ne költségmentes legyen a tartásdíjper, de ebből sem lett semmi eddig.

arnerius # 2007.03.15. 18:47

Kedves nyusz66!
Már a kereset benyújtásakor kell neki azt a bizonyítékot mellékelnie, ami igazolja, hogy a tartásdíjat fizetni már nem képes.
Anélkül idézés kibocsátása nélkül elutasítják keresetét.
Ugyanis meg kell vizsgálni, hogy a korábbi állapothoz képest ténylegesen mi változott, ugyanis itt ez a változás feltétele a perindításhoz.

nyusz66 # 2007.03.15. 18:25

Nos, az életkörülményei nem változtak negatívan, de ez még nem tartja őt vissza attól, hogy beadja a keresetet, amire aztán tárgyalást tűznek ki, amire engem beidéznek, ....

Szóval eddig úgy volt, hogy kereset, per, és a per folyamán kellett bizonyítania, hogy van nagy változás - amit nem sikerül, ezért elutasítják.

De ezekszerint nem lehet tenni ellene semmit? Vagy netán van esély rá, hogy tárgyalás nélkül elutasítsák, ha arra hivatkozok, hogy nem él rosszabbul, hanem jobban?

arnerius # 2007.03.15. 14:37

Kedves nyusz66!
Pert akkor indíthat, ha életkörülménye annyira megváltozott, hogy a tartás fizetésére már nem képes. (pl.:munkanélküliség) Ezt neki bizonyítania kell. Ahogyan írod, nem ez az eset áll fenn, sőt jobban keres.
Viszont ha alá tudod támasztani, hogy az eddig fizetett tartásdíj már nem fedezi a gyermek szükségleteit, akkor pereld be Te tartásdíj emelése címén, ugyanis az ex most már jobban keres, azaz teljesítőképes.

nyusz66 # 2007.03.15. 12:51

Elvileg lehetséges, hogy az exem a tartásdíj csökkentésére mindig azonnal új pert indítson, amint az előzőt elutasították?

Mert most - amikor jobban keres, mint a múltkor, amikor a keresetét elutasították - újból pert akar indítani, és azt mondta, hogy addig fogja csinálni, amíg igaza nem lesz.

Erre nincs valami szabály? Ez nem joggal való visszaélés?
Persze, ő nem kockáztat semmit, hiszen illetékmentes, csak pazarolja a bíróság idejét, és az enyémet is, és éveken keresztül járhatok a bíróságra, hogy újra és újra megvédjem a gyerekeim jogait. Eléggé fel vagyok háborodva, ha ezt tényleg megteheti.