nevelőszülőm kirakhat?


ObudaFan # 2007.03.21. 19:30

Ha nincs haszonélvezet, de maga az ingatlan fele részben az édesszülő, másik fele részben a nevelőszülő tulajdona, akkor az édesszülő a saját 50%-a folytán rendelkezhet úgy, hogy a lakást legalább részben használhassa a gyermek is. Az más kérdés, hogy az ilyen rendelkezés a közöttük fennálló viszonyt hogy fogja érinteni, és nem fog-e végső soron egy közös tulajdon megosztási perbe torkollani.

monalisa1 # 2007.03.21. 18:06

Nevelőszőlő a 18. életévet betöltött nevelt gyerek lakhatását a továbbiakban nem köteles megoldani - persze azért az édesszülőnek is van beleszólása a dologba.

Amit a haszonélvezetről írtál tisztázni kell, hogy a haszonélvezet a lakás mekkora részére terjed ki, mert ha annak egészére, akkor a lakásból azt rak ki akit csak akar - egyedüli döntése szerint.

Próbáljatok megegyezni a maradás végett, pl. a jövedelmetek egy részét mintegy albérletként adjátok át neki.

Bevételre a haszonélvető amúgy is jogosult lenne - akár.

Aladár11 # 2007.03.21. 16:26

Kedves Jogászok!

Van-e lehetősége családon belül nevelőszülőnek a már 18. életévét túllépett gyereke(ke)t a szülői házból jogi úton eltávolítani,vagy kilakoltatni?

A nevelőszülő az édesszülő házastársa és a nevén szerepel a lakás egy bizonyos része, vagy ha haszonélvezőnek van megtéve és közüzemi számla is tartozik a nevéhez és hasonló dolgok, jogilag milyen lehetőségei lehetnek, hogy a nevelt (de nem azok, mert dolgoznak évek óta) gyerekeit kilakoltassa?

Köszönöm

Aladár