Válás, vagyonmegosztás


Ltamas # 2019.10.02. 13:46

drbjozsef,

Okés. További kérdés:

"A" ember keres 600k-t, "B" ember keres 120at.

"A" ember külföldön dolgozik, havi 1 hetet van itthon, havonta utal 300k-t "B" embernek.

A példa kedvéért legyen kerek 10 évről szó.

  1. "B" ember kapott a 10 év alatt 36 millió forintot "A" embertől, valamint keresett ezalatt 14.4 milliót, megtakarított pénze mégsincs semmi, a házra nem fordított felújításra szinte semmit.
  2. "A" embernek van mondjuk megtakarított 20 milliója. Na már most, tegyük fel, hogy bírósági úton történik a vagyonmegosztás, ekkor "B" ember igényelheti még "A"ember megtakarított 20milliójának a felét?
  3. "B" emberhez került ugye így a közös vagyonközösség fizetéséből havi 420k, "A" emberhez havi 300k. Visszamenőleg ezt figyelembe veszi az eljárás? Ezen terminológia alapján, ha az egyszerű matekpéldában nézem, "B" embernek nem kellett volna a fizetésének felét átadni "A" embernek?
  4. Az hogy eltitkolta a törlesztő csökkenését, ám továbbra is elfogadta az eredeti összeget, nem sérti meg a jóhiszeműség elvét?
  5. Direkt hagytam ki a nemeket a példából, bár tudom, hogy a bíróság hajlamos az egyik irányba dőlni, persze cáfoljatok meg ha tévedek.
drbjozsef # 2019.10.02. 13:05

Ltamas,

A vagyonközösség ideje alatt mindegy ki mennyit keresett és mit hova utalt, közös vagyonszerzők.

Az ingatlan értékének fele megilleti, de például az életközösség megszűnése után a közös ingatlanra csak az egyik fél által költött összegek (pl. a hitel törlesztése) is elszámolandók.

Ha nincs megegyezés, csak a per marad.

(Szerintem a 4:60§ _önmagában_ ellentmondónak tűnik, de nem az, mert a második mondat másik helyzetre kifejtés. Az első mondat úgy értendő, hogy az életközösség megszűnésekor elszámolnak, kalap kabát, ez lenne az alap, és értelemszerű. A második mondat a "DE HA NEM,..." értelmű.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.02. 12:19

Ha csak ez a kérdés, akkor a közös tulajdon megszüntetése körében az 1/2 arányban tulajdonos az aktuális forgalmi érték felére tarthat igényt.

Ltamas # 2019.10.02. 12:04

Milyen összeg?

Bocsánat, jogos. A ház értékére gondoltam, és az ez alapján édesanyámat "illető" összegr.
Erre hoztam fel a 4.60as paragrafust.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.02. 11:55

Kérdésem az lenne, hogy az ingatlan értékének mikori állapotát kellene figyelembe venni az összeg meghatározásánál?
Milyen összeg?

Ltamas # 2019.10.02. 11:03

Sziasztok!

Lehet, hogy már sokat feltett kérdés de leírnék egy helyzetet:

Szüleim 2003 júliusában házasodtak össze, 2005-ben vásároltak egy ingatlant, melynek értéke 13.5 millió ft volt. 2 millió ft-ot apai nagymamám ajándékozott, 6 millió ft jelzáloghitelt pedig felvettek szüleim. 2014 novemberében megszűnt az életközösség. A köztes időszakban bizonyíthatóan minden terhet édesapám állt (hitel, tetőfelújítás, festés, egyéb belső felújítások). A fizetésének legalább a fele minden hónapban édesanyámnak lett utalva 2003-tól 2014-ig fixen. (ez 250-300k-t jelent) Az életközösség megszűnése után is bizonyíthatóan a törlesztőrészletet apukám fizette egészen 2019 januárig, ekkor derült ki, hogy a törlesztőrészlet majdnem a felére a csökkent, melyről édesanyám nem szólt, így édesapám hónapokig többet utalt. Több sikertelen próbálkozás is volt közös megegyezésre, de a felajánlott összeget édesanyám nem hajlandó elfogadni. Az eladás nem opció. Édesapám közös megegyezést szeretne, külföldön való tartózkodása miatt a pereskedést szeretné elkerülni. Kérdésem az lenne, hogy az ingatlan értékének mikori állapotát kellene figyelembe venni az összeg meghatározásánál? A közös megegyezésre való törekvés még jóval az ingatlanpiac berobbanása előtt megkezdődött. Édesanyám jelenlegi ingatlanpiaci helyzetre hivatkozva úgy gondolja, őt 10-15 millió forint illeti, tudom, hogy ez összetettebb kérdés, de tapasztalat alapján vajon mi az az összeg amit reálisan kaphatna?

Sajnos nekem a ptk 4:60§ (1) két mondata, önmaguk ellentmondásának tűnik.

Előre is köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2019.09.30. 13:33

Attila_

Erre a kérdésemre valami megoldás létezik?
Persze. Meg kell csinálni a vagyonmegosztást.

a hiteltörlesztést hogyan tudom rajta behajtani?
Fizetési felszólítással, fizetési meghagyással, perben, ebben a sorrendben. Ha szükséges lesz.

Hogyan tudom a vagyonmegosztást megszüntetni?
Azt mondtad, nincs vagyonmegosztás. Ami nincs, azt nem lehet megszüntetni.
Ha a vagyonközösséget akarod megszüntetni, akkor azt tehetitek közös megegyezéssel peren kívül (szerződéssel, ügyvéd vagy közjegyző előtt), vagy per indításával.

Attila_ # 2019.09.30. 13:09

Tisztelt Ügyvédek!
Erre a kérdésemre valami megoldás létezik?

Az alábbi problémámat szeretném megoldani.
2015- ben elváltam, de a vagyonmegosztásban nem tudtunk megegyezni a volt feleségemmel(ő egyszerűen nem hajlandó erre).Jelenleg kettőnknek van egy kisvárosi lakásunk és egy nyaralónk a Balatonnál.
Használati jogban állapodtunk meg, ő használhatja a lakást én pedig a nyaralót.
Értékben kb azonosak, de a nyaraló még 2025-ig hitellel terhelt (és nincs befejezve) amit én fizetek(ez sajnos havi 100e).
A nyaralót be szeretném fejezni, hogy használni tudjam rendesen, de azzal a saját pénzemből megnövelem az értékét.
A kérdéseim: a hiteltörlesztést hogyan tudom rajta behajtani? Hogyan tudom a vagyonmegosztást megszüntetni?
Előre is köszönöm a választ.
Attila

drbjozsef # 2019.09.25. 12:04

Parfüm,

Ha egy része abból az összegből ment, amit örököltél, akkor az is különvagyonod, a többit kell osztani, meg a hitelt is persze. Már ha kellően bizonyítható, hogy konkrétan abból a pénzből történt a vételár kifizetése.

Parfüm # 2019.09.25. 10:37

Egész pontosan örököltem,és mellé hitel lett felvéve úgy sikerült ebbe a lakásba beköltöznünk.
Elég komplikált,de holnap már okosabbak leszünk mert intézett ügyvédhez időpontot.
Igen fél lakás és a testvérem is bele van keverve,sőt anyámnak holtig tartó haszonélvezeti joga.
Nem egyszerű.Minden estere köszönöm a visszajelzéseket.
Még majd jelentkezem,mi a fejleménye a történetnek

Attila_ # 2019.09.25. 08:20

Tisztelt Ügyvédek!

Az alábbi problémámat szeretném megoldani.
2015- ben elváltam, de a vagyonmegosztásban nem tudtunk megegyezni a volt feleségemmel(ő egyszerűen nem hajlandó erre).Jelenleg kettőnknek van egy kisvárosi lakásunk és egy nyaralónk a Balatonnál.
Használati jogban állapodtunk meg, ő használhatja a lakást én pedig a nyaralót.
Értékben kb azonosak, de a nyaraló még 2025-ig hitellel terhelt (és nincs befejezve) amit én fizetek(ez sajnos havi 100e).
A nyaralót be szeretném fejezni, hogy használni tudjam rendesen, de azzal a saját pénzemből megnövelem az értékét.
A kérdéseim: a hiteltörlesztést hogyan tudom rajta behajtani? Hogyan tudom a vagyonmegosztást megszüntetni?
Előre is köszönöm a választ.
Attila

drbjozsef # 2019.09.21. 16:59

Parfüm,

És melyik lakásból?
Mármint melyikre gondolsz, hogy miből követelhet?

Amit örököltél, az a különvagyonod, abból semmit.
Amiben laktok, annak akkor a felét követelheti, hiszen közösen fizettétek a hitelt, illetve, Te meg követelheted, hogy az életközösségetek megszakadása után általad egyedül fizetett részletek felét fizesse meg neked.

De mivel ebbe a testvéred is bele van keverve, nem lesz egy ilyen sima ügy, de az elv az ez.

ObudaFan # 2019.09.21. 15:38

Dàniel888888

A közös tulajdon megszüntetéséig lesz ott kizárólagos használata. Viszont a dolog hátulütője az, hogy a bent lakó gyerek miatt csak a lakott / részben lakott forgalmi érték rád eső részét fogod megkapni.

Hozzájutni pedig úgy tudsz, ha megegyeztek, vagy elindítod a vagyonjogi pert.

Parfüm # 2019.09.21. 10:26

Közjegyzői okiratban,amikor a hitelt felvettük a banknál.

A hitelt egész pontosan a testvérem vette fel(mivel ő volt hitelképes)de azt közösen fizetjük

Közös szóbeli megegyezésünk,hogy azt közösen elosztva törlesztjük (mivel a férjem elköltözött,mert talált valaki mást magának,a hitelt ugyan úgy kell tovább fizetni.Tehát amit eddig közösen a férjemmel fizettünk azt most egyedül fizetem.

Minden esetre várom,hogy mit lép.
Úgy gondolom,hogy mivel Ő hagyott el egy másik miatt és költözött el,kezdeményeznie kellene bíróságon a válást.
Két év telt el,hogy elköltözött és most követelőzik tőlem.

Dàniel888888 # 2019.09.20. 16:32

Üdv. Mindenkinek!
Ügyvèdi tanàcsra szorulok,ès hàlàs volnèk minden vàlaszèrt.Az ügylet..vàlòper kezdödik.Az asszony adta be.22 èv hàzassàg utàn ..4 ève elhagytam az otthonunkat.Van egy 17 èves fiunk.Aki jelenleg is ott èl,vele,a közös 1/2,1/2 tulajdonù hàzunkban.Kapcsolatom a gyermekkel tökèletes,ès anyagilag is tàmogatom.Anyjàval felszines,olykori beszèlgetèsek akadnak,de csakis a gyermekkel kapcsolatban.A lènyeg:Kizàròlagos lakàshasznàlatot,kizàròlagos gyermekfelügyeletet kèr,ès gyerektartàst.A kèrdèsem a hàzzal kapcsolatos.Mit jelent a kizàròlagos lakàshasznàlat?Jelen esetben jogilag meddig hatàlyos?Ha elfogadom....Ès hogy ilyen esetben,hogy jutok majd az ingatlan felènek èrtèkèhez?Mire jogosítja fel Öt mint anyàt...a kizàròlagos lakàshasznàlat? Ha a gyermek 17 èves,ès a tulajdonlapon fele fele arànyban vagyok tulajdonos az anyàval?Kèrem szives vàlaszukat mert sürget az idö,reagàlnom kell a beadvànyra,ès nem tudom,hogy ezt elfogadhatom e?????Köszönöm elöre is a vàlaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.20. 15:19

Menet közben is lehet ügyvédet is megbízni.

A bíróság első sorban nem azt kéri, hogy minden kiadási tételt egyenként bizonyíts, hanem azt, hogy állíts össze egy költségvetést: mennyi bevételed van havonta, milyen forrásból; melyek a rendszeres kiadások főcsoportonként. Természetesen amit tudsz igazolni, azt igazold is.

sanyi73.10 # 2019.09.20. 15:08

Sajnos nincs,a per már megy,így kénytelen vagyok neten keresgélni válaszokat. :-(

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.20. 13:42

Nincs ügyvéded?

sanyi73.10 # 2019.09.20. 12:49

Kedves Fórumozók!
Tartásdíj megállapításhoz a bíróság kérése:bizonyítani kell a havi kiadásokat 1 évre visszamenőleg.Az rendben,hogy a rezsi számlák megvannak ennyi időre.De ki az aki 1 évre visszamenőleg elteszi a kapott blokkokat a boltból?Akkor,hogy kéne a havi kiadást bizonyítani?Köszi a választ.

drbjozsef # 2019.09.20. 09:25

Parfüm,

A férjem akkor telekkönyvön kívüli tulajdonosnak lett megjelölve.

Hol? Miben jelöltétek meg?

banki hitelt fizetünk

Jól értelek, hogy banki hitelt a testvéred fizet?

Parfüm # 2019.09.20. 09:12

Férjem és én válás előtt állunk.Egy fél ingatlan tulajdonosa vagyok,ami édesanyám haszonélvezetei jogával van terhelve.Az ingatlanra úgy tettünk szert,hogy örököltem miután édesapám meghalt,és a testvérem vett fel hitelt,hogy nagyobb ingatlant vásároljunk.Melynek a másik fele az övé.Tehát 1/2 -1/2 részben tulajdonosok vagyunk,édesanyám haszonélvező,és banki hitelt fizetünk.A férjem akkor telekkönyvön kívüli tulajdonosnak lett megjelölve.Azt szeretném tudni mit követelhet a lakásból?

drbjozsef # 2019.09.17. 08:41

jani2017b,

Ez általában így szokott lenni - mármint, hogy egyik fél a másiknak nem akar adni semmit, a másik meg az egyiknek -, ezért van az, hogy a bíróság dönt, mégpedig minden körülmény figyelembevételével, minden vagyont egységes egészként vizsgálva és megosztva.

Ha pereskedtek, akkor 3 sor adatból nem lehet megalapozott tippet mondani egy - várhatóan akár - több éves, ezer oldalnyi beadott dokumentumos perre.

Eleve nehéz igazságosan megpróbálni kibogozni azt, hogy most a feleség CSALÁDJA által fizetett anyagok hogyan számítanak, ajándék a közös vagyonba, vagy csak az egyik fél javára. Ezek a legnehezebbek. És ezt sem önmagában nézik, hanem minden más körülmény figyelembevételével.

Egyben biztos lehetsz, az, hogy SEMMI sem jár, az nem fog menni.

jani2017b # 2019.09.17. 08:09

Azt értem, hogy bonyolult, de kb mégis mi várható, mert a feleség semmit nem akar a férjnak adni! "Milyen vagyonmegosztás várható? Válás 12 év után 3 gyerek 5-7-9 éves. Egyetlen vagyontárgy egy elkészült újépítésü ikerház. A telek a feleség családjáé volt ( anya és 2 testvér) A ház építése a férj által , az anyagvásárlás főként feleség családja. Az egyik felét 52 millióért eladták most, visszafizetik a 15 millió kölcsönt. A férj nincs a tulajdonlapon."

Mega Mindy # 2019.09.16. 11:50

Sziasztok!

Ajánljatok nekem egy családjogban-vagyonmegosztásban jártas ügyvédet, legyetek szívesek! (elérhetőséggel...)

Köszönöm előre is!

Mindy

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.15. 11:07

Milyen vagyonmegosztás várható?
Nehéz és bonyolult.