"édes" mostoha


Estella # 2007.07.25. 16:25

Sekula!

Lehet, hogy az albérlet kb. ugyanannyi, mint a lakáshitel törlesztése, azt ne felejtsd el, hogy albérletet sokkal könnyebben találsz, mint hogy lakáshitelt kapjál. Alapban... hitelt akkor kapsz, ha bebizonyítod, hogy nincs szükséged rá (megfelelő összegű jövedelem-igazolás, ingatlan fedezet, szükség esetén még 1-2 ember, akit be tudsz vonni a hitelszerződésbe, stb. stb.). De hogy kicsit számszerűsítsek is: van egy 10 évre szóló (igaz nem lakásvásárlási, hanem felújítási) 1,5 milliós hitelem havi 27ezerért, és egy másik, 3,5 milliós 47,5 ezerért. Ha összedobom, ez 5 milla, 10 évre havi 75ezerért. 5 milla pedig nagyon karcsú összeg egy lakásvásárláshoz.

vzoli # 2007.07.25. 15:33

Sekula!

Csak annyit akartam mondani az előző hozzászólásomban, hogy ha abból indulsz ki, hogy a mostohaapád úgymond tartozik neked az 1/8-adnyi, haszonélvezettel terhelt ingatlanrészed árával, és ezzel egyidejűleg elhiteted magaddal, hogy a kényszer-együttélésből szabadulás lehetősége, és a boldogságod csak és kizárólag azon múlik, hogy a mostohaapád nem fizeti ki neked ennek a haszonélvezettel terhelt 1/8-adnyi ingatlanrészednek az ellenértékét: akkor ez egy igen mondvacsinált indok, és a részedről egy igen erőteljes önbecsapás.

Mert számolj csak egy kicsit! 1/8-adnyi, haszonélvezettel terhelt ingatlanrész ellenértékéről van szó. Ha már ezeket említetted: „néhány év múlva ha saját családom lesz, vagy barátnőm aki hozzám költözik, két keresetből élve”; ... akkor induljunk ki abból, hogy minimum "kétszemélyes" lakásról van szó. (Tudod, akkora, hogy ha megfordulsz az ágyban, akkor a párod még küszöbön belül marad.)

Vajon egy ilyen ingatlan teljes vételárához az 1/8-adnyi, haszonélvezettel terhelt ingatlanrész ellenértéke mennyiben járulna hozzá? Talán 15%-ban? Lehet, hogy 18-20%-ban, de akkor már szerintem nagyon optimista voltam. (A többi menne hitelből. Akár 80-85%; de valószínűleg ennél több is.)

Valóban ezen a 15-18%-on múlik a boldogságod? Vagy valami egészen máson?

Szerintem így, hogy nem kell albérleti díjat fizetned: egy éven belül (vagy alig több mint egy év alatt) össze tudsz (tudnál, tudtál volna) spórolni annyit, amennyi az 1/8-adnyi, haszonélvezettel terhelt ingatlanrészed ellenértéke lenne. Mert az nem egy egetverő összeg.

De borítékolom, hogy te egy év, két év, öt év, tíz év múlva is a mostohaapádat fogod hibáztatni a mostoha sorsod miatt.

Pedig ez az élet arról szól, hogy ha az ember nem veszi kézbe a saját sorsának az irányítását, akkor bizony rajta kívül más ezt nem nagyon fogja tenni.

Egyébként meg a „néhány év múlva ha...” kezdetű - és „...lenne.”-végű - részen is érdemes egy kicsit elgondolkodnod. Azon lehetőségnek az úgymond "meghiúsításáért" igen botor dolog lenne a mostohaapádat hibáztatnod, mely lehetőség a jelenben csak feltételes módban, és a jövő meglehetősen ködös elképzelésein keresztül homályos délibábként létezik csak.

Szerintem próbálj utánaérdeklődni a pénzintézeteknél, hogy az 1/8-adnyi, haszonélvezettel terhelt ingatlanrészed ellenértékéből (mint önerőből) kiindulva mekkora nagyságú törlesztőrészlettel kellene fizetned az egyes bankoknak. Aztán majd meglátod, hogy ez jóval magasabb, mint egy okosan választott albérlet díja.

Ezt írod: „nem tudom mennyi egy lakáshitel törlesztés...”; tehát nem érdeklődtél utána. Ami azt is jelenti, hogy lakás-előtakarékosságod sincs (hiszen az ember erről a kettőről általában együtt szokott információt begyűjteni). Bár már jóideje ebben a bizonytalan helyzetben élsz, és soha jobb alkalom nem kínálkozott volna a lakáscélú megtakarításra, mint akkor, amikor abban a házban laksz, ahol felnőttél, és nem kell albérleti díjat fizetned.

Nagyon remélem, hogy nem értesz félre; én nem bántani akarlak.

Csak felmerül bennem a kérdés, hogy vajon mi fog változni attól, hogy belelovalod magad abba a kényszerképzetbe, hogy sorsod minden apró és nagy negatív irányú változásáért csak és kizárólag a mostohaapád okolható.

Előre megmondom neked: semmi. És ez a lényeg. Az összes többi felesleges fantazmagória arról, hogy mi lenne ha fognál egy baseball-ütőt, és visszaütnél, vagy úgy puszta kézzel jól megvernéd az öreget. De ha ez kellemes neked, akkor csak csináld!

Ebből lesz majd lakásod. Sőt: várad!

Légvárad.

sekula # 2007.07.25. 04:46

nem tudom mennyi egy lakáshitel törlesztés, de kb ugyanannyi az albérlet is. Az albérlettel nem ugyanígy lennék?

Egyébként a saját lakás lakáshitellel már hosszú távú megoldás, saját lakásom finanszírozása néhány év múlva ha saját családom lesz, vagy barátnőm aki hozzám költözik, két keresetből élve könnyebben megoldható lenne.

vzoli # 2007.07.24. 20:50

Sekula!

Tételezzük fel, hogy megállapodnátok, és a mostohaapád kifizetné a részedet (az 1/8-adot). Nyilván azt is beleszámolva, hogy haszonélvezete áll fenn rajta. Tehát a lakás piaci árának 1/8-adánál jóval kevesebbet kapnál.

Vajon mennyi lenne ez? Szerintem könnyen előfordulhat, hogy 1 millió alatt.

Na és azután? Hol laknál?

Ebből plusz a (jó nagy) lakáshitelből rögtön összejönne egy új lakásra való, amit 90 ezerből törleszteni tudsz, plusz még fizetni tudod a rezsit az esetleges közös költséggel meg egyéb mifenével együtt, és még éhen sem halsz?

Jupiter # 2007.07.24. 19:53

Õszintén szólva én továbbra is azt gondolom, hogy nem akarásnak nyögés a vége.

sekula # 2007.07.24. 18:50

Hát belever az arcomba. Néha kivédem, de mindíg azt mondja, szó szerint idézem: befogod a pofádat mert berugdoslak a szobádba. Tegnap elkezdett pampogni azon, hogy olaj szag van, és "nyitva van az ablak és nem igaz, hogy mégsem megy ki ez a "szar" és miért nem veszek a boltban. Ilyen dolgok. de annyi ilyent mesélek neked amennyit akarsz. És ez megy 16 éve. És akkor tedd zsebre a kezed, hogy el ne induljon és ne éljen önálló életet.

Nézd Jupiter, igazad van azzal kapcsolatban, hogy költözzek, de ha nem gondolnám azt, hogy még nem tudom megtenni, akkor nem írtam volna ide, és már régen nem laknék itt.

Jupiter # 2007.07.24. 18:09

Bántalmazott? Fizikálisan ment neked? Vagy csak megjegyzéseket tett, hogy mi ez a büdös? Általában tettleg bántalmaz? Vagy csak beszólogat? Mert nem mindegy.

sekula # 2007.07.24. 17:09

Helyesen: ....Mi olyan nehezen érthető azon, hogy ha valakinek 16 éven keresztül undorító és aljas módon mennek neki akkor egyszercsak betelik a pohár?....

rossz helyre szúrtam be egy részt, bocsi.

sekula # 2007.07.24. 17:05

Uramisten Jupiter! Nem magamat kellene megvédeni önmagammal szemben, hanem magamat vele szemben. Amit írtam arról, hogy nem akarom hogy tragikus vége legyen, az ennek a helyzetnek a mellékterméke. Tudom, a Bibliában úgy van, ha arcon vágnak tartsd oda a
másik felét is, de nem hiszem, hogy ez ebben a helyzetben értelmezhető és alkalmazható lehetne. Az embernek meg kell védenie magát ha bántják. Ezen mit nem lehet megérteni?

Mi olyan nehezen érthető azon, hogy ha valakinek 16 éven keresztül undorító és aljas egnap este azért jött nekem, mert sült krumplit sütömódon mennek neki akkor egyszercsak betelik a pohár?
Mi olyan nehezen érthető azon, hogy pöccenek attól, hogy mind ezt a rengeteg aljas és szemét dolgot amit a 16 év alatt tett, úgy tehette és teheti, hogy nincs senki és semmi, ami megakadályozhatná ebben? Sőt, még minden az ő jogait védi, tehát ezek szerint ez így van jól. Lehet hogy naív vagyok, vagy fiatal, vagy ostoba, de nekem ez akkor is magas!
Mi olyan nehezen érthető azon, hogy én ezt nem értem, hogy ez az egész hogy fordulhat elő, és ezért megoldást keresek rá.

Én nem vagyok rossz ember, én nem ártottam neki soha, annyi a bűnöm, hogy nem vagyok a saját szülött gyereke, bár nem én kértem hogy vegye el az anyámat feleségül, ő mászott bele a családunkba.

erre pedig:
"neked kell felállnod, mert a nevelőapádat senki nem fogja erre kényszeríteni. "

Hát pontosan ez az ami szomorú, mert emiatt vannak olyan emberek mint a nevelőapám. Mert követkemények nélkül teheti azt amit tesz. És elnézést kérek azért, hogy azt gondolom, hogy szerintem ez így nincs jól.

tegnap este azért jött nekem, mert sült krumplit sütöttem és rántott húst, és olaj szag lett a lákásban.

Amikor a nyitót írtam, azt gondoltam, hogy ez mások szerint sincs jól, és a jog szerint sincs jól. Hát érdekes fordulat, hogy de mégis.

Nem hiszem hogy egyedül vagyok ezzel a dologgal, biztos vannak még jó páran akik ugyanebben a cipőben járnak, de ha azt hiszi bárki hogy ez vígasztal, hát nem, Sőt, dühít.

kisrita # 2007.07.24. 14:21

Vzoli!

Na azért akkor akkorát nem tévedtem :-) "A többi jó"

Bocsánat rosszul értelmeztem amit olvastam ( a haszonélvező birtokol, szedi a terheket és élvezi a hasznokat. )
Csak azt nem értem - nálunk volt ilyen eset - amikor a haszonélvező odafogadott " albérlőt" akivel aztán meggyűlt a lakóközösség baja. Na persze a tulajt vették elő, ő hiába mondta hogy a mama a haszonélvező és ő fogadta oda -akkor ott egy ügyvéd azt mondt ahogy akkor is a tulaj a felelős az " albérlőért". Volt is balhé, mert a tulaj kirakta az albérlőt reggel , a mama meg este visszafogadta, mert "neki ehhez joga van "címen.

Ezek szerint a haszonélvező bármit megtehet - következmény nélkül? Mnt pl a szóban forgó esetben.( sekula )

Jupiter # 2007.07.24. 13:22

Mitől kéne téged megvédeni? Önmagadtól? Mert önmagadtól csak te tudod magadat megvédeni. Ha ilyen szinten veszélyesnek érzed a helyzetet, akkor költözz el, mivel ez a másik választásod. Nincs harmadik, negyedik, vagy tizenötödik. Lehet, otthon nyekeregni, hogy neked rossz. De azt értsd meg, hogy a törvények és jogszabályok alapján ez a helyzet és kész. Ha félsz önmagadtól, a benend élő dühtől, akkor neked kell felállnod, mert a nevelőapádat senki nem fogja erre kényszeríteni.

sekula # 2007.07.24. 09:42

Szia Vzoli!

Válaszokok néhány mondatodra:

"És ne állítsd be a helyzeted úgy, mintha nem lenne más lehetőséged. Mert bizony van."

Nem így állítom be, hanem így gondolom.

"Nekem ugyanúgy mostohaapám volt, mint neked. Enyhén szólva nem volt felhőtlen a viszonyom vele; mint neked."

Szerintem bár nem ismerjük egymást, de közel sem lehetett olyan a kapcsolatod a nevelőapáddal, mint amilyen nekem, mert akkor megértenéd, hogy mi az ami bosszant engem.

"Ha az életem minden nagy problémájához így álltam volna hozzá mint te, akkor ma már vzoli vezetné a tömeggyilkosok listáját a világban, messze megelőzve a második helyen állót."

Vzoli, pont azért írtam ide, ezért hívtam fel a zsarukat, ezért kértem lelkisegélyszolgálat segítségét, mert nem akarok bökni. Bökni egyébként sem akarok, maximum visszacsapni. Az is sülhet el rosszul. Ha olyan lenne a hozzáállásom mint a fenti megjegyzésedben, akkor a nevelőapám már szívószállal enné a húslevest. És ha nem így gondolkodnék dolgokról mint ahogy, akkor is ez lenne.

"És viszonylag kevesen teszik úgy fel a kérdést, hogy miért nem akadályoz meg engem a jog abban, hogy fenjem a kést, és döfjek."

Olyan lehetőséget kerestem ami megvéd, és nem olyat ami kiszedi a kezemből a bökőt, mert a Btk pl ilyen.

vzoli # 2007.07.24. 04:29

Sekula!

A nyitó-hozzászólásod utáni első hozzászólásban már válaszolt neked egy gyakorló jogász; idézem:

Kérhetnéd a közös tulajdon megszüntetését, de mivel valószínűleg a nevelőapádnak haszonélvezete van a tulajdonrészeden, sokra azzal sem mész.” (Kovács_Béla_Sándor, 07.16. 17:27)

Hidd el, hogy ha ennél lenne számodra kedvezőbb, bővebb jogászi válasz a problémádra: akkor a fórumrészt olvasgató jogászok (és maga KBS) ezt már rég közölte volna veled.

Ezzel kapcsolatban meg (sekula, 07.23. 23:44) :

annyit szeretnék tudni csak, hogy hogyan védhetem meg magam vele szemben anélkül, vagy azt megelőzve, hogy egyszer ennek a szituációnak tragédia legyen a vége.

Szóval, ezzel kapcsolatban meg nem tudok mondani neked semmi bővebbet, mint amit már korábban is írtam.

Legfeljebb annyit, hogy albérletben kezdtem az életem, gyakorlatilag nulláról, és most már saját tulajdonú lakásom van (igaz, még jópár évig törlesztenem kell a bank felé).

Az élet úgy alapjában nem a hosszútávú, végleges, stabil megoldásokról szól, hanem a bizonytalanságról, a kockázatvállalás szükségességéről, a szerencséről (de gyakrabban szerencsétlenségről), és a küzdelemről. Ebben az országban sajnos nagyon kevesen vannak, akik ennek ellenkezőjét tudják elmondani.

Értsd meg: senki nem fogja majd le a kezedet, ha bökni akarsz a bökővel. És a felelősség is kizárólag a tiéd lesz, ha böksz.

És ne állítsd be a helyzeted úgy, mintha nem lenne más lehetőséged. Mert bizony van. Mint ahogy nekem is volt. Nekem ugyanúgy mostohaapám volt, mint neked. Enyhén szólva nem volt felhőtlen a viszonyom vele; mint neked. Ugyanúgy a semmiből kezdtem, mint neked kell. És még százezrek vannak így ebben az országban.

És viszonylag kevesen teszik úgy fel a kérdést, hogy miért nem akadályoz meg engem a jog abban, hogy fenjem a kést, és döfjek.

Ha az életem minden nagy problémájához így álltam volna hozzá mint te, akkor ma már vzoli vezetné a tömeggyilkosok listáját a világban, messze megelőzve a második helyen állót.

sekula # 2007.07.23. 21:44

Szia Jupiter, köszönöm neked is hogy írtál.

De felejtsük el egy kicsit ezt a lakás témát.

Arra a rövid és egyszerű kérdésre vagyok kíváncsi, annyit szeretnék tudni csak, hogy hogyan védhetem meg magam vele szemben anélkül, vagy azt megelőzve, hogy egyszer ennek a szituációnak tragédia legyen a vége.

köszönöm szépen.

Jupiter # 2007.07.23. 21:08

Lassan és érthetően elmondom, jogilag gyakorlatilag nem tudsz semmit. Talán kérheted esetleg bírósági úton a tulajdonrészed megváltását, de ennek a pernek pénzügyi vonzata is van, méghozzá előre. Ráadásul a haszonélvezet miatt gondolom nem kapnál túl sokat.

sekula # 2007.07.23. 20:01

Hermina és Vzoli még egy rövid kérdésem van. Ha elmegyek albérletbe, és miután kifiztem a díjat és a rezsit, és marad annyi pénzem, hogy kajáljak és tisztálkodjak egy hónapig, hogyan lehet így egyről a kettőre jutni? Pl spórolni mellette, hogy legyen 2-3 millió forintom néhány éven belül, ami alapja lehet egy lakás hitelnek? Nem arra gondolva hogy holnap és holnap után mi lesz, hanem arra, hogy mi lesz mondjuk 4-5 év múlva. Lehet hogy tapasztalatlan vagyok, vagy fiatal, vagy egyszerűen csak béna, de ezt akkor sem tudom...
Hogy lehet így egyről a kettőre jutni???????

sekula # 2007.07.23. 19:40

Szia Hermina!

adok haza a fizetésemből rendesen, ha erre kérdeztél rá.

A házunkban 4 szoba van, egyik az enyém, második a nevelőapámé, egy harmadik nagyobb szobában lakik a középső és a legkisebb húgom, a negyedikben lakik a legnagyobb.

Hermina, ahogy Vzoli is, totál félreértesz. Én itt nem sajnáltatni akarom magam, én törvényes keretek közt keresek megoldást, a problémámra, mert nem akarom egy szép napon szét verni a fejét. Idézek egy korábbi irásból:

"én nem menekülni és elfutni akarok egy szemét ember elől, hanem valamilyen jogilag tiszta módon szembe nézni vele, ezért jöttem jogi fórumra. A problémám nem az hogy otthon (már megint ezt a szót használtam) lakom ilyen körülmények között, (ez a probémám következménye) hanem az hogy a nevelőapám olyan aljas szemét, amilyen." ez a PROBLÉMA !!!!

A PROBLÉMÁRA keresek MEGOLDÁST.

Én tényleg nagyon hálás vagyok érte, hogy írtok ide, de Te is és VZoli is arról írsz, hogy a nevelőapámnak így meg úgy mennyire jó, mennyire stabil a helyzete, és én meg rohadtul nem tehetek semmit, csak fogjam be a számat, és húzzak el otthonról. Lehet hogy igazad van abból a szempontból hogy 26 éves vagyok, de lakást venni nem tudok, az albérleti megoldásról, amit szintén nem tudok kifizetni lentebb már leírtam a véleményemet. Nevess ki, de még nem tudok bevállalni albérletet. egy ilyen albérlet egyetemistákkal meg nem tudom még hogy, csak alternatív (időszakos) megoldás, és az alternatív megoldás hosszú távon nem megoldás. és főleg nem oldja meg a problémámat. Ezt vagy megérted, vagy nem, de egyenlőre így van.

AZÉRT ÍRTAM IDE, MERT NEM AKAROM SZÉTVERNI A FEJÉT, ÉS NEM AKAROK SITTRE KERÜLNI EZÉRT. NEM ÉN SZEMÉTKEDEK VELE, NEM PROVOKÁLOM, AZ EMBERT ZAVARJA HOGY LÉTEZEM. ÉS MIVEL A SITTEN JOBB, MINT EGY HÍD ALATT, EZÉRT EMIATT EZ LESZ ELÕBB UTÓBB MÉGISCSAK, HACSAK VALAKI VÉGRE FEL NEM FOGJA ÉS ARRA NEM VÁLASZOL, AMIT KÉRDEZTEM, HOGY ÉN MIT TEHETEK JOGILAG! MERT AMIKET CSINÁL, AZ ALJAS ÉS UNDORÍTÓ ÉS MINDEZT KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL TESZI!!!

Egyébként a saját sorsomon való mozdítással kapcsolatban még valami, pl tervezek egy vállalkozás elindítását, és azért nem kapok vállalkozói igazolványt, mert hogy a székhely bejegyzéshez kell a nevelőapám beleegyezése, Õ meg elhajtott a búbánatba. Úgyhogy erről ennyit, most az ismerőseim közül kérdeztem néhányat, de halott ügy.

hermina # 2007.07.23. 18:24

sekula
Nagyon sok fiatal, otthagyja a saját szüleit, mert esetleg szűknek bizonyul a lakás több felnőtt számára, vagy, mert önálló akar lenni. Nem tudom mekkora az a lakás, ahol 5 felnőtt ember él együtt és viseli el egymást nap, mint nap, a lakás mekkora részét foglalod el? Arról sem írtál, hogy mennyivel járulsz hozzá a költségekhez. Egyébként, akkor tesz ki a mostohaapád a lakásból, amikor csak akar, és megteheti, hogy utána többet be sem enged. Joga van hozzá. Nem kell neked elviselni azt az embert, aki szívességből megengedi, hogy ott lakj. Egy 26 éves fiatalember az önsajnálaton kívül mozdíthatna a saját sorsán.

vzoli # 2007.07.23. 18:00

Kisrita!

Azt hiszem, erre (07.23. 19:27) írna a jogászok közül KBS a szokott iróniájával valami olyasmit, hogy ennek azért talán fuss neki még egyszer, mert még a nem létező vesszők is rossz helyen vannak benne.

(Mert annak amit írtál, kb. annyi a valóságtartalma, mint - a korábban említett - Mónika-showban - a Colgate-reklámember.)

A teljes ingatlan(részen) haszonélvezeti joggal bíró haszonélvező úgy kirakhatja a tulajdonost, mint a sicc.

Az ingatlan(rész) úgy eladható a haszonélvező beleegyezése nélkül, mint a sicc. (Nyilván a piaci árnál kevesebbért, hisz' haszonélvezettel terhelt tulajdonjogról van szó.)

A haszonélvező akár lakásbérleti szerződés keretei között is hasznosíthatja azt az ingatlant, amelyen haszonélvezete áll fenn. (Ennyit a tulajdonos beleszólási jogáról a befogadással kapcsolatban.)

A többi helyes volt.

kisrita # 2007.07.23. 17:27

Na erre inkább nem írok semmit

De a haszonélvezetről: az nem azt jelenti hogy kirakhat téged TÖRVÉNYESEN ! Az azt jelenti hogy az ő belegyezése nélkül nem adható el a lakás még ha az összes tulajdonos akarja is! Sőt ! nem is fogadhat oda akárkit aki neki tetszik a tulajdonos(ok) belegyezése nélkül.

sekula # 2007.07.23. 15:58

Sőt, lehet hogy ugyanabba a cellába kapsz helyet a betörőd mellé :-) De ez tényleg annyira nevetséges. Nincs az a jogi formula, amivel az ember megvédheti magát egy ostoba elmeháborodott emberrel szemben, sőt, még inkább őt védik a törvények és jogszabályok. Hát azt hiszem, akkor marad a Mónika show, vagy a Balázs show, és nézzük meg ki van a fal mögött :-) ez csak vicc volt persze :-) De ez tényleg nagyon gáz a Tisztelt Magyar Jogalkotásban.

Azért néhány idézet az Alkotmányból :

"Mindenkinek joga van személyisége szabad alakításához, testi, erkölcsi és szellemi épségének tiszteletben tartásához."

"Senkit sem szabad kínzásnak, embertelen, megalázó, kegyetlen, az emberi méltóságot sértõ büntetésnek vagy bánásmódnak alávetni."

"Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz."

"Mindenkinek joga van a tulajdonhoz és az örökléshez."

"Minden ember jogképes és a törvény elõtt egyenlõ."

"Alapvetõ jogait jogszerû eszközökkel mindenki maga is megvédheti. E jogok megsértése esetén mindenki bírósághoz fordulhat."

kisrita # 2007.07.23. 07:41

Hát kérem ez a magyar jog.
De ha betörnek hozzád és esetleges bántalmazod a betörőt, hogy megvédd azt amiért egy életen árt gürcöltél - akkor is tégen állítanak elő, hurcolnak meg, sőt még le is ültethetnek mert szegény betöröt súlyosan testi sértetted. De ha a kutyád harapja meg akkor is....
Na most akkor mit mondjak ezek után?
Mert az ártaltanság védleme mindekit megillett ugye.........

sekula # 2007.07.21. 20:15

Tehát neki vannak jogai, sőt csinálhatja tovább az aljas baromságait mindenféle következmény nélkül, nekem nincsenek jogaim, még annyi sem, hogy védjem magam vele szemben. Viszont ha nem akarok olyat csinálni aminek tragikus vége lenne, jobb lenne ha elhúznék otthonról, sőt, akár az utcára is tehet egy olyan lakásból amiben résztulajdonom van. Az eszem megáll. Ez egyszerűen nevetséges. Én mindíg igyekeztem rendes ember lenni, pontosan azért, mert sosem akarok olyan ember lenni mint amilyen ő. De ha a jog sem véd meg akkor mi marad? Ezért lőtte le néhány éve az a kislány az apját, aki csúnyán bántalmazta őt is meg a rákos anyját. Ott is mindenki csak nézte, hogy mi történik, senki nem csinált semmit, viszont utána mégis mennyien elítélték azt a kislányt és mindenki azt mondta okosan, hogy nem ez a megoldás. Hát, szépen vagyunk.

vzoli # 2007.07.21. 06:15

Sekula!

Van azért még valami, amit nem árt tudnod.

A 07.16. 22:23-as hozzászólásodban írtak alapján (hogy 1/8-ad tulajdonrészed van), feltételezem, hogy az az eset áll fenn, amit a 07.16. 18:42-esben vélelmeztem. Nevezetesen, hogy édesanyád és mostohaapád fele-fele arányban voltak tulajdonosai a lakásotoknak. Akkor viszont a mostohaapádnak haszonélvezeti joga van az édesanyádtól örökölt tulajdonrészeden is. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy akkor tehet ki téged a lakásból, amikor csak akar. Lehet, hogy jelenleg nem akar, mert ott vannak a húgaid, és arra gondol, hogy szerezne náluk jó néhány erkölcsi fekete pontot, ha meglépné ezt veled (a lányai testvérével) szemben. De a húgaid előbb-utóbb felnőnek, esetleg továbbtanulnak, férjhez mennek; vagyis egyenként elhagyják majd a szülői házat. Aztán te ott maradsz a mostohaapáddal, akivel a konfliktusaid csak tovább éleződnek, és aki talán már egyre kevésbé akar figyelemmel lenni a lányainál szerezhető erkölcsi fekete pontokra. (Ha meg esetleg még nincs tisztában a házastársi haszonélvezethez kapcsolódó jogosultságaival (amit azért valahogy erősen kétlek), akkor meg előbb-utóbb kiokosodik ebből is, mert ez az ország tele van "jóakarókkal", akik bármikor szívesen nyújtanak segédkezet mások genyóságaihoz.) Azt meg, hogy a mostohaapádat mikor viszi majd el az ördög: az előre igen nehezen kiszámítható. Lehet, hogy csak 107 éves korában.

Csak azt akarom mondani, hogy azért azt ne hidd, hogy a jelenlegi helyzet (az együttélés) - a bizonytalansági tényező nagyságát tekintve - feltétlenül ezerszer jobb, mint az esetleg szóba jöhető egyéb alternatívák. Úgymond jogilag jelenleg abban a lakásban sem vagy biztonságban, ahol felnőttél, és amely fele részben az édesanyádé volt.

Egyébként igazad van abban, mit az albérletről írtál kisritával együtt. Az is igen kellemetlen szituációkat eredményezhet. Akár anyagilag, akár az együttélést tekintve, akár egyszerűen azt, hogy a főbérlő/tulajdonos felmondja a határozatlan időre kötött albérletet, és akkor egy viszonylag rövid időn belül kell az embernek ismét tetőt keresni a feje fölé, miközben fél napokat dolgozik, és ezeregy más elintéznivalója is van.

Ez teljesen így van. Az albérlet nem más, mint a hajléktalanságnak egy némileg kultúráltabb formája. Épeszű ember nem rendezkedik be állandó albérlet-létre; hanem kitörni igyekszik abból.

De az is igaz, hogy jelenleg szívességi lakáshasználó vagy a legnagyobb ellenséged jóindulatára hagyatkozva.

Mindezt nem azért mondom, hogy feleslegesen riogassalak; hanem azért, hogy a saját jövődet tekintve átgondolt döntéseket tudjál majd hozni.

sekula # 2007.07.20. 04:29

Még néhány szó a külön költözésről,

"nehéz bevállalni a "lesz ami lesz" -re meg a "majd csak lesz valahogy"-ra amikor nem számíthatsz majd senkire ha sz..ban leszel."

Ezt pontosan így gondolom én is, + anyagilag sem állok tip-top, én általában hosszú távon gondolkodom, és egy ilyen albérlet egyetemistákkal meg nem tudom még hogy, csak alternatív megoldás, és az alternatív megoldás hosszú távon nem megoldás.

És hogy TISZTA LEGYEN Vzoli, mert nem érted mit szeretnék, én nem menekülni és elfutni akarok egy szemét ember elől, hanem valamilyen jogilag tiszta módon szembe nézni vele, ezért jöttem jogi fórumra. A problémám nem az hogy otthon (már megint ezt a szót használtam) lakom ilyen körülmények között, hanem az hogy a nevelőapám olyan aljas szemét, amilyen.

Mert egyébként hosszú távú megoldás, ami megváltoztatná ezt a "jóembert" az lenne, hogy jól összetörni testileg egy baseball ütővel amíg annyi fájdalmat nem érez, hogy tényleg úgy istenigazásból be nem pánikol, és könyörgőre nem fogja dolgot, hogy haggyam már abba, aztán lelkileg jól összetörni, míg el nem jön az a pillanat, amit a hívő emberek úgy hívnak, hogy megvilágosodás pillanata, hogy újraértékelje önmagát, és rájöjjön hogy milyen ember valójában, és utána újraépíteni a személyiségét.

Na hát ez lenne egy MEGOLDÁS. A megváltozás. a megoldás csupa nagy betűvel, ami a PROBLÉMÁT oldja meg. nem pedig egy alternatív valami, amitől a PROBLÉMA meg marad, maximum egy kis időre nem érzékelem annyira mint most.