élettárs+vagyonmegosztás


mindfoglalt # 2008.03.18. 20:33

Köszönöm szépen gyors válaszod :)
Az ex öccse saját életét éli a családjával, az anyukának meg hol volt munkája hol nem (iszik és dohányzik)...
Nincs mindenről számla, de amiről van, annak a fele is több százezer forint.
Az mindegy hogy kettőnk közül melyikünk neve van a számlákon? (van amin az enyém, van amin az övé)

monalisa1 # 2008.03.18. 20:26

Az ott élésed alatt a házra ráköltött felújítás, korszerűsítés számlákkal igazolható költségeinek felét követelheted az életársadtól, de neked kell tudni bizonyítani, hogy ezen kiadásokhoz a tulajdnostársak egyáltalán nem járultak hozzá a sajátjukból. (Tehát ha jogvita lesz a dologból, akkor mindhármójukat perbe kell hívnod, úgymint I.r. alperes, II.r. alperes, III.r.alperes.)

Az autó bár az ő nevén van, de gyakorlatilag közös volt az élettársi vagyonközösség alapján.
Így az autóra befizett előleg felét valamint az eddig fizetett részletek felét, valamint a kötelező biztosítás eddigi havi díjtételeit úgyszintén követelheted tőle.

Ha sehogy sem tudtok dülőre jutni a tartozás dolgában, akkor bíróságon keresztül fizetési meghagyást adjál be - a követelt érték 3%-át kell illetékként befizetni -, ha ellentmond akkor a további 3%-ot még, és egyben per lesz a dologból.

Ha nem tud(nak) fizetni, a tartozással egyezően jelzálogot tesznek az ingatlanra.

mindfoglalt # 2008.03.18. 19:56

Segítséget szeretnék kérni, hogy érdemes-e Bírósághoz fordulnom:
Volt élettársammal 13 évet éltünk együtt, kisfiunk most 7 és fél éves. Lassan két éve, hogy külön költöztem a fiammal. Van jogerős bírói végzésem a gyermekelhelyezésről, -láthatásról és a GYTD fizetésről. A kapcsolatunk nem normalizálódott ezidáig (esélyét sem látom).
Beszéltem egy pszichológussal, aki azt mondta, hogy a vagyoni dolgokat is rendezzük le, mert akkor talán rend lesz az "új" életünkben.
Közös lakásunk nem volt, albérletben éltünk, majd az anyukájával (családi házban) 10 évet. A házuk fele az anyjáé, 1/4-1/4 rész exé és az öccséé.
Amíg ott éltünk, addig a pénzünket oda költöttük az ő házukba. Bevezettük a gázfűtést 950 ezerért, ablakcsere, padlócsere stb.
Amikor eljöttem elhoztam azokat a dolgokat, amiket úgy ítéltem meg, hogy engem illet, bizonyítani is tudom, hogy mit, miért hoztam el és miből "vettük".
Amiket az ex akart megvenni annak idejét, azt mind otthagytam neki (műszaki cikkek stb.)
Vettünk egy új autót is, ami az ex nevére került. Közösen fizettük, de nem voltam se kezese, sem tulajdonos társa. Azért tudtuk megvenni, mert az én keresetem annyival volt több, mint az autó törlesztése. Mindig is én kerestem többet.
Mikor eljöttem ezt is nehezményezte, hogy én nem fizetem tovább az autó törlesztés felét - amit ő használt (még jogsim sincs).
Magyarán én fiezettem azt az autót, ami az ő tulajdona. Kölcsönt vettem fel a gázszerelésre, amit otthagytam nekik és az ingatlanuk értékét növelte meg stb.
Van egy robogó a nevemen, a mai napig is én fieztem a KGFB-t rá, nálam az adásvételije is, de nem adja oda.
Van-e valami esélyem arra, hogy ezekből a "befektetésekből" valamennyit megítéljen nekem a Bíróság? Tényleg érdemes ezeket is rendezni?

ObudaFan # 2008.01.30. 16:47

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

hablea # 2008.01.30. 15:28

Ha nem jelenik meg az ügyvéd előtt akkor a közös tulajdon megosztását nem tudjátok megegyezéssel rendezni, így bírósághoz kell fordulnod, ha egyáltalán közös tulajdonnak számít mindaz amit annak írtatok a tényvázlatban.

paris # 2008.01.30. 15:17

Tisztelt Hozzáértő!S.O.S. SEGÍTSÉG!

A problémám amit nem látok át a következő:
Élettársi kapcsolatban éltem 4év 8 hónapig.Szétmentünk.Ügyvéd+1 tanu előtt rögzítettük, hogy az élettársi kapcsolatot megszüntettük.Ettől eddig tartott.Két közös vagyonuk 1 ház 1 autó.Én nem tartok igényt a házra, sem az autóra.A ház 1/1 tulajdonban a nevemen van a hitelben élettársam nem kezesem, sehol nem szerepel a neve.Az autó pedig 1/1 arányban az Ő nevén van.Elismertük mégis egy TÉNYVÁZLAT című dokumentumban, hogy mind kettőt a közös élettársi kapcsolatban közös gazdálkozási együttélésben szereztük,a lakáshitelt is közösen adjuk vissza.
Két dolgot kötöttünk ki,
1.VOLT élettársam vagy megváltja 1/2arányú részét a házban-leírtuk, hogy kb.mennyit ér a ház-
2.Vagy közösen értékesítjük és fele-fele arányban osztozunk, és közösen fele-fele arányban adjuk vissza a hitel.
3. Az autót eladási árát fele-fele arányban elosztjuk, vagy egyikünknél marad és ennek megfelelően beszámítjuk a megváltás árába, ha élettársam igényt tart a házra.

A döntést nem tudta élettársam meghozni,1 hónapot kért-ezt is rögzítettük a tényvázlatba.

Elkezdett vádaskodni, hogy majd nem jelenik meg az ügyvéd előtt, meg így húzza meg úgy húzza, mert tudja pénz nélkül nem tudok új életet kezdeni így visszaköltözöm a szüleimhez.

Kérdésem:ha nem jelenik meg 1 hónapon múlva az ügyvédnél, akkor vehetjük úgy hogy nem akarja megváltani a részét, és így ELKEZDHETEM ÁRÚLNI EGYEDÜL?Ha eladom mivel ő sehol nem szerepel a ház papírjain eladhatom esetleg bármiféle aláírása nélkül és a pénz felét ami őt illeti -pedig ügyvédnél letétbe helyezem.EZ MŰKÖDIK, vagy tényleg elhúzhatja évekig amit egyszer már tényvázlatban ügyvéd előtt rögzítettünk és aláírtunk?

ObudaFan # 2008.01.25. 20:16

Ha jól értem, akkor az "összeköltözésig" szerzett vagyon az külön külön megilleti mindkét felet. Az utána szerzett vagyon az közös, mégpedig a hozzájárulás arányában.
Itt akkor nem számít hogy ki nevén van a ház, ki nevén van a az építési engedély a bővítésről, ki nevén van a kölcsön, mert mindent költséget közösen fizetünk.?

Igen, jól érted, de csak akkor, ha a Ptk. szerinti élettárs fogalomnak megfeleltek. Ezt pedig vita esetén az köteles bizonyítani, aki ezt állítja.

e.imi # 2008.01.24. 20:35

Igen, a kölcsön címe lakásbővítés.
A páromnak csak az ideiglenes lakcíme ez az ingatlan és ekkor így volt ide bejelentkezve. Neki is van saját lakása, és onnan nem akartuk, hogy kijelentkezzen.
A gyerek a kölcsön felvételekor már meg volt.

Kontár # 2008.01.23. 22:26

hopp, most olvasom, született gyermek is.


...a kontár

Kontár # 2008.01.23. 22:26
  1. A kölcsön címe kifejezetten lakásfelújítás?
  2. Az élettársad be volt jelentve az ingatlanodba?

...a kontár

e.imi # 2008.01.23. 22:04

Köszi a választ.

Ha jól értem, akkor az "összeköltözésig" szerzett vagyon az külön külön megilleti mindkét felet. Az utána szerzett vagyon az közös, mégpedig a hozzájárulás arányában.
Itt akkor nem számít hogy ki nevén van a ház, ki nevén van a az építési engedély a bővítésről, ki nevén van a kölcsön, mert mindent költséget közösen fizetünk.?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.15. 07:02

Azt csak szakértő tudja megmondani. A jelenértékből le kell vonni a különvagyonod értékét; a különbözetet a vagyonszerzéshez való hozzájárulásotok arányában kell megosztani köztetek.

e.imi # 2008.01.14. 23:46

A következő kérdésem lenne:
Van egy saját házam, a saját nevemen.Még az élettársi kapcsolat előtt vettem. Az élettársammal (nincs élettársi szerződés) közösen vettünk fel kölcsönt a ház bővítésére.(Az építési engedély a a nevemre szól.) Ő adóstárs lett. (Közben született gyermek is.) Mindent közös számláról fizetünk, a kölcsönt is. Ha esetleg elválnak útjaink, Őt mennyi rész illet meg a házból, a vagyonból?