élettárs+vagyonmegosztás


Kíváncsi222 # 2015.02.04. 11:35

Élettársammal közös lakás vásárlása előtt állunk. Mindketten rendelkezünk különvagyonnal, de közös dolgokra is költöttünk , így nem igazán tudom,milyen tulajdoni arányban lenne érdemes megegyeznünk.
A részletek:
3 éve összeköltöztünk az élettársam saját tulajdonú lakásába. Akkor rendelkezett egy saját autóval. 2 éve örököltem egy ingatlant, amit eladtam. Eladtuk a régi autót, és az árából, valamint az örökségem egy részéből (1,5 millió) vettünk újabb autót, amelynek tulajdonosa az élettársam. Így láttuk egyszerűbbnek, mert kettőnk közül neki van jogosítványa, ő használja rendszeresen, és azóta ő tartja karban. Az örökségem maradékát lekötöttem.
Most el fogja adni a régi lakást, és közös erővel veszünk egy nagyobbat. Nekem jelenleg minden vagyonom az örökségem maradéka (jelenleg 3,8 millió). Egy ideje foglalkozunk az új lakás témájával, és korábbi eszmefuttatásnál az élettársam úgy vélekedett, olyan tulajdoni arány indokolt, amilyen arányban hozzáteszünk. Akkor említettem neki, hogy sok pénzem van az autójában, azt talán bele kéne számolni. Akkor az volt a válasza, hogy az autó nem értékálló dolog, tehát az ingatlannál nem játszik. Az ingatlan az ingatlan...
Most, hogy az ingatlan adásvétel a közeljövőben végbemegy, kezd aggasztani a pénzügy. Helytálló-e az érvelésem, ha azzal állok elő, hogy az autóra adott pénzem tekinthetjük tulajdonképpen kölcsönnek, és ha most visszaadná, azzal is beszállnék az új lakásba? Vagy az autó jelenlegi forgalmi értékéből a korábbi befizetésem arányában rám eső összeget ha kifizetné, annyival többet tudnék a közös lakásba adni.
Volt már másnak is ilyen helyzete, és hogyan sikerült jól megoldani?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.11. 06:10

Szerintem ez csak egyezséggel lehetséges, ítéletben a bíróság nem rendelheti el. Ugyanis ha elrendelné, előállítaná azt a meglehetősen méltánytalan helyzetet, hogy az egyik fél elveszíti a tulajdonát, közben pedig a hitelezővel szemben továbbra is felel.

ObudaFan # 2014.11.10. 21:36

Hát, ebből a leírásból ezt lehetetlen megmondani.

Az első lépés: a bíróság megállapítja a tulajdoni arányokat, ha itt bármilyen vita van azzal kapcsolatban, hogy van-e valakinek különvagyona benne.

Aztán ha vita van a lakés értékéről, igazságügyi szakértő megállapítja az értéket.

Aztán meg kell nézni, hogy a lakás értéke a még fennmaradó hitelre nyújt-e fedezetet. Ha igen, akkor a bíróság hajlandó lesz arra, hogy a még jövőben esedékes törlesztőket is levonja abból, ami megváltási árat kellene fizetned a volt férjed felé (amit az elköltözése óta kifizettél a banknak, annak a felével mindenképpen el kell számolnia). Ebben az esetben a bíróság ki fogja mondani, hogy a jövőben az egymás közti viszonyotokban te vagy köteles fizetni a hitelt.

kisnemoni # 2014.11.10. 14:43

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel három és fél éve külön háztartásban élünk, a két kiskorú gyermekünk az én háztartásomban él, valamint velem él a férjem már nagykorú gyermeke is. A családi házunk közös, még 11 év hitel van rajta, amit különélésünk óta egyedül fizetek. Gyerektartásként saját szántából 10-12 e ft-ot fizet havonta. A láthatás nincs szabályozva, jön, amikor akar... A vagyonmegosztást nem tudjuk lerendezni, ő a barátnőjével most vett közösen egy családi házat, amelynek a vételárától 10%-kal többet ajánlottam megosztásként, de nem egyezik bele, mert nem fogadja el, hogy a mai érték - hitel adja az osztható vagyont, és annak a fele meg sem közelíti az általam ajánlott értéket...
Mire számíthatok a Bíróságtól, kerülhetek akár utcára is a gyerekekkel, ha nem fogadja el a férjem az ajánlatomat? Magasabb összeget nem tudok megoldani, így is jelentős terhet fog rám róni ez az egész... Van-e javaslata a T. Szakértőnek arra vonatkozóan, hogy érdemes-e Bírósághoz fordulnom a válás és vagyonmegosztás miatt?
Megtisztelő válaszát megköszönve tisztelettel: kisnemoni

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.09. 07:54
  1. A kedvezményezett. Ha nincs külön megjelölve, akkor az örökös a kedvezményezett.
  2. Nem vagy egy kicsit paranoiás?
  3. Azok is az örökösöké, csak éppen vita esetén bizonyítani kellene, hogy léteztek (léteznek), hogy a hagyatékba tartoznak és hogy a volt élettárs birtokában vannak.
  4. Ami a tied, azt jogod van birtokba venni. (De l. a 3. pont.)
  5. Az élettárs nincs benne a törvényes öröklés rendjében.
minnie0 # 2014.11.09. 07:22

1.És ha esetleg volt életbiztosítás akkor az kié? Ha nem a hagyaték része?

2.Ha nála van az eredeti halotti anyakönyvi kivonat azzal tud valamit kezdeni ellenem?
Tud-e bármi olyat intézni amivel az örökösödést befolyásolja?

3.Azok az ingóságok amelyeket nem ír bele a leltárba,de tudjuk ,hogy édesapámé,azzal mi lesz ?

4.Milyen jogai vannak neki? Pl.ha édesapám iratait,szerződéseit,banki papírjait,bankártyáit el szeretném hozni a lakásból megtehetem-e?

5.Semmi esetre sem örökös?Akkor sem ha már 7 éve együtt éltek,mint élettársak?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 21:05

Egyrészt ha beírja magát akkor ő is örökös?
Nem. Attól nem lesz örökös.

(Az életbiztosítási összeg nem része a hagyatéknak.)

minnie0 # 2014.11.06. 20:30

Megérkezett a jegyzőtől az adatfelvételi lap.Az élettárs kapta meg,szólt,hogy adataimat adjam meg a többit ő kitölti.Fel kell sorolni,hogy kik az örökösök,saját magát is beírja,illetve le kell írni az édesapám vagyoni helyzetét:ingatlan,ingóság,bankbetét ,biztosítás stb.Egyrészt ha beírja magát akkor ő is örökös?Másrészt mi van ha nem kerül valamilyen adat a vagyonról az iratra? Akkor azzal mi a helyzet?pl.van egy biztosítás ami nem kerül fel a leltárba,mert az élettárs nem tünteti fel,én meg nem tudok róla,akkor azzal mi lesz?Eltűnik,az élettársé lesz?

ObudaFan # 2014.11.04. 18:57

A jegyző nemigen. A közjegyző is leginkább akkor, ha megjelölöd, hogy melyik bankot, biztosítót, stb-t keresd meg.

minnie0 # 2014.11.04. 14:34

Tehát a jegyző lekéri, hogy volt-e biztosítása, megtakarítása, nyugdíjpénztári megtakarítása, banki megtakarítása stb?

ObudaFan # 2014.11.04. 14:25

Ne haragudjon, hogy ennyit értetlenkedem, de ki készíti el és mi alapján a hagyatéki leltárt?

A jegyző (praktikusan az önkormányzat hagyatéki előadója). De ő sem vállal felelősséget azért, hogy az teljes. És aztán a közjegyző előtti eljárásban a közjegyző sem.

ObudaFan # 2014.11.04. 14:11

Gém

Konkrétan nem ezt szabályozza a törvény, hanem a vagyonszaporulattal való elszámolást, illetve a jogalap nélküli gazdagodás szabályait. Ezekből viszont véleményem szerint levonható az a következtetés, hogy ezzel is el kell számolni.

minnie0 # 2014.11.04. 13:27

Ne haragudjon, hogy ennyit értetlenkedem, de ki készíti el és mi alapján a hagyatéki leltárt?

Amit nem értek még mindig, hogy honnan, miből tudom meg, hogy mi az örökség konkrétan.Értem, hogy a hagyatéki leltárból, de mi alapján és ki készíti el a hagyatéki leltárt.

Édesapám iratai nem nálam vannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 13:04

A hagyaték leltárból. (De az sem feltétlenül teljes.)

minnie0 # 2014.11.04. 12:10

Akkor nem tudom visszautasítani az örökséget, tehát ergo én vagyok az örökös. Honnan tudom meg, hogy mi az örökségem?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 12:00

Igen, az aki a törvényes öröklés rendjében követ. (De mint mondtam, a legtöbb ingóság szóba sem kerül a hagyatéki eljárásban, ha senki nem feszegeti.)

minnie0 # 2014.11.04. 11:51

És honnan tudom meg, hogy mi az örökség? Pl. autóról tudok, az utolsó fizetéséről tudok még.....egyéb másról nem.

Nem mondhatok le az örökségről az élettárs javára?

Ha visszautasítom az örökséget akkor ki kapja? Az örökösödési ágban következő?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 11:34

Lemondani nem tudsz, csak a hagyatékot visszautasítani, de akkor meg nem az élettárs kapja. (Az ingóságokat - néhány kivételtől eltekintve - nem leltározzák hivatalból.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 11:33

Nem örökös. Sőt, ha legalább részben fizette a temetés költségeit, akkor éppenséggel hagyatéki hitelező.

minnie0 # 2014.11.04. 10:07

Tisztelt hozzáértő fórumozók!

Édesapám elhunyt. Élettársi kapcsolatban élt 10 éve. ( papír nélkül) A halotti jegyzőkönyveken mindenhol az élettárs szerepel közvetlen hozzátartozónak, temetést intézőnek. A temetést közösen intéztük, anyagilag is. Ha jól tudom a hagyatéki eljárásról őt értesítik,neki kell leltárt készítenie, mivel ő szerepel a papírokon. Sok mindent nem tudok édesapám anyagi hátteréről, ingóságról tudok pl. autó, meg azt is tudom van egy kisebb hiteltartozása( nem milliók), de egyéb dolgairól nem tudok semmit. (pl. biztosítása volt-e, nyugdíjpénztári megtakarítása volt-e stb)

Első kérdésem az lenne, hogy ő örökösnek számít-e ebben az esetben?

Mielőtt bárki azt gondolná nem szeretném kisemmizni az élettársát, jó kapcsolatot ápolunk,de édesapám minden papírja az ő lakásában van ahol éltek.Elég kellemetlen lenne elkérnem a papírokat, mert nem szeretném ha úgy érezné támadni szeretném, de azért jó lenne tudni, hogy mi az örökség konkrétan. (ha csak annyi amennyiről tudomásunk van akkor az összes ingóságról lemondanék az élettárs javára, de mielőtt ilyen döntést hozok jó lenne tudni miről is mondok le)

Mert ha lemondok az örökségről akkor lemondok mindenről.....mi van ha nem derül ki most, hogy pl. volt biztosítása, lemondok és utána derül ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.04. 09:02

Nem létezik.

Beatriii # 2014.11.04. 08:39

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem még, hogy létezik -e olyan élettársi szerződés (nem tudom mi pontosan a neve), hogy leírnánk élettársammal azt, hogy (akár a későbbi házasságkötésünk alatt is), az ő gyermektartásának, későbbi emelési igény esetén az exének semmi köze ne legyen semmilyen bevételemhez, vagyonomhoz... Ha pl. vállalkozni akarok, akkor páromról, vagy rólam ne tudjon több bőrt lehúzni... Nem akarom, hogy mindenünk külön vagyon legyen, csak ami a nevemen van vagy kizárólag az én bevételemet vagyonomat képezze, és mint ex, a gyerektartást ne tudja ez alapján emelni....

Gém # 2014.11.01. 14:56

Köszönöm szépen a válaszát!

Kérdezem, tudna-e adni valamilyen hivatkozási joghelyet, ami már konkrétabban szabályozza a volt élettársak adósságmegosztását?

Köszönöm fáradozását!


Érdekl?dn szeretnék, ha valkinek több végrehajtótól is van követelése, és egy személygépkocsija - rátéve a jelzálog, mindegyik végrehajtótól,

ObudaFan # 2014.10.31. 15:13

Gém

Valószínűleg követelhetsz megtérítést az élettársadtól.

Gém # 2014.10.31. 10:24

Tisztelt Szakértő!

A következő problémámmal fordulok Önökhöz, kérve tanácsukat.

Én egy 9 évig tartó élettársi kapcsolat során, élettársammal közösen, de az én nevemre kértünk 2 millió kölcsönt, magánszemélytől.

Mivel a kölcsönszerződés csak az én nevemre szól, most a visszafizetése is engem terhel.
Pedig bizonyíthatóan a pénzkölcsönt közösen vettük fel, közösen használtuk.
(Volt élettársam két évig munkanélküli is volt, és csak az én jövedelmemből éltünk.)

Én úgy érzem, ha az élettársi kapcsolat alatt megszerzett javak 50%- 50% arányban oszthatók meg, akkor az élettársi kapcsolat alatt szerzett adósságokon is fele-fele arányban kel osztoznunk.

Kérem, szíveskedjenek tanácsot adni, mert nem tartom igazságosnak ezt az egyoldalúságot!

Köszönöm előre is szíves válaszukat!


Érdekl?dn szeretnék, ha valkinek több végrehajtótól is van követelése, és egy személygépkocsija - rátéve a jelzálog, mindegyik végrehajtótól,