Eltartási szerződés felbontása


ObudaFan # 2010.12.13. 17:55

a 2 szülő köthet egyáltalán eltartási szerződést a gyermekükkel? mert a családjogi törvények azt mondják hogy elvileg nem…és ilyenkor érvényét veszíti az eltartási szerződés?

Köthet, semmi nem zárja ki.

Az eltartott ha elmondja a bíróság panaszirodájában hogy sosem felelt meg az eltartás a szerződésekben leírtaknak, hogy történik a szerződés felbontása,van -e erre egyáltalán lehetőség,

Van rá lehetőség, a bíróság megszünteti, ha az eltartott bizonyítani tudja ezeket az állításait. Azonban a feleknek tételesen el kell számolni egymással.

továbbá az elhunyt ingatlan részét már visszakövetelni nem tudja-e?

Azt nem.

lamos # 2010.12.13. 14:55

pontosítok: a paíron ez áll: Tartási szerződés

lamos # 2010.12.13. 14:46

Még az előzőhöz annyi kérdésem lenne hogy a 2 szülő köthet egyáltalán eltartási szerződést a gyermekükkel? mert a családjogi törvények azt mondják hogy elvileg nem...és ilyenkor érvényét veszíti az eltartási szerződés?

lamos # 2010.12.13. 13:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Eltartási szerződésről van szó. A 2 szülő 2000.októbeerében eltartási szerződést kötöttek egyik gyermekükkel az ingatlan fejében. Az ingatlan 50-50% -ban a 2 szülő tulajdona.A szerződésben áll, hogy a napi 3 szori étlezést biztosítani kellene amiből 1 étkezés meleg. Betegség esetén a kezelésekről gyógyszerezésekről gondoskodik.Az ingatlannal kapcsolatos mindennemű költségek felét átvállalja (rezsi, ház karbantartás stb). Az ingatlanban szükséges napi teendőket elvégzi, úgy mint mosás takarítás fűtés. Halál esetén a temetésről gondoskodik.
Az egyik szülő 2007-ben elhalálozott. A probléma a következő.2007-ben a temetést is az életben maradt szülőnek kellett fedezni. 2007-től 2010-ig az eltartó az eltartottnak csak napi egy étkezést biztosított, de volt példa hogy az is elmaradt. Az ingatlannal felmerülő költségeket is az eltartott volt kénytelen állni. Kezelésre az eltartó csak pénz fejében volt hajlandó elvinni az eltartottat. A gyógyszerei kiváltása is hasonlóképp történt. Közben az ingatlan át lett írva az eltartó nevére. Most az eltartott segítséget kért a másik két gyermekétől.Az eltartónak már sokszor szólt hogy szeretné felbontani a szerződést de ő erre nem volt hajlandó, és erről mostanáig csak az eltratott és az eltartó tudott.1 hónapja már az eltartó az eltartottal kontaktusba sem lép.A kérdésem a következő. Az eltartott ha elmondja a bíróság panaszirodájában hogy sosem felelt meg az eltartás a szerződésekben leírtaknak, hogy történik a szerződés felbontása,van -e erre egyáltalán lehetőség, ez körülbelül mennyi időt vesz igénybe és még milyen egyéb dolgokkal jár ez? továbbá az elhunyt ingatlan részét már visszakövetelni nem tudja-e? Egy 87 éves asszonyról van szó akinek minden nap számít hogy ezt még a halála előtt elintézze. Korra való tekintetre van -e valamilyen soronkívüliség? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.12.10. 16:00

A bíróság a tartási szerződést - mindkét fél érdekeinek figyelembevételével - módosíthatja.
Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó átváltoztatását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, a szerződés megszüntetését.
A bíróság a szerződést a felek megfelelő kielégítésével szünteti meg.

evanagyi # 2010.12.10. 12:08

Tisztelt ügyvéd Úr!
Kéréssel fordulok Önhöz.Édesapámmal 2009.évben eltartási és gondozási szerződést kötöttem.
Azóta kapcsolatunk erőteljesen megromlott,az italozás miatt.Több esetben fenyeget,elakar zavarni a alkásból,valótlan állításokkal illet a különböző nyilvános helyeken,valamint kést emelt rám. Mindebben a testvérem is partnere,mivel együtt italoznak.Ekkor elszabadul a pokol,ez nap,mint nap előforduló eset.
Az egészségemben is kárt tettek ezen események,
mivel 2010.szeptember 03-án a sok idegességtől agyvérzést kaptam.Budapestem meg is műtöttek,
jelenleg is az agyi eremben elburkoltan két a ércsomó van,azaz a további agyvérzésnek nagy a valószínűség az idegesség következtében.
Műtéte után sem konszolidálódott a helyzet,sőt egyre romlik.Szabályos üldözésnek vagyok kitéve Apám és testvérem részéről.
Kérdésem,hogy ebben az áldatlan helyzetben felbonthatom-e a szerződést és annak mik a feltételei és esetleges következményei. Beszélgetésünk kapcsán / amikor józan állapotban van / nem volt hajlandó jogos járandóságomat rendezni. / szerződésben havi 25.000 Ft/hó /

Az esemény nem a sajátom,egy kedves ismerősöm problémája,de nem rendelkezik internettel ezért én tettem fel a kérdést.
Várom megtisztelő válaszát,köszönettel.

Juditanna # 2010.12.05. 14:51

Köszönöm válaszukat, ezek szerint folytatni kell az ügyet. Sajnos az eltartott teljes vagyona ( háza és takarékszámlája) ment rá erre a szerződésre, jóhiszeműségére.
Sajnos sok ilyen példa van, hogy az idősek jóhiszeműségét hogyan használják ki egyesek.
Nagyon köszönöm segítségüket. Tisztelettel, további sok sikert kívánok! Juditanna

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.02. 16:40

Vagy az eltartott. Látatlanban nem lehet megmondani, ki tartozik. Neki nyilván nem érdeke forszírozni a dolgot.

ObudaFan # 2010.12.02. 10:20

Ebben a perben kellett volna, de ebben az esetben ezt utólag is kérhetik az eltartók.

Juditanna # 2010.12.01. 18:22

Köszönöm válaszát!
Nem sajnos, nem rendelkezett elszámolásról.
Ez egy újabb per lenne, hogy elszámoltassák őket?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.01. 12:45

Az elszámolásról nem rendelkezett a bíróság?

ObudaFan # 2010.12.01. 10:54

Haláláig teljes joggal használhatja és hasznosíthatja az ingatlant. Nem is köteles beengedni a tulajdonosokat sem.

Juditanna # 2010.11.30. 20:26

Tisztelt Ügyvédúr!
Köszönöm előző válaszát. Pontosítom előző levelem.
2001. március adás-vételi szerződés, papíron pénz nélkül
2001.május eltartási szerződés, melyben a házban lévő ingóságra utalnak az eltartók ( mivel a ház már az ő tulajdonukban volt ekkor)
2008. férje meghalt ( a temetést is az eltartott pénzéből fizették )
Meghatalmazták őket ( eltartókat) , hogy a banknál eljárhatnak, ennek fejében 2008.áprilisában az összes pénzt saját számlájukra tették át.
2010 november életjáradékot nem vállalják, tartási szerződést bíróság bontotta.
Maradt a haszonélvezeti jog a szomszédnéninek.
Ezért kérdeztem előző levelemben, hogy ez mire jogosítja fel?
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2010.11.30. 13:01

Jó lenne nem körülbelül, hanem pontosan tudni, de elképzelhető, hogy ha szeretnéd továbbra is a tartási szerződésben foglaltakat, bizonyítanod kellene, hogy megtévesztés útján íratta veled alá.

editke66 # 2010.11.30. 12:58

Körübelül az h belegyezem, h visszaáljon a törvényes öröklés ésl emondok a tartási szerzodésben foglaltakról.

ObudaFan # 2010.11.30. 12:54

Először is meg kellene tudni, hogy mi áll abban a nyilatkozatban.

editke66 # 2010.11.29. 16:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni
Köttem a szüleimmel eltartási szerzodést, mert a testverem rajuk se nézett es mikor segitséget kértem a szüleim ápolásához akkor közölte h ez a téma nem érdekli. Édesapám 2 éve meghalt elotte 1 évig ágyban fekvo bete volt végig egyedül ápoltam. Édesanyám 2 éven keresztül volt ágyban fekvo beteg ot úgyszintén ápoltam. Édesanyám is meghalt idén. A temetésre eljött a testvérem es a szertartás elott a kezembe nyomott egy papirt h irjam alá, sajnos csak nagyjábol tudom mi volt benne (hiszen teljes sokk alatt voltam édesanyám halála miatt) példányom nincs belole tanuk nem voltak (bár utolag azt ir rá amit akar. felhivott a testvérem h elmegy ezzel a pairral biroságra met nyilatkoztam h lemondok a tartási szerzodésrol és arrol h álljon vissza a törvényes öröklés rendje.
Megteheti ezt? Milyen esélyem van ellene? Visszavonhatom ezt a nyilatkozatot amit akkor iratott velem alá? én eleget tettem a tartási szerzodésnek ápoltam oket és el is temettem mindketott, a testvérem 15 évig rájuk se nézett. Mit tudna tanácsolni mi tehetek?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.28. 19:53

Ez így nagyon zavaros.
Ha előbb megvették a rokonok az ingatlant, és utána kötöttek volna tartási szerződést, akkor az öreg hölgynek kellene az eltartónak lennie, ami nem valószínű. Annál is inkább, mert nem lehet egyszerre tulajdonos és haszonélvező.
Ha mégis a néni volt az eltartott, és ezt a tartási szerződést a bíróság felbontotta, akkor ismét ő a tulajdonosa az ingatlannak. Ezzel viszont a haszonélvezete szűnne meg. (L. mint fent.)

Szóval, légy szíves egy ellentmondások nélküli tényállást közölni.

Juditanna # 2010.11.28. 18:14

Tisztelt Ügyvédúr!
84 éves kedves szomszédnéninek kérnék tanácsot, számára megoldatlan ügyében.
Férje rokonai papíron ( fizetés nélkül, áron alul) megvették a házukat, utána tartási szerződést írtak. A férje azóta meghalt, neki haszonélvezeti joga van a házra.
Kapcsolatuk megromlott, mert azt gondolták az eltartók, hogy semmi kötelezettségük nincs és ráadásul, a házba is bejárhatnak. Úgy gondolták, hogy már minden az ő tulajdonuk.
A bíróság most bontotta a tartási szerződést, mert életjáradék fizetését nem vállalták fel az eltartók.
Milyen megoldás lehetséges a néninek?
Mire jogosítja fel, hogy hasznonélvezeti joga van a házán?
Tisztelettel köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.23. 06:30

Első sorban a teljesítést lehet követelni. Ha azonban az eltartó magatartása miatta az ilyen ügyletekben nélkülözhetetlen bizalom is megrendült, akkor lehet kérni az életjáradéki szerződéssé alakítást, annak a teljesítése nyilván könnyebben kikényszeríthető.
A megfelelő összegű életjáradékból pedig lehet fizetni egy gondozót.

Impossible # 2010.11.23. 00:36

pongyola lesz a véleményem, de a lényeg, hogy az benne van a pakliban, hogy az örökhagyók (az idős emberek) állapota rosszabbodik, tehát az ápolásukkal kapcsolatos költségeket is viselnie kell a velük szerződő félnek

ezt le lehetne írni sokkal szebben, jogszabályi hivatkozásokkal és esetleg bírósági döntésekkel megtűzdelve is, de ezt egyrészt feleslegesnek láttam, másrészt lusta vagyok

az én véleményem szerint érdemes lenne ügyvédhez fordulni; ebben mindenképpen van fantázia

ildikoka67 # 2010.11.22. 21:00

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy nagyon kedves idős pár ügyében szeretnék jogi tanácsot kérni.
A bácsi 80 éves, a néni 79. Mivel a gyerekeik meghaltak 2008. februárjában eltartási szerződést kötöttek egy fiatalemberrel.
A szerződésben a fiatalember vállalta, hogy a családi házért cserében eltartja az idős párt. Pontosabban egy külön pontban fel van sorolva, hogy köteles amennyiben a betegségük miatt erre rászorulnak gondoskodni a takarításról, a főzésről, a kiszolgálásukról, a betegápolásukról. Egy másik pontban pedig ahol az ingatlan értékét is megállapították (haszonélvezeti jog fenntartással) le van írva, hogy köteles az ingatlan fenntartását (gáz, villany, víz) fizetni 60.000,- Ft értékben.
Időközben a két idős ember súlyosan megbetegedett. A bácsi agyvérzést kapott, járókerettel jár, hetente háromszor dializisre viszik mentővel, a néni szívműtött, a lába fekélyes, sebes, szintén bottal jár ezért szükséges lenne nekik egy segítség aki ellátná őket. Az eltartójuk fizeti a rezsit és kész. Azzal érvvel, hogy ő teljesíti a szerződésben leírtakat. (ahogy írtam a szerződésben olvasható hogy köteles gondoskodni betegségük esetén róluk) ezt viszont abszolút hanyagolja. Az idős néninek be kellene a kórházba mennie a lábával, de a papát nem tudja ott hagyni, hisz éjszaka is ő kel fel hozzá, ő segít neki nagy betegen fürdetni stb. Valahányszor az eltartott-tól számon kérik az ápolás hiányát, ott hagyja őket szó nélkül majd másnap megy csak, hogy a szomszédok lássák ő ott van. A néni azt mondja olyankor tévézik, akkor se segít. Azt mondják, hogy két évig (ez év februárjáig) az eltartó nem ilyen volt, de hallották hogy a szerződés két évig lett volna felbontható. Az ő szerződésükben semmi sincs a felbontásról, vagy annak feltételeiről. A kérdés az: mi ilyenkor a teendő? Tudnak valamit csinálni? Megtámadható-e a szerződés ezeknek a tényeknek az ismeretében? Próbálom őket csitítani, de nagyon átverve és nyomorultul érzik magukat, hogy a 20 milliós házukat ráíratták az eltartóra aki csak a rezsit fizeti ők pedig betegen egymásban botladozva egy kis gondoskodást is várnának.
Ha van mód a felbontásra akkor kell-e nekik fizetni?

Válaszukat köszönöm Gyula bácsi és Rózsi néni nevében.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 07:12

Az nem eltartási, hanem öröklési szerződés. Majdnem mindegy, mert főszabályként egyiket sem lehet felbontani.

gomboc63 # 2010.11.01. 15:37

Tisztelt Fórumozők!

Azt szeretném tudni, hogy az 5 éve kötött eltartási szerződésemet, egy egyedülálló nénivel, milyen indokkal bonthatja fel.Mostanában többször említette, hogy otthonba menne, mert sokat van egyedül.Hetente 3-szor viszünk neki enni, bevásárolunk, és szombaton takarítok nála. Tavaly eltörte a lábát, fél évig lakott nálunk, a fiam ölbe cipelte a lépcsőkön míg fekvőgipsze volt. A szerződésben az áll, hogy halála után én öröklök mindent. A lakása tulajdonlapján széljegyzetben vagyok, illetéket is kifizettem. Ha Ő most valoban szerződésbont, 5 évi munkám az elveszett szombatjaim, minden hiábavaló volt. Nincsd senkije sem egyébként, a tartásra ő kért meg nekem van otthonom, sajnálatból vállaltam el. Lehet, hogy hiba volt?
Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # 2010.10.25. 16:24

Az a lényeg, hogy az eltartott ne indítson pert a szerződés megszüntetése iránt, és nem árt dokumentálni, hogy mi az ő kérése, hogy ha ő pert indít, ne legyen gond. A testvér csak a hagyaték megnyílta után perelhet, de nem lesz elég arra hivatkoznia, hogy nem volt szerződésszerű a teljesítés, kifejezetten azt kellene igazolnia, hogy színlelt szerződés volt.