Válás - Vagyonmegosztás - per


jelszo # 2008.09.28. 14:57

Sziasztok!
Vagyonmegosztás ügyben kérdezném, hogy ha van egy fele-fele tulajdonu családi házunk, valamint nekem egy külön vagyonu házam ( amiből éppen ki tudnám fizetni a részét, de még nem tudtam eladni) és a gyermekeket nekem ítéli a bíróság, mikor lehet a lakásból eltávolitani az alkoholista férjemet. Milyen okok vagy indokellenek ehhez hogy a bíróság akkor is eltávolítsa ha esetleg albérletbe kell költöznie, mivel neki nincs hova menni Ő ugyanis nem akar költözni, azt mondta itt itthon érzi magát

ObudaFan # 2008.09.29. 08:12

Az indok vagy az, hogy a lakás használata nem osztható meg, vagy az, hogy a másik fél magatartása az együttélést nem teszi lehetővé.

Zolysys # 2008.10.01. 14:10

Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne: szept 3 án jogerősen elváltunk. Vagyonmegosztás, gyermekek elhelyezésében is megegyeztünk. De..,. Az ex nejem szülei nem egyeznek bele, hogy az ex nejem hitelt vegyen fel az ingatlanra, hogy az én tulajdoni hányadomat megvásárolja, mivel haszonélvezeti joguk van rajta, és - gondolom ez mondvacsinált ürügy - hogy sok a havi törlesztőrészlet.
Vagy amikor ők eladták a telköket majd abból fizetnek engem ki... A bíróságon ez az előzetes adás-vételi szerződés is be lett mutatva, amit a T.Bíróság el is fogadott. Én még nem költöztem ki. Az adás- vételi szerződés nov 15 ei határidőt tűz ki mint legkésőbbi teljesítés.
Mit tudok ilyenkor tenni?
Köszönöm

ObudaFan # 2008.10.01. 19:36

Ha senki nem tudja kivásárolni a másikat, marad az árverés, nyomott áron, haszonélvezettel terhelten. Az a legrosszabb megoldás, úgyhogy meg kell győzni az ex szüleit.

mbcs # 2008.10.03. 09:37

Párom elvált, de van egy közös tulajdonú lakása a volt feleségével, 1/4 rész a volt feleségé, 3/4 rész a Páromé. A lakásban évek óta nem lakik senki. Szeretné a Párom eladni ezt a lakást, de ezt a volt felesége nélkül nem teheti meg, viszont a volt felesége nem hajlandó kommunikálni vele, pedig több megoldást is felajánlott neki.
Ebben az esetben, mit lehet tenni? Vagy meg kell várni, amíg a bíróság dönt a vagyonelosztás ügyében?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.03. 09:39

Vagyonjogi perben döntenek erről.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.03. 10:44

Miért, folyamatban van vagyonmegosztási per?

ObudaFan # 2008.10.03. 13:56

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Asika # 2008.10.04. 11:24

Sziasztok! Jogi segítséget szeretnék kérni. Válni szeretnék a férjemtől, aki iszik és agresszív. Itthonról nem merem a válókeresetet beadni. Ha elköltözöm 50-100 km-re a két kiskorú gyerekünkkel, albérletbe, és ott munkát is vállalok, lehetnek a gyerekek nálam? Vagy kell hozzá ideiglenes gyermekelhelyezést kérni? Köszi a segítséget előre is.

monalisa1 # 2008.10.04. 12:01

Ha lesz hová elköltözni, és lesz munkád - vagyis szerény de biztos megélhetés hármótokra, akkor pakold fel a gyerekeket és kezdj(etek) új életet.

De a válópert beadhatod már most is, egyben kérve a gyermekelhelyezés ideiglenes megállapítását - amíg a kérdésben végső itélet születik majd.

Bár nem írtad, hogy a jelenlegi lakás melyikőtök tulajdona ill. esetlegesen fele-fele, de kérheted a bíróságot, hogy a részeges- argesszív apát kötelezzék távozásra (legtovább a kisebbik gyermek 18. életévének betöltéséig).

Az illetékes városi bíróság heti egyszeri "panasznapján" jegyzőkönyvbe mondható a kérelem - amely egyben a keresetlevél is -, a megfogalmazásában segítenek. Kérd hogy az anyagi helyzetedre tekintettel a perköltséget engedjék el - de igazolni kell a vagyoni/jövedelmi körülményeket. (Egy ürlapot kell kitölteni, azon rajta van minden szükséges tudnivaló.)

Az "ilyen" férj mellett sajnos nem lesz sétagalopp a válóper stb., de ha nem kezdesz hozzá, "maguktól" a dolgok nem rendeződnek el.

Kívánok minden jót!

Monalisa
laikus hozzászóló.

Asika # 2008.10.04. 12:52

Nem adhatom be a válókeresetet, míg itt lakom. Isten ments, hogy megkapja addig a határozatot, vagy bármi ilyen irányú levelet. De azt se akarom, hogy elköltözünk, aztán, mivel ide szól a lakcímkártyájuk, úgymond "visszalopja" a gyerekeket. Mivel jogosan bírhat ő is a felügyeleti jogával. És ezt nem tudom, hogy ha elköltözünk, a gyermekelhelyezés előtt, milyen jogaim lesznek nekem. Gondolom, az ideiglenes elhelyezéshez is meg fogják őt is hallgatni. Vagyis, ha itt maradunk, és addig indítom el ezt az eljárást, számíthatok az idegrohamra, ami nem is számomra a legrosszabb. A gyerekeket viselné meg, de nagyon. Én kibírok sokmindent, de őket nem akarom, hogy még nagyobb sérelem érje, mint érte már eddig is.

monalisa1 # 2008.10.04. 15:36

Javaslom menj el a gyámhatósághoz és kérj tanácsot, javaslatot, segítséget, bizonyára sok hasonló problémával találkoztak már - sajnálatosan.

Esetlegesen tudnának hármótoknak egy anyaotthonban ideiglenes elhelyezést biztosítani - amíg a válás- gyermekelhelyezés lezajlik.

Sztyopa # 2008.10.05. 07:07

Tisztelt Szakértők!

Válás esetén, a vagyonmegosztás érdekében a közös háztartásban élő szülő haszonélvezetével terhelt ingatlant milyen feltételekkel, hogyan lehet értékesíteni?Jogilag meddig számít cselekvőképesnek az ember?
A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.05. 09:36

a közös háztartásban élő szülő haszonélvezetével terhelt ingatlant milyen feltételekkel, hogyan lehet értékesíteni?
Hogyan lehetne? Adásvételi szerződéssel. Te mást gondoltál?
Jo gilag meddig számít cselekvőképesnek az ember?
Míg nem nyilvánítják cselekvőképtelennek.

ObudaFan # 2008.10.05. 13:04

Vagy amíg annak nyilvánítás nélkül is cselekvőképtelennénem válik. :)

sutyo # 2008.10.10. 21:47

Tisztelt Fórum!

Jelenleg váló félben vagyok. Még a vagymegosztás hátra van. Sok hitelt vettünk fel a házasságunk idején. A feleségem elköltözött és nem akar fizetni a hiteltörlesztés felét sem. Kérhetem a T. B-tól hogy a feleségem fizessen vmennyit, amíg nem zárul le a válásunk? Meddig tart egy vagyonmegosztási per ha nincs egyesség (általában)?

Henriette # 2008.10.10. 22:03

Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben két fél között válásra kerül sor, milyen esetben dönthet a bíróság úgy, hogy a gyermeket az apánál helyezzék el. Tudom, hogy Magyarországon a bíróság igen anyaközpontú, ezért érdeklődöm, mi van abban az esetben, ha a család a férj nagymamájával él együtt, az asszony teljes hisztérika és lelki terrorban tartja az egyébként nagyon jó férjét, azzal fenyegetőzve, hogy amennyiben az elválik tőle, akkor öngyilkos lesz. A gyerek ugyanolyan szellemi terrorban van, állandóan üvöltözik és hisztériázik vele, s ez sajnos a gyermek mentális fejlődésén is meglátszik. Az apa ezt megelégelve fontolgatja, hogy elválik. Közös vagyonuk nincsen, de szeretné a kisfiút maga mellett tartani. Van-e erre reális esélye? A kisfiú négy éves és megkérdezésre is az apjával akar maradni. Amennyiben elválnának, az anyának nem lenne hova mennie, maximum albérletbe, de ezt a hat órás munkabéréből és a családi pótlékból nem biztos, hogy tudná fedezni....

ciróka # 2008.10.11. 04:45

Tisztelt Obudafantól kérdezném elsősorban!

Én afellől érdeklődnék,ha a férjemmel megegyeztünk a vagyon megosztást illetően,ügyvéd által ellenjegyzett szerződést írtunk,akkor ezt megváltoztathatja-e a férjem?

Mit jelent a körülmények lényeges változásának hiánya?
Hogy kezeli az ilyet a bíró?

ő úgy gondolta,ha aláírja ezt a megállapodást akkor kibékülünk és elfelejtem a dolgait.De egyébként nem történt semmi,ugyanúgy nem jön agyerekekért,u­gyanúgy együtt él a barátnőjével-nincs semmi különös oka.

Andrea1 # 2008.10.11. 10:11

Kedves Fórumozók!!
Egy kedves ismerősömnek kérnék segítséget.
Válófélben van,az első tárgyalás már megtörtént,és megegyeztek a gyermekelhelyezést illetően.Viszont a felesége közös lakáshasználatot kért a bíróságtól abból a házból ahol 20 évig éltek együtt.Csak ez nem közös szerzemény,hanem az ismerősöm édesanyáé.Vagyis ők ebben a házban szivességi használók voltak.Hogyan lehetne ezen ügyben valami megoldást találni???
Segítségeteket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2008.10.11. 10:52

ciróka!

Természetesen egy egyezség egyoldalúan nem módosítható. Viszont pl. tévedés, megtévesztés címén megtámadható, ha volt ilyen. A körülmények lényeges változása tartós jogviszonyok esetén akkor eredményezheti a szerződés módosítását, ha nem várható el az egyik féltől, hogy ilyen módon fennartsa azt továbbra is.

ObudaFan # 2008.10.11. 10:54

Andrea1!

Ha a gyermeket az anyánál helyezték el, akkor jobb lesz a közös használatban megegyezni, legfeljebb használati díj ellenében.

Andrea1 # 2008.10.11. 11:02

ObudaFan!!!
Egyik gyerek az anyánál van,a másik pedig az ismerősömnél,vagyis apukánál.
Éppen ezért nemtudjuk mi a teendő ilyenkor,hiszen anyuka az egyik gyereket elvitte,a másikat mint egy zsák krumplit otthagyta az apukának.A lakás viszont az ismerősöm édesanyjáé,és ők csak ott éltek 20 évig.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.11. 12:20

Mi csak találgatni tudjuk, mi jobb az apának. (No, meg a gyerekeknek.) Ha jól gondoljuk, és szeretne napi kapcsolatban maradni mindkét gyermekével, akkor nincs jobb megoldás, mint amit ObudaFan javasolt: megállapodni az ingatlan közös használatában. A legtöbb elvált apa jelentős összeget adna Szent Antalnak egy ilyen megoldásért. (Tudom, tudom: a volt házastárs kerülgetése sem épp leányálom. De hát válásnál nincs olyan, hogy jó megoldás. Csak a legkevésbé rossz van.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.11. 12:21

OFF
Te ObudaFan; ez az új mottó a régi magyar fordítása lenne?
;)
ON

sutyo # 2008.10.11. 14:13

Tisztelt Fórum!

Jelenleg váló félben vagyok. Még a vagymegosztás hátra van. Sok hitelt vettünk fel a házasságunk idején. A feleségem elköltözött és nem akar fizetni a hiteltörlesztés felét sem. Kérhetem a T. B-tól hogy a feleségem fizessen vmennyit, amíg nem zárul le a válásunk? Meddig tart egy vagyonmegosztási per ha nincs egyesség (általában)?