haszonélvezeti jog megszüntetése


aham # 2012.11.19. 17:45

köszönöm a gyors válaszokat, azt nem tudom h ajándékozás történt e vagy sem.
Annyi viszont biztos, hogy tulajdonosok semmit nem fizetnek, csak mennyit az idős úr tud kikalkulálni a kevés nyugdíjából, ezért lépett fel az a tény is, hogy eladósodott mert a közüzemi magas számlákat nem tudja egyedül fizetni.
A megoldás az, ha visszakapja az ingatlant és kilakoltatja a meglévő 1db tulajdonost.....és eladja a házat...de ez ugye ugyan úgy pénzbe kerül gondolom nem kevés....

ObudaFan # 2012.11.19. 10:06

Ha ajándékozott, akkor bizonyos feltételekkel az ajándék visszakövetelhető. Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor többek között akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
Ezek bármelyike felmerülhet itt, de a rövid leírásból azt azért nem lehet megmondani biztosan, hogy fel is merül-e.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 05:53

Épp csak azt felejtetted el explicit közölni, hogy a tulajdonosok ajándékba kapták az ingatlant a haszonélvezőtől.

aham # 2012.11.18. 22:53

sziasztok!
Lenne egy kérdésem: Van egy rokonunk akinek haszonélvezeti joga van a házra amiben, lakik, de akik a tulajdonosok semmit nem fizetnek, sőt őt kihasználják anyagilag.
Ez a rokon nagyon el van adósodva, a számlákat nem tudja fizetni.
Van e olyan jogi lépés amivel "vissza tudja csinálni" a haszonélvezetet, és ő lesz újból a tulajdonos? Mi ennek a menete?
Ezek az emberek ara várnak hogy meghalljon, és övék lehessen az egész ingatlan!
válaszokat előre is köszönöm és NAGYON SÜRGŐS LENNE!!!!!!!!!!!!!!!!

ObudaFan # 2012.09.11. 19:27

Elvihetik az örökösök előbb is.

Pillangó13 # 2012.09.11. 18:47

Kérdésem a következő.
Ha a tulajdonomban lévő ingatlan haszonélvezője elhalálozik, úgy tudom, a halotti bizonyítvány eredeti példányával vagy a közjegyzői másolattal a földhivatalban törlik a haszonélvezőt a tulajdoni lapról.
Az ingóságok viszont az örökösöket illetik. Ebben az esetben meg kell várnom a hagyatéki tárgyalást és utána üríthetem ki a lakást vagy előbb is megtehetem ezt természetesen az örökösökkel megbeszélve?
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.08.27. 07:46

Kérdésem a következő. ha a haszonélvező visszaél a haszonélvezeti jogával és nem fizeti a lakás terheit, megszüntethető-e valamilyen módon a haszonélvezeti joga?

Nem.

Ha nem fizeti meg a haszonélvezeti jogra kirótt illetéket, akkor az jogvesztéssel járhat-e számára?

Nem. De nem is lesz illetéke ebben az esetben.

Férjem 690.000 Ft gyerektartással is tartozik, a most hagyatéki eljárás alatt levő ingatlan haszonélvezeti joga cca 1.440.000 Ft értékű lehet. (Még nem zárult le a hagyatéki eljárás) Ha több százezres cechet összegyűjt a különböző számlákból, ezeket és az egyéb tartozásait összegezve töröltethetem-e a haszonélvezeti jog iránti igényét?

Nem.

Mivel a gyerekek törvényes képviselője én vagyok, kötelességem az értékeiket megvédeni. Ha nem fizeti a költségeket, a lakást elárvereztethetik a szolgáltatók illetve a társasház?

Csak ha a tulajdonost terhelő terhekről van szó, de azok eleve nem is őt terhelik, ugye.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.27. 06:07

Cseresznye.

csupaszabo # 2012.08.27. 03:33

Üdvözlet!

Segítséget, tanácsot kérnék. Volt férjem első, azóta elhunyt feleségének édesanyja most júniusban halálozott el. Lakását a volt férjemmel közös 3 gyermekünkre hagyta végrendeletileg, a lakás haszonélvezete azonban a volt férjemé. Exem 2 éve nem dolgozik, még alkalmi munkái sincsenek, kisnyugdíjas Édesanyja és én tartottuk el, illetve amíg élt a lakás tulajdonosa, addig Ő. A lakás rezsijét nem tudja fizetni, én viszont egyedül nevelem a 3 fiunkat, nem tudom bevállalni, hogy még egy lakást fenntartsak.
Kérdésem a következő. ha a haszonélvező visszaél a haszonélvezeti jogával és nem fizeti a lakás terheit, megszüntethető-e valamilyen módon a haszonélvezeti joga?
Ha nem fizeti meg a haszonélvezeti jogra kirótt illetéket, akkor az jogvesztéssel járhat-e számára? Vagyis nem lesz bejegyezve az ingatlannyilvántartásba, kvázi olyan, mintha nem is lenne?
Férjem 690.000 Ft gyerektartással is tartozik, a most hagyatéki eljárás alatt levő ingatlan haszonélvezeti joga cca 1.440.000 Ft értékű lehet. (Még nem zárult le a hagyatéki eljárás) Ha több százezres cechet összegyűjt a különböző számlákból, ezeket és az egyéb tartozásait összegezve töröltethetem-e a haszonélvezeti jog iránti igényét?
Mivel a gyerekek törvényes képviselője én vagyok, kötelességem az értékeiket megvédeni. Ha nem fizeti a költségeket, a lakást elárvereztethetik a szolgáltatók illetve a társasház?
Mi a leghelyesebb ilyenkor? A gyámügyhöz fordulni? Vagy bírósági úton közvetlenül pereljem el a haszonélvezeti jogát?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Szabóné

monalisa1 # 2008.10.19. 14:28

Minden számlát gondosan tegyél el amit "nevében" és helyette fizetsz, mert a jogszabály azt mondja ki: "... a haszonélvező élvezi hasznát és viseli terheit." Vagyis ami közüzemi számlát stb "termel" azt utóbb bevasalhatod rajta - ha semmi másból hát a majdani rokk. nyugdíjából fogják majd levonnásba helyezni.

Igaz, előbb kell be kell adni vele szemben egy fizetési meghagyást, és ha nem fizet akkor per lesz a dologból. A majdan meghozandó jogerős bírói itélet alapján a végrehajtó foganatosíthat levonást a mindenkori havi pénzéből. (A perköltség a követelt összeg 6%-a mint illetékfizetési kötelezettség.)

ObudaFan leírta a lényeget, akként járj el, nekem külön még a fentiek jutott az eszembe.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.10.19. 09:21

Ha még nem volt meg a hagyatéki tárgyalás, akkor a haszonélvezeti jog megváltását lehet kérni: ebben az esetben nem kap haszonélvezetet, de a fele tulajdonjog az övé; és ezek után megfontolhatsz egy közös tulajdon megszüntetési pert.

HA megvolt, akkor csak a haszonélvezet korlátozását kérheted a bíróságtól: ebben az esetben ő is bent élhet, de ti is.

Reményvesztett # 2008.10.18. 18:34

Jó napot

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy 2008. februárjában anyukám elhunyt és örököltem egy ingatlant, amire apukámnak haszonélvezeti joga lett. Ezt meg szeretném támadni, mivel apukám egy alkoholista és beszámíthatatlan ember lett. A hiteleket amit felvettek a házra, mamámmal együtt fizetem a havi számlákról nem is beszélve, pedig nem is anyukám nevén voltak ezek. Semmilyen hozzájárulást nem ad bele semmibe,csak él az ingatlanba, de semmiért nem hajlandó fizetni. Anyagi helyzetem nem engedi meg, hogy csak ketten a mamámmal rendezzünk mindent, mivel annyi hitel kell fizetni, hogy az apukám hozzájárulása nélkül nem tudom ezeket rendezni. Viszont nem vagyunk hajlandóak egy kiszámíthatatlan emberrel élni, mivel minden nap részeg és rámegyünk idegileg az ő életvitelére. A nehezen megvett dolgok közül is már több minden eltünt amit apukám eladott. A munkája is veszélybe került, mert már a fönöke többször jelezte, hogy ittasan jár be dolgozni. Vele nem lehet semmit megbeszélni, már többször próbáltam, de semmire nem mentem vele. Azt mondta mindig, hogy hagyjam békén, mert ha nem teszem akkor megüt. Mit lehetne ellene tenni, hogy elhagyja a házat és megszünjön a haszonélvezeti joga? Vagy milyen lehetőségem van egyáltalán, hogy ez a helyzet megszünjön, mert már nem birom idegileg és féltem mind a magam mind pedig a mamám testi épségét.
Előre is köszönöm válaszukat és segítségüket

Maradok tisztelettel:

Reményvesztett