hagyatéki tárgyalás


gabaan # 2013.04.30. 15:45

Valaki? Tudna segíteni?

gabaan # 2013.04.26. 14:38

2012 októberében édesanyám elhalálozott, s így megürült az öröklakása, melyben én születésem óta be vagyok jelentkezve. Bár nem mindig tartózkodtam itt, munkáimból kifolyólag más városokban is éltem, de anyu betegsége alatt már visszaköltöztem ápolni őt, s most jelenleg is itt tartózkodom, a számlákat én rendezem, közüzemi tartozás nincsen az ingatlanon. Jelenleg regisztrált munkanélküli vagyok, jövedelmem az aktív korúak ellátása, illetve néha alkalmi munka és néha pedig apám küld pénzt.
A lakáson, amiben jelenleg tartózkodom, ha meglesz a hagyatéki tárgyalás, (még nem volt meg) 50 % tulajdonrészem lesz. A másikat a szintén elhalálozott testvérem gyermekei öröklik 25-25 % részben.
Kérdésem volna, hogy ha szeretnék a lakásban maradni, de most azonnal szociális helyzetem miatt nem tudom megadni a két gyermek részét, (azon vagyok, hogy jövedelmem legyen, csak mivel koromnál fogva hátrányos piaci helyzetű álláskereső vagyok, 50é, így most még nem találtam állandó bejelentett állást.) akkor kitehetnek a lakásból?
Vagy minek nézhetek elébe?
Milyen jogaim vannak, illetve mit tehetek, hogyan lehet megegyezni a jövendő tulajdonos felekkel, hogy én lakhassam itt továbbra is, lehet valami határidőbe megegyezni, vagy hogyan működik ez? A jövendő tulajdonosfelek egyike még kiskorú, így a törvényes gyámjával kell egyezkednem. De hogyan? Mit tanácsolnak?

Franya # 2013.04.16. 05:40

Igen biztosítv is van és eddig is volt neki egy szoba, viszont szó nélkül ideköltöztette a barátnőjét(akinek van egy szoba kutyája)!A párom mondta hogy maradhattok, de a kutya a lakásban nem maradhat, amíg ugye a párom fizet mindent!!Felajánlotta hogy akkor szálljanak be a rezsibe és akkor talán beszélhetnek a kutya dologról, viszont az unokaöccs azt mondta hogy majd meggondolja azt hogy beszáll-e a rezsibe!!A kutya még itt volt jó pár napig, a párom megunta és közölte velük hogy ha nem fizetnek a kutya meg itt van akkor menjenek el kutyástúl!!Most ők elköltöztek albérletbe, amit ezek szerint ugye fizetni fognak és ezek után ők fenyegetőznek bírósággal(vagyis a barátnő), és kitalálnak olyanokat hogy a bíróság majd kimondja a páromnak ki kell fizetnie az unokaöccsét és hogy mindent megfizettetnek a párommal!!Sajnos fiatalok és nem fogják fel hogy az élet nem így megy!!Ők elvárták volna hogy a párom eltartsa őket hónapokig, akár évekig!!

Köszönöm

ObudaFan # 2013.04.15. 12:16

Nem kötelessége eltartani. Az unokaöcsnek joga van beköltözni, de ha a rezsibe nem száll be, bíróságon lehet követelni ezt tőle.

Franya # 2013.04.15. 06:56

Jó napot kívánok!!!

Remélem jó helyre írok!!!Nekem és a páromnak lenne pár kérdésünk!!!
A páromnak 3éve meghalt az édesapja és sajnos az édesanyja is tavaly szeptemberben!!A próblémánk az hogy a páromnak van egy unokaöccse(a szülei meghaltak és így, mint örökös jelen van) aki 22 éves, elméletileg iskolába jár és kapja az árvasági segélyt!!!Na most a probléma ott kezdődik hogy amióta a párom édesanyja is meghalt, a párommal a szülői házban élünk, a párom fizet mindenféle kiadást! Az unokaöccs úgy gondolta hogy ha már nincs a mama akkor ő is ideköltözik, minden ugyanúgy használt, mint mi és soha egy forintot sem adott bele semmibe!!Megvolt a hagyatéki tárgyalás és abba bele van írva feketén-fehéren hogy minden kiadás közös! A párom ezt szóvátette neki és mivel ő nem hajlandó fizetni így inkább elment albérletbe, viszont az unokaöccs barátnője ügyvéddel fenyeget minket, vagyis a páromat, mert pénzt kért volna a rezsibe!!!
A páromnak kötelessége lenne eltartani az unokaöccsét vagy neki is függetlenül attól hogy iskolás, viszont van bevétele, bele kellene szálni a kiadásokba???

Bocsánat lehet kicsit zavarosan írtam le, de remélem azért tudnak nekünk tanácsot adni!!

Előre is köszönjük szépen

ObudaFan # 2013.04.01. 11:00

Webb87

Az örökös legfeljebb az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért. Édesanyád viszont, mint az adós házastársa, felel a teljes összegért a közös vagyon teljes ráeső részével.

ObudaFan # 2013.04.01. 10:59

A legjobb lenne írásban felvenned a kapcsolatot a közjegyzővel.

tündi13 # 2013.03.31. 17:09

Tisztelt Szakértők!
Édesanyám tavaly novemberben halt még, én az első kapcsolatából születtem, ezután anyám férjhez ment ebből a házasságból 4 gyermeke született. A hagyatéki tárgyalásra állítólag nem kapok értesítést, a 4 testvér közölte nekem más a vezetéknevem, mint az övéké, ne is számítsak rá, hogy kapok levelet a hagyatéki tárgyalásról! Ez szerintem nem így működik.

Webb87 # 2013.02.21. 17:20

Tisztelt Szakértők,

Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni.
Édesapám tavaly októberben halálozott el, a nevén volt egy svájci frank alapon felvett kocsihitel. A szerződésben csak ő szerepel, a szerződés nem tartalmaz semmilyen pontot ami az édesanyámra mint házastársa vonatkozna. A Bank semmilyen felvilágosítást nem ad nekünk... Az öröklésről testvéremmel és édesanyámmal lemondtunk. Úgy tudom hogyha végig zongorázzák az összes örököst apai ágon, amiről tudok hogy mindenki lemond a napokban írásban, a bank ráverheti az összeget valakire?

Úgy tudom hogy házasság alatt szerzett jövedelemről nem beszélhetünk, mert a gépjármű törzskönyve a banknál és kifizetésig a bank tulajdona.

Ugyanakkor kérdés hogy a hagyatéki végzés végéig kell-e fizetni a hitelt továbbra is? Ugye ezt az összeget nem fogom visszakapni senkitől ha még fizetem...

Köszönöm előre is a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.18. 21:51

Erre pedig már válaszoltam. Hadd ne ismételjem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.18. 21:19

Ennek az eltartási szerződés érvényességéhez semmi köze. Honnan tudhatnánk, hogy az érvényes-e? De kérdezhetek is: miért gondolod, hogy az eltartási szerződés érvénytelen.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.18. 17:29

Ha az örökhagyó olyan vagyontárgyról rendelkezik, amely nem tartozik a hagyatékba, a végrendelet ebben a vonatkozásban joghatás kiváltására alkalmatlan.
V.ö.: Hiába írnám azt, hogy a budai várat a húgomra hagyom, nem kapná meg a halálom után sem.

ObudaFan # 2013.02.18. 10:58

gumikacsa

Lehet.

m gubanc # 2013.02.17. 21:43

Tisztelt Szakértők!

Édesapám ez év januárjában elhunyt, Szlovákia területén rendelkezett 1.5 hold termőfölddel, a korábban elhunyt nővérével felesben.Nővére halálakor nem lett a földtulajdon a hagyatéki eljárás során bejelentve.Kérdésem hogyan örökölhetjük ezt a földet testvéremmel, illetve édesapám elhunyt nővérének lányával együtt, kell e illetéket fizetni ,Egyáltalán mit kell ilyenkor tenni?

köszönettel:

m gubanc

Dr.Attika # 2013.02.13. 13:43

2012. augusztusi haláleset. Hagyatéki 2013. február. Ennyi az átfutás.

gumikacsa # 2013.02.13. 13:00

Szeretném megkérdezni, hogy a közjegyzői díjra lehet-e részletfizetést kérni, és ha igen, lehet-e a helyszínen, vagy előtte kell írásban? Milyen papírok szükségesek hozzá?
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.02.05. 11:34

Ha ennél lényegesen hosszabb ideig húzódik, akkor fordulhatsz a MOKK-hoz, egyelőre szerintem nincs értelme.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.04. 13:53

http://www.mokk.hu/index.php?…

A baloldali menüben középtájon lehet lekérni az illetékes közjegyző adatait.

ObudaFan # 2013.02.04. 13:01

Az elhalálozás helye szerinti polgármesteri hivatalban megmondják, melyik közjegyzőhöz került.

Szecska81 # 2013.02.03. 14:09

Tisztelt szakértők!
Édesapám 1 éve halt meg, de még mindig nem kaptam értesítést a hagyatéki tárgyalásról. Kérdésem az lenne, hogy hol érdeklődhetnék melyik közjegyzőhöz került az ügy, és hogy mikor lesz megtartva. Előre is köszönöm a segítséget!

gumikacsa # 2013.01.30. 12:01

Köszönöm a válaszodat Mona!

monalisa1 # 2013.01.23. 11:05

gumikacsa

A közjegyző magánvállalkozó, azt hogy ad-e részletfizetésre engedélyt és ha igen milyen feltétellel, azt ő dönti el.

Muszáj lesz valahogy kifizetni a harmadik testvér örökrészét, illetve magatokhoz váltani azt, mert végtelen időkig nem ülhettek a pénzén. (Anyukátok életében - jóváhagyásával - eddig mint szívességi lakáshasználó lakhattatok ott, azonban most megváltoztak a körülmények.)

Egy esetleges vagyonmegosztási per elhuzódó és költséges., bíróság általi árverezéssel senki sem jár jól. Próbáljátok mielöbb eladni a házat., az hogy a továbbiakban mi is lesz veletek az nem a harmadik testvér gondja.

"mona"
laikus hozzászóló

gumikacsa # 2013.01.23. 06:59

Tudna esetleg valaki segíteni a 11-én feltett kérdéseimmel kapcsolatban? Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.15. 07:08

Most zavarban vagyok. Dr.Attika, mit akartál ezzel az ítélettel? Cáfolni a folyamatos birtoklás elévülést kizáró voltát?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.15. 06:22

Tényleg? Ezek jó hírek. Köszönöm, a segítséget is.