hagyatéki tárgyalás


Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.02. 12:15

Nagy valószínűséggel a visszavonás érvénytelenségét mondanák ki. Köteles részre és a temetési költségek megfizetésére viszont igényt tarthatsz.

Pjani # 2008.01.02. 10:45

üdv-)

ide is beírom a helyzetemet, lehet, hogy előzőleg nem jó helyen kértem segítséget:

Apám írt egy végrendeletet keresztfia nevére.
A keresztfia először kicsalt tőle 2millió forintot, majd ellopta az ékszereit. Apám mind a két esetben feljelentést tett, de a rendőrök bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozásokat.
Ezután apám visszavonta a végrendeletet, de elfelejtette odaírni, hogy Budapesten készült a visszavonás. Apám is, a két tanú is budapesti lakos volt, egy házban laktak.
Apám halála után a közjegyző alakilag aggályosnak minősítette a végrendelet visszavonását, így kimondta, hogy a végrendelet hatályos.
Feltétel is volt a végrendeletben - hogy halála után az örökösnek kell eltemetni apámat, de az örökös már akkor megszakította a kapcsolatot apámmal, amikor először szóba került a pénz visszaadása.
A temetést én intéztem.
A bíróság ilyen esetben kimondja-e a végrendelet érvénytelenségét? Tudom, ehhez már ügyvéd kell, de előzetesen mire számíthatok?

monalisa1 # 2007.12.30. 15:23

Édesanyáddal szépen beszélgessétek át az általa tervezendő végrendelkezést, annál is inkább, mert az évtizedek óta együttlakó család erőfeszítéseit- kiadásait/költségeit a ház dolgában ő is ismeri jól. Tehát a jognyílatkozata ennek szellemében majd...

tópart # 2007.12.30. 13:06

Kedves Monalisa1.
Köszönöm együttérző szavaidat. A tegnap este írt utolsó hozzászólásomban nem részleteztem a saját lakáshelyzetemet, csak annyit írtam, hogy 1/4 rész van az én nevemen. Ez egy családiház, amit a szüleink építettek a 60-as évek elején. Mikor elváltak a szüleink, akkor az apai részt ajándékozás formájában a testvéremmel megkaptuk. Így van nekem 1/4 részem, a testvéremnek szintén, as anyukámé a fele. Igaz, hogy a 80-as évek elején tetőtérbeépítés történt, s az én nevemen lett a kölcsön megkérve, mert akkor váltam keresővé, de a földhivatalnál minden úgy maradt, mint eredetileg volt, vagyis fél, negyed-negyed. Amikor férhezmentem, költöztünk ide, a családi házba, így férjem nevére semmi nem került. Ha a gyerekek örökölnek majd, az csak az én nevemen lévő rész után. Bár anyukám az elmúlt hetek eseményei után úgy döntött, hogy közjegyző elött tesz végrendeletet. De remélem ezzel a dologgal nem mostanában kell foglalkoznom, bár amit mesélt, hogy milyen megfontolásokból akarja a fele-fele részt osztani én nem értek egyet vele, de ezzel most nem foglalkozom. Sztem az elmúlt 20 évben, amióta itt laktunk, mi is tettünk a ház érdekében, költöttünk rá, és történtek korszerűsítések, bővítések. Az én véleményem az, hogy az anyai ágról pl. 6/10 részt örökölnék én, s 4/10 részt a testvérem, ez lenne a minimum, de majd az időre bízom ennek megoldását. Ez még remélem messze van. Most a saját családom, gyerekeim biztonsága, lelki békéje fontosabb nekem. Bocs a hosszú hozzászólásért, e-mailban szívesebben tettem volna, de hát a tied nem jelenik meg. Köszi mindent! Ani

monalisa1 # 2007.12.29. 21:06

Kedves Ani!
Fogadd ismeretlenül is őszinte együttérzésemet. Nagy csapás lehet szerető férjet és apát rövid egymásutánban elveszteni.

A lakás melyben élsz, 3/4 részben a gyerekeid öröksége, de az 1/4-ed tulajdonrészeden kívül, a 75%-ra életed végéig haszonélvezet illet meg, háborítathatalanul.

Az autó fele eleve a tiéd mint házastársi vagyonközösségi ingóság, az 50%-ot a gyerekek örökölték. Egyben ők örökölték meg a fele hiteltartozást is... A hagyatéki tárgyaláson jogukban áll a tulajdonrészről javadra lemondani, te meg a hitelt átvállalod - amennyiben a bank ehhez hozzájárul majd.

Vélem családon belül gond nélkül megoldjátok a dolgokat.

Én is kívánok jobb új esztendőt neked!

tópart # 2007.12.29. 20:34

monalisa1, köszi! Ez akkor egy érdekes felállás lesz, ha a haszonélvezeti jog az övé, vagy a fele. Akkor ezekszerint azért ajánlotta fel nekem az autót, s mondta, hogy a lányáéké lesz az utánfutó. Köszi az infókat mindenkinek, így legalább nem kell feleslegesen agyalnom a miérteken. Nyugodtan lemondhatok az apai örökségemről. Még így is marad nekem még egy hagyatéki tárgyalásom, mert a férjem is meg halt apukám elött 1 héttel. A helyzet hasonló, mert a lakás amiben élünk, éltünk az én nevemen van 1/4 részben, s maradt a férjem révén egy autó hitellel együtt. A gyerekek velem élnek, bár nem kiskorúak, de tanulnak. Az autóra a hitellel együtt én tartok igényt. Szóval az Ó év rosszul végződött, talán az Új év nem hoz már sok-sok nehézséget. Mindenkinek köszi mégegyszer, és BUÉK!

monalisa1 # 2007.12.29. 20:26

30 évig éltek együtt, a Trabi 25 éve lett vásárolva, ergó házassági vagyonközösség részét képezi. És bár az édesapád nevén "futott" az autó+utánfutó, attól még az ezen ingóságok fele részben a megözvegyült tulajdona is volt. Az édesapád örökségéként pedig a másik fele tulajdonjogot most megörölted.

monalisa1 # 2007.12.29. 20:22

Az autót és az utánfutót fele-fele arányban a mostohaanyáddal közösen örököltétek, részedről azzal a problémával, hogy azokon az özvegynek haszonélvezeti joga van életet végéig...

tomas64 # 2007.12.29. 20:19

Igen.

tópart # 2007.12.29. 20:15

Köszönöm a válaszokat. Az örökhagyó nevén lévő autó és az utánfutóvl kapcsolatosan nincs írásbeli végrendelet, akkor az az egyenesági leszármazottat illeti?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.29. 20:01

Több helyről hallottam, hogy ilyen esetekben is az együtt töltött 5 év után közös vagyonba megy át az ingatlan.
Tévedés.

tomas64 # 2007.12.29. 20:01

A házastársi külön ingatlan vagyon nem megy át közös vagyonba.

tópart # 2007.12.29. 19:56

Érdeklődni szeretnék hagyatékkal kapcsolatosan. Édesapám a hónap közepén meghalt. A második házasságakor az új feleség házába költözött, 30 évig éltek együtt. Az özveggyel jó a kapcsolatunk, s nem is szeretném, ha elromlana. Több helyről hallottam, hogy ilyen esetekben is az együtt töltött 5 év után közös vagyonba megy át az ingatlan. Amiről tudok, mint "örökség", az 1 darab 25 éves trabant, és a hozzátartozó utánfutó. Az autóra nem tartok igényt, az utánfutóval kapcsolatosan "mostohaanyám" azt mondta, hogy apám nevelt-lányáé lenne. Nem áll szándékomban veszekedni, vitatkozni a családdal, csak szeretnék tisztába lenni a helyzetemmel, mielött bármilyen lemondó nyilatkozatot aláírnék. Szeretném tudni, hogy pl. az utánfutó kit is illet meg, ill. az ingatlannal kapcsolatosan mi igaz abból, amit innen onnan hallottam. Próbáltam utána nézni, de vagy nem értem a jogi szövegezést, vagy nem találok olyan esetet, ami emgem érdekelne. Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2007.12.28. 13:49

Az örökös a hagyatéki tartozásokért csak a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Ugyanakkor ha szeretnétek is örökölni valamit, akkor fontoljátok meg, hogy a gyámhatóságon elindítjátok a gondnokság alá helyezési eljárást.

juditkol # 2007.12.28. 10:20

Sziasztok,
édesapám betegsége kihat ítélőképességére (negatívan), egészségi állapota nem bíztató! :(
Emiatt eszeveszett költekezésbe kezdett hitelt hitelre és jelzálogra halmoz maga körül - megállíthatatlanúl - és számlákat egyáltalán nem fizet...
Ha betegségét túléli nagy bajba kerül (már van), ha még sem, akkor a felhalmozott adósságokat kinek kell megtéríteni? Az örökösöknek az örökségen túl is, vagy "csak" az örökség nagyságáig?
Édesapám életjáradékot kap az államtól, aminek egy része (ha ő egyszer majd nem lesz) édesanyámat illetné meg. Adósságai törlesztésének fejében lehetséges, hogy ez nem jár majd neki?
Sajnos soksoksoksok milliós addosságokról van szó és csak ezért szeretném tudni, hogy nagyjából mire lehet számítani akár a legrosszabb esetben is :(
köszönettel: J.

ObudaFan # 2007.12.27. 16:59

Az fogja fizetni, aki végső soron örököl. Be kell mutatni a számlákat, bár így nem sok esély van, hogy megtérülnek.

puffancs # 2007.12.27. 16:46

Üdvözlöm!
Édesanyám hagyatéka ügyében kaptam idézést.Én már eldöntöttem, hogy az örökséget visszautasítom és ezt gyermekeim is megteszik.Ilyen esetben engem is terhel az eljárás díja vagy csak az így maradt 3 örököst? Köteles vagyok-e ezek ismeretében közölni a személyi számomat amire a közjegyző kér?
A temetést teljes egészében én fizettem, érdemes-e a számlákat bemutatni, ha az örökölt ingatlanon a zálogjog összege nagyobb,mint a ház értéke?
Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2007.12.15. 10:57

A közjegyző nem állapítja meg hivatalból a házastársi közös vagyont, de tájékoztathatja a házastársat, hogy ezt bejelenti.

Ezzel együtt a hagyatékátadó végzésnek nincs anyagi jogereje, megegyezés híján attól, akinek a végzés átadta, polgári per útján megszerezhető.

szimene # 2007.12.15. 10:15

amatőr

Megköszönöm válaszodat, a gépkocsit megértettem.
Csupán azt nem értem, hogy miért mondta a közjegyző, hogy a gépkocsi ennyire nem érdekes, és csak az átirási illetéket kell fizetnem.
De megnyugtató a válaszod, ha valóban nem fog ujra 50.000,- Ft-ba kerülni

A gépkocsi egyedül a I. Hagyatéki vagyonban van megemlitve, továbbiakban sehol sem térnek ki rá.

III. Hagyatékátadó végzés

Itt kizárólag az ingatlan szerepel, ill. hogy az örökhagyó I. részben feltüntetett teljes hagyatékát ajándékozás jogcimen - a tulélő házastársnak adja át.

Most már kezdem érteni, hogy itt kellett volna szólni, szerintem a közjegyzőnek, hogy ez közös szerzemény, de ez nem következik, hogy törvényes házastársak voltunk, nem logikus, hogy együtt szereztük? Tehát az I. pontban szereplő ingatlant és a gépkocsit nekem adta át. Valaki tévedett azért nem? vagy csak a jóindulaton mult?

Köszönöm a segitséget.

szimene # 2007.12.15. 10:04

mosolygó:-)

a következő szerepelt a hagyatéki jegyzőkönyvben.

Egyezség:

xy /a lányom/ a hagyatékból neki jutó teljes örökrészét örököstársának, a tulélő házastársnak xx-nak ajándékozza, aki az ajándékot elfogadja.

Fellebbezési jogunkról lemondtunk, igy jogerős lett azon a napon.

Hagyatékátadó végzés:
a közjegyző az örökhagyi I. részben teltüntett teljes hagyatékát ajándékozás jogcimén - utalással xy /lányom/ törvényes öröklés jogcimén történt közbenső jogszerzésére- a tulélő házastársának xx-nek adja át.

Ezt teljesen a jkv-ből másoltam ki.

amatőr # 2007.12.14. 22:02

szimene,

az egy dolog, hogy mit mondott a közjegyző, sokkal lényegesebb ennél, hogy a hagyatékátadó végzésben mi szerepel (vagyis milyen hányadban és milyen címen kaptad meg a gépkocsit.)

Az APEH pedig vagy félretájékoztatott, vagy Te értettél valamit félre: ugyanis gépjármű öröklése esetén az illeték kiszabása nem a gépjármű értéke, hanem a hajtómotor hengerűrtartalma (cm3) alapján történik és nem százalékos arányban, hanem Ft/cm3 alapon.

Az illetéktörvény szerint:

Gépjármű öröklése esetén az illeték mértéke a gépjármű visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese.

A visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke pedig:

Gépjármű tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértéke a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után 18 forint, az 1890 cm3-t meghaladó hengerűrtartalmú személygépkocsi és az 500 cm3-t meghaladó hajtómotor hengerűrtartalmú motorkerékpár esetén minden megkezdett cm3-e után 24 forint.

Nos, az általad megjelölt összeg (57.456) mind 36-tal, mind 48-cal osztható, és ha az osztást elvégezzük, 1596 cm3 vagy 1197 cm3 jön ki. Tehát ha az általad örökölt autó motorjának hengerűrtartalmát az előbbi számok valamelyike jellemzi, az APEH jól számolt.

Ha a hagyatéki leltár felvételekor vagy legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson jelzed - ahogyan KBS írta -, hogy a gépkocsi fele a Tiéd, az illeték felét megspórolhattad volna. Most már legfeljebb részletfizetést kérhetsz.

De hogy valami jó hírt is mondjak: az átíratás nem fog további 50 ezerbe kerülni, hanem csak pár ezer Ft-ba.

mosolygó :) # 2007.12.14. 20:48

Kedves szimene,

sehogy nem stimmel a történet...
a lányod max. visszautasíthatja az örökségét, ajándékozni csak akkor tudja ha már megszerezte... és akkor újabb illeték fizetési kötelezettség keletkezik.

szimene # 2007.12.14. 19:55

Szóval, van egy ingatlan, a felének a lányom lett volna az örököse, de elajándékozta nekem, hogy egy néven legyen az ingatlan. A kocsit emlitette a közjegyzőnek, de azt mondta, amit irtam, azt a feleségnek szokták adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.14. 19:09

Másik örökös a lányod? Akkor te hogy lehettél az egyik? Végrendelet? Akkor viszont mi az, hogy "a feleség szokta kapni" az autót?
Valami nem kerek.

szimene # 2007.12.14. 19:05

A hagyatékin azt mondta a közjegyző, /a lányom volt a másik örökös/ hogy ilyenkor az autót a feleség szokta megkapni. Átirási illetéket kell majd fizetni.