hagyatéki tárgyalás


ObudaFan # 2007.12.14. 19:03

Wolfpanni!
A bankszámlapénz illetékmentes.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.14. 18:58

A hagyatéki leltár felvételekor jelezni kellett volna, hogy az autó 1/2-de házassági közös vagyon címén a tiéd.

szimene # 2007.12.14. 18:50

Üdvözlöm!
Férjem tavaly meghalt, a nevén volt egy Opel tipusu 1986-os szem.gépkocsi, melyet a hagyatéknál 130.000,-Ft értékben vettek fel. Nem régiben kaptam meg az APEH-től az illeték kiszabását, 57.456,- Ft-ban állapitották meg.
Telefonon beszéltem az APEH-al ahol azt a felvilágositás kaptam, hogy 30 % a gépkocsi öröklési illetéke. Amikor ezt mondták, gondoltam nincs mit tenni fizetni kell, de más öröklés is volt, rokkant nyugdijas vagyok, nem tudom egyben befizetni az illetéket.
Azt mondták irjak egy kérvényt a részletre vonatkozóan.
Én fellebbezni szerettem volna, de azt mondták azt nem tudok, mert ennyit kell fizetni.
Most olvasgatok a neten, meg a családban is volt hasonló eset, igaz 6 éve, de a feleségnek nem kellett illetéket fizetni a gk. után. Nem is tudom, most hogy utánaszámolok, hogy is jött ki ez az összeg egy 130.000,- Ft értékü kocsi után. 30 %-a 39.000,- Ft lenne.
Még a gépkocsit is át kellene iratni ami kb. 50.000,- Ft, amit közösen vettünk és irattunk a férjem nevére.
A fellebbezés 5.000,- Ft lenne, de már az időből kicsusztam, az már lejárt. Valóban igaz, amit megállapitottak.
Megköszönöm a válaszukat

Wolfpanni # 2007.12.14. 18:34

A nagynéném végrendeletben rám hagyta a vagyonát. A bankban lévő pénzre én vagyok a kedvezményezett. Ez után is kell örökösödési illetéket fizetnem? Ilyen esetben mennyi az illeték?

ObudaFan # 2007.12.14. 18:03

Lemondani az örökhagyó életében lehetett volna az örökségről, most a hagyatéki tárgyaláson, vagy előtte a közjegyzőhöz intézett nyilatkozattal vissza lehet utasítani.

memora # 2007.12.14. 14:55

hmmm, viszont, szerintem, ez a behajtás dolog akár a létfenntartásomat is veszélyeztetheti. Szociális segélyből azért csak nem vonják le? Vagy igen?

monalisa1 # 2007.12.14. 00:59

Irásban jelezheted a közjegyző felé, hogy elfoglaltság miatt személyesen nem tudsz megjelenni, és kérjed hogy a távolétedben is folytassa le a hagyatéki eljárást. Ez lehetséges.

Ettől függetlenül a 10.000 Ft-os csekket meg fogod kapni, és ha netán nem fizetnéd be (...), biztos lehetsz benne, hogy a közjegyző végrehajtást kér a munkadíja megtérülésére +a végrehajtás többletköltsége...

Majd valamilyen pénzedből/járandóságodból adó formájában levonják.

Ez van.

monalisa1 # 2007.12.14. 00:53

Egy örökségről akár le is lehet mondani (...), de a hagyatéki eljárást hivatalból kötelezően lefolytató közjegyző senkinek nem dolgozik "szociális" alapon., az ő munkáját és a díjazást/összegszerűséget jogszabály írja elő.

Egy jogszabályt általánosságban hoznak meg, van akinek kedvező, van akire nézve meg nem.

Ez van.

memora # 2007.12.13. 23:51

És nem lehet ezt valahogy, szociális alapon mondjuk kifizettetni az állammal, polgármesteri hivatallal, stb? Mert egyébként én egyszerűen nem fogok foglalkozni a dologgal, mert nekem nem éri meg (most, vizsgaidőszakban meg főleg), hogy a fennmaradó 3000ft miatt még az időmet is vesztegessem...

Csak nagyon zavar a dolog, hogy azért, hogy megkaphassak 13000ft, 10000ft-ot kellene fizetnem.
Abszurd, és sértő is.

monalisa1 # 2007.12.13. 19:55

Egy közjegyzői munkadíj bruttó összeg - számlaadási kötelezettséggel, tehát "tisztán" nyílván kevesebb marad meg belőle.

ObudaFan # 2007.12.13. 19:48

A közjegyző még akkor is érvényesítheti a munkadíját az örökösön, ha azt nem is fedezi a hagyaték összege. Mindez a közjegyzők sajátos jogállásából következik: kötelesek az eljárást lefolytatni, ugyanakkor nem az állam fizeti a munkájukat, hanem az ügyféltől kapják a díjukat, amit akár perben is érvényesítenek.

memora # 2007.12.13. 18:47

Viszont nekem sincs kedvem kidobni az ablakon 10000ft-ot...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.13. 17:12

Ez nem valamiféle illeték vagy adó, hanem a közjegyző munkadíja. Dolgozzon ingyen?

memora # 2007.12.13. 16:47

Hello, szeretném megkérdezni, hogy öröklés esetén van valamilyen lehetőség a közjegyzői díj elengedésére? 10000ft-ot kellene fizetni, az örökség pedig 13000ft (!!!), és egy befejezetlen garázs, aminek az állapota miatt értéke szinte nincsen. Mert a helyzet jelenleg kis túlzással Kafka regényeibe illő...
Egyébként nincs jövedelmem, ezért gondoltam, hogy szociális alapon is lehetne kérni a díj elengedését.

Előre is köszi a választ!

ObudaFan # 2007.12.12. 21:05

A hagyatéki eljárásra az a közjegyző illetékes, akinek működési területén az örökhagyó utolsó belföldi lakóhelye volt.
Ha az örökhagyónak belföldön lakóhelye nem volt, az eljárásra az a közjegyző illetékes, akinek működési területén az örökhagyó meghalt, ha pedig külföldön halt meg, az a közjegyző, akinek működési területén a hagyatéki vagyon van.
Ha több közjegyző illetékes, az a közjegyző folytatja le a hagyatéki eljárást, akinél az eljárás korábban indult meg.
Ha a hagyatéki eljárás során olyan vagyontárgy átadásáról is kell dönteni, amely korábban meghalt örökhagyó hagyatékához tartozott, de hagyatéki eljárásnak tárgya nem volt, a hagyatéki eljárást az a közjegyző folytatja le, aki a korábban meghalt örökhagyó hagyatékára az előző bekezdések szerint illetékes. Ha mindkét eljárás megindult, az utóbb meghalt örökhagyó hagyatéki ügyét az előző rendelkezés szerint illetékes közjegyzőhöz kell áttenni.
Ha az eljárásra illetékes közjegyző törvényes akadály miatt nem járhat el, és illetékes közjegyző nem állapítható meg, az eljáró közjegyzőt a közjegyző székhelye szerint illetékes területi közjegyzői kamara elnöksége jelöli ki. Ha az örökös vagy az öröklésben érdekelt személy a kijelöléssel nem ért egyet, 15 napon belül kérelemmel fordulhat a területi kamara székhelye szerint illetékes megyei bírósághoz.

Az eljárást hivatalból el kell indítani, de azt bárki kezdeményezheti is. Nem kell ott lenned a leltáron. Azt a polgármesteri hivatal leltárelőadója folytatja le.

Wolfpanni # 2007.12.12. 20:35

Van olyan lehetőség, hogy az én lakóhelyem szerinti közjegyzőhöz forduljak, vagy a nagynéném lakóhelye szerinti közjegyző fogja lefolytatni az eljárást?
Én kezdeményezhetem a megindítását, vagy meg kell várnom, míg elindítják? A nagynénémnek már mindenkije meghalt, apukám, az ő testvére az egyetlen rokona, ő kap értesítést? Végrendeletben rám hagyta a vagyonát. Ott kell lennem a hagyatéki leltáron? Azt ki folytatja le? Bocsi ha kissé zavaros, de úgy írtam le, ahogy eszembe jutott.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.10. 16:59

Ezt nem gondoltad végig. Hogyan lehetne az ingatlant öröklési szerződéssel megszerzőkön számon kérni, hol van még némi készpénz? Ennyi erővel ők is kérdezhetnék tőletek. A válasz az lesz: "honnan tudjam"? És tényleg: eláshatták, odaadhatták egy vak koldusnak az utcán, elveszíthették lóversenyen stb...

kételkedő # 2007.12.10. 16:45

Az ingatlant tekintve mi is tudjuk, hogy nulla, de le tudják-e tagadni a pénzt, vagy betétkönyvet, hiszen az nem kevés összeg. Ennyi idő alatt és tekintve állapotukat nem dorbézolhatták el az idősek. Ha pedig nincs meg, és bizonyítani lehet az eladás időpontját és annak értékét. Nem kötelesek annak sorsáról beszámolni, páromat vajon behívja a közjegyző? Ott lehet ezeket a kérdéseket felvetni, érdemes-e egyáltalán.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.10. 09:50

Valószínűleg öröklési szerződést kötöttek. Ha tényleg, és más vagyontárgy nincs, akkor lesz ugyan hagyatéki tárgyalás, de a közjegyző az ingatlant az öröklési szerződés kedvezményezettjeinek adja át.
Köteles részre jogosult lenne a leszármazó - csak éppen a jelek szerint nulla lesz az alapja.

kételkedő # 2007.12.10. 09:46

Mit lehet tenni akkor, ha a párom csak "Hallomásból tudja, hogy testvére és szülei között van eltartási, vagy öröklési szerződés arra az ingatlanra, amelyikben most már az édesapja egyedül él(édesanyja két hónapja hunyt el).
Az önkormányzatnál érdeklődésére azt mondták, hogy a testvére az idézés ellenére sem jelent meg a hagyaték ügyében, ellenben párommal aláírattak egy nyilatkozatot, hogy tudomása szerint nincs leltár alá eső hagyaték.
Elküldték a Földhivatalba, hogy kérjen tulajdoni lap másolatot.Ezen az szerepel, hogy öröklési jog bejegyezve xy (testvér és férje) részére. Tudomásunk szerint, nagy összegü készpénznek, vagy bankbetétnek is lenni kellene, mert kb. másfél évvel ezelőtt adtak el két nagy értékű ingatlant. Nem tudjuk mennyiért, de tény, hogy adományként, betudással ügyvédjükön keresztül jutattak páromnak egy bizonyos összeget.Lehet,hogy a köteles részt?
Hol lehetne megnézni a szerződésüket, esetleg végrendeletüket. Egyáltalán igy lesz-e hagyatéki tárgyalás? Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2007.12.10. 09:31

A közhergyző idézni fog téged, ha van tudomása a végrendeletről. Ha nincs, akkor nem. Ezt úgy tudod megelőzni, hogy te értesíted őt. A www.kozjegyzo.hu honlapon megtalálod az örökhagyó utolsó lakóhelyehelye szerinti közjegyzőket, és körbetelefonálod őket.

Wolfpanni # 2007.12.10. 09:28

Köszönöm a segítséget, még egy kérdés: a közjegyző fog emgem értesítenia tárgyalásról, és akkor kell vele felvennem a kapcsolatot végrendelet ügyben? Honnan tudom meg melyik közjegyző foglalkozik az üggyel? Bocsánat, ez már kettő volt...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.10. 09:13

Kötelezettséged nincs, de a te érdeked, hogy a közjegyző értesüljön a végrendelet létezéséről és tartalmáról.
A testvér nem jogosult kötelesrészre.

Wolfpanni # 2007.12.10. 09:08

A nagynéném végrendeletben rám hagyta a vagyonát. A végrendelet egy példánya az én tulajdonomban van. Az örökös édesapám lenne, a végrendelet pont azon megfontolásból született, hogy ne kelljen majd kétszer fizetni az illetéket. Most meghalt a nagynéném. Van-e ezzel kapcsolatban bárminemű kötelezettségem, pl végrendelet bemutatása, illetve édesapámat illeti-e meg így köteles rész? Köszönettel: Wolfpanni

Kincs # 2004.05.04. 16:25

Kedves Barna Tímea!:)

Az önkormányzatnál - ahol korábban készségesen felvilágosítottak - TE, mint az elhúnyt rokona, hozzátartozója (és örököse) nyugodtan KÉRHETED, SÕT: KÉRJED, hogy leltározzák fel az elhúnyt vagyonát. Nem kell neked nyomoznod, megküldik az illetékes közjegyzőnek, te fel leszel rajta tüntetve, mint rokon és meghívást kapsz a hagyatéki tárgyalásra!!!(Csak győzd kivárni, mert kevés a közjegyző!) Ott aztán jegyzőkönyvbe mondhatod, amiről tudomásod van (pénz a bankban stb.), s a közjegyző HIVATALBÓL beszerzi ezeket az infókat, amikkel kapcsolatban tanácstalan vagy!
Üdv: Kincs:-)