Köteles rész


Fecó1974 # 2019.02.12. 09:05

Kedves Fórumozók!
Köteles rész igénynél a keresetlevélhez milyen iratot kell csatolnom?Ajándékozási szerződés,tulajdoni lap?
Másik kérdésem kérhetek késedelmi kamatot?Ha igen azt hol kell feltüntetnem?Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2019.02.12. 10:24

Köteles rész igénynél a keresetlevélhez milyen iratot kell csatolnom?Ajándékozási szerződés,tulajdoni lap?

Azt mindenképpen.

Másik kérdésem kérhetek késedelmi kamatot?

Igen.

Ha igen azt hol kell feltüntetnem?

A petitumban.

Vivien798 # 2019.03.03. 07:13

T.Szakértők!

Ingatlanát az örökhagyó eladta (halál előtt fél évvel) igen alacsony áron a házastársának haszonélvezettel terhelten. Még megy az egyezkedés, de ha ő a fennmaradó részt hajlandó elismerni, hogy az ajándék volt és hajlandó bele számítani egy bizonyos osszeget emiatt a kötelesresz alapjába akkor annak számítsa, hogy történik? A haszonelvezet értéket le kell-e vonni az alap kiszamításakor vagy ilyenkor ez nem szamit? Tehát ha pl 20 milliót ismer el pluszban akkor az lesz az alap vagy a ahszonelvezettel csökkentett értek ami 16 millió? Köszönöm!

tina2020 # 2019.03.04. 08:07

Jó napot. Az lenne a kérdésem hogy anyukám 2014 - ben elajándékozta tulajdonában lévő telket a testvéremnek amiről én véletlenül jöttem rá. Engem mondhatjuk kitagadott. A testvérem eladta 2018 nyarán. Az lenne a kérdésem hogy én abból így engem abból nem illet meg semmi? köszönöm

wers # 2019.03.04. 08:11

Saját tulajdonával mindenki szabadon rendelkezhet.

drbjozsef # 2019.03.04. 08:16

tina2020,

Ha édesanyád 2024 előtt meghal, akkor jogosult lehetsz köteles részre (ha más hagyaték nem nagyon van, akkor kb. a telek értékének 1/6-ára).

Ha tovább él, akkor már semmire sem leszel jogosult.

tina2020 # 2019.03.04. 10:19

Amikor ajándékozás történik nem kell értesíteni a többi testvért hogy nem kap semmit , tehát kitagadták? Nem kell indok a kitagadásra?

Cabron_ # 2019.03.04. 10:27

Miért kéne?

Az ember életében azt csinál a vagyonával, amit akar!
Az örökség nem alanyi jogon járó valami. Az örökhagyó halála után vagy van, vagy nincs.
Édesanyád valamiért úgy döntött, hogy a testvérednek adja a telket. Neked ehhez az égvilágon semmi közöd.
Max. megkérded anyukádat, hogy miért döntött így, aztán vagy válaszol, vagy nem.

drbjozsef # 2019.03.04. 10:45

De, kitagadásra kell indok.

Ez nem kitagadás.

espeon # 2019.03.14. 17:47

Üdv,
érdeklódni szeretnék, hogy mi történik akkor, ha a szülőm elhalálozik, ketten vagyunk testvérek és a testvéremet közjegyző által hitelesített végrendeletben köteles részre tette ? Akkor én öröklök és nekem kell kifizetni a köteles részt neki, ami egyhatod része az egész örökségnek (felének egyharmada), ha jól tudom? Azt olvastam a törvényben, hogy elsődlegesen pénzt kell adni. Mennyi időn belül? Mi történik akkor, ha nincs annyi rendelkezésre álló pénz? Mondhatom-e azt, hogy kap ingatlant? Több ingatlan lesz az örökségben. Vagy kaphat-e ingatlanrészt? A köteles részre tett személy tulajdonostárs az örökhagyóval. tehát ha az összegek egyeznek, mondhatom-e, hogy megkapja pénz helyett az örökhagyó részét és így teljesen övé lesz az az ingatlan? Vagy mondhatja-e, hogy az neki nem kell, inkább pénzt adjak, amit nyilván rövid időn belül nem lehet előkeríteni, csak ingatlaneladással? Vagy akkor bírósághoz fordulhat?

Köszönöm.

espeon # 2019.03.14. 18:11

Még eszembe jutott valami. Lentebb olvastam drbjozseftől:

"Azt a polgármesteri hivatal illetékes ügyintézője állítja össze. A közhiteles nyilvántartásokat megnézi (tehát ha ingatlan, vagy autó van az elhunyt nevén, az felthetőleg belekerül), de minden mást az öröklésben érdekeltek jelentek be. Elég gyakori, hogy az elhunyttal együtt élők elfelejtenek ezt-azt bejelenteni, ingóságok könnyedén eltűnnek, mintha soha nem is lettek volna..."

Tehát az ingatlanokat és autót látják, de mi a helyzet a bankszámlával és a különféle pénzintézeteknél elhelyezett befektetésekkel? Azokat is körbekérdezik vagy valami adatbázisban látják vagy csak a hozzátartozók bejelentése által szerez róla tudomást az illetékes ügyintéző?

Mi van akkor, ha az örökhagyónak olyan pénzintézeteknél is van befektetése, amiről egy családtagja sem tud? Akkor az ottmarad örökre?

Mi van akkor, ha az örökhagyónak külföldön van vagyona , akár ingatlan, akár külföldi bankban pénze és nem tudnak róla a családtagok?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.14. 18:36

Az ígyjárás esete forog fenn...

espeon # 2019.03.14. 18:46

Több kérdést feltettem, ez melyikre vonatkozik?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.14. 19:00

Az utóbbiakra. Hogy mi történik azokkal a hagyatéki vagyontárgyakkal, amelyeknek a létezéséről senki nem tud. Mondjuk, ezt magadtól is kitalálhattad volna.

espeon # 2019.03.14. 19:12

Azért teszek fel egy kérdést, mert normális választ várok rá, nem kioktatót, se kárörvendőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.14. 19:17

Szóval érzékeny vagy a csomagolásra? Bocs, nem tudtam.

drbjozsef # 2019.03.15. 08:23

espeon

érdeklódni szeretnék, hogy mi történik akkor, ha a szülőm elhalálozik, ketten vagyunk testvérek és a testvéremet közjegyző által hitelesített végrendeletben köteles részre tette ?

Akkor köteles részre jogosult csak.

Akkor én öröklök és nekem kell kifizetni a köteles részt neki, ami egyhatod része az egész örökségnek (felének egyharmada), ha jól tudom?

Feltéve, hogy te vagy a végrendeleti örökös, ezt nem írtad az előbb. Amúgy jól tudod, nagyjából : nem csak az örökség, hanem az örökség ÉS a hozzászámítandó köteles részi alap (pl.:örökhagyó 10 éven belüli ajándékozozása)

Azt olvastam a törvényben, hogy elsődlegesen pénzt kell adni. Mennyi időn belül?

Ésszerű időn belül. A közjegyző majd megállapítja végzésben az öröklést, és, ha kérte már abban a másik fél a köteles részét, akkor határidőt szab. Mondjuk 15 napot. Ha nem tudod, kérhetsz fizetési halasztást.

Mi történik akkor, ha nincs annyi rendelkezésre álló pénz?
Magánügy. Oldd meg.

Mondhatom-e azt, hogy kap ingatlant? Több ingatlan lesz az örökségben. Vagy kaphat-e ingatlanrészt?

Mondhatod, neki meg nem kell elfogadnia. Egyezséggel amúgy bármit lehet, határidőt, összeget, egyebeket is szabályozni. Közös akarattal.
Ha nem fogadja el, add el, fizesd ki.

A köteles részre tett személy tulajdonostárs az örökhagyóval. tehát ha az összegek egyeznek, mondhatom-e, hogy megkapja pénz helyett az örökhagyó részét és így teljesen övé lesz az az ingatlan? Vagy mondhatja-e, hogy az neki nem kell, inkább pénzt adjak, amit nyilván rövid időn belül nem lehet előkeríteni, csak ingatlaneladással?

Ld. előző. Bármit mondhatsz, semmit se kell elfogadnia.

Vagy akkor bírósághoz fordulhat?
Ha nem fizetsz, nyilvánvalóan igen.

drbjozsef # 2019.03.15. 08:24

(egyébként ha 10 éven belül a köteles részi jogosult (is) kapott ajándékot az örökhagyótól, akkor az meg levonható a köteles részből. Az örökhagyóval közös tulajdonú ingatlana miatt írom csak.)

espeon # 2019.03.15. 10:57

Köszi József,

még annyi, milyen 10 éven belüli ajándékot? Mármint gondolom, a kis összegű ajándékok mint szülinapra cipő stb, nem számítanak olyannak , mi az az összeghatár, ami felett számít és le lehet vonni ? A törvényben azt olvastam, szokásos mértéket meg nem haladó. Mi az a szokásos mérték? Laptop? Autó? Lakás? Konkrét összeg van?

Visszatérve a pénzintézetekre, magyar pénzintézeteknél sem néz körül az ügyintéző, hogy hol van vagyona az örökhagyónak? Van valami szerv, amivel akár az ügyintéző, akár az örökösök kerestethetik?

drbjozsef # 2019.03.15. 12:39

espeon,

Nem tudom mi a bírósági gyakorlat. Egy cipő, laptop biztos nem számít, egy autó, lakás általában igen. A kettő között? Nyilván ez is helyzetfüggő. Egy bérből élő munkásnál egy milliós ékszer már számít, de Bill Gates esetén a százmilliós sem feltétlen nagy ajándék. Nincs konkrét összeg.

Ügyintéző nem néz utána. Jelentsd be neki az összes pénzintézetet, hogy úgy tudod, van a nevén számla - legfeljebb nem lesz...

espeon # 2019.03.15. 12:51

Köszi szépen az infokat.

ObudaFan # 2019.03.18. 13:23

Mullereni

  1. 5 év az elévülési idő.
  2. Ha az értékek stimmelnek, akkor jól.
  3. Vitathatja.
  4. Mindkét érték esetében a perben kirendelendő ingatlanforgalmi szakértő véleménye fog számítani. Ő meg elsősorban a NAV adatsorból fog dolgozni, de az ingatlanok sajátosságai alapján attól eltérhet.

Kötelesrészről bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

ObudaFan # 2019.03.18. 14:37

Nem az értékesítés számít, hanem az akkori ingatlanérték, de vitatható a hagyatéki eljárásban szereplő, adó- és értékbizonyítványban szereplő összeg , és az a tapasztalat, hogy attól gyakran jelentősen el is térhet az, amit a szakértő mond.

ObudaFan # 2019.03.18. 15:30

Számíthat.
Általában saját becsléssel.

ObudaFan # 2019.03.18. 19:54

Értelmét nem igazán látnám.