végrendelet / egyeneság / oldalág


Szepy11 # 2015.01.17. 14:51

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Válaszát köszönöm.
Mivel amint írtam anyukám a házrészét elajándékozta unokájának,így örökség nem lesz se nekem,se a bátyámnak.
Úgy tudom,hogy a gyerek köteles gondoskodni a szülőről,hacsak a saját megélhetését nem veszélyezteti..Én ezt teszem,gondoskodok róla,még ha nem is kapok tőle örökséget..A bátyám kötelezhető,hogy segítsen be valamibe?Akár anyagilag,akár tevőlegesen?
Így,hogy nincs örökös (mivel az ajándékozott ezek szerint nem az),akkor kit terhel a temetési költség olyan esetben,amikor semmit nem hagyott ránk?Tehát nincs örökség.
Gondolom köteles rész sincs ajándékozásnál.
Előre is köszönöm a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 18:57

Feltéve.

ObudaFan # 2015.01.16. 18:56

Azért azt figyelembe kell venni, hogy ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 16:16

A hagyatékba az tartozik, ami halála pillanatában az örökhagyó tulajdona. Amit - akár a halála napján - elajándékozott - az nyilván már nem az ő tulajdona.

A másik kérdésre: az örökségről lemondó szerződéstől egyoldalúan elállni nem lehet. Persze, kérdés, hogy amit te annak tekintesz, az tényleg öröklésről lemondó szerződés-e.

bazsairozsa # 2015.01.16. 13:27

Tisztelt fórumozók,

apám, halála előtt két héttel a 4 gyereke közül a második házasságából született 2-nek ajándékozott egy ingatlant. Ilyenkor csak a köteles rész jár ebből a két másiknak (se végrendelet, se kitagadás), vagy az egész támadható azzal, h elajándékozta az örökséget? (igy az ingatlan 4 felé osztható)

A másik kérdés, h a bankszámláján lévő pénzt (lehet értekpapírként) a feleségének ajándékozta, szintén két héttel a halála előtt. Ez támadható? Ez lehet a hagyaték része?

Illetve a harmadik kérdés: ha az egyik gyereknek életében pénzt ajándékozott, és az írásban lemondott ezáltal mindennemű örökségről a köteles részt is beleértve, akkor most az apa halála után ez a gyerek bármilyen indokkal visszavonhatja-e ezt a lemondását.

Köszönöm előre is válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 12:09

Az ajándék attól ajándék, hogy nem jár érte ellenszolgáltatás.

Nagykorú személy gondozására, ápolására hozzátartozója nem köteles. (Hacsak nem tartás keretében a gondozás, ápolás biztosítására.)

A temetési költségek az örökösöket terhelik.

Szepy11 # 2015.01.16. 11:32

Üdvözlök Mindenkit!

Összetett kérdés amiben a segítséget kérem.
2014 áprilisban a 85 éves anyukámhoz költözött az egyik unokája családostul.
Júliusban már elérte azt,hogy anyukám a saját házrészét (1/2)neki ajándékozta.A másik fele az enyém,mert 94-ben én fizettem ki a fennálló építési kölcsönöket a házra,így akkor anyukámmal ebben állapodtunk meg.
Amióta elérte a célját az unoka,azóta a párja minősíthetetlenül beszél és viselkedik anyukámmal az ő elmondása szerint.A szobájából alig mert kijönni.Ellátást tőlük nem kap.Szociális ápoló jár hozzá naponta,ebédet is ők viszik neki.Én 300km-re lakok tőle..
2 hete a mama nagyon beteg lett.Hányás,hasmenés,stb
Azonnal ott is hagyták betegen,elköltöztek.Természetesen én a párommal azonnal mentünk és ápoltuk.Jelenleg már magunkhoz is költöztettük.Van még egy fia,de nem törődik vele,főleg amióta kiderült,hogy nem lesz öröksége,az ajándékozás miatt.Nekem se,de attól még az anyámat nem dobom el...
Kérdésem az volna,hogy kötelezhető-e az ajándékozott bármire,ha már kb.6-7m.ft-ot érő balatoni házrészt kapott,de ezért egy pohárvizet nem adott a nagyijának?
Kötelezhető-e bármiféle segítségre a másik fia?
Az esetleges temetési költségek kit terhelnek?
Páromnak sajnos fel kellett adnia a munkáját,hogy anyukámat gondozza,felügyelje,mert agyérelmeszedése is van,ezért néha még minket sem ismer meg.Egyedül hagyni nem lehet.
Segítségetek előre is köszönöm.
Gondtalan,szép napot kívánok!

ObudaFan # 2015.01.10. 14:37

Azt, hogy csak a kötelesrészt kapják, évényes végrendelettel. Hogy kötelesrészt se kapjanak, azt csak érvényes kitagadással. A kitagadás akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.
Kitagadásnak akkor van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonának, házastársának vagy élettársának életére tört vagy sérelmükre egyéb súlyos bűncselekményt követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes tartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. - akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek - a büntetését még nem töltötte ki;
  7. a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá.

A nagykorú leszármazót az örökhagyó a vele szemben tanúsított durva hálátlanság miatt is kitagadhatja.

Emellett felmerülhet még az, hogy házassági vagyonjogi szerződést is esetleg érdemes lehet kötni a feleknek.

Mivel sokféle variáció felmerül, érdemes lenne ügyvédet felkeresni.

zooooo # 2015.01.09. 17:28

Milyen módon lehet biztosítani, hogy egy házaspár egyikének halála esetén a másik örököljön mindent, mivel azt ketten szerezték, és a gyerekeik ne kap
janak semmit?

sonic6666 # 2015.01.08. 08:05

Köszönöm a gyors válaszokat!

ObudaFan # 2015.01.07. 15:40

Édesapádra, a másik testvérére legalább a hagyaték 1/9-e, a két elárvult unokára 1/18 - 1/18-a kell, hogy jusson, egyébként a többit arra hagyja, akire akarja, például rád.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 10:33

A végrendelkezés szabadságának elsődleges korlátja a köteles részi igény. (Ez a törvényes örökösök egy meghatározott körét illeti meg; szigorúan véve nem minősül öröklésnek, hanem kötelmi jellegű. Tehát a hagyatéki eljárásban hivatalból nem érvényesül, és egyébként sem vizsgálja, értelemszerűen nem is elégíti ki a közjegyző.)

sonic6666 # 2015.01.07. 10:22

Tisztelt fórumozók!
Papám pár éve megözvegyült.
3 gyereke volt, egyikük meghalt(volt családja férj+2 gyerek), így már csak apám és egy testvére maradt.

Az a kérdésem, hogy papám mennyiben rendelkezhet szabadon vagyonával végrendelet formájában?
Mert az apámra eső részt inkább rám szeretné hagyni vagy amennyit a törvény lehetővé tesz, mert én többet segítek/segítettem neki mint apám eddig életében.

Szüleim elváltak apám kb 10éve külön él új családja van! Így azt sem tudom biztosan h egyáltalán van e bármi jogom arra h örököljek majd!
Apám(,családja) és papám közt minimális kapcsolat van.

Valamint a vagyon milyen arányokban oszlik meg az örökösöket tekintve(apám, testvére és az elhunyt testvér családja között).

És még egy kérdés! konkrét ingóságokat (autó, szerszámok, gépek stb.) szabadon megnevezhet h melyik kié legyen? vagyis unokájára is hagyhatja e? vagy csak a "3" gyereke jöhet szóba?
Bár mostmár abban sem vagyok biztos h jogilag az unokája vagyok e még? o.O

Sherlock # 2014.11.17. 08:22

Elképesztő milyen értetlen vagy.

rozsika101 # 2014.11.17. 05:02

Köszönöm a választ.Az unokaöcs azt mondta, készült végrendelet,nem tudják a nevét az ügyvédnek akinék készült,pedig egyedül az unokanövérem nem ment el az biztos, csak ök vihették el az ügyvédhez..A lakásban nem találták meg,nekik sincs meg.Az ügyéntéző az önkormányzatnál aki összegyüjti a hagyatékot azt mondta eddig nem hoztak végrendeletet, ezért törvényes öröklési rend lessz ezért szólt nekünk,hogy kik az örökösök a rend szerint.az a kérdésem,ugytudom a végrendeletekről van adatbázis azt még a közjegyző elő tudja keriteni a hagyatéki tárgyaláson, ha egyáltalán készült végrendelet.A választ előre is köszönöm Rózsika 101

Sherlock # 2014.11.16. 20:10

Közjegyzőnél biztos nincs, mert az az első, hogy azt megnézik, mikor az elhunyt adatait rögzítik.

rozsika101 # 2014.11.16. 18:27

Köszönöm a választ,de ujabb információkat szereztem az elöbbi üggyel kapcsolatban.Végrendeletet nem találtak nem tudtak bemutatni a hagyatéki ügyintéző szerint a mai napig és az ügyintéző kb fél évet várt , mert a tavasszal halt meg a rokonunk.Az egész családot ledöbentette az eset.Az volna kérdésem a közjegyzönél lehet -e még végrendelet,van -e a végrendeletekről országos adatbázis,előkerülhet -e a hagyatéki tárgyaláson a közjegyzőnél egy valahol elkészitett végrendelet.Az unokaöcs családja azt mondja, készült végrendelet,de nem tudják kinél.Pedig ha készült akkor arra Ök vitték el, és elégé valószerütlen , hogy nem tudják kinél van.A választ előre is köszönöm Rózsika 101

ObudaFan # 2014.11.16. 16:03

Ha a végrendeletet megsemmisítette az örökhagyó, akkor az hatálytalan. Ha pedig nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés rendje érvényesül. Eszerint pedig ha nincs élő leszármazó, házastárs, szülő, testvér, nagyszülő, akkor örökölnek az unokatestvérek.
Ha viszont valaki konkrétan eltartotta az örökhagyót, mégpedig végrendeleti juttatás ígérete miatt, akkor a hagyatékkal szemben hagyatéki hitelezői igényként érvényesítheti a tartása értékét. De ezeket a tényeket neki kell bizonyítania.

rozsika101 # 2014.11.15. 16:12

Ugytudom időnként meglátogatták az unokatestvéremet, bevásárolhattak neki ,de nem éltek vele.Azért irtam a törödést,ök voltak körülötte, .Nem látták el teljeskörüen, mert ugytudom maga fözött ,szörnyü körülmények voltak,kosz piszok, mert több kutyával élt együtt.Ezért irtam hogy valamellyest elláták,de nem raktak rendet körülötte.Igen nagy vagyonról van szó kb 20 miliora értékelték az önkörmányzatnál,de szerintem a dupláját is megéri a vagyona.Ezért gondolom,hogy valamivel próbálkozni fognak.Fel volt család háborodva,ezen az állapoton,mert mi ugytudtuk, hogy az unokaöcsére hagyja a vagyonát és ezért ugygondolom többet kelett volna teniük .válaszát elöre is köszönöm Rózsika 101

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.15. 15:53

A konkrét ügy részleteit nem ismerem, és az sem világos, mit jelent, hogy "törődött vele"; de szerintem nincs sok esélye.

rozsika101 # 2014.11.15. 15:50

Köszönöm a választ.Ilyen az esetben meg is itélnek valamilyen összeget, vagy tulajdont is ha ilyen igényt adna be a testvére gyermeke, mit mond ilyenkor a törvény.Rózsika 101

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.15. 14:24

Benyújtani bármit be lehet.

rozsika101 # 2014.11.15. 11:33

T Ügyvéd ur.Akkor rosszul fogalmaztam,ugy tudtuk van végrendelet, de kb fél éve nem tudják bemutatni.Ugynéz ki nincs végrendeletBármilyen igényt benyujthatnak-e, arra hivatkozva, hogy Ők törödtek vele mig élt. választ előre is köszönöm Rózsika 101

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.15. 11:21

a testvére fia megtámadhatja -e a végrendeletet
A nem létező végrendeletet?

rozsika101 # 2014.11.15. 11:12

T. fórum. meghalt a tavasszal egy unokatestvérünk,és mig élt az édesanyja testvérének a fiára akarta hagyni a vagyonát,azok törödtek valamelyest vele,de elégé kifogásolható modon.Ugy tudtuk rá és a lányaira hagyja a vagyonát,mint az elöbb irtam kifogásolható modon törödtek vele.Mi nem is adtunk le a hagyatékra igényt,de az önkormányzatnál azt mondták ez idáig nem vittek be végrendeletet,igy az öröklés törvényes öröklési rend szerint történik,ez minket meglepett,ugy tudtuk csináltatott végrendeletet, de valószinüleg összetépte.Ilyen esetben a testvére fia megtámadhatja -e a végrendeletet,azt mondva Ők tötdtek vele.Választ elöre is köszönöm rózsika 101