Apasági per


zoltanh90 # 2013.12.02. 13:05

Jó napot!

Az elvileges gyermekemet és édesanyját fél éve elhagytam és mivel pimaszul sok tartásdíjat kèrt így megmondtam menjen a gyámhivatalhoz majd ott tájékoztatják, elég kicsapongó életet élt előttem így DNS kértem (nem válaltam az apaságot) most novemberben a gyámhivatal felajànlotta hogy végezzük el a DNS-t peren kívül én bele mentem meg is rendeltem, kifizettem de az anyuka nem jelent meg, tétovázott hogy beteg a gyerkőc, 1 hétre rá telefonon bejelentette hogy majd a bírósági DNS dönt. Ilyen helyzetben mikor az egyik fél én mint apa jelölt ön költségén a DNS-t megcsináltatta volna a másik fél az anyuka meg szándékosan szivatja a másik felet, ebből mi lehet? További költségeket nézve? Sőt felajánlottam hogy utána megegyezünk gyerektartàs díjról és láthatásról, erre ő majd eqzt is bíróságon! Elakartam kerúlni minden plusz költséget ő viszont már csak azért is ...

Bíróságon ez fog számítani és végül mennyi ösz költségre számíthatok?

lajcsó # 2013.12.02. 15:45

Add elő a történetet a bíróságon és indítványozd, hogy a bíróság azt a szakértőt rendelje ki akinek már (előre) fizettél.
A költségek viselése attól függ, hogy pervesztes vagy pernyertes leszel. A gyermektartásdíjról meg a láthatásról meg lehet egyezni. Egyezség hiányában - erre irányuló kereseti kérelem esetén - a bíróság dönt.

zoltanh90 # 2013.12.02. 18:08

Tudja valaki mien díjakkal kellene számolnom? Én bele éltem magam hogy egyszerűen intézünk mindent, emailbe kaptam a kisasszonytól hogy fél milkát csengetnem kell a tárgyalásokra és egyszerűen nem akarom elhinni hogy én magam bíróság nélkül akartam megoldani mindent erre kicseszésből a másik fél hülyesége és bosszúja miatt kellene fölöslegesen az ablakon fél milkát kidobnom.

Ezt elkerülni sehogy nem lehet?

Ellinida # 2015.09.08. 09:40

Kedves Ügyvédek!

Szeretnék segítséget kérni gyermekem apasági perében. A kicsi már 3 éves, két éve húzódik az ügy, és még sehol sem tartunk, jobban mondva csak ott, hogy próbálják az apát megidézni.Az apa görög, és kivételes tehetsége van arra, hogy eltűnjön, a kicsit nem látta még sosem, illetve mi sem találkoztunk amióta megtudta, hogy gyereket várok. Az első keresetet elutasította a bíróság, mert az apa a munkahelyén él életvitelszerűen (hajón), a munkahely viszont nem idézhető, viszont címének azt adtam meg.

Miután elutasította a keresetet a bíróság, drága pénzért megbíztam egy görög helyi ügyvédet, hogy derítse ki a szárazföldi címét, amit meg is tett, méghozzá a rendőrségi nyilvántartásból, vagyis meglehetősen megbízható a cím.

Mivel félek attól, hogy ha hirdetményi értesítésre kerül a dolog, akkor elbukom az ügyet (ez így van? Tényleg elbukom?), indítottam egy "teszt levelet" az adott címre, hogy kiderüljön számomra, hogy átveszi-e. A levél nem tőlem jött, hanem egy ügyvéd ismerősömet kértem meg erre a szívességre, hogy az én megbízásommal, vagyis a nevemben küldje el az eredeti keresetet "tájékoztatásképpen". Legnagyobb meglepetésemre a tértivevény visszajött, és hivatalosan is 'átvette'.

A kérdésem az lenne, hogy mivel még mindig a hirdetményi értesítéstől félek, abban az esetben, ha a bíróság által kiküldött új kereset 'ismeretlen címzettel', vagyis az apuka ahelyett, hogy átvenné, azt mondja a postásnak, hogy azt sem tudom, hogy ez az ember kicsoda, akkor mit tudok tenni?

  • ér-e valamit az, hogy bár féligmeddig személyes levélnél, de visszajött a tértivevény már egyszer a címéről? Ezt fel tudom-e hozni a biróságnál, bizonyítandó, hogy igenis ott lakik az alperes? Ezt elfogadja-e a bíróság?
  • Egyáltalán mondhatja-e azt az apa a postásnak, hogy azt sem tudom, hogy kicsoda ez az ember, vagy van-e valami, ami ettől visszatarthatja? (Joggal való visszaélés?)
  • Az jelent-e valamit a magyar bíróságon, hogy a címe hiteles forrásból származik, vagyis ügyvéd szerezte meg, rendőri nyilvántartásból, és ezt felhozhatom-e bizonyítandó, hogy igenis ott lakik, akkor is ha 'nem veszi át a levelet'?

Vagy ez az egész egy fölösleges agónia és ilyesmiken nem kellene aggódnom? Mik a kilátásaim, tekintve, hogy tudom, hogy az apa a legkevésbé sem akar együttműködni?

Előre is nagyon köszönöm a válaszaikat! E.

ancsa0911 # 2015.09.08. 10:26

Tisztelt Jogi szakértök!

Egy bonyolult ügyben kérnék tanácsot Önöktöl!

A férjemnek volt egy kapcsolata évekkel ezelött,amelyben a hölgynek született egy gyermeke,DE még a férjemmel való megismerkedésük elött.Tehát az apa "ismeretlen".Viszont a párom akkor,mivel az anya fiatalkorú volt és azt hitte majd egy családot alkotnak,a nevére vette a gyermeket,aki ma már 15 éves.Ez a kapcsolat megromlott ,egy percig sem nevelték a gyermeket,születésétöl fogva nevelöintézetben volt,illetve nevelöszülöknél.Az anya semmilyen kapcsolatot nem tart a gyermekkel.Mivel különváltak a párom sem találkozott vele ,nem is alakulhatott ki semmilyen kötödés.
Eddig semmilyen megkeresés,semmilyen hir stb, nem volt a gyermekkel kapcsolatban.
Most,a párom hozzámköltözött hivatalosan is,vagyis a lakcime megváltozott,elindult egy lavina a gyermekkel kapcsolatban.A helyi gyámhatóság,polgármesteri hivatal...
jönnek a megkeresések,környezettanulmány az én lakásomban!!!,hogy nevelésidij,vagy tartásdij megállipást akarnak e nem tudjuk egyenlöre.Anno azt mondták ,hogy semmilyen kötelezettsége nem lesz a gyerekkel kapcsolatban,amit tudunk,hogy nem volt igaz.
A férjem le szeretne mondani a gyermekröl,mert valóban semmi köze nincs hozzá.
Nem tudjuk,hová forduljunk,mivel más járáshoz tartoztunk.
Másik megyében van a gyermek és ez a mésik megyei hivatal kérte fel a mi hivatalunkat a vizsgálódásra.

Kérem,ha módjukban áll adjanak tanácsot,hogy merre induljunk!
Gondolom kell DNS vizsgálat is,de azt ki fizeti ki vagy egyáltalán,hogyan tovább...

Köszönöm szépen,ha idejükböl áldoznak és segitenek nekem!

Tisztelettel: "A"

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.08. 11:03

Lemondani nem lehet, és szerintem az apasági pert is legfeljebb az ügyész indíthatná meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.08. 11:03

Úgy értem, az apaság vélelmének a megdöntése iránti pert.

wers # 2015.09.08. 12:01

Business Law drága, de bántásnak vedd, de értelmeznéd nekem a mondatod első felét?

igy lehet a gyermeket nem, de gyermektartast sikerul hivatalosan kerni az apatol

wers # 2015.09.08. 12:11

de bántásnak” bocs, ne bántásnak :)) (dáthás a billentyűm)

lajcsó # 2015.09.08. 13:14

"Kérem,ha módjukban áll adjanak tanácsot,hogy merre induljunk!"
Ügyvédhez!
"Gondolom kell DNS vizsgálat is,de azt ki fizeti ki vagy egyáltalán,hogyan tovább..."
Nem biztos, hogy kell DNS vizsgálat.

Ellinida # 2015.09.08. 13:27

Kedves Ügyvédek!

Nagyon-nagyon köszönöm a válaszokat. Világos, én is csak 'hivatalosan' akarom a nyakába varrni apukának a gyereket, mert a 'képzelt apától' a hideg kiráz, a tartásdíjat megérdemli a gyerek, plusz a görög nemzetiségét meg mindent ami 'hivatalosan' jár. Illetve ott van még ugye az apuka rokonaival való kapcsolat, ami a legkevésbé sem elhanyagolandó. Ők pedig szeretik a gyereket és alig várják ők is, hogy 'hivatalosan' is a 'nyakukba varrjam' a kicsit.

Amiatt aggódom, mert az eseti gondnok a kereseti levélben azt írta, hogy ha 'ismeretlen' kézbesítéssel jön vissza tértivevény, akkor kéri a hirdetményi úton való értesítést. Én ettől megijedtem, mert én úgy gondolnám hogy ott még elég sok tennivaló lehetne, mielőtt hirdetőtáblához fordulnánk. Nincs igazam, és ez így rendben van a keresetlevélben?

És amire nem nagyon kaptam választ, mert talán nem tűnik fontosnak de szerintem az: Egyáltalán megteheti azt az apa, hogy azt mondja a postásnak, hogy 'nem ismerem ezt az embert', és ha igen, akkor ennek milyen jogi következményei lehetnek számára? Én sajnos simán ki tudom nézni belőle, hogy ezt tegye. Vagy nincsen jogi következménye és tényleg azt mond amit akar?

Ha pedig kézhez veszi a levelet és annyiban hagyja, olyankor mi szokott lenni az eljárás?

Ellinida # 2015.09.08. 14:07

Köszönöm! Tanuk nélkül tehát nem is rendelnek el apasági tesztet? Ha a tanukat kötelezhetik tanuságtételre EUn belül, akkor tényleg olyan körülményes egy állítólagos apát DNS tesztre kötelezni, hogy csak tanukkal megy?

Sajnos a rokonokkal csak később alakult ki kapcsolat, miután megszületett a gyerek, addig fogalmuk sem volt róla, hogy létezünk. Tanukat szerezni pedig szinte lehetetlen, mert mindketten hajón voltunk, amikor együtt éltünk, és azok az emberek mindenfelé szét vannak szóródva, nagyon-nagyon nehéz lenne őket megtalálni...

Ellinida # 2015.09.08. 15:51

Kedves Business law! Köszönöm a válaszokat, de igazán nem akartam erkölcsi vitába szállni, akkor a gyakorikerdesekre írtam volna. Apuka egyébként ígért házasságot és gyereket, ebből a gyerek összejött, a házasság is, min utóbb kiderült, cask éppen 10 éve, egy másik novel, akivel másik családja van. De ha ennél kevésbbé lett volna gerinctelen, akkor is - ez pedig az én személyes véleményem, hogy amikor két ember nemi kapcsolatot létesít abba együtt mennek bele, és a felelőségét is együtt vállalják, én higgye el, nem erőszakoltam meg apukát, a magam részét pedig a felelősségből jócskán kivettem. A tartásdíj nem valami hű de nagy adomány, hanem a minimum, illetve még annyi sem. Nem rászállok az apukára, hanem a gyerekem helyett lépek fel az érdekeiért amikért ő maga nem tud. Nem magamnak akarom azt ami kijár, hanem neki. Köszönöm a tájékoztatást az EU-hoz való csatlakozásunkról is, ugyanakkor az egyállamiság a gyakorlatban nem egészen úgy valósul meg, ahogyan azt szeretnénk elképzelni, ország és ország között vannak érezhető különbségek az EUban, aminek egyébként Görögország a jóég tudja, hogy meddig lesz még tagja. Azon bocsásson meg, nem tudom, hogy mit kellene megmagyaráznom, hogy nem szeretném, ha képzelt apát jegyeznének be a valódi helyett. Semmilyen apukát nem képzelegtem. Még egyszer köszönök minden használható választ.

ancsa0911 # 2015.09.08. 16:08

Köszönöm a hozzászólást,Business Law...sajnálom,hogy igy alakult a gyermek sorsa,de nem mi tehetünk róla,ahogyan ö sem.Egyébként tisztában van mindennel,hogy nem a párom az apja..stb.
Anya vagyok én is,van egy kicsi lányunk a párommal.
A saját gyermekeinknek szánom,amink van örökül,mert ö sem tehet arról,hogy a szóban forgó gyermek anyjának fogalma sem volt ki az apja és arról sem,hogy a párom meggondolatlanul,szinte még ö is "gyerekfejjel" ,a szerelemtöl nem látva,aláirt egy papirt,ami meghatározza az egész jövöbeni életét és a családét.
Mint irtam,soha nem nevelték a gyereket,igy igen méltánytalan lehet,söt az is,de szerintem az anyja részéröl.
Még nem teljesen tiszta elöttem sem,hogy anno miért mondták a páromnak,hogy csak irja alá a papirokat ,mert nem lesz ettöl függöen semmi kötelezettsége a gyerek felé,ha nem akarja!

Tisztelt dr.Szücs Lajos!

Köszönöm Önnek is a választ!

Akkor elsö körben keressek egy családjoggal foglalkozó ügyvédet!
Tud nekem Miskolc környékéröl ajánlani esetleg :-)

Köszönöm elöre is!

Üdvözlettel!
"A"

ObudaFan # 2015.09.08. 19:17

Amiatt aggódom, mert az eseti gondnok a kereseti levélben azt írta, hogy ha 'ismeretlen' kézbesítéssel jön vissza tértivevény, akkor kéri a hirdetményi úton való értesítést. Én ettől megijedtem, mert én úgy gondolnám hogy ott még elég sok tennivaló lehetne, mielőtt hirdetőtáblához fordulnánk. Nincs igazam, és ez így rendben van a keresetlevélben?

Nincs igazad.

Ha pedig kézhez veszi a levelet és annyiban hagyja, olyankor mi szokott lenni az eljárás?

Akkor a perben vagy tesz nyilatkozatot, vagy nem, de a szakértőhöz el kell mennie, különben addig bírságolják, amíg mégis elmegy.

kisilonka77 # 2015.10.03. 11:02

Ez nem egy szokványos ügy, szeretnék tanácsot kérni!
Júliusban született meg a kisfiam. Az apával már januárban megszüntettem mindenfajta kapcsolatot, a gyermeket egyedül vállaltam,se házasság, se élettársi kapcsolat nem volt köztünk, viszont ő most perelni akar. Az apa félig más származású, és elég agresszív is, a munkahelyen volt rá példa, hogy gyereket ütött meg, de nem lett belőle semmi, megúszta a dolgot, 7 hónapos terhes voltam, mikor egyszer rám is rám támadt. A terhesség alatt többször is megtagadta, megkérdőjelezte a gyermeket, szám szerint ötször. Én nem szeretném, hogy bármi köze is legyen a gyerekhez, egyszer látta, és többet nem is szeretném. Megoldható e ez valahogy? A gyermek az én nevemen van, apasági nyilatkozat nincs. És most azt akarja,hogy írjam alá, különben bíróságra megy, és apasági pert indít. Megtagadhatom e? Szeretnék segítségét, tanácsát kérni!
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.10.05. 13:31

kisilonka77

Amíg a gyermeknek nincs apja az anyakönyvbe bejegyezve, megindíthatja a pert. És ha ő a biológiai apa, akkor meg is nyeri.

Tina23 # 2016.02.11. 19:53

Tisztelt Jogi Szakértők!

Most született meg a kisfiam,viszont az apjával már a terhesség alatt szétmentünk, nagyon agresszív volt végig,csoda hogy nem vetéltem el..azt mondta nem kell neki a gyerek se. Nincs apasági nyilatkozat se házasság. Most viszont hogy megszületett a kicsi követeli. Mit tehetek hogy ne legyen semmilyen joga a kicsihez?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.11. 19:59

Szerezz egy másik apát.

ObudaFan # 2016.02.12. 05:53

Igazából valóban ez az egyetlen esély, hogy most hirtelen igen harmonikus párkapcsolatba (ideális esetben házasságba) kezdesz egy másik férfival, aki tesz a gyerekre elismerő nyilatkozatot és reménykedsz, hogy a gyámhatóság erre tekintettel nem indít ellene a vélelem megdöntése iránti pert.

lajcsó # 2016.02.12. 09:15

"reménykedsz, hogy a gyámhatóság erre tekintettel nem indít ellene a vélelem megdöntése iránti pert."
Ennek igen minimális az esélye! Ugyanis - alapos indok hiányában - a per nem állna a kiskorú érdekében.

Gergely1970 # 2016.02.15. 22:45

Tisztelt Jogi Szakértők !

Apasági vizsgálatot szeretnék indítani, ehhez kérnék némi támpontot, véleményt kérni Önöktől.

A 2000 évek elején megismerkedtem egy hölgyeménnyel, de mivel nem élt erkölcsös életet, ezért szétváltunk. Egy napon azzal keresett meg, hogy állapotos, én pedig apa vagyok. Fenntartásaim voltak, amit a nőgyógyász igazolt is, álláspontja szerint idősebb a magzat, mint ahogyan azt az anyuka állította. Ebből fakadóan akkor fogant, amikor az anyukával nem voltunk együtt.Egy másik, a szülést levezető szakorvos is ezt támasztotta alá, magzat túlhordásra hivatkozva. A gyermekhez kötődtem,így egy ideig együtt éltünk. Ám az anyuka mentalitása és az olthatatlan kétségeim az apaságom okán elköltöztem. Érzelmi nyomásra és a saját hülyeségem hatására aláírtam a Bíróságon az apasági nyilatkozatot. De ettől semmi nem változott. Jótanácsra elkezdtem magamtól postai csekken pénzt küldeni az anyukának. Jól tettem, mert az anyuka , amint meghallotta, hogy apasági vizsgálatot akarok, bement a bíróságra és végrehajtást kért ellenem, mondván, nem fizetek semmit, nem járulok semmihez a gyermek fejlődésében és minimum fél évre visszamenőleg pénzt követelt rajtam. Ám ez elhasalt, mert a Bírónőnek bemutattam az anyukának küldött pénzek postai csekktőszelvényeit. A Bírónő rögzítette, hogy mekkora összeget fogok továbbra is utalni gyermektartásként. Persze, voltam olyan hülye, hogy még akkor sem foganatosítottam apasági vizsgálatot. 2009 végén jeleztem az anyukának, hogy a munkahelyem megszűnt, bevételem nincs, de rendezem a dolgaimat. 2010-ben ismét behajtást kért rám...De a gyermeket különböző ürügyekre hivatkozva akkor már egyáltalán nem láthattam. Mivel cseperedett, egyre jobban látszott a gyermeken, mennyire nem hasonlít rám..Két éve egy telefonos beszélgetés során azt mondta, hogy békén hagyjuk egymást, én pedig nem firtatom az apasági vizsgálatot. Nem szószerint mondta ezt, de ez jött át. Sajnos az anyagi helyzetem 6 éve nem teszi lehetővé, hogy bármikor finanszírozzak egy apasági vizsgálatot, de mindenképpen szeretnék tisztán látni, papírra vetett szakvélemények alapján. ( Most ismét kaptam egy bírósági végrehajtótól egy a tartozás haladéktalan megfizetése fejlécű levelet, melyben a végrehajtást kérő az anyuka, és egy 2010-es bírósági végzést vesz alapul, ami alapján 2010-ben kérte az anyuka a végrehajtást ellenem elmaradt tartásdíj címén. Ez sem tiszta, mert nem tartalmaz információt, hogy ez még a 2010-es követelés, vagy ismét végrehajtást kért az anyuka. A végrehajtást tárgyát képező összeg pedig 6 évnyi tartásdíjat tesz ki...)
Boritékolható, hogy az anyuka megtagadja a közös megegyezésen alapuló, jegyzőkönyvezett apasági tesztet. Apróság, de szerintem fontos : az anyuka a saját család nevén akarta anyakönyveztetni a gyermeket, nem volt hajlandó az enyémen. Egy darabig így is volt rögzítve a gyermek neve. Említettem, hogy 2005-ben hülyének nézve a bíróságot és engem, végrehajtást kért ellenem a bíróságon, azt állítva, hogy semmiben nem járulok hozzá a gyermek fejlődésében, nem fizetek tartásdíjat.A keresetében azt állította, hogy előbb megfogant a gyermek, másnap megismerkedtünk, azt követő napon világra jött a gyermek... És hasonló dolgok, ami a gyanúmat és a hülyeségemet bizonyítja.

A kérdésem az, hogy ennyi idő elteltével, a dolgok jogi tükrében, indíthatok apasági vizsgálatot a bíróságon ? Kellően konokká váltam, mindenképpen " papírt " akarok a kezembe az apaságom mibenlétéről. Minden véleményt, észrevételt, tanácsot előre is köszönök !

ObudaFan # 2016.02.16. 06:19

Ennyi idő elteltével te akkor indíthatsz, ha a tudomásodra jut olyan új tény, ami valószínűsíti, hogy nem te vagy az apa. De az ügyészséget kérheted, hogy az érdekedben pert indítson.

lajcsó # 2016.02.16. 08:05

A per során kérhetsz költségmentességet is!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.16. 09:21

Ami nem terjed ki a genetikai szakértői vizsgálat díjára.
Egyébként is akadémikus társalgás ez, nem fog az ügyész pert indítani az érdekében.