hagyatéki eljárás


daih # 2015.01.14. 15:31

A közeljövőben várható a hagyatéki tárgyalás kitűzése, ezzel kapcsolatban kérném a tanácsukat.
Az édesapám meghalt, édesanyámmal közösen rendelkeznek fele-fele arányban egy lakóingatlannal, illetve egy zártkerti besorolású telekkel. Mivel a telket már nem tudták karbantartani, 8 éve én is és a testvérem is kapott tölük kulcsot a telekhez, hogy kijárhassunk és azt karbantartsuk. Ez azonban szinte kizárólag az én általam történt - faház lecsiszolása, átfestése, szigetelése, kerités festése, pince meszelése, a szölő metszése, kötözése. a fű folyamatos nyirása stb. - a testvérem egy évben 1-2 alkalommal pár órára ment csak ki. Én folyamatosan vezettem az állagmegóvással kapcsolatos kiadásaimat, melyhez folyamatosan kértem, hogy fele arányban járuljon hozzá. Ő ennek nem tett eleget, egy idő után - édesapám még élt - azzal a cimszóval vitt nekik 125 ezer forintot, azzal, hogy ez az ő része ahhoz a kiadáshoz amibe nekem került a telken végzett állagmegóvás. Az édesapám halálakor ezt az összeget hozzátette a temetési költségekhez-mint kvázi az ő hozzájárulása - a temetési segélyt, melyet az édesapám volt munkahelye utalt át az ő folyószámlájára - mivel az ő neve szerepelt a számlákon - magánál tartotta azzal, hogy az őt illeti meg. Kérésemre, hogy milyen módon kivánja kiegyenliteni az általam állagmegóváként a telekre ráforditott összeg felét, azt válaszolta: "Te azt birtokba vetted", "Nekem semmi közöm hozzá" "Ha igényed merül fel azt érvényesitsd a telek tulajdonosaival szemben" azaz az édesanyám és az édesapám felé. A neki általam tértivevényesen megküldött elszámolást nem vette át. Én ezt nagyon etikátlannak tartanám, és attól is megszeretném kimélni az édesanyámat, hogy a hagyatéki tárgyaláson tanúja legyen a vitának a testvéremmel, valamint azzal, a látszattal, hogy én vele szemben akarok anyagi követelést érvényesiteni. Van-e arra lehetőség, hogy ezen igényemet majd az édesanyám halála utáni hagyatéki tárgyaláson érvényesitsem?
Előre is köszönöm a segitséget

ObudaFan # 2015.01.14. 15:39

Két dologra figyelj mindenképpen: egyrészt ne mondj le erről a követelésről, másrészt maradj az 5 éves elévülési időn belül.

daih # 2015.01.14. 16:09

Köszönöm a gyors választ. Ezt a követelésemet a mostani hagyatéki tárgyaláson, mint követelést be kell jelentenem, vagy elég lesz majd az édesanyám halálát követő hagyatéki tárgyaláson?

ObudaFan # 2015.01.15. 05:32

Ha most bejelented, annyiban előnyösebb, hogy kérheted, hogy a hagyatékot csak ideiglenes hatállyal adja át a közjegyző a másik örökösnek, és így lesz fedezet a végrehajtásra.

Heki65 # 2015.01.25. 11:28

Szép napot kívánok!

Segítő választ kérek szépen az alábbi tényállás kapcsán:

Édesanyám 2014. március 21-én hunyt el és mind a mai napig az illetékes III. kerületi közjegyző nem tűzte ki a hagyatéki eljárás időpontját (a leltárt egyértelműen és időre elkészítettük és beadtuk), nem lehet elérni sem, mindig letagadtatja magát.
Teszem hozzá, egy teljesen tiszta, egyszerű helyzetről van szó, van végrendelet és a két érintett fél között is teljes az egyetértés, továbbá mindössze egy tehermentes ingatlan és néhány száz ezer forint képezi a hagyaték tárgyát.
Természetesen mindeddig folyamatos kiadást jelent az üresen álló lakás fenntartása, a lakást pedig az idő múlásával lehetséges hogy egyre rosszabb áron tudjuk majd értékesíteni......vagyis a közjegyző folyamatosan "pénzt húz ki a zsebünkből", amit felháborítónak tartok!

Szeretném tudni, hogy van-e törvényi rendelkezés arra vonatkozólag, hogy mennyi időn belül köteles a közjegyző a tárgyalást kitűzni?
Ha nincs ilyen megkötés, hova forduljak, mit tegyek/tehetek, hogy végre történjen valami?

Előre is köszönet a válaszért :)
Üdvözlettel Heki65

tudatlan3 # 2015.01.25. 12:14

nem lehet elérni sem, mindig letagadtatja magát.

írásban kommunikálj vele, tértis levélben ad fel a címére.
A hagyatéki leltár kézhezvételétől számított 2 hónapon belül ki kell tűznie az első hagy.tárgyalást, erre levélben értesíteni kell a törv.örökösöket hitelezőket, kötelesrészre jogosultakat. stb

Heki65 # 2015.01.25. 12:33

Esetleg ha ügyvédhez fordulok és ő ír egy "felszólító" levelet a közjegyzőnek, az segítene vajon az ügyem előremozdításában?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.25. 13:30

Természetesen mindeddig folyamatos kiadást jelent az üresen álló lakás fenntartás
Ki akadályozza, hogy birtokba vegyétek, használjátok, hasznosítsátok?

Heki65 # 2015.01.25. 13:55

Nem kívánunk a lakásban lakni, egyértelműen, mielőbb el szeretnénk adni, de mint írtam, a közjegyző közel 1 éve még mindig nem folytatta le a hagyatéki tárgyalást!

Heki65 # 2015.01.25. 13:56

Mi módon tudnám végre a közjegyzőt "megszorongatni"????
Megteheti, hogy 10 hónapja még csak ki sem tűzte a tárgyalás időpontját?

ObudaFan # 2015.01.25. 17:44

Lehet írni az IM-nek, meg a MOKK-nak. Aztán vagy történik valami, vagy sem.

Heki65 # 2015.01.26. 17:23

Tisztelt ÓbudaFan, köszönet a válaszért.
Az ingatlant az Önkormányzat, helyszíni szemle nélkül felértékelte, a megállapított összeg ma már, ennyi idő távlatában biztosan nem állja meg a helyét, mert azóta ott azon a környéken jelentősen felmentek a lakásárak.

Kérhetek a mai piaci viszonyokhoz igazodó új értékbecslést?

Köszönet a válaszért!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.26. 17:40

Igen.

Heki65 # 2015.01.26. 17:46

Köszönöm a választ!

És ez ebben az esetben már pénzbe kerül?
És várhatóan ez mennyi idő alatt tud megtörténni, mi a tapasztalat?

ObudaFan # 2015.01.26. 20:28

Pénzbe kerül és egy-két hónapba.

Hopihe605 # 2015.01.27. 11:42

Tisztelt Jogi Fórum! Hagyatékátadó tárgyaláson megkaptuk a hagyatéki végzést, melyben elírták az örökösök nevét. Pontosabban 2 telket örököltünk, és mindkettőhöz nővérem neve került - az egyik az enyém let volna - a jegyzőkönyvben még így szerepelt, így is beszéltük meg a tárgyaláson. Mit javasol, mit lehet tenni? Közjegyző beismeri a tévedést az asszisztense helyett vagy csak fellebezéssel tudjuk módosíttatni? Postán még nem kaptuk a hivatalos végzést - 1 napos a dolog- jeleztük a közjegyzőnek is, de még nem kaptunk választ, hogy mi a teendő. Köszönöm előre is válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 12:53

Vagy kijavítja magától, vagy fellebbezni kell.

Hopihe605 # 2015.01.27. 13:16

Köszönöm válaszát. És az véletlenül sem fordulhat elő, hogy direkt módon írták el, hogy fellebezni kelljen? Egyébként a kiértesítés a tárgyalás előtt 2 nappal történt meg (a törvény szerint 8 nap!). A jegyzőkönyv és a végzés aláírásához biztosított körülmények is hagynak kivetni valót. Érdemes ezekkel a tényekkel "fenyegetni" fellebezés helyett?

FACIPŐ # 2015.01.28. 14:16

Tisztelt Fórumozók!

Házastársak közös, pénzügyi megtakarításainak öröklésével kapcsolatban szeretném a tanácsukat kérni, olyan esetre vonatkoztatva amikor ez a betét vagy betétkönyv csak az egyikük nevén van jegyezve.
Konkrétan: Apám a feleségével több mint harminc éve élt házasságban. Ez egy egyszerű házasság volt. Egymással sem házassági sem vagyonjogi szerződést nem kötöttek. Közös megtakarításaikat olyan bankbetétekben, lekötött betétekben , betétkönyvekben gyűjtötték amelyek mindegyike a feleség nevére volt megnyitva, vagy kiállítva. Azokhoz csak a Feleség férhetett hozzá, akiben Apám száz százalékosan megbízott.
Kérdésem a következő: Mivel Apám sajnos meghalt, ezek a feleségére szóló megtakarítások részét képezhetik-e a hagyatéknak? Vagyis ezeknek a megtakarításoknak a fele megilleti-e Apám törvényes örököseit?

Köszönettel: FACIPŐ

FACIPŐ # 2015.01.28. 14:16

Tisztelt Fórumozók!

Házastársak közös, pénzügyi megtakarításainak öröklésével kapcsolatban szeretném a tanácsukat kérni, olyan esetre vonatkoztatva amikor ez a betét vagy betétkönyv csak az egyikük nevén van jegyezve.
Konkrétan: Apám a feleségével több mint harminc éve élt házasságban. Ez egy egyszerű házasság volt. Egymással sem házassági sem vagyonjogi szerződést nem kötöttek. Közös megtakarításaikat olyan bankbetétekben, lekötött betétekben , betétkönyvekben gyűjtötték amelyek mindegyike a feleség nevére volt megnyitva, vagy kiállítva. Azokhoz csak a Feleség férhetett hozzá, akiben Apám száz százalékosan megbízott.
Kérdésem a következő: Mivel Apám sajnos meghalt, ezek a feleségére szóló megtakarítások részét képezhetik-e a hagyatéknak? Vagyis ezeknek a megtakarításoknak a fele megilleti-e Apám törvényes örököseit?

Köszönettel: FACIPŐ

ObudaFan # 2015.01.28. 15:54

És a közjegyzőnek mi előnye lenne abból, hogy fel kell terjesztenie a végzését? Szóljatok neki és minden bizonnyal kijavítja. Persze, azért a biztonság kedvéért jó időben szóljatok, hogy ha mégsem javítja ki, legyen még idő fellebbezni.

rozsika101 # 2015.04.08. 05:48

T.Forumozok.Tegnap lezajlott az elhunyt unokatestverem hagyateki targyalasa.Gyermeke nem volt, a targyalas elott elokerult egy vegrendelet amiben vegrendelkezett a vagyonarol,a kozjegyzo szabalyosnak talalta.Az agi vagyon is bekerult a jegyzokonyvbe.A kozjegyzo azt mondta a koteles reszt agi vagyon eseteben kerhetjuk,mivel oldalagi oroklosok vagyunk.Ezt nem kertuk akkor,es a jegyzokonyv igy keszult el.utolag meg lehet e reklamalni,mivel a kozjegyzo felretajekoztatott,es csak a helyrajzi szamokat sorolta es azt mondta nincs agi vagyon.Utolag lehet-e az elkeszult jegyzokonyvet modositani. A valaszt elore is koszonom rozsika 101

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.08. 06:26

Vagyis ezeknek a megtakarításoknak a fele megilleti-e Apám törvényes örököseit?
Igen. (Bár tulajdonképpen nem a fele, mert az özvegy is az örökösök között van.) De ha az özvegy nem ismeri el a közszerzeményi jelleget, akkor a közjegyző nem fogja hagyatékként átadni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.08. 06:28

Utolag lehet-e az elkeszult jegyzokonyvet modositani.
Mit szeretnél rajta módosíttatni?

Magángazdász # 2015.05.09. 20:02

Tisztelt Szakértő!
Többen öröklünk több ingatlanból, ingatlanrészből és betétkönyvből álló hagyatékot. Szeretném az osztályos egyezség alapján a hagyaték tárgyát képező lakást megvenni a fiamnak.
1.Hogyan kell számolnom a fizetendő hátralékomat, ha a hagyaték többi részére nincs szükségem? (Az összes hagyatékértékből levonom az örökségrészemet és a maradványt kell fizetnem)
2.Alkudhatok-e a lakás árából?
3.Azonnal kell fizetnem és kinek?
4.Az örököstársak kifizetéséhez nincs elég pénzem, de a fiam saját lakás vásárlására hitelképes. Hogyan tudom az osztályos egyezségbe bevonni a fiam hitelét ?