Gyerektartás és láthatás


Lelani # 2014.08.19. 07:02

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék hogy a kisfiam október 30.-án lesz 3 éves és a bírósági jegyzőkönyv szerint két hetente hétvégén szombat 9 órától vasárnap 18 óráig elviheti az apuka.A gyámhivatalnál volt bent az apuka,mert ő már péntek délutántól 17 órától el szeretné vinni a gyereket.Most mediációra fogunk járni,mert én meg nem szeretném ha pénteken már elvinné.Ha nem egyezünk meg akkor a gyámügy dönt?Mire lehet számítani?Apukának engedni fognak?...Páratlan héten van egy hétköznap is amikor 2 órára elviheti

Tordesillas # 2014.08.19. 12:11

zartan

Így járt. Akkor nem kell fizetnie, ha közös háztartásban él az anyával és gyermekükkel. Időt lehet húzni azzal, ha azt mondja nem a magáé a gyerek, de ha a bíróság mégis megállapítja, akkor anyagilag rosszabbul jár.

Lelani

Kapcsolattartás megváltoztatása iránti eljárást indított az apa?
A gyámügy döntését nincs értelme jósolgatni.

marhajo # 2014.08.20. 16:57

Nincs aláírva a bíró által az ítélet.

Van jelentősége? -ha igen, akkor mi?


Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

MnéK # 2014.08.20. 17:28

Tisztelt Fórum!
Zárt lakcímadatot kértünk költözés után a volt férjem miatt. A kapcsolattartást ez nem érinti, mivel az másik városban van kapcsolatügyeleten. A férjem előző kapcsolatából született fiának az édesanyja viszont követeli az új lakcímet, mondván tudni akarja, hová viszi a férjem a gyermeket kapcsolattartás ideje alatt. Nem akarjuk megadni az új lakcímünket, mert az exek ismerik egymást, és egyből tájékoztatná a volt férjemet.
Most az anya azzal fenyegetőzik, hogy addig nem engedi láthatásra a gyermekét, amíg nem adjuk meg a címet.
Kötelező a különélő szülőnek megadni, hol tölti el gyermekével a kapcsolattartás idejét, ha pontos időben megjelenik az átadáskor a gyermekért és a visszaadáskor is a gyermekkel?

pohicop # 2014.08.20. 19:57

Szerintem az ítélettől függ. Nekem az ideiglenes ítéletben annyi van, hogy elvihetem a lakóhelyéről a gyermekem. Az nincs benne, hogy hová. Múlt héten például strandon voltam vele Egerben. Nagyon élvezte :)
Szóval szerintem nincs semmi közük az új lakcímhez, odaadni oda kell adniuk.
Persze csak szerintem, laikusként.

MnéK # 2014.08.21. 07:55

Pohicop, laikusként én is így gondolom. Kerestem utána, de sehol nem találtam erre vonatkozó szabályozást. Az átadás átvétel a gyermek lakóhelye. Tud valaki arról, hogy kötelesek vagyunk e kiadni a zárt lakcímadatunkat az anyának? Ha nem adjuk ki, megtagadhatja a kapcsolattartást, mivel nem tudja ez idő alatt hol tartózkodik pontosan a gyermeke?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.21. 08:05

Nem. De azért együtt kellene működni.

MnéK # 2014.08.21. 08:11

Tudom, hogy együtt kellene működni, de ha nem megy?Ha az anya ismét kiadja az új lakcímünket (mert ez már egyszer megtörtént és költöznünk kellett ismét), akkor a mi biztonságunk nem garantált. Nem poénból lett zárt a lakcímúnk és nem a véletlen műve a felügyelt kapcsolattartás sem a gyermekem részére.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.21. 08:44

Szerintem egy kicsit paranoiás vagy.

pohicop # 2014.08.21. 10:40

Nem biztos, hogy paranoiás. Például nálunk az a helyzet, hogy a ház ahol éltünk az a feleségemé és az enyém. Együtt laktunk itt 3 évig. Ide én jöhetek be mert itt lakok. Feleségem elköltözött. Elméletileg nekem kellene itt háborítatlanul laknom, más be se jöhetne a házijog alaján. De mivel feleségem a kulcsokat átadja anyósomnak, az ide bemászkál. Ordibál, fenyegetőzik, rendezkedik, beleles a laptopomba, ha nem vagyok itthon, stb. Szerintem nem tehetné meg, de mégis megteszi. Az, hogy a feleségem hazajönne nem lenne gond. Ha ő mászkálna be sem érezném problémának, bár elköltözött és 9 hónapja az anyjánál él.
Valószínű náluk is hasonló lehet a probléma forrása csak hát még erősebben "bunkó" az anyós és ki tudja mit követett már el ellenük ami káros a nyugodt életükre.
Én úgy gondolom, ha a bíróság azt írta le hogy elviheti a gyermeket és nem szabályozta le, hogy kizárólagosan csak hová viheti. (Már pedig ha nem szabályozta le akkor annak oka lehet mégpedig, hogy épp elméjűnek tartja azt a felet akit alkalmasnak talált arra, hogy a gyermeket elvigye a másik szülőtől). Akkor oda visz ahová akarja, lényeg a gyermeknek jó legyen. Akiről beszélünk miért is adná ki az új lakcímét, ha a korábbi lakcímén már zaklatták? És mi a alapján követelőzik a másik fél a lakcímadatok után ha nem akar semmi rosszat? Mert megérteném a másik fél aggodalmát, ha a gyermeket mondjuk penészesen, piszkosan, fekáliásan kapná vissza, vagy különböző sérülésekkel és ezért firtatná hol is volt a gyermek a kapcsolattartás ideje alatt. De ha éppen, tisztán, boldogan megy haza a gyermek akkor ugyan mi köze hozzá? :) Na persze csak szerintem...

pohicop # 2014.08.21. 10:43

"Nem. De azért együtt kellene működni."

A te szavaidat csengve hallom a fejemben. Miszerint ha jól emlékszem valahogy úgy szóltak "Ha az együtt működés menne, akkor nem lenne válás se" :D

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.21. 11:09

Nem ezt mondtam, nagyon nem.

MnéK # 2014.08.21. 11:14

A zaklatás csak az eleje volt, azt még mi felnőttek csak csak bírtuk, a gyerek lelke már kevésbé. Aztán durvább lett a helyzet, ami csak úgy oldódott meg, hogy eltávolodtunk minél messzebbre. A gyerekem ténylegesen ráment lelkileg. Amikor nyílt utcán bántalmazta az apa a gyermeket, akkor költöztünk, titkosítva, akkor lett kapcsolatügyeletre téve a kapcsolattartás. Még jelenleg is több büntetőügy van folyamatban. Nem paranoia ez, hanem önvédelem. Aki nem él benne, az nem tudhatja, hogy milyen úgy kimenni az utcára, hogy állandóan a háta mögé nézzen.

pohicop # 2014.08.21. 11:16

Valóban nem...csak hasonló...én tévedtem ismét.

„Van e olyan, hogy korlátlan láthatás? ”
Van. Csak nemigen működik. Ha meg működik, akkor valószínűleg nem is kellene válni.

heli # 2014.08.23. 08:33

Üdvözlet!Nem tudom ,hogy ez ide tartozik vagy nem.Kérdezni szeretnék csak.A párommal két hónapja vagyunk szakításba van egy 6 éves kislányunk 12 évet éltünk együtt.Úgy döntőt neki ez így nem jó megy és van is valakije.Három hete ismeri a hölgyeményt.Én folyamatos műszakba dolgozom hétvégén is.A délutános héten a párom vigyázz a kislányra amíg én haza érek után megy el.De amíg én nem vagyok otthon viszi az új nőhöz.Meg beszéltem vele ez nekem nem jó és nem szeretném ha kislányt oda vinné azt hittem megegyeztünk.De két nap múlva ismét vitte a kislányt hozzá.A kérdésem ,hogy jogi dologra hivatkozva meg tudnám győzni ,hogy ez nem helyes ?.Lehet nem ide való kérdés.De kérem adjanak tanácsot.!

ObudaFan # 2014.08.26. 15:00

Pedig készülj fel rá, hogy még ha nálad is lesz elhelyezve mondjuk a gyerek, akkor is elviheti kapcsolattartáskor a párjához, hacsak kifejezetten nem veszélyezteti a gyereket a párja.

kukacmaci # 2014.08.28. 06:27

Tisztelt ügyvéd urak!
Kérdezném, hogy képviselheti-e az egyik szülő a gyereket perben a másik ellen?
A bíróság az anyánál helyezte el a gyerekeket, aki kérte a felügyeleti jog megszüntetését is, de ezt a kérését a bíróság elutasította. Ez megfoszt engem attól hogy én is képviseljem a gyerekeimet?
Az anya személyes bosszúból pert indított ellenem a gyerekek nevében, amivel persze a gyerekek nem értenek egyet. A gyerekek nem akarnak bemenni a bíróságra, mert nem akarták a pert, de az anya megbízott egy ügyvédet a képviseletükkel (pontosabban az ő képviseletével, a gyerekek mögé bújva).
Mit tehetek, hogy a bíróság elutasítsa a keresetét?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.28. 09:30

Nem azon fog múlni a kereset megalapozottsága, hogy a cselekvőképtelen fél helyett a törvényes képviselője jár el.

Jobb is lenne, ha azt adnád elő, hogy mi a kereseti kérelem. (Persze, csak ha tényleg választ vársz, és nem csak panaszkodni szeretnél.)

ObudaFan # 2014.08.28. 09:34

Ez megfoszt engem attól hogy én is képviseljem a gyerekeimet?

Önmagában az foszt meg ettől, hogy nem te gyakorlod a szülői felügyeletet.

János999 # 2014.08.29. 07:59

Lehet, hogy nem teljesen jó helyre írok, elnézést is kérek előre!

A helyzett az, hogy tegnap kaptam egy levelet a banktól, amelynél JELZÁLOG hitel van a fiamon keresztül, melyet én fizetek, hogy inkszót nyújtottak be, összesen 110330 ft-t. A fiam a nevére vette egykori barátnője gyerekét, s e lány csinálja most ezt velünk. Még maga a bank sem érti, hogy lehetett egy jelzálog számlára terhelést tenni. Jelen megoldás az, hogy csak mnentes összeget, 28000 ft fizesek egyszerre. Feljelntésen gondolkozok. Levél az alábbi linken tekinthető meg! Mit javasolnak?

Üdvözlettel: János

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Anyamanya # 2014.08.29. 10:54

Üdvözlöm!
Férjem gyerektartási ügyében kérek segítséget, illetve választ. Gyerektartását bírósági letiltással fizetjük. Mikor átmenetileg munkanélküli lett, a Munkaügyi központ vonta le az összeget. Amikor 3 hónap után felvették új helyre, a váltás miatt késve és megosztva küldte a munkaügyi központ és az új cég a gyerektartást. (hónap közepén állt munkába) Az anya azonban addigra bíróságra és végrehajtóhoz fordult, aminek a költségeit nekünk kell kifizetni. Hiába fordultunk mi is bírósághoz, hogy nem mi késtünk a fizetéssel, elutasítottak. A végrehajtó már a házra terhelte az elmaradást és a munkadíjat. Szabályos volt ez? Köszönettel

Esthajnalszirom # 2014.08.30. 13:06

A 8. hónapban vagyok. A babám apukája igazából hallani sem akar rólunk, az apaságit sem volt hajlandó aláírni. Utána néztem és ha jól tudom akkor apasági pert indítva tudom az apaságot igazolni és kötelezni a gyerektartás megfizetésére. Így van ez, ugye? Ha igen, akkor hogyan tudom intézni, hogy a per költségeit ő fizesse? Tudom ezt kérni a bíróságtól? Ügyvédhez érdemes fordulnom vagy - mivel rossz anyagi körülmények között vagyok - tudok más fórumon segítséget kérni? Az én vezeték nevemet fogja kapni és szeretném is ha ez nem változna. Ilyen viselkedés után az apa beleszólhat ebbe? Kérvényezhetem-e, hogy a láthatást az apának én biztosíthassam és a gyermeket ő ne vihesse el? Ezt a gyermek védelmében érzem fontosnak. Illetve előfordulhat, hogy gyakran mennék külföldre. Van-e lehetőségem rá, hogy a bíróságon azt is kérvényezzem, hogy az apa engedélye ehhez ne legyen szükséges? Ez azért volna fontos, mivel az apa gyakorlatilag sok esetben nem elérhető, titkolja tartózkodási helyét és később ebből nem szeretnék gondot magamnak és a gyermeknek. Az apának nem nagyon volt munkahelye az előző évben. Milyen gyerektartási díjra számolhatok? Papíron én jobb anyagi helyzetben vagyok nála, befolyásolja-e ez a gyerektartási díjat? Előre is köszönöm a választ.

derill # 2014.09.01. 21:39

János99: A végrehajtó nyilván mindennemű számlára és vagyonra terhelte a követelést. Ezt a számlasámot találta, így erre. Végrehajtási szempontból teljesen mindegy, hogy milyen számla. A tartásdíj minden tekintetben elsőbbséget élvez, tehát a hiteltörlesztéssel szemben is, így a számláról le fogják emelni. A jelzáloggal terhelt ingatlanra vannak ugyan külön szabályok, de ez csak annyit jelent, hogy a jelzálog jogosult igényét az ingatlan elárverezése során figyelembe kell venni és egyébként az ő dolga az igényét előterjeszteni. Ezt úgy tudnám elmagyarázni, hogy ha a lakásodban van a szomszéd kanapéja is, akkor ha azt lefoglalják, ő igényelheti, hogy azt visszakapja ha bizonyítja, hogy az övé, ingatlan jelzálog esetén pedig a jelzálog erejéig igényelheti az ingatlan árverési összegből a jelzálog jogosult (bank) a követelését, a többit tartásdíjként fogják kifizetni a követelés erejéig, ill. a maradékot az ingatlan tulajdonosa megkapja, ha lesz ilyen. Mivel a jelzálog számlára vonatkozóan viszont nincs külön szabály . Itt találsz még erre vonatkozó információt: http://www.ingatlanjog.hu/index.php?…

Anyamanya: ide is vonatkoznak a fentiek. Teljesen jogszerű a követelés még akkor is, ha nem látod fairnak. Gondold el: az anyának a gyereket el kell tartania, az ő szempontjából csak az számít, hogy nem kapta meg határidőre a pénzt. Ő nem tehet arról, ha a céged meg a Munkaügyi Központ nem küldte időben. Ti a céggel és a Munkaügyi Központtal szemben tudtok fellépni és nem bűncselekény (tehát nem büntetőeljárás), hanem kártérítési per lenne.
Esthajnalszirom: a gyámhivatalhoz és nem ügyvédhez kell fordulnod, a gyerek részére a gyámhivatal fog eseti gondnokot kirendelni, aki az eljárást megindítja, csak figyelj, hogy a tartásdíjat is igényelje, mert ezt el szokták felejteni. Te beavatkozó lehetsz a perben. Természetesen a per költségeit a pervesztes fél fizeti, tehát ha biztosan ő az apa, akkor ő.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2014.09.01. 21:39

János99: A végrehajtó nyilván mindennemű számlára és vagyonra terhelte a követelést. Ezt a számlasámot találta, így erre. Végrehajtási szempontból teljesen mindegy, hogy milyen számla. A tartásdíj minden tekintetben elsőbbséget élvez, tehát a hiteltörlesztéssel szemben is, így a számláról le fogják emelni. A jelzáloggal terhelt ingatlanra vannak ugyan külön szabályok, de ez csak annyit jelent, hogy a jelzálog jogosult igényét az ingatlan elárverezése során figyelembe kell venni és egyébként az ő dolga az igényét előterjeszteni. Ezt úgy tudnám elmagyarázni, hogy ha a lakásodban van a szomszéd kanapéja is, akkor ha azt lefoglalják, ő igényelheti, hogy azt visszakapja ha bizonyítja, hogy az övé, ingatlan jelzálog esetén pedig a jelzálog erejéig igényelheti az ingatlan árverési összegből a jelzálog jogosult (bank) a követelését, a többit tartásdíjként fogják kifizetni a követelés erejéig, ill. a maradékot az ingatlan tulajdonosa megkapja, ha lesz ilyen. Mivel a jelzálog számlára vonatkozóan viszont nincs külön szabály . Itt találsz még erre vonatkozó információt: http://www.ingatlanjog.hu/index.php?…

Anyamanya: ide is vonatkoznak a fentiek. Teljesen jogszerű a követelés még akkor is, ha nem látod fairnak. Gondold el: az anyának a gyereket el kell tartania, az ő szempontjából csak az számít, hogy nem kapta meg határidőre a pénzt. Ő nem tehet arról, ha a céged meg a Munkaügyi Központ nem küldte időben. Ti a céggel és a Munkaügyi Központtal szemben tudtok fellépni és nem bűncselekény (tehát nem büntetőeljárás), hanem kártérítési per lenne.
Esthajnalszirom: a gyámhivatalhoz és nem ügyvédhez kell fordulnod, a gyerek részére a gyámhivatal fog eseti gondnokot kirendelni, aki az eljárást megindítja, csak figyelj, hogy a tartásdíjat is igényelje, mert ezt el szokták felejteni. Te beavatkozó lehetsz a perben. Természetesen a per költségeit a pervesztes fél fizeti, tehát ha biztosan ő az apa, akkor ő.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

rolcsibaba # 2014.09.02. 17:06

Tiszteletem!
A kérdésem az lenne a nagyfiam idén lett 20 éves, középiskolai gimnázium 3. évfolyamán tavaly megbukott matekból. Újra ismételte az évet, idén újra megbukott de már 3 tantárgyból, köztük a matek újra. Nem folytatja tovább nappalin, hanem levelezőn próbálja meg elvégezni újra harmadszor a 3. évet. Elvállalt 4 órás bejelentett munkát, és a munkaügyin keresztül targonca tanfolyamra jár. Kérhetem e a gyerektartás megszüntetését? Volt feleségem Németországba költözött, elérhetősége nem ismert. A másik kérdés, ha kérhetem hova kell beadni a keresetet, mivel annak idején Siklósi Bíróság mondta ki a válást és határozta meg a gyt. összegét. Én azóta Székesfehérvárra költöztem, a volt feleségem Németországban van valahol, a nagyfiam Pécsi állandó lakcímmel rendelkezik. Siklósi és Pécsi Bíróságokat felhívtam, sehol nem tudták megadni a választ, azt mondták mindegyik helyen adjam be a másikhoz és legfeljebb továbbítják hozzájuk. Szeretném minél előbb lezárni, de ha egyik helyről a másikra küldik akkor csak az idő megy.
Köszönettel: Csaba